het plan is er, nu nog uitvoeren!

afbeelding van onderweg

Geplaatst door onderweg op 23/12/2011 - 12:39

Lid sinds 23 dec 2011

Hallo allemaal, ik heb me in de afgelopen jaren honderden malen afgevraagd hoeveel redenen ik nodig heb om (na ruim 30 jaar) te stoppen met roken. Eigenlijk weet ik ze allemaal, Allen Carr's boekje ligt al 4 jaar in mijn kast, grondig gelezen heb ik het toen ook. Toch 'weet' ik ze blijkbaar nog niet echt want 4 eerdere pogingen in evenzoveel jaren mislukten al heel snel. Ik was al tevreden met mezelf bij 1 a 2 cigs per dag. Waarschijnlijk kent iedereen op dit forum het vervolg van die valse tevredenheid. Binnen een paar maanden zat ik weer op een pakkie per dag. Alle redenen zijn nog steeds geldig en de afgelopen jaren zijn er heel wat bijgekomen: een buurtje met ernstige COPD, steeds sneller moe worden bij het sporten, het 'paria'-gevoel in gezelschap, het feit dat deze 'hobby' wel heel erg duur begint te worden, etc.

Wat ik geleerd heb van die stoppogingen is dat mijn nicotinebehoefte vrij snel verdwijnt maar dat mijn koppie mij 'in slaap sust'. Ik denk niet eens bewust 'eentje kan geen kwaad', ik neem er blijkbaar gewoon een. Het feit dat mijn partner veel en overal rookt is daar waarschijnlijk een beetje debet aan maar daar is nu even niets aan te doen. Ik kan dus niet eens meepraten over ontwenningsverschijnselen want ik heb mezelf blijkbaar niet eens goed genoeg in de hand om die battle aan te gaan.

Dat is dus mijn grote opdracht voor de komende periode: ik had al besloten om op 1 januari definitief te stoppen, nu moet ik mezelf er nog van overtuigen dat vanaf het eerste uur op mijn hoede moet zijn. Eigenlijk wel vreemd dat ik daar zoveel moeite mee heb, ik ben namelijk best wel een alerte doorzetter op heel veel andere gebieden. Het irriteert me dan ook mateloos dat ik op dit gebied zo zwak ben.

Forums waren eigenlijk nooit iets voor mij (weinig tijd en vaak veel nutteloos gebabbel) maar dit forum babbelt zeer zinvol dus dat doet mee in mijn rookstopkoffer. Wat verder meedoet: het Carr-boekje op mijn buro, het zicht op mijn buurvrouw die in haar rolstoel de hond uitlaat, een paar weken nicotinepleisters, mijn eigen hond die veel beweging wil.... Als iemand nog iets anders in mijn rookstopkoffer wil plaatsen, altijd welkom!
Ik ga de komende 9 dagen alvast elke dag wat minder en bewuster roken, wennen dus aan nadenken over roken. Andere tips zijn welkom.

Groetjes,
Monique

Geplaatst door Anoniem op 23/12/2011 - 14:55

Lid sinds 10 feb 2011

Monique, doe het inderdaad maar.
Goed voorbereiden, bij mij heeft het boek 'nederland stopt' goed geholpen.
Veel stoppers hebben meer stoppogingen gehad. Ikzelf ook. Kan altijd heel streng voor mezelf zijn, maar met roken altijd zwak geweest tot nu.
Zorg dat je er 100% achter staat. Zeg dat het je dit keer voor eens en altijd gaat lukken. En wees heel lief voor jezelf, behalve qua roken dan. Dat is vanaf 1 januari gewoon niet toegestaan.
Succes!

afbeelding van onderweg

Geplaatst door Anoniem op 23/12/2011 - 15:39

Lid sinds 23 dec 2011

Aletta bedankt voor het hart onder de riem. Ik ben een beetje jaloers op jouw 330 dagen, super gewoon!

afbeelding van roos

Geplaatst door Anoniem op 23/12/2011 - 16:39

Lid sinds 30 okt 2010


Hoi Monique welkom.

Als je twijfelt over het stoppen,lees Jan zijn verhaal maar, meer hoef ik dan niet te zeggen.
Lees Why quit,en alles valt op zijn plek.
Zal de linkjes voor je plaatsen,hoef je niet eens naar ze te zoekn.

http://www.ikstop.nl/forum/viewtopic.php?f=4&t=7832

http://www.ikstop.nl/forum/viewtopic.php?f=4&t=10084

Je kunt je in het nieuwe jaar ook aanmelden bij de januaristoppers.
Er zal vast wel een bus,trein,boot of wat dan ook daar vertrekken.
Lees je lekker in hier op het forum,en ik kan met 1000 % zekerheid
zeggen dat ik het mede door dit forum en mijn vriend/innen hier heb gered
om gestopt te blijven.( na 30 jaar pakje menthol sigaretten per dag, en mijn hubbie rookt ook nog )

Knuffels Roos.

