Lichamelijke gevolgen

Roken heeft een negatieve invloed op de gezondheid. Dat merk je aan een korte ademhaling of benauwdheid op korte termijn. Op lange termijn zijn er lichamelijke effecten, die zelfs levensbedreigend kunnen zijn, zoals een vergrote kans op longkanker en hart- en vaatziekten. Stoppen met roken heeft in elk geval een positieve invloed op je gezondheid. De lichamelijke effecten van het stoppen met roken zullen hier verder worden besproken.

Lichamelijke effecten korte termijn

De lichamelijke effecten van het stoppen met roken op korte termijn zijn tweeledig. Je krijgt allereerst natuurlijk te maken met ontwenningsverschijnselen, maar deze houden maar zeer kort aan en kunnen ondervangen worden door gebruik te maken van hulpmiddelen, zoals Allen Carr of lasertherapie.

De eerste lichamelijke effecten van het stoppen met roken zijn al merkbaar na twintig minuten, want dan zal de bloeddruk dalen tot het normale niveau. Na een dag van 24 uur is er geen spoor meer te vinden van koolmonoxide. Dit heeft tot gevolg dat je kunt gaan hoesten om het vuil uit je luchtwegen te verwijderen. Na twee dagen is alle nicotine al uit je lichaam verdwenen en je kunt u merken dat je reukvermogen al is toegenomen. De lichamelijke effecten zijn dus al snel merkbaar nadat je gestopt bent met roken. Na drie dagen kun je al eenvoudiger en dieper ademhalen en ben je energieker in vergelijking met drie dagen ervoor. Na een week kunnen er zich plotseling weer ontwenningsverschijnselen voordoen, zoals keelpijn en hoofdpijn. Wil je dit voorkomen, gebruik dan een nicotinevervangend middel of kies voor een behandeling om van het roken af te komen, zoals stoppen door hypnose of een laserbehandeling.

Lichamelijke effecten langere termijn

De lichamelijke effecten van het stoppen met roken op lange termijn zijn bijzonder positief te noemen. Je bloedsomloop zal na een maand al sterk verbeterd zijn en ook je conditie zal toegenomen zijn. Na twee maanden kun je er zeker van zijn dat de ontwenningsverschijnselen zijn verdwenen. In de periode tussen de drie en de negen maanden zal je longfunctie zeker met tien procent zijn verbeter. Ook prettig is het om te merken, dat je minder snel verkouden zult worden. Na een periode van twee tot vijf jaar is kans op hart- en vaatziekten al met de helft verminderd. Genoeg redenen om dus het besluit te nemen om te stoppen met roken.

Reacties

Geplaatst door qweqwe (niet gecontroleerd) op 29/02/2016 - 14:00

Lid sinds

we;ruoiwejroecaner

Geplaatst door m.vd.L (niet gecontroleerd) op 19/01/2016 - 12:03

Lid sinds

Ik ben een man van 33 jaar en heb 16 jaar stevig gerookt en nu 1 maand gestopt met roken zonder verdere hulpmiddelen, en ik ervaar de afkickverschijnselen niet meer als onprettig ( ik heb hiervoor 4x een poging gedaan)   ik ben gestopt met roken om een misschien ietwat vreemde reden,  namelijk om 'gemeenschap' te hebben met mijn vriendin, ik was eerst bang voor een erectiestoornis, maar mijn huisarts vertelde,  er is niets aan de hand met jou, maar dat hij niet optimaal presteerd komt door het roken.    ik dacht eerst:  wat voor dokter heb ik nu weer   en ze had gelijk!   na 2 dagen geen sigaret aangeraakt te hebben ging het vrijen meteen een stuk beter,  en na 2 weken kreeg ik ook weer meer gevoel in de penis  omdat de zenuwen zich herstellen.    Dit is voor mij DÉ reden geweest om te stoppen en hier put ik ook mijn motivatie uit,  misschien een tip om te stoppen met roken voor iedere man..........

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 22/08/2014 - 14:28

Lid sinds

Ben gestopt met roken . Met behulp van E Cig zal de afkik verschijnselen wat minder zijn. Tot nu toe daar niets van gemerkt.

Alleen zelf ben ik gestopt omdat IKZELF dat wil.  Stoppen valt 100% mee. Maar alleen als jijzelf achter staat.

Reactie toevoegen