Roken veroorzaakt een langzame en pijnlijke dood...

Geplaatst door Louiselevy op 07/06/2012 - 22:05

Lid sinds 07 jun 2012

11 jaar 9 maanden geleden gestopt

Roken veroorzaakt een langzame en pijnlijke dood..iets dat ik vaak voorbij heb zien komen, maar nooit echt bij stil stond. Tot afgelopen september, mijn vader kreeg pijn op zijn borst. Diagnose: een tumor op zijn linkerlong, veroorzaakt door jaren roken. Chemotherapie heeft niets gedaan, de tumor was te agressief en 5 maanden na de diagnose nam ik afscheid van mijn vader. De laatste dagen je vader zien die vreselijke, vreselijke pijn lijd en nog geen 20 kilo meer weegt..iets dat ik niemand gun. Vooral mijn eigen zoon niet. Dit is mijn reden om te stoppen en niets anders. Als ik rook zet ik mezelf in een risicogroep en zo is het voor iedere roker. Roken veroorzaakt een langzame en pijnlijke dood!

afbeelding van Ciska

Geplaatst door Ciska op 07/06/2012 - 23:08

Lid sinds 29 apr 2012

12 jaar 2 maanden geleden gestopt

Ik weet er alles van , mijn vader stierf op 36 jarige leeftijd aan longkanker ik was toen 10

En nog ben ik zo stom geweest ook met roken te beginnen toen ik 15 was

Wist ik veel dat je van roken longkanker kunt krijgen???

Daar werd toen nog helemaal niet over gesproken.

Het heeft 40 jaar geduurd voordat ik in ging zien dat het gewoon een rotverslaving is die ons ziek maakt.

Ben jarenlang een struisvogel geweest,

Maar nu is  het afgelopen.

Fijn dat je ook de keuze hebt gemaakt.

Welkom bij de juni stoppers meld je daar aan die zijn net zover als jij ,

we kunnen zoveel steun aan elkaar hebben

Ik zit bij de meistoppers , maar zwerf overal een beetje hoor

Het heeft me al door menig moeilijk momentje heen geholpen

 

Gr Ciska

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 07/06/2012 - 23:15

Lid sinds 29 mei 2012

Mijn vader is overleden aan longkanker toen hij 65 was, en mijn oudste zus heeft longemfyseem. Ik wil dat allemaal niet!!! Ben zelf nu 41, en hoop er nog 41 jaar aan vast te gaan plakken.

 

Geplaatst door Louiselevy op 08/06/2012 - 08:13

Lid sinds 07 jun 2012

11 jaar 9 maanden geleden gestopt

Ja precies..mijn vader was ook pas 63.. Ik benu net 30 en ehet moet niet zo zojn dat ik nu al bijna op de helft ben.

Geplaatst door PNavy op 08/06/2012 - 17:20

Lid sinds 07 jun 2012

Je hebt een enorme stok achter de deur.

Ga ervoor en hou vol en straks kun je ervaren dat je zelfrespect een enorme boost gekregen heeft en dat je leven aangenamer word en de stress van even snel een peuk is dan ook weg.

Ik ben bijna een veteraan na 1,5 jaar niet meer roken en ik ben nog steeds ontzettend trots op mezelf.

 

Hou vol!!!!

Groeten Peter

Geplaatst door Louiselevy op 08/06/2012 - 20:14

Lid sinds 07 jun 2012

11 jaar 9 maanden geleden gestopt

Dank je wel! Ik heb het best moeilijk. Zit nu op dag 3, maar vertik het om eraan toe te geven. Ik bepaal of ik rook of niet. Het is niet eens zin in een sigaret, maar meer de gewoonte. Het is gewoon psychisch. Ik heb de belofte aan mijn vader gemaakt om te stoppen en daar houd ik me aan. Het risico is te groot. Volhouden, maar hoe lang duurt het voordat ik de neiging niet meer heb?

Geplaatst door Louiselevy op 08/06/2012 - 20:15

Lid sinds 07 jun 2012

11 jaar 9 maanden geleden gestopt

Dank je wel! Ik heb het best moeilijk. Zit nu op dag 3, maar vertik het om eraan toe te geven. Ik bepaal of ik rook of niet. Het is niet eens zin in een sigaret, maar meer de gewoonte. Het is gewoon psychisch. Ik heb de belofte aan mijn vader gemaakt om te stoppen en daar houd ik me aan. Het risico is te groot. Volhouden, maar hoe lang duurt het voordat ik de neiging niet meer heb?

Geplaatst door Luus (niet gecontroleerd) op 08/06/2012 - 21:51

Lid sinds

Natuurlijk heb je het de eerste dagen niet altijd even makkelijk, maar het is maar net hoe je hier mee om gaat. Je kunt het laten voor wat het is, maar je kunt er ook in verdrinken, die keuze is aan jou.

Neem anders een vervanger (pleister of kauwgom) dat kan ook heel goed helpen. Zoek afleiding, misschien in een nieuwe hobby, iets wat je nog nooit gedaan hebt.

Ik ben nu inmiddels 'n half jaar gestopt, en nog heb ik af en toe de neiging om te denken dat ik toch echt wel 'n sigaret nodig heb, maar dat is maar even, omdat ik het niet te groot maak.

Kom op Louise....het kan alleen maar beter worden!

