Afbouwen

Geplaatst door mar1975 op 19/09/2014 - 13:41

Lid sinds 19 sep 2014

Mijn partne heeft al van alles geprobeerd om te stoppen met roken, maar niks lukte. Al jaren zeg ik hem dat hij moet afbouwen. Afbouwen is psychisch veel minder drastisch als stoppen.

Het idee dat je nooit meer een sigaret mag roken is best zwaar! Bij afbouwen blijf je gewoon roken, alleen ga je steeds minder roken. Je hebt dus af en toe wel de aandrang naar een sigaret , maar moet dan wachten tot het tijd is om te roken. Je weet dus dat je behoefte straks bevredigt wordt en de stapjes naar het stoppen met roken zijn zo heel klein en overkomelijk.

Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen. Beetje afhankelijk van hoe je dagschema eruit ziet wat haalbaar is

Als eerste ga je 1 week lang een schema bijhouden. Van hoe laat jij gerookt hebt. 

Dus bijv. 
maandag 15 september

08.00

08.30

10.00 etc

 

na die week tel je dus hoeveel sigaretten jij gerookt hebt en maak jij een schema. Jij mag nu alleen op vaste tijden gaan roken. Als het niet lukt om je aan het schema te houden, dan mag je de gemiste sigaretten niet inhalen.

het gaat erom dat jouw lichaam alleen op die bepaalde tijden om een sigaret gaat vragen. Je hoeft dan nog niet te minderen, maar gaat dus consequent om met het roken.
Dit is de beste methode, maar moet wel in jouw leven passen qua schema. Ook als jij geen trek hebt in een sigaret, moet je die roken op dat tijdstip. Geen vrijblijvend roken wanneer jij er behoefte aan hebt dus, maar verplicht roken op tijden dat in je schema staat. Probeer het dus echt niet te vergeten en de moeite te nemen om die sigaret niet over te slaan op een tijdstip dat je hem moest nemen. 

Bij het maken van je schema houdt je ook zoveel mogelijk gelijke tussenpozes aan. Dus bijv. ieder uur 1 sigaret.

Dat houdt je ongeveer 2 weken vol. Dan is jouw lichaam aan dit schema gewend en zul je merken dat je de klok erop gelijk kunt zetten dat jij trek krijgt in een sigaret. 

Dan is het tijd om af te gaan bouwen. De tussentijd tussen een sigaret gaan we verlengen met het dubbele. Rookte jij elk uur 1 sigaret? dan rook jij nu elke 2 uur 1 sigaret.

Je hoeft dus niet te stoppen met roken. Je moet het alleen 1 uur langer volhouden zonder sigaret. De eerste 3 dagen is dit lastig, maar na een dag of 3 ben je redelijk aan dit nieuwe schema gewend. Je zult merken dat na een week of twee weken je lichaam zo aan dit nieuwe schema is gewend, dat het tussendoor niet meer om een sigaret vraagt, maar alleen op de gezette tijden.

Wanneer je er weer aan bent gewend, is het de bedoeling dat je weer mindert enzovoort. Totdat jij op een gegeven moment nog maar zo weinig rookt, dat je lichaam er eigenlijk niet meer afhankelijk van is en je geestelijk ook erg gewend bent geraakt aan het weinige roken. 

Nog een pluspunt van deze methode is, dat de neiging om als vervanging te gaan snoepen ook veel kleiner wordt. Immers soms is het best lastig, maar je weet dat je straks een sigaret mag, je stopt dus niet met roken. Die gedachte dat je niet stopt met roken, geeft jou veel meer kracht om door die moeilijke momenten heen te gaan en niet toe te geven. immers straks mag jij gewoon een sigaret en na 2 a 3 dagen ben jij alweer gewend aan je nieuwe schema.

een minder ideaal systeem is dat je een week lang bijhoudt hoeveel je rookt en het aantal sigaretten dat je per dag mag roken gaat verminderen, zonder je aan een vast schema te houden. Je neemt precies zoveel sigaretten in een pakje mee als dat jij die dag mag roken en vermindert dat elke zoveel weken. 
Dit werkt minder goed, maar soms zal het niet anders gaan ivm je werk bijv.  Mocht je voor dit systeem kiezen dan is het altijd aan te raden om z.s.m. op het eerste systeem over te gaan, wanneer dit mogelijk is, doordat je nog maar zo weinig rookt dat je dit wel in kunt gaan plannen. Rook jij bijv nog maar 4 of 5 sigaretten per dag, dan kun je dit best op vaste tijden in gaan plannen. 1 als je wakker wordt, 1 in je ochtend pauze, 1 in je middag pauze, 1 als je klaar bent met werken en 1 voor t slapen gaan bijv.

