Gestopt met roken

Geplaatst door Theresia op 19/04/2016 - 12:53

Lid sinds 19 apr 2016

Hallo allemaal. 

Ik wil me hierbij even voorstellen. Mijn naam is Trees. Ik ben 59 jaar en ben een maand geleden gestopt met roken. Ik heb daarbij veel gehad aan het boek " Stoppen met roken" van Allan Carr. Ik had nooit gedacht dat het me zou lukken, en zie, al een maand zonder. 

Ik heb vanaf mijn 17de ongeveer gerookt, en roken was deel van mijn identiteit. Ik ben een paar keer gestopt voor een kortere tijd, maar het lukte me nooit om echt helemaal te stoppen. 

Maar al jaren lang zat het me niet echt lekker, soms schaamte omdat ik weer sigaretten ging kopen, balen van mijn eigen geur, die vieze sigarettenstank, weer een lege portemonnee omdat je 3 pakjes tegelijk koopt, vanwege de angst om zonder te komen zitten. En weer als een idioot buiten staan in de kou, omdat er binnen niet gerookt mag worden, ik begon het allemaal zo belachelijk te vinden.

In December plannen gemaakt om mijn dochter in Ierland te bezoeken ( die daar studeert)en mee te doen aan de halve marathon ( Connemara). Ik ben best wel sportief, en sport ook regelmatig, maar kwam regelmatig in ademnood. Maar ik nam me toen voor om, als ik mee doe aan die halve marathon, dan kan ik daar niet met een pakje sigaretten in mijn zak verschijnen. Ik kreeg omstreeks die tijd van een vriendin van mij dit boek  'Stoppen met Roken". Zij zelf had meer dan 45 jaar gerookt ( ze is 65 ) en was er al meer dan 2 jaar vanaf.

Ik ben dit boek op mijn dooie gemakje gaan lezen, iedere dag 10 minuten en soms ook niet en een maand geleden was ik zo ver dat ik de grote sprong durfde te doen, mijn laatste sigaret.

En ik ben nu een gelukkige ex-roker. en heb de halve marathon gelopen en wat een heerlijk gevoel was dat, en ik voelde mezelf zo trots. Ik heb zo af en toe nog best wel zin in een sigaret, gewoonte. Maar ik wil het gewoon niet meer en doe het niet meer.

Ik ben lid geworden van dit forum om toch een beetje steun te krijgen. Mocht ik weer de fout ingaan, dan kan ik hopelijk hier mijn frustratie kwijt, ( maar ik ga de fout niet in.) Nou ja, een beetje steun en herkenning is altijd fijn.   

Groet 

 

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 20/04/2016 - 05:54

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Trees, 

Welkom en supergoed van je dat je gestopt ben, ook nog een halve marathon heb gelopen!hou het vast, dat goede gevoel wat Allan Carr jou heeft gebracht, ik ken het gevoel, ben er ook eens door gestopt.

Voelde me zo sterk, dat ik na 8 maanden stoppen dacht, oh ik kan er best wel een roken, want daarna stop ik gewoon weer, ik kan het! Nou nee dus, het heeft 10 jaar geduurd eer ik het weer aandurfde, wat ik je wilde zeggen, blijf dus alert, neem nooit meer die ene! Want die bestaat niet!

Heel veel succes!! Fijne rookvrije dag!

Geplaatst door Theresia op 20/04/2016 - 08:39

Lid sinds 19 apr 2016

Goeiemorgen Yvon, dank jewel voor je bemoedigende en waarschuwende woorden. Allen Carr waarschuwt ook heel erg voor die ene sigaret en dat ene trekje. Dus ik hou mezelf ook steeds voor ogen, niet doen. Het is als een alcoholist die niet meer drinkt, die mag ook geen enkele druppel alcohol meer hebben. Ik denk dat we onszelf echt als (ex)junkies moeten zien. Gewoon niet meer doen, punt. Is het jouw na die 10 jaar weer gelukt om te stoppen? 

Ik zie dit forum ook een beetje als de AA voor alcoholisten. mensen die je af en toe bemoedigend kunnen toestpreken en je waarschuwen om het nooit meer te doen. Ik heb dit wel nodig, denk ik. Groet

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 20/04/2016 - 10:10

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Trees,

Ff een kort berichtje van mij, ben op mn werk nu, maar bij mij werd copd geconstateerd, ben dezelfde dag na die uitslag meteen gestopt. Wil niet aan de zuurstof en in scootmobiel terecht komen!

Mooi dat het bestaat natuurlijk, maar nog ff niet voor mij hoop ik.

Een hele fijne rookvrije dag!!

Geplaatst door Theresia op 20/04/2016 - 10:42

Lid sinds 19 apr 2016

Als je tijd heb, leg even uit wat copd is. Ik zag het vaker langskomen, en heb geen flauw idee wat het is. , en nee, we laten de zuurstof en scootmobiel nog even aan de kant staan, ik wil nog graag een keer de 10 kilometer rennen en wie weet, de hele marathon doen. ( lol)

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 20/04/2016 - 12:51

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Heel goed van je, dat je zoveel loopt!! Ikzou dat ook wel willen, ben totaal niet sportief, maar nu moet ik.

Ff uitleggen, copd is een longziekte, longblaasjes in je longen zorgen voor zuurstof in je bloed enzo, bij copd gaan deze longblaasjes stuk en jammergenoeg blijven ze stuk. Het wordvoor 90% veroorzaakt door het roken.

Het kan dus nooit meer goedkomen met deze longblaasjes, daarom is trainen en bewegen heel goed, zodat er ook op deze manier zuurstof in het lichaam komt.