Succes !!

afbeelding van Stefan

Geplaatst door Stefan op 09/06/2012 - 00:40

Lid sinds 02 mei 2012

11 jaar 11 maanden geleden gestopt met Mentale methode.

[quote=Louiselevy]Dank je wel! Ik heb het best moeilijk. Zit nu op dag 3, maar vertik het om eraan toe te geven. Ik bepaal of ik rook of niet. Het is niet eens zin in een sigaret, maar meer de gewoonte. Het is gewoon psychisch. Ik heb de belofte aan mijn vader gemaakt om te stoppen en daar houd ik me aan. Het risico is te groot. Volhouden, maar hoe lang duurt het voordat ik de neiging niet meer heb?[/quote]

de eerste drie-vier dagen is vrij heftig omdat je dan niet alleen psychisch maar ook fysiek afkickt. toch hoef je zelfs dan niet echt 'vol te houden' als je je bewust bent wat er nu eigenlijk gebeurt.

als je je er op richt dan merk je dat dat gevoel van trek in golven komt die elke keer aanzwellen en daarna terug afzwakken. zo'n golf duurt maximaal een paar minuten dus hoef je niet in paniek te slaan. je hebt elke keer eigenlijk maar een beperkte wilskracht nodig om de drang te weerstaan. het draait in die eerste dagen dus vooral rond discipline om kalm te blijven en die golven gewoon over je heen te laten spoelen. je hoeft daar niet op te reageren, het hoort er allemaal bij en hoe kalmer jij blijft hoe makkelijker ook. dag 3 of 4 is vaak de 'moeilijkste' van die eerste week maar elke dag, ook de moeilijke dagen, gaan uiteindelijk gewoon voorbij.

 

daarna verandert veel voor je gevoel en de neigingen zwakken alsmaar af, als je tenminste stelselmatig de gewoontes die zo'n neiging oproept begint te veranderen naar een rookvrije versie. die sigaret die is dus gedurende al die jaren die je rookte in de gekste gewoontes geslopen en dat zijn uiteindelijk andere gewoontes, gedachten, gevoelens geworden... als jij gewoon al door begint te hebben hoe gek zo'n associatie dus is, dat die trek in een sigaret niet thuis hoort in zo'n situatie dan zwak je die al grotendeels af. het duurt wel een tijd voor je alle situaties zo ontzenuwt hebt maar er mee om gaan is niet meer zo moeilijk daarna, op een enkele opflakkering na. hoe bewuster je wordt (wat al automatisch gebeurt omdat je hersenen nu meer zuurstof krijgen dan vroeger) hoe makkelijker je de hersenspinsels van nico en tine er tussenuit haalt.

 

ik zit op iets meer dan 2 maand en steek nog wel vaak 'iets' in mijn mond maar een 'neiging' tot roken komt bij mij schat ik maar een keer of 4 per dag meer voor. ik zeg schat want zo'n gevoel of gedachte duurt eigenlijk maar maximaal een viertal seconden meer en ik hou het dus niet echt meer in de gaten.

ter vergelijking: 'k ben er nu 37 en ik rookte 18 jaar lang, op het eind 30 tot 40 sigaretten per dag.

 

sterkte!

stefan

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 11/06/2012 - 16:18

Lid sinds 29 mei 2012

Ik ben nu 2 weken gestopt en ik heb inderdaad ook echt ervaren dat je het niet te groot moet maken. Wegwuiven die neiging en ervangen door de gedachte: he gelukkig, ik hoef niet meer. Wat heerlijk dat mijn leven niet gecontroleerd wordt door die gedroogde tabak in een papiertje. Wat fijn dat ik niet meer naar rook stink.

Ik heb op mijn facebook de quitometer. Ook een soort ticker, maar elke keer als je hem opent (en dus een update geeft van de tijd die je gestopt bent) krijg je ook een motiverende uitspraak. Zo leuk.

Heb ook een meter op het buroblad van mijn pc, vind die dingen heel motiverend.

 

En hee, als je het 3 dagen vol kunt houden, dan kun je het nog eens 3 dagen volhouden toch. En nog een keer, en nog een keer? Het wordt makkelijker.

Geplaatst door Louiselevy op 15/06/2012 - 13:26

Lid sinds 07 jun 2012

11 jaar 9 maanden geleden gestopt

Dank jullie wel..ik zit nu op dag 10.. Het gaat steeds beter..hoef ook de mensen die wel roken voor mn gevoel niet meer te ontwijken. Bij het schoolplein als de kinderen naar school zijn..waar andere moeders roken..als je niet rookt is t nog steeds een gezellig moment van de dag..niks aan de hand dus.. Voel me elke dag sterker worden, maar heb nog wel mn moeilijke momenten.. Vooral na het eten, ga dan maar een flink stuk met de hond wandelen. Dank jullie wel voor jullie reacties

afbeelding van Juul

Geplaatst door Juul op 16/06/2012 - 00:38

Lid sinds 29 mei 2012

Fantastisch, gefeliciteerd! Dan ontlopen wel elkaar niet zoveel, ik zit op 18 dagen.

Soms denk ik nu al wel eens: waarom heb ik in godsnaam gerookt, het ziet er niet uit! Als ik naar de rokende moeders bij het schoolplein kijk, waar ik eerst ook bij stond. Nu ook wel, maar is toch anders.

Reactie toevoegen