Deze keer zette ik door, en dat lukte me omdat...

Geplaatst door Marjantje op 22/09/2017 - 10:45

Lid sinds 22 sep 2017

Stoppen met roken is een hele opgave, dat weten de meeste onder ons maar al te goed. Helaas heb ik al meerdere keren ondervonden hoe lastig het is. Dat nare gevoel met behoefte aan nicotine bleef me maar achtervolgen, ondanks het besef hoe slecht roken voor de gezondheid is.

Of dit tussen mijn oren zat of dat ik echt behoefte had aan nicotine? Ik heb echt geen idee! Misschien wel alle twee. Pleisters, kauwgoms, lolly’s, rijstwafels, Oreo koekjes, worteltjes… van alles heb ik geprobeerd als vervanger van mijn ongezonde maar o zo heerlijke sigaretten. Maar de pakjes bleven naar me schreeuwen: ‘open me nu, rook me nu’. Ineens zag ik overal mensen met zo’n heerlijk geurende sigaret in hun mond.

Na meerdere mislukte pogingen besloot ik dat het juiste moment gewoon nog niet was aangebroken. De dag dat ik ging stoppen zou echt nog wel komen, misschien wel volgende week of volgende maand? Op een gegeven moment was ik wat aan het snuffelen op de website goedkoop.nl en daar zag ik een artikel met de titel ‘De beste dag om te stoppen met roken!’. Toen pas drong het tot me door…

Die beste dag, die zou nooit komen. En of ik nu nog een week, een maand of een jaar zou wachten, het zou er echt niet gemakkelijker op worden. Ik besloot voor mezelf dat falen geen optie meer was deze keer. Ik moest en zou stoppen. Motivatie werd mijn nieuwe kernwoord, want ik dacht: ‘als je niet voor jezelf zorgt, wie doet het dan?’

Ik zocht veel informatie, over de gezondheidsvoordelen van stoppen, de gevaren van roken, de ervaringen van anderen. Deze informatie hielp mij om te beseffen waar ik nu werkelijk mee bezig was en hoe ik mogelijk een aanslag deed op mijn gezondheid als ik weer zou gaan roken. Geloof me of niet, maar voor mij heeft het enorm geholpen om veel over roken te lezen en echt te beseffen wat de gevaren zijn.

Natuurlijk had ik het lastig, dat zal ik zeker niet ontkennen. Vooral de eerste drie weken bleef mijn lichaam schreeuwen om een sigaret. Ik sliep slechter en kon mij minder goed concentreren op bepaalde taken. Ook greep ik eerder naar een snack. Nu, anderhalve maand later, kan ik je vertellen dat die bijwerkingen al een stuk minder zijn.

Als ik nu iemand met een sigaret zie dan schreeuwt mijn lichaam er niet meer om, maar dan krijg ik juist een gevoel van trots. Trots dat ik het roken overwonnen heb en dat ik er nu eindelijk voor af ben. Ik denk en hoop dit voor eens en altijd vol te houden.

Wil je ook stoppen met roken? Ik wens je alle succes toe en ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn verhaal. Probeer de motivatie te vinden en het gaat je vast en zeker lukken!

Reacties

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 26/09/2017 - 10:22

Lid sinds 02 mei 2015

Hoi Marjantje, goed dat je hebt doorgezet, en succes! Jouw verhaal vertelt verder dat voorbereiden erg kan helpen om te stoppen!

Reactie toevoegen