Rokende dochter (s)...

Geplaatst door Sophie1975 op 12/09/2011 - 01:02

Lid sinds 12 sep 2011

Beste forum leden ,

Ik ben Sophie , moeder van 2 dochters van 11 en 13.
Normaal gesproken ben ik niet zo van de forums op internet maar wil graag jullie mening weten over onderstaande ( voel me er als moeder niet helemaal goed bij)

Om te beginnen rook ik zelf een pakje marlboro light per dag en nog niet de intentie om te stoppen, maar nu is het zo dat mijn dochter van 13 2 maanden geleden zei dat ze na een hockey training met een vriendinnetje had gerookt.(vond het al heel wat dat ze dit gewoon vertelde) Ik als moeder mag dat natuurlijk niet goedkeuren , maar koos ervoor om het gesprek met haar aan te gaan. Ze gaf aan dat ze het niet echt vies vond , maar dat ze het niet meer zou doen.

Afgelopen vrijdagavond kwam ze met die vriendin film kijken en die vriendin vroeg of ze een sigaretje mocht roken. Ik keurde dit af (terwijl ik zelf wel gewoon zat te roken)
Blijkbaar mocht ze van haar ouders wel roken en aangezien ik die ouders ook ken en nog moest bellen hoelaat ze haar op zouden komen halen , bleek inderdaad dat ze mocht roken.
Nouja vooruit dan maar... vervolgens vroeg dochterlief of ze ook mocht roken en op dat moment had ik zoiets van doe ook maar gezellig mee dan (erg stom)

Volgende ochtend 8 uur sochtends , dochter vraagt : mam mag ik een sigaretje van je....
zucht.... ik had nog geen nee gezegd of sigaret was al aan.
Vervolgens discussie gehad en ze gaf aan dat ze het gewoon lekker vind en jij was ook 13 mam en jij rookt pakje per dag.... bla bla...

smiddags komt ze thuis van haar weekend baantje en had ze haar spaarpot omgekeerd en 4 pakjes marlboro light gehaald... zucht...

Vandaag ik was deze middag weg en dochters waren beide thuis.
Hooguit 5 uur weg geweest en kwam terug en wat trof ik aan , beide dochters met een sigaret en een asbak waar al 10 uitgedrukte peuken in lagen...

Kortom hoe nu te handelen...
Zijn 2 super lieve en leuke dochters en nog echt meisje meisje types.........maar moeder geeft al niet het goede voorbeeld.....

Iemand hier ervaringen mee of tips ?

Sorry voor dit lange verhaal , maar moest het even van me afschrijven,

Groetjes ,
Sophie

afbeelding van Manus

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 05:49

Lid sinds 20 jun 2011

13 jaar 3 weken geleden gestopt met Champix.

De meesten beginnen rond die leeftijd te roken.
Mijn dochter kwam ook rond haar 13e met sigaretten in aanraking.
Dat was op de Mavo en ging aanvankelijk stiekem, maar daar kom je snel genoeg achter.
Wij rookten allebei stevig, dus dan ben je niet het goede voorbeeld.
Als je thuis niet rookt dan kan je het in huis verbieden.
We hebben toen een goed gesprek gehad en vanaf dan mocht ze roken en dat gebeurde demonstratief toen ik er bij was op het schoolplein.
Dan is het niet meer zo stoer want het stiekeme was er af.
Dat heeft niet geholpen, want ze is gewoon gaan roken.
Wel heb ik er voor gezorgd dat er dan maar klusjes voor de sigaretten gedaan moeten worden.
Roken is duur, en dat moeten ze dan maar voelen in hun zakgeld.
Dat helpt allemaal niet veel, want ze zijn op die leeftijd ook met een soort overgang bezig genaamd puberen.
Bij de zwangerschap van haar eerste is ze cold turkey gestopt op haar 26e en al 4 jaar rookvrij.
Mijn zoon die ik ook vrij heb gelaten daar in is nooit begonnen met roken, maar die heeft genoeg met ons meegerookt.

