Goeie Tip

Geplaatst door Adriaan op 15/04/2023 - 18:44

Lid sinds 15 apr 2023

1 jaar 3 maanden geleden gestopt

Na 51 jaar (veel) gerookt te hebben, ben ik nu gestopt.
Ik overwinterde in Noord-Thailand en door het afbranden van de akkers daar, was er een gigantische luchtvervuiling. Dat is elk jaar zo in het voorjaar, maar deze keer merkte ik dat ik er, in combinatie met roken, last van had.
Los daarvan had ik eigenlijk al heel lang last van veel hoesten, slijm in mijn keel en een piepend, reutelend geluid bij diep uitademen.
Nadat ik 2 dagen terug was uit Thailand en 's avonds zoals altijd veel gerookt had, kreeg ik 's nachts last van ademnood. Om niet in de verleiding te komen om te roken en het erger te maken, heb ik toen meteen al mijn tabak door het toilet gespoeld.
De ademnood kan achteraf bezien ook wel een beetje verergerd zijn geweest door hyperventilatie, omdat ik altijd al erg bang ben geweest voor long emfyseem of COPD.
Een kennis van me die veel rookte, had dat opgelopen en die lag uiteindelijk met een zuurstofcilinder naast zijn bed, naar adem happend dood te gaan.
Daarom ging ik meteen die ochtend naar mijn huisarts en die vreesde ook dat het het begin van long emfyseem of COPD was.
Dat schijnt vaker voor te komen dan ik dacht. Van de tien rokers krijgen er drie COPD. Van de mensen die aan COPD lijden, bestaat 80 tot 90 % uit rokers of ex-rokers.
Ik kreeg van de huisarts een prednison kuur van 7 dagen mee en de afspraak werd gemaakt dat ik over twee weken een longfunctie test zou komen doen.
Na de prednison kuur van een week en 10 dagen niet gerookt te hebben, viel het me op dat:
Ik niet meer hoestte.
Ik geen last meer had van slijm in mijn keel.
En dat het piepend, reutelend geluid in mijn longen bij diep uitademen, bijna helemaal weg was.
Maar die eerste 10 dagen niet roken, waren me niet mee gevallen.
Heel vaak nog dacht ik:
'Zo! En nu even lekker een sigaret!'
En dan: 'Oh nee! Dat kan niet!'
Dat zijn vervelende momenten. Maar ik heb een tip waar anderen misschien ook iets aan hebben.
Ik heb bijvoorbeeld met geluidshinder geleerd, dat men zelf bepaalt of men zich aan iets wil ergeren of niet.
Je kunt naar die geluidshinder gaan zitten luisteren, je er aan ergeren en jezelf op gaan zitten vreten.
Je kunt er ook niet naar luisteren, je er niet op richten, het langs je heen laten gaan en je aandacht richten op andere dingen.
Met roken is het net zo iets. Je kunt denken: 'Oh, oh, oh. Ik wil roken, maar dat kan niet.'
En vervolgens gaan zitten tandhakken naar die sigaret.
Je kunt ook denken: 'Oh nee. Dat kan niet meer.'
En het uit je hoofd zetten en je aandacht richten op andere dingen.
Vrienden van me zeiden dat de eerste twee weken het ergste zijn. En dat klopte wel. Er waren nog heel veel momenten dat ik aan roken dacht. Volgens hen wordt het daarna steeds gemakkelijker.
We gaan het zien. Ik denk dat ik op die momenten altijd weer even moet bedenken wat de redenen waren om te stoppen met roken.

Klachten waardoor ik moest stoppen.
1. Veel kriebelend slijm in mijn keel.
2. Taai slijm dat er bijna niet uit te hoesten was.
3. Een reutelend geluid in mijn longen als ik in bed lag.
4. Momenten van ademnood, waarvan het laatste beangstigend was.

Longfunctie test.
Vandaag, precies 2 weken na het stoppen, naar de huisarts geweest voor de longfunctie test.
De longen zijn goed.
Geen emfyseem.
Geen COPD.
Geen astma.
Maar waar kwamen die klachten dan vandaan?
Het moet dan toch een ontsteking/irritatie van de longen zijn geweest, veroorzaakt door de combinatie van slechte luchtkwaliteit en roken.
Door de prednison kuur en niet roken, is dat dan, denk ik, over gegaan.
Dus kan ik nu gewoon weer gaan roken!
Maar dat doe ik maar niet. Last van veel hoesten tot ik er bijna in bleef, had ik al jaren.
Ik herinner me een keer in een zwembad, meer dan 10 jaar geleden, dat ik zo verschrikkelijk aan het hoesten was, dat ik de mensen om me heen zag denken: 'Die maakt het niet lang meer!'

