Longkanker door roken

Roken heeft een directe invloed op het ontstaan van longkanker. Er bevinden zich in tabaksrook namelijk stoffen, die het gen aantasten dat het lichaam zou moeten beschermen tegen de ontwikkeling van kanker. Uit onderzoek is gebleken dat in maar liefst negentig procent van gevallen, waarin longkanker wordt geconstateerd er sprake is geweest van roken. Elk jaar overlijden er rond de negenduizend personen aan longkanker en elk jaar komen er ook meer dan negenduizend gevallen van longkanker bij, waar roken voor de meerderheid de oorzaak van is.

Longkanker door roken

Longkanker wordt meestal veroorzaakt door het roken en longkanker is in feite een verzamelnaam voor kwaadaardige tumoren in de longen. Als er eenmaal longkanker is geconstateerd, dan is de kans klein dat een operatie nog hoop kan bieden. Dat is slechts in vijfentwintig procent van de gevallen mogelijk, waarbij een long of een deel van een long operatief wordt verwijderd.

In de meest gevallen is er sprake van longkanker, dat pas in een laat stadium wordt ontdekt met als gevolg dat de ziekte zich al verspreid heeft door uitzaaiingen in bijvoorbeeld de lymfeklieren of in andere organen. De vooruitzichten zijn bij longkanker niet goed te noemen, want binnen vijf jaar komt longkanker vaak terug bij mensen. Negentig procent van de personen met longkanker overlijdt binnen vier jaren na de diagnose.

Longkanker bij mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen, die roken hebben evenveel kans op het ontwikkelen van longkanker. Aangezien er vroeger meer mannen als vrouwen waren, die rookten, geldt dat mannen gedurende lange tijd meer kans hadden op het ontwikkelen van longkanker. Nu geldt echter dat er steeds meer vrouwen geconfronteerd worden met longkanker en is er bij de mannen een daling te zien. Hiervoor kan een verklaring gevonden worden in een wijziging van het rookgedrag, waarbij meer vrouwen vanuit het verleden gezien zijn gaan roken en het aantal rokende mannen is afgenomen. Je kunt om te voorkomen, dat je longkanker ontwikkelt, maar beter zo snel mogelijk stoppen met roken. Dat is namelijk de enige manier om zelf rechtstreeks invloed uit te oefenen op het gezond houden van je longen.

Reactie toevoegen