Maksy's dagboek

afbeelding van Maksy

Geplaatst door Maksy op 10/07/2015 - 22:46

Lid sinds 20 apr 2015

5 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Omdat het zo ontzettend stil is in de aprilgroep en ik het lastig vindt om binnen een groep alleen te schrijven, het is ten slotte geen dagboek, heb ik deze maar geopend. Ik hoop uiteraard snel van mijn mede april-stopper het goede nieuws te horen dat het duiveltje ze nu met rust laat.

Een dagboek als deze begin je denk ik met een soort introductie. Ik ben Maksy, 33 jaar oud en ik ben in vergelijking met de rest denk ik vrij laat begonnen met roken. Het begonnen tijdens het uitgaan en een jaar of 13 geleden ben ik volledig gaan roken. Ik ben tijdens de zwangerschappen en de volgende voedingsperiodes gestopt geweest, maar uiteindelijk door verschillende stressfactoren weer met één begonnen, en omdat 1 er nu eenmaal niet maar 1 blijft, ook weer fulltime gaan roken. Het roken was altijd mijn rustmomentje, even naar buiten, heel even tijd voor mezelf uit de hectiek (thuis of op mijn werk). Vorig jaar baalde ik enorm van mezelf, mijn conditie was ver beneden peil (een bekend rokerskwaaltje denk ik) en was 's avonds constant moe etc. Dus ik besloot er iets aan te gaan doen, vooral voor mijn conditie, qua gewicht zat ik wel goed, al had ik er niets op tegen als het hier en daar (buik) wat strakker werd. De keuze viel op hardlopen, lekker naar buiten, ideaal met onregelmatige diensten, omdat er geen vaste tijden aanzitten. Dus evy gedownload en begonnen, tijdens de verschillende lessen krijg je ook allerlei tips en ideeën aangedragen en ik merkte dat ik niet elke avond meer zin had om te snacken, of ook wel eens een appeltje pakte in plaats van een koekje. Ik ben absoluut geen gezondheidsfreak geworden. Maar me wel bewuster van dingen. Ik eet nog steeds met heel veel smaak een frietje of ga met de kinderen naar de Mac, maar weet ook dat ik dat prima kan hebben, omdat ik die week ook wel weer een rondje van 7 of 8 km ga hardlopen, balans. Het enige wat ik niet kon laten liggen waren de sigaretten en als er iets is waarmee je geen balans kunt maken zijn het wel sigaretten. Ik baalde er zo van dat als ik net een lekkere training achter de rug had, ik al druppende van het zweet een sigaret opstak, omdat ik dat zo nodig had. Ik baalde ervan dat mijn longblaasjes die helemaal openstonden door de inspanning volgezogen werden met sigarettenrook. Ik wilde het niet meer het stond me tegen, maar ik kon het nog steeds niet laten, durfde het niet in eigenlijk het juiste woord. Maar als je een paar keer een spiegel voor gehouden krijgt, de kinderen die buiten aan het spelen zijn met een stokje in hun mond (wij roken ook een sigaretje mama), dan ga je er toch voor.

Dat is nu bijna 3 maanden geleden en ik heb nog geen minuut spijt van mijn besluit. Ik geef toe het is niet makkelijk, vergt zeker doorzettingsvermogen, maar is ook ontzettend bevredigend. Ik denk dat er nog wel moeilijke momenten zullen komen, ten minste tot het eerste jaar, maar het is het dubbel en dwars waard. Ik heb genoeg motivatie, het is goed voor mijn conditie en gehele gezondheid, mijn kinderen hebben geen hinder meer van mijn rookgedrag en krijgen het goede voorbeeld mee, mijn longen hebben genoeg te verduren gehad en verdienen minstens zoveel rookvrije jaren als ze rookjaren gehad hebben. Het financiële plaatje en alle andere voordelen daar gelaten. Ik geniet al dagelijks van mijn rookvrije leven, mijn conditie is met sprongen vooruit gegaan en ik heb van het hardlopen, mijn moment gemaakt, ipv die sigaret en dat heeft er in geresulteerd dat ik bijna twee weken geleden mijn eerste 10 km run heb gelopen. En dat gevoel was geweldig en nooit wil ik weer terug naar die piepende krakende longen van voorheen.

Oeps het is wel een flinke lap tekst geworden. Het voor even maar hier bij laten.

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 11/07/2015 - 07:51

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Maksy,

Heel leuk jou boekje en ook leuk om jou verhaal te lezen, ik ga hier zeker blijven langskomen.

