Ontwenningsverschijnsel?

Geplaatst door weg op 26/06/2012 - 19:45

Lid sinds 24 jun 2012

1023 jaar 10 maanden geleden gestopt

Tot nu toe gaat het stoppen voor mij voorspoedig. Ik durf te wedden dat ik lichamelijk al ben genezen, als je de geesteswereld als iets anders zou beschouwen.

Ik vraag mij af of iemand dit herkend: 

Ik ben heel erg aan het letten op mensen die roken. Dit had ik eerder nooit. Ik heb vooralsnog geen zin in een sigaret. Althans, ik denk het niet hardop. Ik zie alleen opeens overal mensen roken. Het enige volledig omschrijvende woord voor de gedachten die ik op dat moment heb is "Poeh". Ik zie zo'n askop groter laaien, en denk "Poeh". Ik zie een ouwe baardmans zijn sigaret ternauwernood aankrijgen:  "Poeh". Een minderjarige pubert met een agressieve blik die ergens midden op perron 14b te utrecht stond te roken ontlokte een andere reactie maar ik denk dat iedereen dat wel begrijpt.

Hoe dan ook: Geen uitgesproken zin in een sigaret, maar wel overmatig rokers zien, en deze rokers blijven bekijken. Jezelf er soms in terugzien (Poeh denken..). Is dat bekend? Wil ik nu toch doorroken terwijl de gedachte mijn geestesoog niet passeerd?

 

Oh ja, nog een verschijnsel, koffie is eigenlijk best vies zo zonder peuk. ik begrijp nu pas waarom het pleur heet.

afbeelding van Stefan

Geplaatst door Stefan op 26/06/2012 - 20:42

Lid sinds 02 mei 2012

11 jaar 11 maanden geleden gestopt met Mentale methode.

hahaha ja zo'n dingen lees je hier nog wel.

 

een echte cognitieve psycholoog zou het waarschijnlijk beter uit kunnen leggen maar het verschijnsel lijkt op zoiets als filtering denk ik.

je onderbewustzijn is gewoon nog heel hard met roken bezig (aka nico en tine, het nicotinemonstertje, dat stemmetje, het duiveltje enz...) , de suggesties daarvan dringen daarom regelmatig door in je bewustzijn. je bewustzijn richt zich daardoor hard op alles wat met roken te maken heeft nu en daardoor blijft dat ook hangen in je geheugen. heel de wereld lijkt daardoor plots om roken te draaien.

 

in werkelijkheid zijn er niet meer of minder rokers op de wereld als toen je stopte maar jouw beleving van de leefwereld is veranderd waardoor de wereld ook wat anders lijkt.

 

je kan zo'n verschijnselen trouwens ook in je voordeel gebruiken omdat jij de controle over je bewustzijn hebt.

let voortaan niet zozeer op het onmiddellijke rookgedrag zelf maar volg rokers hun gedrag in plaats daarvan een tijdje. dan merk je dat roken hun gedrag dicteert en weet jij weer waarom je dat niet meer wil. als je je nog durft visualiseren wat er in hun longen aan de hand is en welke geur ze achteraf verspreiden dan krijgt je onderbewustzijn een hoop tegensuggesties en naarmate dat verandert wordt 'volhouden' ook makkelijker.

Geplaatst door zyquert op 26/06/2012 - 20:51

Lid sinds 24 jun 2012

1023 jaar 10 maanden geleden gestopt

Vergis je niet, ik ben wel aan het denken over roken. Ik heb geen zin in een sigaret, maar het houdt me wel bezig. Kan haast niet anders gezien ik een roker was. Alles wat beweegt trekt je aandacht, je bent immers een beestje dat in de natuur veranderingen waar dient te nemen in zijn omgeving. Mijn voormalige verslaving maakt dat ik stil blijf staan bij bewegingen die die verslaving in stand hielden. Ik heb echter geen zin om in de walm te gaan staan.

Ik ben op zoek naar antwoorden van mensen die na zo'n periode op grond van die manier van rokers blijven bekijken een knoop door hebben gehakt: Doorgegaan zijn met roken, of zich bevestigd voelen in hun wil om te stoppen.

Ik denk dat ik dat laatste voel, maar kom op, ik ben nog <10 dagen gestopt.

Grappig, een deel van mijn studie gaat over cognitieve neuropsychologie. Mijn studentineuze verklaring is bovenstaand. Graag een weerwoord, ik hou van dit soort onderwerpen en deze manier van praten over roken.

 

Zyquert

Geplaatst door zyquert op 26/06/2012 - 21:29

Lid sinds 24 jun 2012

1023 jaar 10 maanden geleden gestopt

Het is naar mijn idee een vergooide poging als je probeert te stoppen terwijl je je besluit daartoe nog niet hebt genomen.