Nu ik zie dat weinig mensen voor dit systeem kiezen en ik zweer erbij om het volgens deze simpele maar doeltreffende methode te gaan proberen, omdat dit de psychische druk van het stoppen wegneemt. Immers ben jij binnen 2 weken van je nicotine verslaving af wanneer jij volledig stopt met roken, maar vallen de meeste rokers pas dáárna weer terug in hun oude gewoonte. Dat komt omdat het grotendeels psychisch is.

en dat psychische kan je veel beter aanpakken door jezelf gerust te stellen dat je straks weer een sigaret mag alleen nu even nog niet. En zo maak je stapje voor stapje die tussenpoos steeds groter. 

Ook door het vaste schema, waardoor jouw lichaam tussendoor niet meer om sigaretten gaat vragen, maakt dat dit een goede methode is.

Ook door het vaste schema, waardoor jij op momenten móet roken waarop je misschien helemaal geen trek hebt in een sigaret, maakt dit een goede methode. Zo kun je nl zelfs een 'blegh moet ik nu echt gaan roken' gevoel krijgen en dat geeft het roken een negatieve associatie waar je liever van af wilt.

 

dus succes met het stoppen met roken, mijn partner is het op deze manier succesvol gelukt, na alles geprobeerd te hebben

 

 

 

afbeelding van Shoor

Geplaatst door Shoor op 19/09/2014 - 20:32

Lid sinds 18 feb 2014

Ik denk eerlijk gezegd dat dit geen goede methode is, althans voor mij zeker niet. Hoe jij het voorstelt is roken enorm lekker en krijg je een beloning (een sigaret namelijk) als je lang genoeg wacht met roken.

Een keer dat je dan volledig gestopt wordt denk je nog steeds dat een sigaret echt lekker is waardoor je er dus zeker nog zal naar verlangen. Psysisch steek je het er dus in dat roken heel erg lekker is maar het is enkel de nicotine waarnaar je lichaam snakt en die nicotine heb je niet nodig als je gestopt bent met roken.

Goed ik ben dus gestopt via Allen Carr en zweer op zijn methode want wat ik vertel is gewoon zowat wat hij in z'n boek verteld. Ik ben vaak geminderd met roken tot 1 sigaret per dag voor een maand ofzo maar daarna ga je gewoon terug veel meer gaan roken.

afbeelding van Progjero

Geplaatst door Progjero op 22/09/2014 - 16:13

Lid sinds 12 sep 2014

9 jaar 4 weken geleden gestopt met Cold Turkey.

Deze methode werkt inderdaad niet of nauwelijks. Zo houd je de nicotineverslaving alleen maar in stand en je maakt het jezelf overdreven moeilijk. In mijn ervaring jaag je zowel de geestelijke als fysieke verslaving alleen maar op. Ik sluit verder me aan bij bovenstaande.

 

afbeelding van annemarie2014

Geplaatst door annemarie2014 op 23/09/2014 - 14:21

Lid sinds 03 feb 2013

9 jaar 2 weken geleden gestopt met Cold Turkey.

Prima dat het bij iemand werkt, maar bij mij absoluut niet. Ik heb me een keer aangemeld bij de Jellinek kliniek en zij hebben ook zoiets online. Binnen 6 weken zou je dan gestopt zijn door steeds minder te roken. Nee dus.

 

Geplaatst door krasser op 21/10/2014 - 13:01

Lid sinds 06 aug 2009

Afbouwen is heel goed mogelijk maar het gevaarlijke ervan is dat je langzaam terug kan glijden in je oude sigarettenconsumptie.

Toen ik een flink aantal jaren geleden al verhuisde en een nieuwe auto kreeg besloot ik:

- Niet meer in huis te roken

- Niet meer in de auto te roken

En geloof me dat scheelde al een flink stuk! Want als je apart naar buiten moet voor een sigaret rook je toch minder. Zeker in de winter.

Ook heb ik tijdens eerder stoppogingen wel eens besloten om een paar weken daarvoor alvast flink te minderen. Dat maakte het een stuk makkelijker omdat je een aantal sigarettenmomenten al niet meer zo mistte.