Hier heb je natuurlijk allemaal niet veel aan.
Als het je zo zwaar op de maag ligt dan zou ik proberen samen te stoppen op het juiste moment.
Dan moet je daar ook maar wat voor over hebben.
Verbieden heeft naar mijn mening weinig zin, en zal leiden tot strubbelingen, want Ja mam, jij rookt ook!!
Succes met het vinden van een oplossing.

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 08:18

Lid sinds 13 jan 2011

12 jaar 6 maanden geleden gestopt

tjonge wat moeilijk!!!!!!!!ik zou hier op de site eens voor voorbeelden kijken om voorlichting te geven wat het eigenlijk doet met je lichaam het roken.En vooral met het jonge lichaam.En als jij niet kunt/wilt stoppen nu dan op je strepen gaan staan dat jij de volwassene bent en verslaafd en dat het voor hun dus nog niet te laat is om het roken gewoon te laten.
Hou ons op de hoogte,ik wens je veel wijsheid en daadkracht toe! ff1

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 09:07

Lid sinds 28 aug 2011

Hai Sophie,

Ik zou véél strenger zijn en op mijn strepen staan. Jullie zijn te jong om te roken. Je mag niet eens legaal sigaretten kopen. Ik wil er niks van weten of zien, en al helemaal niet in mijn huis.

Ze roken dan waarschijnlijk toch wel, maar stiekem en dus veel minder. Het toestaan is in mijn ogen echt niet de manier.

Misschien is het een idee om hen te laten zien hoe het is om te stoppen? Dat je dit niet 123 doet, maar dat het best lastig is? Meteen een goed voorbeeld voor hen en gezond voor jezelf!

Groetjes Erika.

afbeelding van patricia1974

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 12:35

Lid sinds 29 aug 2011

Hoi hoi,

Ik zou het ook verbieden. Het wordt steeds lastiger voor kids om aan sigaretten te komen en ze worden ook alsmaar duurder en duurder.
Ze zullen het zeker stiekem blijven doen maar het wordt dan wel een stuk lastiger om te roken!
En idd is zelf stoppen een heeeeeel goed voorbeeld. Zien ze meteen wat hun te wachten staat als ze ooit moeten stoppen en het is natuurlijk ook super voor jezelf als je van die nare gewoonte af bent!
Heel veel succes en wijsheid!

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 12:54

Lid sinds 12 sep 2011

ik denk dat je er goed aan doet om het boek van Allen Carr eens te lezen. Op de eerste plaats is het erg inspirerend voor jezelf om te stoppen, maar de zienswijze in dat boek helpt je erg goed om aan anderen onder woorden te brengen waarom het beter is om niet te roken.

afbeelding van Antoinet1959

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 12:59

Lid sinds 06 sep 2010

Erika wrote:
Hai Sophie,

Ik zou véél strenger zijn en op mijn strepen staan. Jullie zijn te jong om te roken. Je mag niet eens legaal sigaretten kopen. Ik wil er niks van weten of zien, en al helemaal niet in mijn huis.

Ze roken dan waarschijnlijk toch wel, maar stiekem en dus veel minder. Het toestaan is in mijn ogen echt niet de manier.

Misschien is het een idee om hen te laten zien hoe het is om te stoppen? Dat je dit niet 123 doet, maar dat het best lastig is? Meteen een goed voorbeeld voor hen en gezond voor jezelf!

Groetjes Erika.