Maar als je wil mag je bij mij ook langskomen, misschien is het er wel wat drukker als overal, zo jammer he zo'n stil forum!

Een hele fijne dag!

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 12/07/2015 - 11:47

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Maksy, 

Niet piekeren over bepaalde periodes, iedereen is anders, misschien krijg jij helemaal nergens last van, ook ik heb weinig tot geen last gehad, het is denk ik hoe je er tegen aan kijk, wanneer je positief blijft en het gewoon  uit je hoofd zet dat je er nog een zou willen gaan roken ooit, dan gaat het zeker goed komen.

Roken is geen optie, ik probeer er vooral niet aan te denken en het is goed gegaan!

Bij een bepaalde tijd denk je er dus helemaal niet meer aan, dan zit het in je systeem!

Dus lekker doorgaan met stoppen!

afbeelding van Maksy

Geplaatst door Maksy op 12/07/2015 - 14:28

Lid sinds 20 apr 2015

5 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

@yvon, dank je wel voor je bezoekje. Ik zal zeker ook in jouw boekje langskomen. Ik zie soms wel een hoop berichten, maar dat is misschien even inkomen, of misschien is alles teruglezen niet nodig. Maar ik kom zeker langs.

Gisteren hebben we een verjaardag gevierd en er waren toch nog een paar stevige rokers, maar dat deed me weinig, wel miste ik even het sigaretje tussen dat je even gaat zitten nadat ook de laatste visite de deur uit is en je gaat opruimen (het oplaadmoment om te gaan ruimen zeg maar). Maar gelukkig had ik nog wat hapjes over, dus die onder het genot van een kopje koffie maar opgepeuzeld wink

Ik moet zeggen dat het zeker de laatste tijd erg makkelijk lijkt te gaan, te makkelijk misschien, je hoort natuurlijk de meest uiteenlopende verhalen over hoe zwaar, moeilijk of soms ook makkelijk het gaat. Maar vaak hoor je dat rond de 3 maanden/100dagen mensen het vaak nog erg moeilijk krijgen.  En daar ben ik ook vrij huiverig voor, aan de ene kant kijk ik erg uit naar die mijlpaal, maar aan de andere kant ben ik er wel wat onrustig over. Ik heb soms het idee dat iedereen die stopt met roken in bepaalde mate dezelfde ups en downs heeft alleeen op een andere manier verdeeld. Als ik kijk naar de aprilgroep, ging het de meesten vrij gemakkelijk af, maar hebben ze het nu "ineens" allemaal flink moeilijk. Is als het in het begin makkelijk gaat, je wat verderop hardere klappen krijgt. En dat je dan als je in een pittiger begin hebt het gaande weg alleen maar makkelijker gaat. Ik heb hier en daar wat ups en downs gehad, maar als ik terug kijk, denk ik dat ik niet mag klagen. Een keer heb ik echt op het punt gestaan om naar de pomp te rijden, maar verder is het allemaal wel te verbijten geweest, juist daardoor dat ik wat huiveriger naar die 100 dagen ga. Maar misschien heb ik het wel helemaal mis en klopt er niets van mijn theorie, maar is het iets waarmee ik mezelf gek maak, richting de 100 dagen. Hoedan ook ik ben er niet minder vastbesloten door om door te gaan en mijn rookvrije leven niet op te geven. Moeilijk of makkelijk, dit is wat ik wil en dan ga ik daar ook vol voor.

Dat waren mijn hersenspinsels voor nu even.

Fijne rookvrije zondag nog.

afbeelding van Maksy

Geplaatst door Maksy op 15/07/2015 - 16:07

Lid sinds 20 apr 2015

5 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

@yvon, je hebt inderdaad gelijk, me zorgen lopen maken om dingen, terwijl het misschien niet nodig is. Af en toe piekeren hoort erbij denk ik. Ik weet niet of het aan het druilerige weer ligt of niet, maar het lijkt wel of ineens iedereen aan het piekeren is. Als dat zo is, mag het zonnetje wel weer terugkomen, zodat alle zorgen "wegsmelten". Ach het hoort erbij.

Ik merk nu al dat ik veel minder met roken bezig ben, ik heb het soms niet eens door dat iemand naast mij een sigaret heeft opgestoken. En meestal doet het me erg weinig, het is pas als ik met iemand zit te praten, die al kettingrokend de vierde sigaret opsteekt, er heel even een klein duiveltje op komt zetten. Maar dat zet ik zomakkelijk  van me af.

