schuldgevoel

Geplaatst door angietjuh op 06/03/2013 - 15:08

Lid sinds 26 okt 2010

Hallo allemaal,

Ik heb me aangemeld om het voor mezelf ok strikter te maken dat ik wil stoppen. Mijn stopdata staat nu vast aankomende vrijdag wil ik echt stoppen. Ben ooit 2x eerer gestopt geweest 1x samen met een vriendin zei heeft dit tot op de dag van vandaag nog volgehouden en dan spreek ik over 4 jaar geleden. Het ging me makkelijk af zo samen.Todat ik mijn vriend leerde kennen en die rookte hij heeft altijd gezegd begin er niet meer aan je bent zo ver! Tsja was stom dat weet ik maar goed toch weer begonnen. De 2e x ruim 3 maanden gestopt werd ik zwanger van ons 1e kindje het hele stoppen ging geweldig miste die sigaret ook totaal niet omdat ik wist sit was voor een goed doel! Tot het noodlot toesloeg. Mijn oma overleed in mijn laatste maand van de zwangerschap, kort daarop mijn oudoom en alsof het allemaal nog niet erg genoeg was daarna de hond die ik 12 jaar had. Het was een te grote klap voor me en stak zo'n goor ding op!  Ik moest nog 4 weken voor ik ging bevallen en dat vind ik achteraf nu het ergste. Ik kon het voor mijn kindje niet opbrengen het vol te houden en heb hier echt slapeloze nachten van gehad to nachtmerries dat ik zo'n afschuwelijke moeder was. Mijn kindje werd geboren en kreeg bij de bevalling een dikke 10 heeft er niks aan die laatse 4 weken roken aan overgehouden en woog zo'n 4,5 kilo was 54 cm. Toch bleef het steken ik koos voor mezelf en niet voor die kleine uk. Ondanks dat ze zelfs nu ze 1,5 jaar is jd een gezond kindje is geweest. Ik blijf me telkens voorhouden ik mag niet stoppen voor mezelf als ik dit niet voor de kleine heb gedaan. Zo'n enorm schuldgevoel heb ik nu. En terrecht! Zelfs als ik denk dat ik in de toekomst een 2e kindje krijg en dan wel ben gestopt en niet rook  komt het gevoel voor dat kindje kan ik het wel en voor de andere niet! Ik weet ergens moet ik me er niet al te gek over maken als zelfs de artsen gynacoloog en verloskundige zeiden je kindje is kerngezond en heeft er niks aan over gehouden het blijft steken. Waarom  denk je dan soms! Waarom moest mijn oma, oudoom en hond komen te overlijden voor ik was bevallen misschien had ikd an niet met zo'n enorm schuldgevoel geleefd. Ik wil er nu komende vrijdag echt voor gaan ben al naar deze datum toe gaan leven e  rook op zo'n dag misschien nog 4 sigaretten dus gewoon niet de moeite waard om te blijven roken. Maar ben gewoon zo bang dat dat schuldgevoel weer de kop om komt kijken als het straks vrijdag is. Pff dit is moelijk en denk dat ik ook wel wat kritiek ga krijgen op mijn bericht maar goed dat is ieders zijn mening.

afbeelding van oef

Geplaatst door oef op 06/03/2013 - 16:16

Lid sinds 06 mrt 2013

Ik begrijp je zelfkritiek, maar heb alle begrip dat stress een grote rol speelt in jou schijven !

Stoppen met roken en stress blijken niet samen te gaan, maar prachtig dat je voor jezelf een datum hebt gesteld.smiley

Ik heb net voor jou mijn bericht geschreven dus een goede raadgever ben ik niet, maar een steuntje geven is hopelijk

toch iets waard voor jou ! Succes meid yes

afbeelding van linda1960

Geplaatst door linda1960 op 06/03/2013 - 17:11

Lid sinds 14 aug 2012

11 jaar 10 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Angie welkom op het forum en geweldig dat je besluit om te stoppen.Onthoud dat roken juist meer stress geeft dus des te meer reden om te  stoppen.Sluit je aan bij de maartstoppers dit topic staat bij de maandclubs.