Maar het probleem met minder sigaretten roken blijft wel, dat de drempel om toch weer meer te roken niet zo groot is. Als je helemaal gestopt bent is dat toch anders.

afbeelding van August

Geplaatst door August1960 op 08/12/2014 - 00:33

Lid sinds 01 dec 2014

3 jaar 2 maanden geleden gestopt

Afbouwen is een moeilijk vol te houden methode, en helemaal als je steeds verder moet minimaliseren.

Je krijgt een relatie met de klok en bent veel meer gefixeerd met roken bezig en is op termijn niet vol te houden. Je gaant op een gegeven moment toch vanzelf weer naar meer in zit dan weer op het oude patroon.

Je krijgt met het afbouwen het zelfde jojo-effect als wat je vaak bij dieeten ziet.

Ik heb het meerdere keren geprobeerd, vooral om het gewoonteroken eraf te krijgen, maar steeds van korte duur. Voor mij dus maar 1 manier, en dat is stoppen!!

 

afbeelding van Anouk.R

Geplaatst door Anouk.R op 09/12/2014 - 21:52

Lid sinds 22 okt 2014

Ik kan ook niet een beetje roken, of soms. Ik ga gewoon keihard voor de bijl. Daarom nooit meer.. soms nog een trigger om te roken, maar ik weet dat ik het echt niet wil en dat het me niks gaat geven. Die momentjes zijn ijler aan het worden en korter, en dat na 2 maanden al. Het zal alleen maar minder worden. EN ik mis er niks aan. Als ik rook wel, dan mis ik steeds een sigaret. Afbouwen werkt ook zo.. je blijft steeds iets missen. En daar wilde ik juist van af.

afbeelding van annemarie2014

Geplaatst door annemarie2014 op 09/12/2014 - 22:03

Lid sinds 03 feb 2013

9 jaar 2 weken geleden gestopt met Cold Turkey.

Mee eens ..... "gewoon" geen sigaret meer opsteken! 

Gelukkig , ja ja, voel ik me vanavond niet zo lekker; verkouden en zo, dus de zin naar sigaret is nu helemaal weg. Dat rot kereltje is bij mij althans nog niet weg. Ik ken een paar mensen bij wie dat wel zo is. Gelukkig voor hen!

Tot morgen! 

afbeelding van August

Geplaatst door August1960 op 09/12/2014 - 22:15

Lid sinds 01 dec 2014

3 jaar 2 maanden geleden gestopt

[quote=Anouk.R]Ik kan ook niet een beetje roken, of soms. Ik ga gewoon keihard voor de bijl. Daarom nooit meer.. soms nog een trigger om te roken, maar ik weet dat ik het echt niet wil en dat het me niks gaat geven. Die momentjes zijn ijler aan het worden en korter, en dat na 2 maanden al. Het zal alleen maar minder worden. EN ik mis er niks aan. Als ik rook wel, dan mis ik steeds een sigaret. Afbouwen werkt ook zo.. je blijft steeds iets missen. En daar wilde ik juist van af.[/quote]

Ik heb in de bijna 3 maanden dat ik gestopt ben 3 x 1 peuk gerookt en 1 x een paar trekjes, steeds met tussenposes van 2 tot 3 weken.

Het is wel spelen met vuur en daarin neem ik risico en heb ik tot nu toe geluk gehad niet door te schieten. Moet het nu gewoon niet meer doen, niet mezelf uittesten, niet meer nieuwsgierig willen zijn en vooral niet meer denken dat die ene peuk verwaarloost kan worden tegen alle niet gerookte peuken.

Minderen heeft me in het verleden niet geholpen vol te houden, zat al vlot weer op het oude. Voor dat ik stopte ben ik weer een paar weken bezig geweest met minderen en vond dit zo vervelend. Toen dacht ik, of gewoon ontspannen roken of helemaal stoppen, er zit niets tussenin. Dat hou je niet vol!!