Het rookvrije leven bevalt me uitstekend en ik zou het zo jammer vinden om alles op te geven voor die paar hijsjes. Het is inderdaad niet altijd even makkelijk en je krijgt er ook geen gouden bergen voor terug en je kunt na het stoppen niet van de ene op de andere dag de marathon lopen en sommige kledingstukken zitten een stuk strakker dan voorheen. Maar ik merk dat ik beter in mijn vel zit, niet altijd maar moe, lusteloos enz en dat weegt zeker op tegen de sigaret. Alle eventuele minpunten kunnen later aangepakt worden. Voorlopig gaat het goed en eventuele hobbels nemen we als ze komen.

afbeelding van Maksy

Geplaatst door Maksy op 19/07/2015 - 17:03

Lid sinds 20 apr 2015

5 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

En dan is het zover 3 maanden, een kwart jaar, helemaal trots en blij. Hoewel het hier thuis stilletjes voorbij gaat, heb ik ondanks de regen een flinke glimlach. Wie had dat kunnen denken, zo lang rookvrij, zonder een zwangerschap als stok achter de deur. Deze stop is puur voor mezelf en daardoor voelt het extra goed.

Het nemen van het stopbesluit is een ding, volhouden een tweede. Ik denk dat ik lang genoeg met tegenzin heb doorgerookt (niet durven stoppen) om genoeg motivatie te hebben om het eerste (tot nu toe) zwaarste stuk door te komen. Zoals het nu gaat is het prima vol te houden, ik hou mezelf voor dat er heus nog wel moeilijke momenten zullen komen, hoe anders zijn er mensen die na lange tijd weer/nog zwichten voor de nicotinestaaf, maar dat ik in de periode er naar toe ook steeds beter er tegen bestand ben. Ik weet waarom ik het doe, wat de voordelen en dus ook nadelen zijn en ik herinner mezelf aan de ongelukkige roker die ik was, vlak voor ik stopte.

Deze dag, die 3 maanden, soms lang, soms kort, zijn een hele overwinning en een supermotivatie voor de periodes die nog komen. En vol goede moed ga ik op naar de volgende 3 maanden en alle maanden die daar nog tussen liggen wink

Terwijl het zonnetje doorbreekt, ga ik nog even genieten van deze toch wel een beetje voor mij speciale rookvrije zondag

afbeelding van Janet

Geplaatst door Janet op 19/07/2015 - 17:57

Lid sinds 28 jul 2011

8 jaar 10 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hou je motivatie vast ,heel goed Maksy 

               [url=http://www.animaatjes.nl/plaatjes/][img]http://www.animaatjes.nl/plaatjes/g/goed_gedaan/23.gif[/img][/url]

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 21/07/2015 - 03:16

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Maksy van harte!!!

afbeelding van Maksy

Geplaatst door Maksy op 21/07/2015 - 10:14

Lid sinds 20 apr 2015

5 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

@yvon, dank. Super lief om daar aan de andere kant van de oceaan aan te denken.

@janet, heel erg bedankt. En heel veel respect als ik naar uw "ticker" kijk, 4 jaar WAUW!! Super knap, gefeliciteerd.

afbeelding van Maksy

Geplaatst door Maksy op 21/07/2015 - 10:20

Lid sinds 20 apr 2015

5 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Gisteravond had ik het gek genoeg even moelijk. Het was niet zozeer de sigaret die ik miste, maar meer het in de reclameblokken naar buiten gaan en een sigaret opsteken. Ik voelde zo'n drang om naar buiten lopen, puur het gemis van de handeling. Gelukkig heb ik het niet gedaan, want de sigaretten liggen voor het pakken (man rookt nog). Uiteindelijk de fruitschaal maar gepakt en 3 perzikken gegeten, groot voordeel is dat je ze nog moet ontvellen en er dus wel even mee bezig bent. Het zakte daarna vrij vlot, maar omdat het zo onverwachts kwam was het even een domper.

Vandaag vol goede moed genieten van het zonnetje.

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 21/07/2015 - 12:10

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ja Maksy iknkan niet zonder jullie he haha

maar het was de gewoonte die het jou moeilijk maakte, het moet nog slijten!

fijne dag vandaag

afbeelding van Maksy

Geplaatst door Maksy op 21/07/2015 - 15:56

Lid sinds 20 apr 2015

5 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

@yvon, wel lief dat je ook daar nog aan ons denkt. Als je dan ook maar een beetje aan jezelf denkt en lekker geniet van al het moois dat daar is. Want het is toch wel iets waar je misschien niet ieder jaar heen gaat.