Wens je ongelooflijk veel succes.!

afbeelding van Arjen

Geplaatst door Arjen op 07/03/2013 - 09:15

Lid sinds 17 jul 2008

15 jaar 11 maanden geleden gestopt met Champix.

Hallo Angie,

 

Als je een duidelijk doel hebt is het stoppen redelijk eenvoudig. Met andere woorden bij de zwangerschap had je een (bijna) onwrikbaar BESLUIT genomen. En inderdaad het stoppen is dan eigenlijk simpel, en de afkick verschijnselen vallen dan reuze mee.

 

Helaas valkuil 32: drama-noodlot etc. en dat gaat de ouwe vriend "sigaret" voor je oplossen. Helaas kom je er dan achter dat je er een probleem bij hebt i.p.v. 1 minder.

Het is zoals het is, en ga je daar niet schuldig over voelen. Het is wel begrijpelijk, want dat is wat een verslaving met je doet om zichzelf zo in stand te houden. Je schuldig voelen zodat je weer een op steekt.

 

Nergens voor nodig. De eerste maanden van de zwangerschap zijn bepalend voor de (geestelijke) ontwikkeling van je kind en toen rookte je niet. Alhoewel niet aan te raden natuurlijk, is het effect van de laatse maand wel roken zeer beperkt als dat er al is.

 

Dus houd op met jezelf een schulgevoel aan te praten, onnodig, en het houdt je verslaving nog in stand ook.

Jouw (klein)kinderen hebben later veel meer aan gezellige NIET rokende (niet-verslaafde) moeder en oma Angie ! !

Dat is een mooier vooruitzicht en voelt veel beter !!!

 

Dus neem een BESLUIT, weg met dat vergif, en stap uit je verslaving (net zo als de eerste keer!)

 

 

Alle liefs en suc6,

afbeelding van L@yla

Geplaatst door L@yla op 07/03/2013 - 11:48

Lid sinds 16 feb 2013

Vincent van Gogh heeft gezegd: Het leven zou wel erg leeg zijn, als je nergens spijt van hebt.

En ik voeg daar aan toe: I't's no use crying over spilled milk!

Wat is gebeurd is gebeurd, wat is geweest is geweest. Kan je er iets aan veranderen? Neen! 

Dus laat het achter je en richt je op de toekomst!

Je kan voor je kleine uk niets beters doen dan stoppen met roken. 

Bedenk: stoppen met roken is niet het einde, maar het begin!

Succes!

Layla

Geplaatst door angietjuh op 07/03/2013 - 14:47

Lid sinds 26 okt 2010

Dank jullie wel allemaal voor toch de positieve woorden. al vind ik eigenlijk niet dat ik ze verdien. Toch vandaag al een besluit genomen. Ben er extra vroeg uitgegaan met de kleine naar een dierenpark zowiezo als ik ergens ben met haar rookte ik niet dus daar 4 uur lang vertoeft. Heb geen sigaret gehad sinds gisterenavond 22:00 uur en het is moeilijk maar die tips met water drinken iet doen zodat je afleiding hebt werken wel. Ik houd het berichtje kort want normaal als ik achter de pc krijg is de gewoonte erbij te roken dus wil nu even die dingen wat proberen te mijden. Hoop dat ik het volhoud deze eerste dag. want ook in mijn vorige stopakties  was mijn eerste dag de ergste. Maar ik heb de ochtend met koffie en zonder sigaret overleefd en als ik nu denk hoeveel uur ik al geen heb gehad is het voor mij niet waard te beginnen. Ik hoop gewoon dat ik genoeg doorzettingsvermogen heb.

afbeelding van L@yla

Geplaatst door L@yla op 07/03/2013 - 15:01

Lid sinds 16 feb 2013

Hoi Angie,

 

Dat is super goed van je! 

Die trek in een sigaret die je zo lekker kan plagen, duurts circa drie minuten. Even iets gaan doen ter afleiding, werkt idd het allerbeste. Ik ging in het begin wandelen met mijn hond. Die werd horendol van mij en had op een gegeven moment flink wat kilometers op de teller staan. 