Ik heb voor stoppen met roken gekozen, loskomen van de afhankelijkheid!!

afbeelding van Anouk.R

Geplaatst door Anouk.R op 09/12/2014 - 22:35

Lid sinds 22 okt 2014

Joepie! Het gaat je echt lukken als je ze maar laat liggen :P

Ja inderdaad ontspannen erin zijn. Dat ben ik nu wel. De eerste keer ontspannen was ik na 2 weken, tot die 2 weken was het huis te klein en het nicotinemonster was bruut tegen me tekeer aan het gaan. Hier zo kijk ik er tegen aan: http://www.ispot.tv/ad/7BnH/fda-cigarettes-are-bullies

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 10/12/2014 - 02:05

Lid sinds 29 mei 2012

afbouwen is uitstel van executie, naar mijn idee. Want zolang er nog gerookt mag worden, ben je gerust, maar dat moment van nooit meer zit er echt aan te komen. Je kunt jezelf beter 1x goed pijn doen door alles weg te doen en niet meer te roken dan dat je de hele dag naar die momenten van de klok toeleeft.

afbeelding van August

Geplaatst door August1960 op 11/12/2014 - 00:07

Lid sinds 01 dec 2014

3 jaar 2 maanden geleden gestopt

[quote=Juul]

afbouwen is uitstel van executie, naar mijn idee. Want zolang er nog gerookt mag worden, ben je gerust, maar dat moment van nooit meer zit er echt aan te komen. Je kunt jezelf beter 1x goed pijn doen door alles weg te doen en niet meer te roken dan dat je de hele dag naar die momenten van de klok toeleeft.

[/quote]

Ik ben het hier helemaal mee eens.

Nu ik niet meer rook voelt het veel rustiger dan toen ik mezelf had opgelegd 2 uur tussen twee peuken te laten.

Ik had echt een relatie met de klok, keek er veel meer op dan voorheen en raakte gefrustreerd als de klok duidelijk aangaf dat het nog lang geen tijd was voor een peuk.

Zou het ding het liefst gemolt hebben, het liep veel te langzaam voor mijn gevoel.

Een pracht van een tik......van een vervent roker!!!

afbeelding van Klarissa

Geplaatst door Klarissa op 15/12/2014 - 13:21

Lid sinds 03 dec 2014

Afbouwen is  jezelf pesten.     Ik mocht  van mezelf 1 shaggie  per uur roken maar ooooowwwww,oooowwwwww wat  duurden die laatste  minuten van het uur toch lang.Toen maar helemaal gestopt ,dat was  een stuk relaxter.

Geplaatst door Gia op 02/01/2015 - 22:50

Lid sinds 27 okt 2014

[quote=mar1975]

Mijn partne heeft al van alles geprobeerd om te stoppen met roken, maar niks lukte. Al jaren zeg ik hem dat hij moet afbouwen. Afbouwen is psychisch veel minder drastisch als stoppen.

Het idee dat je nooit meer een sigaret mag roken is best zwaar! Bij afbouwen blijf je gewoon roken, alleen ga je steeds minder roken. Je hebt dus af en toe wel de aandrang naar een sigaret , maar moet dan wachten tot het tijd is om te roken. Je weet dus dat je behoefte straks bevredigt wordt en de stapjes naar het stoppen met roken zijn zo heel klein en overkomelijk.

Er zijn twee manieren waarop je dit kunt doen. Beetje afhankelijk van hoe je dagschema eruit ziet wat haalbaar is

Als eerste ga je 1 week lang een schema bijhouden. Van hoe laat jij gerookt hebt. 

Dus bijv. 
maandag 15 september

08.00

08.30

10.00 etc

 

na die week tel je dus hoeveel sigaretten jij gerookt hebt en maak jij een schema. Jij mag nu alleen op vaste tijden gaan roken. Als het niet lukt om je aan het schema te houden, dan mag je de gemiste sigaretten niet inhalen.

het gaat erom dat jouw lichaam alleen op die bepaalde tijden om een sigaret gaat vragen. Je hoeft dan nog niet te minderen, maar gaat dus consequent om met het roken.
Dit is de beste methode, maar moet wel in jouw leven passen qua schema. Ook als jij geen trek hebt in een sigaret, moet je die roken op dat tijdstip. Geen vrijblijvend roken wanneer jij er behoefte aan hebt dus, maar verplicht roken op tijden dat in je schema staat. Probeer het dus echt niet te vergeten en de moeite te nemen om die sigaret niet over te slaan op een tijdstip dat je hem moest nemen. 

Bij het maken van je schema houdt je ook zoveel mogelijk gelijke tussenpozes aan. Dus bijv. ieder uur 1 sigaret.

Dat houdt je ongeveer 2 weken vol. Dan is jouw lichaam aan dit schema gewend en zul je merken dat je de klok erop gelijk kunt zetten dat jij trek krijgt in een sigaret. 