Wat zou er gebeuren als ik weer ging roken?
1. De eerste sigaret:
Die zal niet anders zijn dan de sigaret die ik na een lange vliegreis en 30 uur niet gerookt te hebben, rookte.
Je stelt je heel wat voor van de smaak en het effect van die sigaret, maar voor je het weet, heb je hem al opgerookt zonder er zelfs maar bij stil gestaan te hebben.
En als je er je aandacht wel goed op richt, valt het eigenlijk tegen.
Is het de moeite waard om na een tijd niet gerookt te hebben, die ene sigaret te roken en een gewoonte die al wat begon te slijten, nieuw leven in te blazen?
En als ik weer roker ben geworden:
Zal ik weer veel gaan hoesten.
Krijg ik weer dat taaie slijm in m'n keel, wat ik er maar niet uitgehoest krijg.
Weer die piep of bromtoon in m'n longen.
En ben ik weer doodsbang voor long emfyseem of COPD. Dat kan ik evengoed wel krijgen, maar dan heb ik door te stoppen met roken toch mijn best gedaan.

 

Vanaf nu per dag.

31-03-2023.
Dag 17. Het wordt eigenlijk steeds gemakkelijker. Ik denk er met de dag minder aan.

01-04-2023.
Dag 18. Wat me gisteren en ook vandaag opviel, is dat ik een ontevreden gevoel over me heb. Het idee dat ik dingen verkeerd doe. De verkeerde dingen zeg enz. Dat zal toch wel het gevolg zijn van het missen van een bepaalde drug in m'n systeem. Toch vreemd dat ik daar eerder geen last van had. Misschien overheerste toen de euforie van het niet roken nog.

02-04-2023.
Dag 19. Vandaag minder last van dat gevoel van ontevredenheid. En ook minder momenten dat ik denk aan roken.

03-04-2023.
Dag 20. Het blijft nu eigenlijk elke dag hetzelfde. Regelmatig zijn er momenten dat ik het roken erg mis. Dat ik vind dat mijn levensgeluk er erg op achteruit gegaan is. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik toch wel veel problemen had door het roken. Slijm. Hoesten. En angst voor COPD.

04-04-2023.
Dag 21. Drie weken. Toch wel een mijlpaal. Maar ik vraag me steeds vaker af of het wel de moeite is. De verveling is het ergste. Ik zal vanaf nu elke dag noteren wat me is opgevallen. Zo realiseerde ik me gisteren avond dat ik beter proef. Dat mijn smaakpapillen beter werken. Dat is dan één zo'n dingetje dat er duidelijk beter op geworden is.
Eén van de dingen die me tegen houden om weer te beginnen, is de prijs. Het ziet er naar uit dat een pakje shag op den duur 40 euro gaat kosten. Ik had al plannen om zelf tabak te gaan kweken, maar ik betwijfel of dat te roken zou zijn.

05-04-2023.
Dag 22. Het viel me ook op dat mijn reuk scherper is geworden. Dat is lang niet altijd een voordeel. Gauwer last van stank. En dat is zeker in Thailand een veelvoorkomend iets.
Ik dacht er vandaag ook aan dat ik bij een pijntje in mijn keel of met slikken, al gauw bang was voor slokdarmkanker of zoiets.
Daar hoef ik nu niet bang meer voor te zijn. Niet dat ik het niet kan krijgen, maar dan heb ik er reeds aan gedaan wat ik er aan doen kon.

06-04-2023.
Dag 23. Minder zwaar vandaag. Alleen even na het ontbijt. En ik heb suikervrije muntdrop besteld en ook laurierdrop. Voor de broodnodige variatie. Ik moet wel opletten dat ik niet zwaarder word. Of althans niet veel zwaarder word. Gewicht vanmorgen 74,7 kg. Gaat nogal. Vandaag spinazie met champignons en karbonaatje. Dat zou mijn gewicht wel een halve kilo kunnen helpen.

07-04-2023.
Dag 24. Het blijft moeilijk. Vandaag salade met makreel en tonijn gegeten. Daarna ontzettend trek in een sigaret. Ik vraag me af of dat ooit over gaat. Gewicht vanmorgen 74,2 kg zoals verwacht na de spinazie van gisteren. Benieuwd hoeveel ik morgenochtend weeg. De salade maaltijd was wel erg veel. Ik kreeg het bijna niet op.