Hoi Sophie

Ik ben het hier mee eens, gewoon strenger zijn en zeker geen sigaretten gaan geven.... en de opmerking van "Jij rookt toch ook? " heb ik toendertijd ( toen mijn dochter jaar of 12/ 13 jaar was) gepareerd met "Ja ik rook en ik zou er graag van af willen maar ik ben nu erg verslaafd. en daarom weet ik hoe moeilijk het is om er weer vanaf te komen."
Ik rookte dus zelf ook en mijn dochter rookte, stiekem in eerste instantie maar ik ben ook ouder / moeder en ik heb haar toen gewoon verboden om binnen te roken en drong aan op stoppen. En dat je zelf rookt, is misschien niet consequent maar nog geen reden om het daarom niet te verbieden. Wanneer ze willen roken kun je het niet echt tegenhouden maar je kunt het haar wel moeilijker maken , door het binnenroken te verbieden en dan roepen ze maar dat "het niet eerlijk is, want jij rookt ook".Voet bij stuk houden. Succes.

P.s mijn dochter heeft wel een paar jaar gerookt, af en toe probeerde ze te stoppen maar dat lukte niet , ze rookte alleen buiten de deur.... nooit met mijn toestemming binnen. Hierdoor kon ze minder roken dan ze misschien wilde en in de kou buiten roken is toch niet zo gezellig
Ze is gestopt omdat ze problemen kreeg met ademhalen ,kortademig, was soort chronische bronchitis...< ze ging naar de dokter, en die gaf haar geen medicijnen maar zei"stop maar 's met roken want daar komt het van"en toen is zij gestopt.en toen al vond ze het moeilijk, zo verslavend is die troep.
En nu is zij best een beetje- anti-rook type, ( ze is 28 jaar nu) , komt ook door haar werk( verpleegkundige op hart- en vaat afdeling dus dan zie je de gevolgen van jaren roken) . Mijn zoon heeft nooit gerookt, die vond het smerig dus die heeft wel wat af moeten zien met dat gerook van mij.

afbeelding van Manus

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 13:37

Lid sinds 20 jun 2011

13 jaar 3 weken geleden gestopt met Champix.

Ikzelf heb veel vrijheden gekend tijdens mijn jeugd in en heb dat als fijn ervaren.
Zelf beslissingen mogen nemen en de wereld ontdekken.
Ik heb mijn kinderen hetzelfde gegeven.
Natuurlijk heb ik ze op de gevaren gewezen, maar zelf weten ze het soms beter.
Veel meer kun je niet doen.
Je kunt veel verbieden, maar dan bestaat het gevaar dat ze zich van je afkeren.
Dat is het laatste wat je wilt.
Mijn dochter was met 14 al volwassen vrouw en woonde op haar 18e al op zichzelf.
Die meid wist donders goed hoe het allemaal werkte.
Zo is ze nog steeds, en is nu een niet rokende ondernemende vrouw, die Pa even voordeed dat
stoppen met roken helemaal niet moeilijk was.
Ik ben beretrots op haar.

Dat houd niet in dat ik het roken propageer voor jongeren, tegengas hebben we genoeg gegeven, maar soms moet je concessies doen.

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 13:48

Lid sinds 12 sep 2011

Blijft lastig,mijn vrouw en ik rookte allebei en onze twee dochters hebben we altijd voor gehouden dat roken slecht voor je gezondheid is en erg duur.
We hebben ze nooit verboden te gaan roken,echter wel ontmoedigd en beloofd indien ze niet gingen roken dat ze hun rijbewijs van ons zouden krijgen.
Dit is gelukkig gelukt en ze roken alllebei nog steeds niet en met de leeftijd van 32 en 30 geloof ik niet dat ze dit nog gaan doen.
Misschien heb je er iets aan.

