Eind 2020 gestopt

Geplaatst door ttl1982 op 16/02/2021 - 14:14

Lid sinds 16 feb 2021

3 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi, ik ben Martijn.

op 28 december 2020 in de ochtend heb ik mijn laatste sigaret gerookt. De zaterdag ervoor was ik er na 24 jaar helemaal klaar mee. Ik zei tegen m'n vriendin (die zelf niet rookt, ook nooit gedaan) dat ik het helemaal zat was en dat ik nadat mijn huidige pakje op zou zijn, ging stoppen.

Op maandagochtend stond ik in de tuin te roken en had zoiets van ik ga m'n pakje niet eens meer leeg roken, ik stop nu per direct, ik ben er klaar mee (en voor). Sindsdien geen sigaret meer aangeraakt.

Ik heb volgens mij werkelijk het hele palet aan bijwerkingen wel gehad maar ben van de meeste nu wel af.

Bijwerkingen waar ik last van heb gehad zijn:

 • Benauwdheid (ongeveer 1,5 week)
 • Heel veel speekselvorming (is sinds 2 weken wel wat minder maar menig lama had er jaloers op geweest)
 • Keel schrapen (Heb ik nog bij vlagen. Op den duur kwam er door de irritatie wat bloed mee omhoog en dat triggerde me om er op te letten. Mijn vriendin wijst me er op mijn eigen verzoek ook actief op nu als ik dit doe)
 • Vermoeidheid (Gaat al stukken beter maar lig tegenwoordig op tijd op bed en slaap minimaal 8 uur per nacht, dit was eerst max. 6 uurtjes)
 • Metaalsmaak in mijn mond (duurde ongeveer 2 weken)
 • Rubber/teer smaak (heb ik nog steeds. 9 van de 10 keer hoest ik dan rommel op omdat mijn longen nog steeds aan het reinigen zijn)
 • Snel geirriteerd raken (gaat nu beter maar komt soms nog met vlagen. Dan heb ik niet veel nodig om geirriteerd te raken)
 • Gevoel van 'ben ik niet te laat gestopt?'. (dit duurde een paar weken. Ook omdat je andere klachten krijgt en je daar zorgen over maakt. Echter verdwijnen de klachten ook weer na een korte periode en krijg je iedere keer weer wat meer vertrouwen)
 • Zeer slechte concentratie (ongeveer 3 weken. Voornamelijk omdat je nog erg veel bezig bent met roken)
 • Veel plassen iedere nacht. Komt door meer water drinken om afvalstoffen kwijt te raken

Ik heb nu ook 2x gehad dat er een spikkeltje bloed in mijn slijm zat bij het hoesten (letterlijk maar een naaldpuntje) en daar schrok ik wel van. De huisarts gaf echter aan dat dit door het reinigen van je longen sporadisch voor kan komen en dat het schrapen van mijn keel hier ook aan bijdraagt. 

Het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel :)

Voordelen die ik ervaar zijn:

 • Meer lucht
 • Betere smaak
 • Betere geur
 • Gavere huid en meer kleur (nu al!)
 • Je houd belachelijk veel geld over (ondanks dat je dat weet als je rookt sta ik er toch van te kijken nu ik ben gestopt)
 • Het geeft rust! niet meer nadenken of je genoeg sigaretten hebt, of je ergens wel of niet kan roken, of je nog langs een winkel komt waar ze sigaretten verkopen
 • Longinhoud gaat met sprongen vooruit

Ik voel me met de dag beter maar heb ook zeker nog dagen dat de verleiding erg groot is om een sigaret op te steken. Ik heb een app die bijhoud hoeveel sigaretten ik al niet heb gerookt en dat loopt per dag op. Dat motiveert mij enorm om niet meer te gaan roken. Dit omdat de teller anders weer op 0 komt te staan en dat wil ik absoluut niet. Nooit gedacht dat ik daar gevoelig voor zou zijn smiley

Irritatie heb ik zoals gezegd af en toe ook nog wel maar ben me er gelukkig wel iedere keer van bewust. Dan zoek ik iets om tot rust te komen. Dit is een rondje lopen of hardlopen. Ik ben software ontwikkelaar van beroep en iets gaan programmeren geeft me ook erg veel rust. Van nature kan ik slecht stilzitten en ben ik een ontzettende remel maar van software ontwikkelen word ik heel erg rustig. Ik heb dus genoeg om handen om rustig te worden en mijn omgeving niet mee te laten delen in mijn malaise op dat moment. Al steunt mijn vriendin met voor de volle 100% en maakt ze geen punt van de mindere momenten die ik heb.

Ondanks de bijwerkingen heb ik geen seconde spijt van het stoppen met roken. En omdat ik de meeste bijwerkingen achter de rug heb, en ook echt niet meer wil ervaren, motiveert me dit om nooit meer te gaan roken!

Gr. Martijn

Geplaatst door ttl1982 op 15/08/2022 - 14:33

Lid sinds 16 feb 2021

3 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Even een update van mijn kant voor degene die er misschien iets aan heeft. Mij helpt het om het gewoon even van me af te schrijven, en stil te staan bij de afgelopen 1,5 jaar.

Vlak na mijn vorige bericht ging mijn gezondheid toch met behoorlijke sprongen achteruit. Ik kreeg gebitsproblemen die voor ontstekingen in mijn keel zorgde. Die ontsteking in mijn keel kwam vervolgens in mijn bloedbaan terecht waardoor ik nog verder achteruitging. Ik sliep op een gegeven moment ook bijna 16 uur per dag omdat ik continue moe was, helemaal op. Ik ben met deze klachten naar de huisarts en tandarts geweest en na de nodige behandelingen aan mijn gebit (problemen die door stoppen met roken aan het licht kwamen en niet meer werden onderdrukt) ging het langzaam weer vooruit met mijn gezondheid. Er kwam ook letterlijk een rottende lucht uit mijn keel die met veel antibiotica is bestreden.

Al met al was dit voor mij een extra stok achter de deur om nooit meer te gaan roken. Dit heb ik dan ook nog steeds niet gedaan.

In juli 2021 heb ik mezelf ertoe kunnen zetten om langzaam weer wat te gaan sporten. Vanaf dat moment heb ik echt positieve stappen gemaakt. Ik doe weer actief aan fitness en zwemmen (beide 2x in de week) en hardlopen heb ik ook weer kunnen oppakken en loop inmiddels probleemloos 3 kwartier aan een stuk. Ik ben echt nog nooit zo fit geweest sinds mijn jeugd.

Ik denk ook echt nog wel iedere dag een momentje aan een sigaret. Maar in plaats van me daartegen te verzetten heb ik kunnen accepteren dat ik die momenten nog heb, en denk ik ook wel zal houden. Sinds ik er zo in sta ben ik binnen een halve minuut weer van die gedachten af. Al helpt het sporten me ook daar ook wel heel erg bij. Ik heb er ook toch mijn eigen verbazing totaal geen moeite mee wanneer ik in de buurt ben van rokende mensen.

Al met al ben ik blij dat ik het stoppen heb kunnen doorzetten. Wanneer ik dit niet had gedaan waren de onderliggende problemen misschien naar boven gekomen wanneer het te laat was. De huisarts gaf ook aan dat ik van geluk mocht spreken dat dit niet later boven is komen drijven. Dan had ik mogelijk grotere problemen gehad.

Gr. Martijn

Reactie toevoegen