Kanker door roken

Het is bij de meeste mensen wel bekend dat roken de kans op het krijgen van longkanker vergroot. Het is minder bekend dat de relatie tussen roken en kanker ook op andere typen kanker van toepassing is. Kanker is een benaming voor tumoren en, die kunnen zich door roken niet alleen in je longen ontwikkelen, maar ook in andere lichaamsdelen ontstaan. Er is dan ook in meerdere ziektegevallen een overduidelijk verband te constateren tussen roken en kanker.

Roken en soorten kanker

Het risico dat rokers kanker ontwikkelen is groter in verhouding tot de niet-rokers. Dat heeft niet alleen betrekking op longkanker, maar ook op andere soorten kanker. Er kunnen zich bijvoorbeeld als gevolg van het roken tumoren ontwikkelen in het gebied rond het hoofd en de hals. Daarbij kunt u denken aan het ontstaan van een tumor in de mond, maar ook aan tongkanker, keelkanker of kanker aan de slokdarm.

Het risico op deze vormen van kanker wordt verder vergroot als er naast het roken ook nog eens sprake is van overmatig alcoholgebruik of plaatsvindt in combinatie met een verwaarloosde mondhygiëne. Uit wetenschappelijk onderzoek is bovendien gebleken dat het roken een vergroot risico met zich meebrengt voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld maagkanker, leverkanker en alvleesklierkanker.

Relatie roken en kanker

Rokers krijgen nicotine en andere giftige stoffen binnen en deze komen terecht in de longen bij het inhaleren. De giftige stoffen worden echter ook door het bloed opgenomen en kunnen daardoor cellen beschadigingen van onder meer de maag, lever en de alvleesklier. Hierdoor worden de lichaamscellen meer gevoelig voor de kankerverwekkende stoffen. Ook het meeroken geldt als een oorzaak voor een verhoogd risico op het ontwikkelen van longkanker. Kinderen van ouders, die roken kunnen daarvan schade ondervinden en bijvoorbeeld een minder goede longfunctie hebben en te maken krijgen met minder goed functionerende luchtwegen. Al deze redenen kunnen aanleiding zijn om je te doen besluiten met roken te stoppen. Door te stoppen met roken verlaag je het risico om kanker te ontwikkelen.

Reacties

Geplaatst door anoniem (niet gecontroleerd) op 10/12/2020 - 20:39

Lid sinds

sorry maar dit kan echt niet mijn opa is overleden aan kanker en het is niet leuk om hier mee te spotten

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 29/06/2016 - 17:14

Lid sinds

Iedereen die rookt weet dat hij/zij verslaafd is. Dat de kans groot is eraan te sterven. Elke roker weet dat ie in de tang zit..dat de tabak de baas is. Ik heb medelijden mt de rokers. Vind t onbegrijpelijk dat de fabrikanten ongestraft vergif door de tabak mengen om t lekkerder te maken. Gekke wereld..de één zn dood de ander zn brood...
Maar de rokers doen t zelf en denken ach t zal wel n beetje meevallen....ik duim voor alle verslaafde rokers..duim dat ze op n dag sterk genoeg zijn te stoppen..dat ze niet te laat stoppen. Ik duim voor hun vrijheid..nooit meer hoeven denken oops heb ik ng wel sigaretten/tabak in huis?

Geplaatst door Mark (niet gecontroleerd) op 11/03/2016 - 14:51

Lid sinds

Hoi Bart,

Succes met kanker.

Geplaatst door Mark (niet gecontroleerd) op 11/03/2016 - 14:51

Lid sinds

Hoi Bart,

Succes met kanker.

Geplaatst door Mark (niet gecontroleerd) op 11/03/2016 - 14:50

Lid sinds

Hoi Bart,

Succes met kanker.

Geplaatst door Mark (niet gecontroleerd) op 11/03/2016 - 14:50

Lid sinds

Hoi Bart,

Succes met kanker.

Geplaatst door Mark (niet gecontroleerd) op 11/03/2016 - 14:50

Lid sinds

Hoi Bart,

Succes met kanker.

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 11/12/2014 - 17:43

Lid sinds

Sinds wanneer bij jij alleen representatief voor de gevolgen van roken?
Jij bent het perfecte voorbeeld van een eigenwijze verstokte roker die geen enkel idee heeft wat levensgenot daadwerkelijk inhoudt.

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 29/05/2014 - 12:09

Lid sinds

Laat je toch niet van alles wijs maken, ben al 40 jaar een verstokte roker, onlangs werd bij mij longkanker door artsen ontdekt.

(tenminste dat hebben ze me ijs gemaakt) ze hennen een linker longkwab verwijderd. Achteraf bleek het gewoon om een verwaarloosde longontsteking te gaan. Het was dus helemaal geen kanker.

De medische wereld moet maar eens ophouden om alle oorzaken van kanker te schuiven op het roken, en de rokers het etiketje op te plakken dat het allemaal van het roken komt!!!

ze moeten ook maar eens leren dat ze de plank daarin flink mis kunnen slaan!

heb besloten met een door hunverminkte long toch weer door te gaan met roken, het geeft mij een stukje levensgenot.

ik kan nl niet zeggen dat de longartsen die mij de verkeerde diagnose hebben gegeven, en mij een stuk long hebben ontnomen door een grote door hun begane blunder mij een genot hebben kunnen geven

 

gtoetjes Gracia

 

afbeelding van mmichel

Geplaatst door mmichel op 03/01/2013 - 15:37

Lid sinds 02 jan 2013

11 jaar 6 maanden geleden gestopt

Hallo Bart,

Hoe gaat het nu met je?

Groetjes, Mariska

Reactie toevoegen