Je hebt het moeilijkste gehad! Besluiten dat je stopt is het moelijkste! Nu, moet je besluiten om nooit meer te beginnen.

Neem het dag voor dag, of dagdeel voor dagdeel, anders wordt het zo groot en in je gedachten al niet haalbaar.

Vanavond vroeg naar bed! En dan ben je morgen al weer een stapje verder. 

Houd vol, hoor! Want het wordt echt gemakkelijker. Als je hulp nodig hebt, geef je maar een gil!

Enne hoezo verdien je geen lieve woorden? Wij zijn hier niet om over anderen te oordelen, maar om anderen te helpen!

Wil je daar nou ff mee stoppen! 

 

Groetjes,

Lay

 

Laat deze even op je inwerken;

 

Bij vergeven gaat het niet over de ander maar over jou. Het is loslaten van de last die je met je meedraagt.

Dalai Lama

 

 

Niemand kan de ander rechtvaardig bekritiseren of veroordelen, omdat in werkelijkheid niemand de ander werkelijk kent.

Sir Thomas Browne

 

afbeelding van L@yla

Geplaatst door L@yla op 08/03/2013 - 12:05

Lid sinds 16 feb 2013

Hoi Agnie,

 

Hoe gaat het, meid?

Ben benieuwd hoe het met je gaat?

 

Gr,

Lay

Geplaatst door angietjuh op 11/03/2013 - 22:12

Lid sinds 26 okt 2010

Hallo layla!

bedankt voor je positieve woorden die doen goed! Je hebt gelijk maar vind het gewoon soms moeilijk te beseffen. Momenteel heb ik vanaf donderdag tot vandaag niet meer gerookt en jeetje ben ik trots op mezelf! Dit had ik nooit gedacht vol te kunnen houden. En wat je zegt die paar minuten zin in een sigaret ja de afgelopen dagen wel.noem me een aansteller maar heb gewoon zitten huilen ervoor, ik drink een glas water gooi al die frustratie eruit tegen mijn vriend (hij heeft het momenteel met mete voortduren:)en vraag me achteraf af waar was dit nou weer voor nodig? Maar goed de een kan het makkelijker loslaten als de ander. Mijn reden ik wil gewoon volhouden. Ik ben misschien even een 'niet' leuk persoon doordat ik chagrijnig ben maar ja even erdoorheen die leuke persoon word ik wel weer! Mijn vriend overigens niet gestopt steunt me wel enorm. Rookt zelf buiten probeert toch mijn chagarijnige buien te nemen zoals ze zijn( hij zegt je kon wel zwanger zijn met je hormonen:)) nou geloof me dat is niet zo maar idd voel me wel hetzelfde haha. Inheb gewoon nu zover en wil gewoon doorzetten. Had gewoon nooit gedacht dat ik zoveel gevoelens kreeg hierdoor. Wist dat het niet makkelijk was maar heb het gevoel alsof ik van extreme drugs afkick ofzo (hb ik nooit gebruikt maar zoals j dat soms op tv ziet bedoel ik dan) echt rillingen tot slapeloze nachten en dromen over roken. Zo zie je hoe onbewust je ermee bezig bent! Maar goed ergens zal dat hopelijk ophouden ik houd de moed erin!

afbeelding van L@yla

Geplaatst door L@yla op 12/03/2013 - 09:09

Lid sinds 16 feb 2013

Hoi Angie,

 

Het is jammer, maar het hoort er allemaal bij. De een voelt dit en de ander voelt dat. De een erger dan de ander.

Als stoppen met roken zo gemakkelijk zou zijn, dan zou iedereen gestopt zijn. Nee, het is een gevecht dat je aan moet gaan. 

En jij bent hartstikke goed bezig. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je maar van de sigaret afblijft!

En echt waar de ene dag zal gemakkelijker zijn dan de andere maar het wordt het echt beter en gemakkelijker. Stoppen met roken wordt niet voor niets vaak vergeleken met een rouwproces.

Succes en houd vol! Je bent super op weg!

 

Groetjes,

Lay

Reactie toevoegen