Ik denk dat wij wat dat betrefd soortgelijk denken. Ik ben alleen niet zeker of mijn interesse naar roken zoals ik die nu beleef uit zal monden in een bestaan zonder aan die zooi te denken, of dat het mij weer terug brengt in het roken zelf. 

Ik merk dat ik, als ik mensen zie roken, mijn wil om te stoppen op hen projecteer. Ik vraag me af waarom ze roken. Hele persoonlijke verhalen dringen mijn kop door omdat ik bezig moet zijn. Ik merk dat ik redenen probeer te vinden waarom ik het niet zou moeten willen. Bovenal zien sommige dingen er best lomp uit. Je vuur niet kunnen vinden, op de grond laten donderen, en daarna dat ding niet aan kunnen krijgen. Eigenlijk is het best grappig om te zien. Helaas realiseer ik me dat ik dat gedrag nog makkelijk zou kunnen vertonen, ware het niet dat ik nu een stap in de goede richting heb gedaan.

 

Woorden als "ééntje, roken, en sigaret" houden mij zeker bezig. Ik wordt er niet paranoia van, en ik wil niet roken. Het houdt mij bezig gezien het verband houdt met een gewoonte (nee, verslaving) waar ik mij tot voor kort zo krampachtig vasthield dat ik bankkussens opzijschoof om hopelijk nog een paar 10 cent stukken te vinden om een goedkoopste pak shag bij elkaar te vissen.

 

Zielig gedrag eigenlijk. Niet zielig voor mij, maar zielig van mij.

afbeelding van Stefan

Geplaatst door Stefan op 26/06/2012 - 21:30

Lid sinds 02 mei 2012

11 jaar 11 maanden geleden gestopt met Mentale methode.

het zou me verbazen moest je er niet bezig mee zijn maar iedereen beleeft stoppen wat anders he dus veralgemenen is eigenlijk ook niet terecht.

misschien ben je gewoon net als ik iemand die vooral zijn eigen gedachten 'bombardeert' met suggesties om zijn gedrag (roken) te veranderen en door die houding ben je dus ook hyperalert voor alles wat met roken te maken heeft.

 

dat wil volgens mij zeggen dat je je besluit al genomen hebt dat je voortaan gewoon niet meer rookt maar let wel: da's allemaal vanuit je bewustzijn dus en dat gebruik je actief om je gedrag, gedachten en gevoelens te wijzigen in verband met roken.

je mag je echter wel aan plaagstoten, soms hevige, vanuit onverwachte hoeken verwachten vanwege 'nico en tine' -jouw onderbewustzijn dat nog altijd rookverslaafd is dus-. 99% van ons gedrag is immers onbewust en het heeft dus iets van het ontzenuwen van een mijnenveld als je alle gewoontes, associaties en regelrechte waanideeën wil ontzenuwen waar een sigaret in doorgedrongen is.

 

als je echter een paar echte dooddoeners van suggesties in je hersenen over roken kan planten waar je zelf niets tegenin kan brengen dan heb je wel een stevig anker om je stopbesluit aan vast te knopen en als je dan verder jezelf half 'paranoia' krijgt bij woorden als 'roken, ééntje, sigaret' wees dan maar zeker dat je bewustzijn ook in de toekomst gealarmeerd genoeg is om zo'n 'nieuwe' valkuil te ontzenuwen wanneer die plots opduikt. als je dan ondertussen nog wat positieve suggesties ivm niet roken in je hoofd krijgt dan wordt je stoppoging nog plezierig ook want je bent niet verplicht om jezelf miserabel te voelen als je stopt. voor een stuk is het zo makkelijk of moeilijk als je het jezelf maakt.

 

het klinkt misschien allemaal gigantisch eng als ik het zo stel maar zo'n dingen doe je zowiezo al in je leven. hier doe je eigenlijk niets anders dan nieuwe gewoontes of zelfs een nieuwe houding aanleren: een rookvrij leven.

afbeelding van Stefan

Geplaatst door Stefan op 26/06/2012 - 21:40

Lid sinds 02 mei 2012

11 jaar 11 maanden geleden gestopt met Mentale methode.

haha niemand heeft een kristallen bol hier hoor. voorzichtigheid om niet in valkuilen te trappen is één ding maar angst voor de toekomst helpt je ook geen stap verder want leven zal je nog altijd moeten doen. en die sigaret? wel 'k heb er mijn hersens al een paar maanden meer dan jou over zitten breken maar waar het altijd op neer komt is: die sigaret heeft je nog nooit geholpen, hoewel je er ongetwijfeld altijd een excuus voor vond om toch maar weer de volgende op te steken. een van de 'leukste' topics is dit http://www.ikstop.nl/poll-wat-jouw-meest-genante-rookervaring. ELKE roker kan er wel een verhaal aan toe voegen. de enige manier om te stoppen is dan ook jezelf veranderen in iemand die zo'n verslaving niet meer wil en hoeft.