Geplaatst door Anoniem op 23/12/2011 - 18:29

Lid sinds 11 sep 2011

Hoi Monique,

Goed hoor, dat je nu echt wilt stoppen. 1 januari a.s. is een mooie datum, je kunt ergens naar toe leven en je gaat het nieuwe jaar rookvrij beginnen. Je zult eens zien wat voor veranderingen dat met zich meebrengt. Je stinkt niet meer, betere doorbloeding van je huid, meer smaak en reukvermogen, in het algemeen genomen een betere conditie. Het zal niet meevallen, maar op wilskracht lukt het je wel. Je ziet aan je buurvrouw waar doorroken toe kan leiden. Het zou plezierig voor je zijn als je partner meteen met je stopt. Sterkte! Lodewijk.

afbeelding van onderweg

Geplaatst door Anoniem op 26/12/2011 - 14:15

Lid sinds 23 dec 2011

hallo allemaal, eerst nog prettige feestdagen voor iedereen! en dank voor jullie reacties. Hoe dichterbij de datum komt des t vaker bedenk ik dat ik echt wil stoppen dus dat zit wel snor. Die eerste stap ga ik zetten de volgende stappen ga ik afdwingen. Eerst eens ergen zo'n coole teller opzoeken, laat van met horen. Heel fijne dagen en een voorspoedig en rookvrij 2012.

afbeelding van caro

Geplaatst door Anoniem op 26/12/2011 - 14:20

Lid sinds 01 nov 2011

8 maanden 1 dag geleden gestopt met Zyban.

Hoi Monique,

Ik zou toch aan je man vragen niet in jouw buurt te roken als je gestopt bent. Mijn man rookt ook maar die vliegt nu buiten om te gaan roken.
Veel succes ermee !

Caro

afbeelding van Antoinet1959

Geplaatst door Anoniem op 27/12/2011 - 12:24

Lid sinds 06 sep 2010

Hoi Monique

Goed plan hoor z145 en je hebt al wat voorbereidingen getroffen lees ik. De goede voorbereiding werkte bij mij goed, neem in je plan ook op wat je gaat doen op moeilijke momenten ( met de hond wandelen, afleiding zoeken door iemand te bellen?) en ook niet onbelangrijk hoe en wanneer je jezelf gaat belonen.En een stopdatum vaststellen en je daarnaan houden.
Ik zelf heb het boek Nederland Stopt gelezen en gebruikt : een nuchter boek met feiten ,afgewisseld met verhalen van ervaringsdeskundigen.Ik had zelf 33 jaar gerookt, op het laatste 25-30 per dag, en inmiddels staat mijn ticker op ruim 1 jaar. Bij het stoppen ging ik er gewoon vanuit dat er moeilijke momenten zouden zijn, maar ik was voorbereid en ik ging gewoon mee met het moeilijke moment ( soort mentale judo) en zat het uit, soms actief ( heb zelf een keer gewoon een winkelstraat in de regen heen en weer gefietst om gevoel van onrust tegen te gaan) Geef er maar gewoon aan toe, neem de tijd maar houd je doel altijd voor ogen: Stoppen en gestopt blijven( nee , nee en nog eens nee, niet teveel piekeren erover, het is geen drama, nee gewoon moment uitzitten, want dat moment gaat voorbij)
Ik wens je heel veel succes toe: ga ervoor !

afbeelding van onderweg

Geplaatst door Anoniem op 02/01/2012 - 11:43

Lid sinds 23 dec 2011

Hallo Caro en Antoinette,
Bedankt voor de zinvolle aanvulling. Caro: ik heb mijn partner zover gekregen dat hij in het kantoor (aan huis) niet rookt, dat scheelt al een heleboel om dat ik daar het grootste deel van de tijd ben. En Antoinette: ik zat me idd af te vragen hoe ik moest gaan vechten tegen die momenten, water drinken, wat eten, me gewoon erdoorheen ergeren, etc. Niet te veel nadenken, gewoon uitzitten is een advies waar ik wat mee kan. Ik weet dat het nog niks is maar vandaag (1e dag) gaat het okee.
Monique

Geplaatst door Anoniem op 02/01/2012 - 11:56

Lid sinds 11 sep 2011

Hoi Monique,

Wat mensen zich vaak niet realiseren is dat roken een van de meest onderschatte verslavingen is. Stoppen ermee vraagt een enorme wilskracht en doorzettingsvermogen. Hulpmiddelen kunnen daarbij in het begin zeker een steun zijn. Uiteindelijk gaat het na verloop van tijd alleen nog maar om het herprogrammeren van onze hersenen. We zijn ooit begonnen te leven zonder sigaret en kunnen dat nog steeds. Het telkens tegen jezelf zeggen, ik rook niet meer en het verbannen van de gedachten aan de sigaretten die je op een dag rookte is een moeilijke opgave, maar zeker te doen. Je zult eens zien hoe trots je op jezelf bent naarmate je verder in de tijd gaat. Niet meer stinken, kleren die lekker ruiken, het besparen van een hoop geld, en het belangrijkste de winst voor je gezondheid. Misschien is het een mooie gelegenheid voor je partner om ook te stoppen! Sterkte en volhouden! Lodewijk.

afbeelding van onderweg

Geplaatst door onderweg op 11/01/2012 - 16:26

Lid sinds 23 dec 2011

Yes! ruim 2 weken nu! enne ik heb in de eerste week zo nu en dan gesmokkeld. Zodra ik hem/haar uitmaakte kon ik me wel voor m'n hoofd slaan en kon niet anders dan constateren dat ik er niet van genoten had. Stom stom stom. Allen Carr maar weer eens erbij gepakt en alles opgefrist. En inderdaad: "een roker geniet niet van zijn sigaret, hij geniet alleen maar van  het opheffen van de ontwenningsverschijnselen die door de vorige sigaret(ten) veroorzaakt zijn" Alle gelijk van de wereld die man. Mijn nicotinemonstertje staat nu groot op mijn beeldscherm als achtergrond en waarschuwt me al ruim een week zeer succesvol voor die valkuil. Met pleisters gaat het aanzienlijk rustiger dus dat moet maar even zo. Op dit moment ben ik gewoon blij dat het zo goed gaat! Op naar de volgende 2 weken.
succes iedereen en volhouden!
Monique

Reactie toevoegen