Bij mij zijn 40% van die longblaasjes verloren, kan alles gewoon. Heb alleen erg moeite met trappen en heuvels. 

Hoop dat je het een beetje snap en ik het goed heb uitgelegd.

Heb nu pauze trouwens haha

 

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 20/04/2016 - 19:35

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Coraline er werd me gevraagd wat het was, dus ik probeer het op mijn manier uit te leggen, tuurlijk kan je Google.

Tuurlijk is het ook erg, maar het kan stoppen met erger worden, wanneer je stopt met roken, dus het kan stabiel blijven, daar ga ik voor! Heeft geen nut om te gaan treuren hoe erg het wel niet is. Leven gaat door!

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 21/04/2016 - 05:51

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Phoe wat vermoeiend zeg...

Ik weet beter Coraline, ik heb deze ziekte al 2 jaar en 2 maanden, ben me bewust van alles, ben blij dat het stabiel is, daar wil ik het bij laten.

Heb geprobeerd om het simpel uit te leggen, dat is alles!

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 21/04/2016 - 05:55

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Goeiemorgen Trees, 

Mijn excuus voor dit gekibbel in jou topic!

Een hele fijne rookvrije dag vandaag!

afbeelding van Adrie010

Geplaatst door Adrie010 op 21/04/2016 - 14:30

Lid sinds 07 jan 2012

4 jaar 3 dagen geleden gestopt

Getver Coraline, wat ben je weer irritant bezig. Het is zo gemakkelijk om mensen af te katten. Het is gewoon hartstikke fijn dat Yvonne altijd voor iedereen klaar staat en ook dit keer weer een beknopte uitleg geeft aan Trees.

Jammer dat je hiermee zelfs het topic van Trees vervuilt. Het was misschien een kleine moeite om een apart topic te openen. Het had je gesierd om eens wat positiever op een ander te reageren en de inzet op het forum van Yvonne te waarderen. Niemand kan verwachten dat Yvonne hier een uitgebreide uitleg in boekvorm over COPD neerzet.

En daarbij.... we zijn hier hartstikke trots op Yvonne, ze heeft altijd de ballen om iedere stopper een hart onder de riem te schuiven. Het is een KANJER.

Voor mij is het heel duidelijk dat je ontzettend met jezelf ingenomen bent en jouw wereldje alleen maar uit jou bestaat. Jij weet altijd alles beter en bouwt daarbij een muur van afkeer om je heen Probeer zelf eens zoveel nieuwe stoppers te steunen als dat Yvonne heeft gedaan en verplaats je eens in een ander.

Enne.... ja, ik rook nog. Lees wel regelmatig mee en hoop eens nog de motivatie te vinden. O... misschien is het beter als je voor je ongewenste kritiek voortaan een privé-berichtje stuurt en niet je commentaar weergeeft in een topic van een nieuw-gestopte.

Geplaatst door Theresia op 21/04/2016 - 14:36

Lid sinds 19 apr 2016

Hallo beiden. Yvon, bedankt voor je uitleg, ik had er nog nooit van gehoord, echt niet. En Coraline, ook jij bedankt voor de verdere uitleg, en goed om je hier te zien..

Ik denk niet dat het nodig is om het persoonlijk te maken Coraline, ik ben blij dat ik van jullie beiden weer iets heb geleerd. En daar gaat het om. En ik had van Yvon al begrepen dat deze ziekte geen verkoudheid is, maar iets om serieus te nemen.

Daarom ben ik blij dat ik na 40 jaar roken eindelijk deze stap heb genomen, en via dit forum te horen krijg waarom het zo belangrijk is om het vol te houden, want ik heb nog vele momenten dat ik moet strijden om het echt vol te houden. Het is niet altijd even makkelijk.

hartelijke groet

 

afbeelding van Adrie010

Geplaatst door Adrie010 op 21/04/2016 - 15:03

Lid sinds 07 jan 2012

4 jaar 3 dagen geleden gestopt

Ga zo door Trees..... je doet het super!

Geplaatst door Theresia op 21/04/2016 - 15:22

Lid sinds 19 apr 2016

Dank je wel, Adrie. Fijn om dit te horen.  Groetjes Trees

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 21/04/2016 - 19:06

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Beste Coraline, 

Heel verbitterd ben je, op alles en iedereen commentaar, heel sneu!

Ik heb geeneens zin of behoefte om erop in te gaan, ik snap het, mijn hulp of steun heb je niet nodig. Maar met treuren bedoel ik: we hebben copd en moeten er maar het beste van maken, iedere dag denken ....oh wat erg, schiet je niks mee op, daar kom je alleen door in een dip. Oke je zegt geen treuren of oh wat erg, maar je bent toch een volwassen vrouw die me wel begrijpt dacht ik.

Zo ik heb het eruit gegooid en je heb gelijk...het lucht op!

Adrie dank je voor je lieve woorden, ook jou gaat het lukken om eens te stoppen!

Trees fijn dat je het begreep, heel veel succes!

afbeelding van Adrie010

Geplaatst door Adrie010 op 21/04/2016 - 17:38

Lid sinds 07 jan 2012

4 jaar 3 dagen geleden gestopt

Lieve Yvonne, sommige mensen houden ontzettend veel van zichzelf en zijn overal beter in dan een ander. Ik hoop niet dat dergelijke personen je van het forum afhouden.

In ieder geval ben ik heel trots op je.Ik heb de betreffende dame nog een PB'tje gestuurd. En mocht ik ooit tot stoppen komen dan weet ik zeker dat jij er voor me zal zijn.

Reactie toevoegen