Zwanger zijn en roken

Roken tijdens de zwangerschap zal risico’s met zich mee kunnen brengen voor je ongeboren kindje. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om als je zwanger bent door te gaan met roken. Alle reden dus om voordat je zwanger wilt worden te stoppen met roken. Wat voor risico’s er kunnen zijn voor je ongeboren kindje als je toch blijft roken, kun je hier te weten komen.

Risico’s voor je ongeboren kindje

Een van de grote risico’s voor zwangere vrouwen, die roken, is dat je kindje te vroeg zal worden geboren. Daarmee wordt een kindje bedoeld dat voor de 37ste week van de zwangerschap ter wereld zal komen. Baby’s, die te vroeg geboren worden zijn uiteraard meer kwetsbaar en zwakker en kunnen door deze slechtere conditie eerder ziek worden. Naast het eerder geboren worden kampen baby’s van moeders, die tijdens de zwangerschap hebben gerookt ook met een lager geboortegewicht. Dat kan wel tweehonderd gram geboortegewicht schelen. Bovendien krijgt je kindje als je tijdens de zwangerschap rookt ook nog eens giftige stoffen binnen, zoals koolmonoxide en nicotine. Dit heeft tot gevolg dat je baby minder zuurstof krijgt en minder snel zal groeien in de buik.

Stoppen met roken als je zwanger wilt worden

Het is belangrijk om te stoppen met roken voordat je zwanger bent. Het roken kan namelijk ook van invloed zijn op de vruchtbaarheid, dat geldt zowel voor vrouw als voor de man. Mocht je al zwanger zijn, dan is het aan te raden om direct met roken te stoppen. Als je hulp wilt bij het stoppen met roken, dan zijn daarvoor diverse hulpmiddelen beschikbaar. Zwangere vrouwen kunnen daarbij niet alle hulpmiddelen gebruiken, zoals Nicotinell en Champix vanwege de aanwezige bestanddelen. Er zijn echter een aantal verschillende methoden, die wel toegepast kunnen worden om te stoppen met roken. Je kunt bijvoorbeeld een laserbehandeling volgen of een hypnosebehandeling ondergaan. Ook kun je via Medipro telefonische coaching krijgen om te stoppen met roken. Voor welke behandeling je ook kiest om te stoppen met roken, het is in elk geval een wijs besluit, zodat je gezond zwanger kunt worden en kunt blijven.

Ben je zwanger en wil je graag over roken of andere onderwerpen praten met andere vrouwen die ook zwanger zijn. Kijk dan een op de website van het Forum voor Zwangere Vrouwen. Ook staat daar mooi en duidelijk beschreven wat er elke week met jou en de baby gebeurd tijdens de zwangerschap. Kijk voor meer informatie over de week waarin jij zit in het overzicht waarin alle weken stuk voor stuk beschreven worden.

Laat hieronder je reactie achter over dit onderwerp.

Reactie toevoegen