Nicotineverslaving

Nicotineverslaving is een hardnekkige verslaving, waar de stof nicotine verantwoordelijk voor is. Van bijna alle rokers kan gesteld worden dat er sprake is van een nicotineverslaving, waarbij de rokers afhankelijk zijn geworden van de sigaret. Zodra rokers stoppen met roken, zullen er zich ontwenningsverschijnselen voordoen en dat maakt het voor veel rokers lastig om definitief te stoppen met roken. De nicotineverslaving kan echter wel overwonnen worden als je gemotiveerd bent en zeker als je ook nog eens van hulpmiddelen gebruikmaakt.

Ontstaan nicotineverslaving

Een nicotineverslaving kan al snel ontstaan, want zodra je een sigaret opsteekt zal de nicotine binnen een aantal seconden de hersenen bereiken. Dat veroorzaakt het rookgenot, maar slechts voor korte duur, want de nicotine verdwijnt ook weer snel.

Met het verdwijnen van de nicotine zullen de hersenen echter opnieuw vragen om nicotine en zo wordt een rookverslaving en dus feitelijk een nicotineverslaving in de hand gewerkt. Elke sigaret die je vervolgens opsteekt, zal het verlangen naar meer nicotine steeds sneller opvolgen. Het stoppen met roken wordt door de nicotineverslaving enorm bemoeilijkt en dat komt omdat er zich ontwenningsverschijnselen zullen voordoen als je lichaam geen nicotine meer binnenkrijgt. Een effectieve manier om te stoppen met roken, waarbij de nicotineverslaving nog wel gevoed wordt is door een nicotinevervangend middel te gebruiken, zoals kauwgom met nicotine.

Nicotineverslaving en stoppen met roken

De nicotineverslaving zorgt ervoor dat er maar weinig mensen direct slagen om voorgoed van het roken af te komen. Roken en het binnenkrijgen van nicotine is namelijk een vast bestanddeel geworden van allerlei situaties in het leven van alledag. Roken bij de koffie, roken na het eten, roken in een lastige situatie. Alle momenten worden op den duur aangegrepen om een sigaret te roken, waarbij de nicotineverslaving in stand zal blijven. Het kost uiteraard moeite om van een nicotineverslaving af te komen, maar als je het juiste moment kiest en gebruikmaakt van een hulpmiddel, dan kun je er zeker in slagen. 

Reactie toevoegen