afbeelding van Peet72

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 13:49

Lid sinds 01 nov 2010

Pffff......Sophie wat lastig. Maar ik zou net als de rest toch strenger zijn. Mijn zoon van bijna 13 heeft jarenlang zijn mening gegeven op het moment wanneer ik een peuk opstak. Bah mam, wat vies, wat stinkt dat, door roken kan je dood gaan etc. Ikzelf ageerde vroeger ook behoorlijk wanneer mijn vader een peuk opstak. Juist ik was degene die uiteindelijk wel met 17 begon te roken. Mijn zoon zegt dat hij nooit gaat roken, ik hoop het. Ik wil uiteindelijk wel het juiste voorbeeld geven. Hij heeft mijn periode na het stoppen bewust meegekregen en ook ervaren hoe moeizaam het soms ging. Zelf zagen we tijdens de vakantie twee jonge kinderen roken en zeg nou zelf, het ziet er toch niet uit? Kijk, op het moment wannneer ik begon wist men ook wel dat roken niet goed was, maar was men nog niet zover als nu. Laat ze eventueel verhalen lezen, geef ze goede voorlichting,in ieder geval blijf in gesprek met ze. Zou toch zonde zijn als ze nu zouden beginnen? En dan ook nog eens klappen met geld, zonde!
Sophie, sterkte ermee, laat je nog wat van je horen?

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 19:46

Lid sinds 12 sep 2011

Hallo allemaal ,

Leuk dat er zoveel reacties zijn gekomen! Had er gisterenavond echt even de balen van.
Doe ik het goed / fout ... ik wist het even niet meer...

Ik lees verschillende reacties , maar de boventoon voert toch wel het uitleggen van de gevolgen en het thuis verbieden...
Heb vandaag afzonderlijke met mijn 2 dochters gesproken en heb goede gesprekken gehad.
De jongste is gewoon door haar "grote" zus waar ze tegenop kijkt enigszins meegesleept , maar die zei dat ze het vies vond en het niet meer zou doen... laten we daar dan maar vanuit gaan.
De oudste , nouja ook maar 13 is een heel ander verhaal. Ze was er vanmorgen al eerder uit dan mij en zat dus al aan de keukentafel te roken.. zonder blikken of blozen zei ze...goeiemorgen mam lekker geslapen ?
Op dat moment had ik weer zo'n moment van... ach meid wat maakt het ook uit. maar heb dit nu niet gedaan en gevraagd waarom ze al zat te roken... zegt ze mam ik heb gewoon zin in een sigaretje dat doe jij toch sochtends ook altijd als eerste...
Heb dus gezegd dat klopt , maar dit wil niet zeggen dat jij dit ook moet doen en ben meteen over haar hockey begonnen , omdat ze graag naar een sportklas voor hockey wil.
Ik had gezegd als ze weten dat je rookt of er achter mag je nooit naar die klas, waarop ze zegt dat meerdere meiden roken in die klas .... zucht...

Op school doet ze het heel goed , bij de hockey en ze is altijd sociaal en vriendelijk , waardoor het voor mij moeilijk is om echt kwaad op haar te worden.
Ze doet niet echt iets fout , ze rookt alleen...

ach... ze komt zo weer thuis van de training.
Kijken of ik er nog iets aan kan doen.

Nogmaals bedankt voor de reacties ,

Sophie

afbeelding van Manus

Geplaatst door Anoniem op 12/09/2011 - 20:02

Lid sinds 20 jun 2011

13 jaar 3 weken geleden gestopt met Champix.

Je zou haar hier een aantal zware verhalen kunnen laten lezen, maar dat is voor die meiden toch allemaal de ver van mijn bed show.
Als ze s'morgens al als eerste beweging aan de sigaret zit dan zit het al diep.
Mijn zoon vond het ook vies en is nooit gaan roken na de eerste paar peuken.
Blijf er een beetje op hameren dat je het niet leuk vind.
Misschien samen stoppen een optie ???
Dan geef je het goede voorbeeld, en kun je gelijk het roken in huis verbieden.

