Rookverslaving

Rookverslaving is een ernstige vorm van verslaving, waarbij er afhankelijkheid van het roken van tabak is opgetreden. De afhankelijkheid van het roken van tabak is bij een rookverslaving merkbaar, omdat je steeds weer trek krijgt in het roken van een sigaret. Bovendien zal de rookverslaving zeker aan het licht komen als je besluit te stoppen met roken. Er gaan dan ook zeker ontwenningsverschijnselen optreden als gevolg van de rookverslaving, hoewel die in mate van ernst per persoon wel kunnen variëren.

Rookverslaving door nicotine

Rookverslaving is in feite een verslaving aan de stof nicotine, want deze stof zorgt bij het inhaleren van de rook van een sigaret voor een aangenaam gevoel dat de hersenen als signaal opvangen. Na het roken van de sigaret willen de hersenen dat aangename gevoel weer ervaren en dat leidt er dus toe dat er bij regelmatige rokers een rookverslaving zal ontstaan. Diezelfde stof nicotine, of het ontbreken ervan bij het stoppen met roken, zorgt juist voor een onaangenaam gevoel en dat leidt tot ontwenningsverschijnselen.

Het is uitermate lastig om een einde te maken aan een langdurige rookverslaving, maar daarvoor zijn er allerlei middelen beschikbaar. Als je de rookverslaving wilt beëindigen, dan kun je bijvoorbeeld een nicotine vervangend product gebruiken, zoals Nicotinell. Een andere optie is om naar de huisarts te gaan om een recept voor Champix te verkrijgen, dat een uitstekend hulpmiddel kan zijn om te stoppen met roken.

Rookverslaving en motivatie om te stoppen

Als je gemotiveerd bent om te stoppen met roken, dan is het zeker mogelijk om van de rookverslaving af te komen. Het zal voor de meeste verstokte rokers uiteraard niet een makkelijke opgave zijn, maar met de juiste motivatie moet het kunnen lukken. Zonder motivatie is het bijna niet mogelijk om van de rookverslaving af te komen. In dat geval zul je namelijk zien dat je te snel in de verleiding wordt gebracht om weer een sigaret te roken. De motivatie is in eerste instantie de bepalende factor om van je rookverslaving af te komen en je kunt in dat proces van het stoppen met roken ondersteund worden. Via Stivoro is het bijvoorbeeld mogelijk om telefonische begeleiding te krijgen.

Reacties

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 04/10/2015 - 00:06

Lid sinds

Mijn man kon er niet mee stoppen en is er aan overleden1

Reactie toevoegen