Mijn manier van stoppen met roken

Geplaatst door Bluemoon op 16/08/2016 - 13:22

Lid sinds 16 aug 2016

8 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik ben inmiddels een tijdje gestopt en wilde het toch delen.  

Allereerst werkt de zogenaamde druk van buitenaf met name door anti-rokers averechts bij mij.   Dus dat heeft geen enkele invloed gehad.

Wat er voor nodig is , is inderdaad wilskracht maar dan echte diepgewortelde wilskracht.   Niet van die zogenaamde wilskracht waarbij je jezelf wijs probeert te maken dat je niet meer wilt roken terwijl je er van binnen helemaal nog niet achter staat of klaar voor bent.

Inzicht dat roken inderdaad niets voor je betekend is ook belangrijk (zoals beschreven in boeken van Carr, of Erali)   Dus geen schreeuwerds die pakjes platslaan(dan krijg ik juist de neiging om weer te roken) ,  maar mensen die feiten benoemen waarom roken zinloos is.

Roken heeft slechts één voordeel,   het is een zeer goede eetlust remmer.   Maar helaas roken jaagt ook de cortisol spiegel omhoog waardoor je sneller buikvet ontwikkeld.

Tegen stress helpt het ook niet... het helpt alleen tegen de stress die door de nicotineverslaving zelf veroorzaakt word.   

In principe waren de eerste 48 uur erg zwaar en een gevecht tegen de verslaving,  maar na 48 uur neemt dat in rap tempo af.   Maar je moet wel een voor jezelf zwaar wegende motivatie hebben om die 48 uur te "overleven".    En de kosten,  gezondheid  en mijn conditie hebben hier nauwelijks aan bijgedragen.   Maar is wel mooi meegenomen later in het proces. 

Na 72 uur ben je in feite al verlost van het roken,   je kunt dan nog wel enkele dagen lichamelijke ontwenningsverschijnselen hebben (hoofdpijn en duizeligheid in mijn geval)  maar die onweerstaanbare drang om te roken is na 72 uur al verdwenen 

Plan de dag om te stoppen niet al te ver vooruit,  je moet echt voelen dat je het wilt, een gevoel dat je het liefst ala minute zou stoppen.   Zie je er tegenop of wil je het weken vooruit plannen,  doe het dan maar niet want dan ben je er nog niet klaar voor.

En zorg dat je in die eerste 48 uur niets hoeft te doen, geen werk,  geen afspraken geen leuke uitjes want daar heb je dan echt geen zin in. Probeer de tijd te doden met iets wat je leuk vind (pc, tv,  lezen etc)  maar wat je alleen kan doen.     Zorg dat je genoeg drinkt en een beetje eet als je daar zin in hebt.  En als het echt lastig wordt  ga dan gewoon naar bed,   het gevecht tegen de verlaving is een uitputtingsslag voor je lichaam dus je zal redelijk moe zijn en makkelijk in slaap vallen.

Na 72 uur,   was mijn biologische klok ontregeld (voelde als jet lag) maar wel rookvrij.    

 

 

 

 

 

 

 

afbeelding van Progjero

Geplaatst door Progjero op 17/08/2016 - 20:46

Lid sinds 12 sep 2014

9 jaar 4 weken geleden gestopt met Cold Turkey.

Doe toch niet zo moeilijk. Gewoon kappen en niet meer roken. Dat is het enige. Daar zijn echt geen hersenkronkels of rituelen voor nodig.

Overigens moest ik het vooral hebben van 'het moment' en eigenlijk nauwelijks van wilskracht. Toen ik mijn besluit eenmaal had genomen, stond het gewoon vast. Simpelweg anders gaan denken. Dat ging echt van het ene op het andere moment. Valt ook niet of nauwelijks uit te leggen aan anderen. Voor iedereen is het weer anders. Dé methode bestaat in mijn optiek niet. Het zit allemaal tussen je oren.

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 17/08/2016 - 20:59

Lid sinds 02 mei 2015

nou nou Prozjjj... denk dat voor veel mensen dit best een nuttige bijdrage is ! Maar de jouwe ook wel hoor, ik denk dat jullie au fond eigenlijk hetzelfde bedoelen?? Ik sloeg altijd dicht als ze begonnen over "wilskracht", want dat is het niet, niet helemaal..!

afbeelding van Progjero

Geplaatst door Progjero op 18/08/2016 - 15:43

Lid sinds 12 sep 2014

9 jaar 4 weken geleden gestopt met Cold Turkey.

Minder lullen, meer stoppen. Ondanks dat er geen vaste methode bestaat, moet iedereen toch gewoon makkelijk kunnen stoppen...Het is echt alleen maar een kwestie van mindset. Meer niet.

Geplaatst door Bluemoon op 18/08/2016 - 16:55

Lid sinds 16 aug 2016

8 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Als je echt vastbesloten bent om te stoppen dan is het ook best makkelijk.

Toch heb ik 20 jaar gerookt als een schoorsteen maar desondanks nooit op kunnen brengen om te stoppen.  (Ik wilde er eigenlijk wel vanaf voor het geld en mijn conditie)

Totdat het roken ineens een obstakel bleek te zijn in het bereiken van een belangrijk levensdoel,  tja toen was het ineens heel makkelijk om te stoppen,  mensen in mijn omgeving waren ook stomverbaasd dat het zo moeiteloos ging

 

 

Geplaatst door Bluemoon op 19/08/2016 - 09:28

Lid sinds 16 aug 2016

8 jaar 8 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik ben het ermee eens dat het een mindset is,  maar die moet wel eerst ergens door gecreeerd worden.   Mindset,  wilskracht,  hoe je het ook wil noemen het valt niet zomaar uit de lucht.

Veel rokers die proberen te stoppen willen eigenlijk helemaal niet stoppen,  maar laten zich beinvloeden door hun omgeving, voelen zich verontwoordelijk,  willen hun kinderen het goede voorbeeld geven, of hebben het geld er niet meer voor over.

En zo'n halfbakken bijna opgelegde nep motivatie om te stoppen legt het 9 van de 10 keer af tegen de nicotineverslaving.  Zolang je het gevoel heb dat je iets "opoffert" door te stoppen, dan zou ik vooral niet stoppen maar lekker door blijven paffen.

Pas wanneer je echt gaat uitkijken naar het moment van stoppen en dit het liefst zo snel mogelijk doet,   het verlangen naar bevrijding. Die peuk niet meer als "maatje" maar als bedrieger en slavendrijver gaat zien.   Dan is het moment daar om te stoppen.

  

 

 

Reactie toevoegen