Dan is het tijd om af te gaan bouwen. De tussentijd tussen een sigaret gaan we verlengen met het dubbele. Rookte jij elk uur 1 sigaret? dan rook jij nu elke 2 uur 1 sigaret.

Je hoeft dus niet te stoppen met roken. Je moet het alleen 1 uur langer volhouden zonder sigaret. De eerste 3 dagen is dit lastig, maar na een dag of 3 ben je redelijk aan dit nieuwe schema gewend. Je zult merken dat na een week of twee weken je lichaam zo aan dit nieuwe schema is gewend, dat het tussendoor niet meer om een sigaret vraagt, maar alleen op de gezette tijden.

Wanneer je er weer aan bent gewend, is het de bedoeling dat je weer mindert enzovoort. Totdat jij op een gegeven moment nog maar zo weinig rookt, dat je lichaam er eigenlijk niet meer afhankelijk van is en je geestelijk ook erg gewend bent geraakt aan het weinige roken. 

Nog een pluspunt van deze methode is, dat de neiging om als vervanging te gaan snoepen ook veel kleiner wordt. Immers soms is het best lastig, maar je weet dat je straks een sigaret mag, je stopt dus niet met roken. Die gedachte dat je niet stopt met roken, geeft jou veel meer kracht om door die moeilijke momenten heen te gaan en niet toe te geven. immers straks mag jij gewoon een sigaret en na 2 a 3 dagen ben jij alweer gewend aan je nieuwe schema.

een minder ideaal systeem is dat je een week lang bijhoudt hoeveel je rookt en het aantal sigaretten dat je per dag mag roken gaat verminderen, zonder je aan een vast schema te houden. Je neemt precies zoveel sigaretten in een pakje mee als dat jij die dag mag roken en vermindert dat elke zoveel weken. 
Dit werkt minder goed, maar soms zal het niet anders gaan ivm je werk bijv.  Mocht je voor dit systeem kiezen dan is het altijd aan te raden om z.s.m. op het eerste systeem over te gaan, wanneer dit mogelijk is, doordat je nog maar zo weinig rookt dat je dit wel in kunt gaan plannen. Rook jij bijv nog maar 4 of 5 sigaretten per dag, dan kun je dit best op vaste tijden in gaan plannen. 1 als je wakker wordt, 1 in je ochtend pauze, 1 in je middag pauze, 1 als je klaar bent met werken en 1 voor t slapen gaan bijv.

Nu ik zie dat weinig mensen voor dit systeem kiezen en ik zweer erbij om het volgens deze simpele maar doeltreffende methode te gaan proberen, omdat dit de psychische druk van het stoppen wegneemt. Immers ben jij binnen 2 weken van je nicotine verslaving af wanneer jij volledig stopt met roken, maar vallen de meeste rokers pas dáárna weer terug in hun oude gewoonte. Dat komt omdat het grotendeels psychisch is.

en dat psychische kan je veel beter aanpakken door jezelf gerust te stellen dat je straks weer een sigaret mag alleen nu even nog niet. En zo maak je stapje voor stapje die tussenpoos steeds groter. 

Ook door het vaste schema, waardoor jouw lichaam tussendoor niet meer om sigaretten gaat vragen, maakt dat dit een goede methode is.

Ook door het vaste schema, waardoor jij op momenten móet roken waarop je misschien helemaal geen trek hebt in een sigaret, maakt dit een goede methode. Zo kun je nl zelfs een 'blegh moet ik nu echt gaan roken' gevoel krijgen en dat geeft het roken een negatieve associatie waar je liever van af wilt.

 

dus succes met het stoppen met roken, mijn partner is het op deze manier succesvol gelukt, na alles geprobeerd te hebben

 

 

 

[/quote]

 

Tja..... 

afbeelding van annemarie2014

Geplaatst door annemarie2014 op 03/01/2015 - 12:10

Lid sinds 03 feb 2013

9 jaar 2 weken geleden gestopt met Cold Turkey.

Wat een gedoe dat afbouwen. Ben blij dat ik in ene ben gekapt.

afbeelding van Ingie

Geplaatst door Ingie op 03/01/2015 - 14:50

Lid sinds 11 okt 2010

8 jaar 10 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ja dat afbouwen heb ik in het verleden ook wel geprobeerd, gevolg..ik zat de hele tijd op de klok te kijken tot ik er weer 1 op mocht steken  werkt voor mij ook niet dus !

Reactie toevoegen