Gestopt..

Geplaatst door Ivo. S op 09/01/2021 - 21:50

Lid sinds 09 jan 2021

3 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi, ik ben Ivo... Net gestopt met roken, na 45 jaar. Nog een half uurtje dan is dit voor een eerste week gelukt!!

Geplaatst door Ivo. S op 09/01/2021 - 23:09

Lid sinds 09 jan 2021

3 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Roken is als een hele mooie aantrekkelijke levenspartner, maar met ook, een heel slecht character, je wilt niet bij diegene weg, maar je weet, je moet wel.

Wisten we toch altijd maar waarom we verslaafd raken aan iets. Als mij iets gebeurd dan zit ik niet direct op een stoel en vertel mezelf dat ik dit eens even rustig moet gaan oplossen. Née ik ben een chaoot, ik begin te krijsen en te stampvoeten en neem een snuif of hef een glas en steek een cigaret op. Nou dat snuiven en zuipen, dat waren maar tijdelijke oneffenheden in mijn character. Dat cigaretje is altijd gebleven, mischien wel omdat het ook maatschappelijk nooit zo moeilijk lag en niet te duur is.
Maar ook omdat het ontzettend is om er mee op te houden, en het is zo lekker en in de plaats gekomen van zoveel andere dingen, het is zo mij geworden.
In ieder geval heeft deze verslaving nu 45 jaar geduurd, mischien zelfs wel 47, zelfs te lang om het preciese begin punt in detail te hebben onthouden. Het blijft ook niet bij een weekje, dit stoppen, ik ga dit doorzetten, zo heel zwaar valt het me niet. De eerste 3 dagen, dan schreeuwt de nicotine honger door merg en been, dat is een moeilijk dingetje. Maar dan wordt het vaarwater rustiger, dan glijden we in 2 stromen, in de eerste stroom vinden we de kano van de gewoonte, de momenten dat ik gewend ben te roken, bij de koffie, effe lekker zitten na wat werk, zelfs om te ontspannen na een wandeling, kun je nagaan. Dat moet ik anders invullen, ik doe het al door elk zo een momentje te registreren en te benoemen, dat helpt al om de moeilijke lading er van weg te nemen. Even de gewoonte duidelijk maken dat je hem door hebt en een oogje op hem houdt. Het zijn slechts flitsen die aan herinderen aan de schreeuwende nicotine honger van enkele dagen geleden. Maar die flitsen hebben gelukkig al aan kracht ingeboet.
In de 2e stroom ligt een ander bootje, een flinke sloep opgetuigd om me narigheid mee te bereiden. lastiger om mee om te gaan. Het is de stress gerelateerde omgang met roken. Elk moment van stress, heftige stress minder heftige stress heb ik allemaal aan roken geknoopt, dat loopt ook door elkaar, een kluwen van, hulp in roepen van cigaretten, op het moment dat zich stress voordoet, en ook op het moment dat de stress voorbij is om te ontspannen. Ja dat is fout, dat heb ik mijzelf fout aangeleerd, dat moet ik me zelf afleren. Daar in ligt het Hart van de verslaving in zijn geheel, dat Hart moet tot stoppen worden gebracht. Dat doe ik door elk stress moment duidelijk te benoemen en te verwelkomen als een goede hulp en mogelijkheid om me zelf nieuwe handvatten aan te reiken om anders met stress om te gaan, zonder de hulp of invloed van nicotine. Als het ware doe ik de deur wijd open voor de stress en verwelkom deze als een vriend. Ik had een paar rottige stress momentjes de laatste dagen, en mijn manier van verwelkomen van deze leer momenten werkt prima. Het maakt ook gevoelens van trots los als je dergelijke momenten oplost zonder nicotine. En dat sterkt je zelfbeeld, en je weet je kan het. Je moet dat roken uit elkaar trekken, zien waar de schreeuw om nicotine op houdt, en het losweken van gewoonte begint, en waar je nicotine altijd hebt in gezet om met stress en stressvolle situtuaties om te gaan, die momenten nu benoemen, blij zijn met die stress, het anders oplossen, zonder nicotine, en uit die overwinningen als een perpetuum mobile steeds nieuwe kracht ontvangen en putten om zonder nicotine verder te leven.
Mij gaat dit lukken, ik heb het geheim van mijn verslaving voor mezelf ontrafelt. En ik vergeef me zelf dat ik voor haar gevallen ben, maar nu is het voorbij.

afbeelding van Arjen

Geplaatst door Arjen op 11/01/2021 - 22:10

Lid sinds 17 jul 2008

15 jaar 9 maanden geleden gestopt met Champix.

Hoi Ivo,

Gefeliciteerd met de eerste weekyes
Het leven zonder sigaret is echt leuker (ook na 40 jaar paffen)!!!!

Groetjes, Arjen

Reactie toevoegen