Geplaatst door Anoniem op 13/09/2011 - 09:17

Lid sinds 08 sep 2011

Moelijke discussie, waar geen kant en klaar antwoord voor is. Mijn dochter van 6 vroeg vorige week: mam mag ik hem voor je aansteken? Ik heb een regeling met mijn kinderen getroffen waarin ik ze met een geldbedrag beloon als ze voor hun 18 en daarna voor hun 20 niet gaan roken.
Ik zou denk ik ook strenger zijn. Terwijl dat aan de andere kant misschien hypocriet voelt? Ik bedoel tijden veranderen, en vroeger waren dat soort dingen normaler.
Verbieden heeft denk ik geen zin, maar nu maak je ze het wel gemakkelijk.
Probeer op hun verstand in te praten. Heel veel sterkte!! En laat je nog ff weten hoe het verder gaat?
Groetjes Cindy

Geplaatst door Anoniem op 13/09/2011 - 13:48

Lid sinds 28 jan 2010

Aanbieden om hun te belonen als ze tot hun 18e niet roken. (Bijvoorbeeld door rijbewijs kado te geven)

Zelf het goede voorbeeld geven als moeder, als je denkt dat het ongezond is voor je kind en je niet wilt dat ze het doen waarom doe je het zelf dan wel? Dit is niet uit te leggen aan een kind en erg oneerlijk (vinden zij waarschijnlijk ook vooral).

Stop met roken en spaar daarmee hun beloning:
Ze zijn nu 11 en 13, voordat de oudste 18 is duurt 5 jaar; pakje sigaretten per dag is 5 euro maal 365 = 1825 maal 5 jaar = 9125 euro, plus nog twee jaar voor jongste dochter: 3650 dus totaal euro 12.775,-

Daar kan je makkelijk 2 keer rijbewijs van betalen en nog een leuke auto erbij, voor ofwel dochterlief ofwel jezelf omdat je 7 jaar ben gestopt..

Dat is mijn advies, heel veel succes!

groetjes, w.

afbeelding van Antoinet1959

Geplaatst door Anoniem op 13/09/2011 - 14:04

Lid sinds 06 sep 2010

Ik weet het,opvoeden kan moeilijk zijn .Is zij je een beetje aan het uitdagen? door meteen 's ochtends al te roken aan de keukentafel?
Blijf maar zeggen dat je het niet fijn vindt dat ze rookt en je je er bezorgd om maakt, juist omdat je weet wat die verslaving inhoudt.En ik zou binnen echt roken verbieden, zo gemakkelijk hoef je het haar ook niet te maken . Gewoon "nee"en niet al dat uitleggen waarbij zij met een weerwoord weer tegen je in kan gaan/
Je bent als ouder over wel meer zaken inconsequent , bijvoorbeeld: je gaat zelf doordeweeks bijvoorbeeld om 12 uur 's nachts of later naar bed en dat laat je haar toch ook niet doen?d
Verder inderdaad gewoon in gesprek blijven met elkaar, het niet te erg op de spits drijven want dan wordt het idee van roken alleen maar aantrekkelijker.
Blijf maar zeggen dat je het erg jammer vindt en het veel en veel liever hebt wanneer ze het niet doet

en natuurlijk kun je voorstellen om samen te stoppen of als voorbeeld zelf stoppen , geld beloven....ik zelf geloof daar niet in. Het is wat Manus zegt ,dat puberbrein is nog in ontwikkeling en op de korte termijn gericht en niet op langer termijn. Dus al die schrikbeelden van ziektes die je kunt krijgen of een beloning over 2 jaar......dat is voor hen niet te overzien, of boeit ze eenvoudigweg niet. "het zal wel". En in die leeftijd neemt je invloed als ouder toch ernstig af, z127 hun leeftijdgenoten hebben meer invloed.....
Hopelijk duurt de rookperiode niet te lang.

Geplaatst door Anoniem op 14/11/2011 - 13:20

Lid sinds 12 sep 2011

Hallo allemaal,

Het is even geleden , maar wil jullie nog even de stand van zaken laten weten.
Mijn jongste dochter heeft sinds die ene keer niet meer gerookt (althans daar ga ik vanuit).
De oudste dochter (mwahja 13 jaar) rookt tegenwoordig gewoon thuis.
Uiteindelijk vond ik het hypocriet van mezelf om zelf wel een sigaret op te steken thuis.
Terwijl mijn dochter telkens op het dakterras stond te roken...
Maar goed , het is wat het is .

Groetjes Sophie

Reactie toevoegen