Een lot erger dan de dood

afbeelding van Redaktie

Geplaatst door Redaktie op 02/01/2012 - 11:38

Lid sinds 06 nov 2015

11 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Een lot erger dan de dood?  ("Quitting Smoking" A Fate Worse than Death?) 

Mensen die in een afkickkliniek een sessie bijwonen zijn verbluft als ze zien hoe koppig rokers zich vastklampen aan hun sigaretten. Zelfs rokers luisteren vol ongeloof naar de gruwelverhalen van andere deelnemers. Sommige rokers hebben meerdere hartinfarcten gehad, amputaties ondergaan door circulatiestoornissen, hebben kanker en/of emfyseem gekregen, en een grote hoeveelheid aan andere ziekten die leiden tot invaliditeit of de dood. Waarom zijn die mensen toch niet gestopt met roken? Sommige van deze rokers weten maar al te goed dat het roken grote schade aanricht aan hun lichaam en hun dood betekent, maar roken toch door. Een logische vraag die gesteld wordt door een roker met enig gezond verstand of een niet roker is: “Waarom?”

Het antwoord op zo’n complex onderwerp is eigenlijk vrij simpel. Sigaretten zijn vaak zo in de levensstijl van de roker geïntegreerd dat hij (of zij) het gevoel heeft dat wanneer hij met roken stopt, hij alle activiteiten die hij met het roken associeert, moet opgeven. Gezien het feit dat deze activiteiten, van het moment dat hij opstaat tot het moment dat hij naar bed gaat, bijna alles omvatten van wat hij doet, lijkt een leven als
dat van een ex roker zinloos. De roker is ook bang voor de pijnlijke ontwenningsverschijnselen die optreden door het stoppen met roken. Al met al veroorzaakt de gedachte om te stoppen met roken een grotere angst dan de gedachte dat je dood kunt gaan van het roken.

Als de roker de juiste veronderstellingen zou hebben over hoe het leven van een ex roker zou zijn dan zou het misschien niet waard zijn om te stoppen. Maar al deze veronderstellingen zijn niet juist. Er is een leven na het roken, en de ontwenningsverschijnselen duren maar kort. Maar het is een behoorlijk zware opgave om de roker hier van te overtuigen. Deze ideeën zijn diep ingeworteld en worden bepaald door valse positieve effecten die door het roken worden ervaren.

De roker heeft vaak het gevoel dat hij een sigaret nodig heeft om ’s ochtends zijn bed uit te komen. Het is kenmerkend dat hij met een lichte hoofdpijn ontwaakt en vermoeid, gedeprimeerd en gedesoriënteerd is. Hij denkt dat iedereen zich zo voelt bij het ontwaken. Maar hij heeft geluk. Hij heeft een manier om een eind te maken aan het belabberde gevoel. Hij rookt een paar sigaretten. Dan wordt hij pas goed wakker en voelt zich weer mens. Als hij eenmaal wakker is, denkt hij dat hij sigaretten nodig heeft om hem de energie te geven om de dag door te komen. Wanneer hij onder druk staat en nerveus is, kalmeert het roken hem. Je moet wel gestoord zijn om deze wonderdrug op te geven, vindt hij.

Maar als hij stopt met roken zal hij aangenaam verrast zijn als hij merkt hoeveel beter hij zich voelt en dat hij veel beter in staat is efficiënter met het leven om te gaan dan toen hij nog rookte. Als hij ’s morgens ontwaakt, zal hij zich zo veel beter voelen dan toen hij nog rookte. Hij zal zichzelf niet langer gesloopt uit bed hoeven te slepen; hij ontwaakt goed uitgerust en verfrist. Hij zal zich over het algemeen genomen veel rustiger voelen dan toen hij nog rookte. Zelfs als hij onder spanning staat, zal hij niet de paniek voelen die hij voelde wanneer het nicotine gehalte in zijn bloed te ver omlaag zakte. Een van de meest misleidende meningen is de mening dat sigaretten noodzakelijk waren om je energie te geven. Bijna elke ex roker zal verklaren dat hij nu meer kracht, uithoudingsvermogen en energie heeft dan dat hij ooit als roker heeft gehad. En de angst voor langdurige ontwenningsverschijnselen was ook niet gegrond, omdat de piek van de ontwenningsverschijnselen drie dagen duurt en binnen twee weken totaal afneemt.

Als de roker zichzelf maar de kans zou gunnen om echt te voelen hoe fijn het is om niet roken. Hij zou dan niet langer de onnodige angst, die hem ervan weerhoudt om te stoppen met deze dodelijke verslaving, hebben. Hij zou merken dat het leven eenvoudiger, schoner, en wat het belangrijkste is, gezonder zou zijn dan toen hij nog rookte. Zijn enige zorg zou nu de angst voor een terugval zijn en alles wat hij moet doen om dat te voorkomen – STEEK NOOIT MEER EEN SIGARET OP.

Joel (whyquit.com)

Reacties

Geplaatst door Maze (niet gecontroleerd) op 15/10/2017 - 21:17

Lid sinds

Gipsy, 
Dit geeft de burger geen moed :( Ik heb al talloze pogingen ondernomen en heb nu voorgenomen om drie maanden niet te roken en daarna weer te evalueren hoe ik verder wil. De gedachte om voor altijd te stoppen, maakt me letterlijk depressief. 
Ik ervaar voordelen van het niet roken, maar bovenal voel ik me emotioneel vreselijk. Uit ervaring weet ik dat dit na twee maanden nog steeds zo is. Langer heb ik nooit volgehouden. 

Hopelijk is het jou gelukt om van die stinkstokken af te blijven!

Geplaatst door gippy op 29/03/2016 - 02:42

Lid sinds 15 feb 2016

8 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

zoooo ,zou mooi zijn,Ik rook nog steeds niet en ga dit ook niet doen maar na meer als 100 dagen ,is er nog niet een dag geweest dat ik me goed voelde,

s Morgens rot ,smiaddags pijn en s avonds pijn ,echt zeer moeilijk te doen.Depresief ,huilen ,en dat zelfs na zo n tijd .Dus niet roken is geen hemel.

Reactie toevoegen