COPD (chronische bronchitis en longemfyseem)

COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Het is de afkorting van het engelse 'chronic obstructive pulmonary disease'. Vrij vertaald als 'chronische obstructieve longaandoeningen'. Bij COPD zijn de longen in feite kapot. Deze herstellen nooit meer. Bij COPD komen mensen lucht tekort.

Het ademhalen wordt, met de loop der jaren, steeds moeilijker. COPD is een sluipmoordenaar. Het begint langzaam en men merkt eerst bij zware inspanning, bijvoorbeeld bij lichamelijke arbeid of sportbeoefening, dat men lucht tekort komt. In de loop der jaren wordt dit steeds erger. Al bij zeer geringe inspanningen, bijvoorbeeld thuis met traplopen, de boodschappen tillen, gewone dingen doen zoals wassen en aankleden of de auto wassen, raakt men snel uitgeteld. Mensen moeten dan gaan zitten totdat het lichaam weer genoeg zuurstof in het bloed kan opnemen. Het hart heeft zuurstof nodig om het bloed goed te kunnen rondpompen. Bij behoorlijke COPD lukt dit niet altijd en mensen gaan dan vocht vasthouden achter de longen. Mensen moeten er dan 's nachts vaker uit om te gaan plassen

De feiten op een rij

De grootste boosdoener welke er toe bijdraagt COPD te ontwikkelen is het roken. In 95% van alle gevallen is het jarenlang roken de hoofdoorzaak. In Nederland hebben ongeveer 500.000 mensen COPD. Ongeveer 200.000 mensen weten het nog niet eens. Jaarlijks overlijden er ongeveer 6.000 mensen vroegtijdig aan de gevolgen van COPD.

Wat te doen

De eerste vereiste is om te gaan stoppen met roken. Als u denkt COPD te hebben of indien u last heeft van kortademigheid bezoek dan uw huisarts. Deze doet lichamelijk onderzoek en stelt een hoop vragen. Zo zal de huisarts vragen naar uw rookgedrag. Indien nodig kan de huisarts u bepaalde medicijnen voorschrijven. Hierbij valt te denken aan luchtwegverwijders en aan ontstekingsremmers. Deze middelen genezen niet, maar ze vergemakkelijken wel de ademhaling.

In ernstigere gevallen zal de huisarts u verwijzen naar een longarts. Deze zal onder meer longfunctieonderzoek doen. U moet dan blazen in een zogenaamde 'spirometer'. Zo krijgt de longarts een objectief beeld van uw longfunctie. Hij meet uw longinhoud en hij kan meten en zien of 'de elasticiteit' is afgenomen (emfyseem). De longarts kan ook bepalen in welke mate u bij inspanning een zuurstoftekort heeft. COPD kan, al naargelang de ziekte is gevorderd, erg invaliderend zijn. Mensen kunnen uiteindelijk in een rolstoel belanden of voor de rest van hun leven afhankelijk worden van extra zuurstof.

Heb jij zelf COPD of wil je er graag iets over kwijt? Laat dan een reactie achter hieronder.

Reacties

Geplaatst door Frankl op 06/09/2013 - 19:24

Lid sinds 25 aug 2013

Longziekte COPD is gemakkelijk vroeg op te sporen met vragenlijstV

Lijders aan de longziekte COPD gaan vaak laat naar de dokter, uit schaamte over hun roken. Het kan ook anders.

Door onze redactie wetenschappen

Amsterdam.

Amsterdam. Een simpele vragenlijst bij de huisarts kan de slopende en levensbedreigende longziekte COPD vroegtijdig opsporen. Dat schrijven arts-onderzoekers onder leiding van hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayk van de Universiteit Maasticht deze week in twee artikelen in Primary Care Respiratory Journal.

Volgens een onderzoek uit 2004 lijdt 2 procent van de Nederlandse bevolking aan COPD. „Waarschijnlijk is het werkelijke aantal veel groter, mogelijk het dubbele”, zegt Van Schayk aan de telefoon. De ziekte wordt vaak pas onderkend als de patiënt al ernstige invalide is. „Mensen met risico op COPD – meestal door roken – willen dat vaak niet toegeven. Ze schamen zich ervoor dat zij door hun verslaving gezondheidsproblemen krijgen en gaan niet naar de huisarts.”

De vragenlijst is een paar jaar geleden ontwikkeld en wordt sindsdien door het Longfonds gebruikt. Van Schayk en zijn team bekeken nu in hoeverre deze vragenlijst bruikbaar is in de huisartsenpraktijk. Er deden 16 huisartsenpraktijken met in totaal ruim 10.000 patiënten tussen de 40 en 70 jaar mee aan het onderzoek.

Bij ruim een op de drie deelnemers die op grond van de ingevulde vragenlijst in de hoogrisico-categorie was ingedeeld werd bij een blaasvermogentest inderdaad COPD vastgesteld. Gemiddeld werden er per praktijk negen nieuwe patiënten opgespoord, 20 procent van de al bekende patiënten.

„Tegen relatief lage kosten, 460 euro per praktijk, kunnen tijdig mensen opgespoord worden die anders ernstig ziek zouden worden”, zegt Van Schayk. In huisartsenpraktijken in achterstandswijken in de grote steden blijkt de meeste winst te behalen. „Los van roken is ook lage sociaal-economische status een risicofactor.”

Er is geen genezing voor COPD, tijdig stoppen met roken kan de snelle achteruitgang wel stoppen.

Dit artikel is verschenen in het NRC Handelsblad van vrijdag 6 september 2013 op pagina 19

 

Reactie toevoegen