Vandaag nog maar een keertje extra in mijn boekje. Er kriebelt en jeukt, bij wijze van spreke, van alles. Waarom weet ik niet precies en het is ook niet heel heftig, maar het is verwarrend, omdat het niet zo zeer die sigaret is, maar een handeling, een oude gewoonte. Zo had ik vorige nacht gedroomd dat ik de bijkeuken ingelopen was een een sigaret had gerold.

Ik rookte de laatste maanden zelf gedraaide sigaretten, vanwege het financiële plaatje, maar ook om een soort weerstand op te bouwen. Elke sigaret die je dan rookt, moet je eerst draaien, dus je bent bewuster bezig met hoeveel sigaretten je rookt. Constant moet je nadenken wat je die dag gaat doen en zo nodig voor draaien, wat soms een rot werk is en wat weer weerstand tegen het roken oproept. Ja het stoppen had al een flinke aanloop, schijterd die ik was en het laatste stapje, het daadwerkelijke stoppen steeds maar uitstellen.

Gelukkig was het rollen van die sigaret maar een droom, zelfs in mijn droom keek ik verbaasd naar mijn gerolde sigaret, omdat ik eigenlijk de was wilde gaan doen, maar uit gewoonte was gaan rollen. Nu was het een droom, maar het zou zo de realiteit kunnen zijn, omdat alles inderdaad klaar staat in de bijkeuken, man rookt nog, de roller, bus tabak en doos filters ernaast. Vandaar dat als ik dan net als gisteravond ineens de behoefte krijg om uit gewoonte in de reclameblokken naar buiten/bijkeuken te gaan, ik er verstandig aan doe lekker te blijven zitten.

Ik heb de hele tijd gedacht dat een stemmetje dat zei "die ene kan wel", mijn grootste valkuil zou zijn. Maar ik begin te vermoeden dat mijn uitdaging nu ligt in het blijven opletten dat ik niet zomaar ineens in gewoonte verval. Want één ding is duidelijk, die sigaret mis ik niet en wil ik ook absoluut niet terug in mijn leven. Het rookvrij zijn heeft me zoveel gebracht en dat geef ik voor zo'n vieze stinkstok niet op.

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 25/07/2015 - 00:07

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Maksy, 

Lees het net pas, alle nog goed met je?

Ik zit nog steeds in Curacao en kom niet overal op het forum kijken, maar wel in m'n eigen dagboek en in de boomhut, ook een hele gezellige plek op het forum!

Mijn eerste week is bijna om, nog een hele week!

Een hele fijne en rookvrije dag en dagen natuurlijk!

Groetjes!

afbeelding van Maksy

Geplaatst door Maksy op 28/07/2015 - 10:32

Lid sinds 20 apr 2015

5 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

@Yvon, ook vanuit hier nog een hele fijne vakantie, leuk dat je even langskwam. En sterkte met je knie, geen gekke dingen meer doen in de tropen wink

Vandaag weer een mijlpaal, geen idee waarom ik zo naar die 100 dagen heb uitgekeken, maar goed dat geeft niet ik ben blij en trots en dat is altijd een goed gevoel.

Mocht iemand zich geroepen voelen, neem maar een stukje taart, blijft er minder over voor mij cheeky. Want ik heb geen idee wat er met mijn stofwisseling is, maar momenteel blijft alles er maar aan plakken. Nu is de vakantie niet echt de beste tijd om gewicht te verliezen, maar een beetje stabiel blijven of iets minder hard groeien was leuk geweest. Even terugkijken, hebben we de afgelopen drie dagen, friet, mosselen met stokbrood en MacD op, maar de dagen daarvoor stonden er netjes groente en fruit op het menu, gecombineerd met 3x per week hardlopen, tussen de 7 en 10km.  We wijten het maar aan het gemis van lopen en fietsen bij het halen/brengen van de kids naar school, dan komt het in september vast wel weer goed. En anders jammer dan, het gewicht is zo erg nog niet, het is meer het zwembandje. Maar dan gaan we vanaf september maar serieus aan de slag met buikspier oefeningen, eerst nog maar genieten van de vakantie, beginnende met een lekker bakje druiven zo wink

Iedereen nog een mooie rookvrije dag, ik ga genieten van mijn 100e yes

 

afbeelding van concon

Geplaatst door concon op 28/07/2015 - 12:09

Lid sinds 09 okt 2014

6 jaar 3 weken geleden gestopt met Cold Turkey.

Maksy, van harte gefeliciteerd met je 100 rookvrije dagen.

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 28/07/2015 - 13:00

Lid sinds 01 feb 2014

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Oh ben ik nou te laat!!

van harte met je 100 dagen rookvrij!!

super en lekker doorgaan met stoppen!

Reactie toevoegen