 

en da's eigenlijk best een leuke reis ook. een van de grote doorbraken die ik persoonlijk had en nog altijd heb in mijn stopbesluit is gewoon het besef dat ik zo'n inzichten als deze nooit gehad zou hebben moest ik gewoon blijven roken zijn smiley

Geplaatst door zyquert op 26/06/2012 - 21:56

Lid sinds 24 jun 2012

1023 jaar 10 maanden geleden gestopt

Ik heb de gedachte van "die sigaret heeft me nooit geholpen". Ik heb me die gedachte alleen nog niet eigen gemaakt, er spoken nog wat parallelle gedachten rond die andere dingen rondschreeuwen in mijn hoofd :). Hoe zit het nu trouwens bij jou met je hyperalerte rookgedachten?

Geplaatst door zyquert op 26/06/2012 - 22:07

Lid sinds 24 jun 2012

1023 jaar 10 maanden geleden gestopt

Cool topic trouwens :D Ik denk niet dat het leerzaam is afgezien van het feit dat een roker erg ver gaat voor zijn peuk. Het is wel echt hilarisch / schokkend / huilzaamwekkend / een of andere andere extreme emotie. Vreemd volk, die rokers.

afbeelding van Stefan

Geplaatst door Stefan op 26/06/2012 - 22:23

Lid sinds 02 mei 2012

11 jaar 11 maanden geleden gestopt met Mentale methode.

hyperalerte rookgedachten? heb ik eigenlijk niet meer, behalve wanneer ik hier op het forum zit haha

algemeen kan je stellen dat mijn hersenen ondertussen maar een paar keer per dag meer aan de alarmbel trekken smiley meestal gebeurt dat door een gewoonte waarvan ik me nog niet bewust was dat er een associatie met roken bestond bij mij maar zo'n dingen voelen aan als een momentopname en die kan ik dus ook snel van me af zetten omdat die niet veel betekenen in mijn ogen.

let wel: ik loop nu wel veel met een of ander snoepje in mijn mond en de invloed daarvan kan ik ook niet goed meer inschatten ondertussen want dat begint dus ook een gewoonte te worden en als ik niet oplet misschien wel een nieuwe verslaving ... maar dan wel een die ik makkelijker kan stoppen denk ik zo cheeky

 

wat ik nu wel heb is dat ik me bewuster ben van andere zaken in mijn dagelijks leven ook. ik leef dus wel intenser en dat heeft ook voor en nadelen waaraan ik me geleidelijk aan dien aan te passen.

Geplaatst door zyquert op 26/06/2012 - 23:51

Lid sinds 24 jun 2012

1023 jaar 10 maanden geleden gestopt

Hoofdzaak is dat die dingen niet meer opgestoken worden :)

afbeelding van Mariejan

Geplaatst door Mariejan op 27/06/2012 - 08:58

Lid sinds 31 jan 2012

Heel normaal hoor en zolang je zelf maar niet wilt lekker laten gaan en bekijk ze maar hahaha ik zag paar maand geleden een oud manneke de Jumbo zowat uit komen rennen ik denk wat doet die man nu.

 

Zag hem heftig met zijn handen bezig zijn kon niet goed zien wat hij nu deed hij stond bij de prullebak, vele ergenissen later van het manneke zag ik wat hij deed hij was een pakje sigaretten aan het openen, waarschijnljk was hij naar de winkel gerend omdat hij niets meer had.

 

Een oud vrouwke dat ook had staan kijken liep langs hem heen en zei "schei toch uit met die troep" het manneke liep vervolgens mopperend met zijn pakje en sigaret in zijn mond weg.

 

Ik vond het een amusant aanzicht waarschijnlijk zelf ooit hetzelfde gedaan hahahahaha maar ook geen zin of gedachten aan ik wil dat ook ik wil dat juist niet.

 

Het schijnt dat vrouwen die pas zwanger zijn ook ineens overal alleen maar zwangere vrouwen zien ik kan dat niet beamen geen kinderen gehad maar kan me er wel iets bij voorstellen. Geestelijk ben je daar denk ik toch heel alert op.

 

Lekker volhouden en doorgaan :-) 

Geplaatst door zyquert op 27/06/2012 - 10:36

Lid sinds 24 jun 2012

1023 jaar 10 maanden geleden gestopt

Ik hoop dat het heel normaal is. Ik denk het zelf ook, gezien ik er veel mee bezig ben geweest. Nu heb ik iets radicaals aan mijjn rookgedrag heb verandert, dus ben ik er meer mee bezig.

 

Hoe dan ook, weer een dag verder, nog steeds last vavn dat ontwenningsverschijnsel, nog steeds geen zin in een sigaret. Gaat goed zo.

Reactie toevoegen