08-04-2023.
Dag 25. Tot nog toe minder zwaar vandaag. Maar ik schrijf dit voordat ik geluncht heb. Vanmorgen gewicht 74,4 kg. Was te verwachten na die salade met 2 blikjes vis en 's avonds 2 puntjes kaas en stuk of 8 olijven. Vooral 's avonds oppassen. Vandaag rollade met spinazie en aardappelen. Dat zal ook niet helpen. Maar als ik vanavond geen puntjes kaas en olijven bij de groene thee neem, maakt dat misschien het verschil.

09-04-2023.
Dag 26. Gewogen en te zwaar bevonden. 75,4 kg. Grote schrik. Ja, aardappelen helpen over het algemeen niet. Vandaag maar voorzichtig. Salade met rest rollade. Die procureur rollade is ook niet veel soeps. Erg vet vlees. Beter varkenshaas of ribvlees kopen. Na het ontbijt maar heel even het gemis van roken gevoeld. Daarna in m'n bubbelbad viel het me toch wel op dat ik geen slijm meer in m'n longen voel kriebelen. Terwijl ik al jaren lang niet meer kon badderen zonder slijm op te hoesten. Als ik me op zo'n moment afvraag: Is dat het waard? Blijf ik toch twijfelen. Maar dat hoesten was niet de enige reden om te stoppen.

10-04-2023.
Dag 27. Vanmorgen 74,6 kg. Valt iets mee. Ik denk dat ik zal moeten accepteren dat stoppen met roken altijd enige gewichtsvermeerdering zal geven. Misschien moet ik voortaan niet streven naar 72 kg. hetgeen ik ook voor het stoppen al niet meer woog, maar voortaan richten op maximaal 75 kg. Vandaag looksoep met kippenpoot. Beter het vel verwijderen. En straks een flinke wandeling naar praxis.

11-04-2023.
Dag 28. Weer een mijlpaal. Vier weken niet gerookt. Maar er zijn nog steeds momenten dat ik wil gaan roken en dan denk: 'Oh nee!' Meestal als ik net klaar ben met een klusje of na het eten. Ik moet me daar vooral niet op richten om na het eten daar aan te gaan zitten denken. Gewicht vanmorgen 74,1 kg. De looksoep helpt. Maar het was ook niet zo veel. Vandaag boerenkool met aardappelen en rookworst. Dat is minder. Maar ook daarvan niet te veel. Dus misschien valt het mee.

12-04-2023.
Dag 29. Vanmorgen 74,5 kg. Kan er mee door. Vandaag toch maar boerenkool met champignon en hamlap. Hopelijk met wat olijfolie en balsamico enigszins eetbaar. Dat zou moeten helpen. Vandaag eigenlijk nog geen moment aan roken gedacht. Maar ja ... De dag is nog lang. Dat eten was inderdaad smerig. Ook wel omdat de boerenkool niet goed ontdooid/warm was.

13-04-2023.
Dag 30. Nog steeds 74,5 kg. Die boerenkool met champignons en hamlap hebben dus niks geholpen. Los van het feit dat het niet lekker was. Vandaag erwtensoep met extra halve rookworst. Dat zal zeker niet helpen, maar o, o wat een gezeur om nieuw telefoontje in gebruik te nemen. Wel een uur aan de chat met vodafoon medewerker om iets simpels als het activeren van nieuwe simkaart voor elkaar te krijgen. En na zo'n gezeur krijg ik altijd behoefte om te roken, als pleister op de wonde. Maar toch maar niet gedaan. Kan trouwens niet, want ik heb niks in huis. Maar wel een vreet kick.

14-04-2023.
Dag 31. Het is 07.20 uur en ik heb me net gewogen. 76,0 kg. Dat rookworst met erwtensoep aanzet, wist ik wel. Maar zo erg? Vandaag dus een magere dag. Sla met 1 blikje tonijn. En verder de hele dag niks waar suiker of meel in zit.

15-04-2023.
Dag 32. Vanmorgen 75,2 kg. Niet beter dan verwacht, maar toch wel de goede kant uit. Vandaag ook maar rustig aan dus. Restje sla met gehaktbal en champignons. Was achteraf bezien toch wel een flinke maaltijd!

 

afbeelding van Menthe

Geplaatst door Menthe op 16/04/2023 - 03:37

Lid sinds 09 jan 2015

1 jaar 6 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Wat goed dat je volhoudt, het is niet eenvoudig om van de sigaretten af tekomen 

Enja de 1e tijd kom je aan in gewicht maar dat hersteld zich wel, ik ben nu 4 maanden gestopt en ook zwaarder geworden, dat wordt mijn volgende project. 

Laat het stoppen voorrang krijgen. 

Je bent goed bezig, nu volhouden. 

Groetjes Els 

Reactie toevoegen