terugval

Geplaatst door rosie18 op 25/05/2014 - 11:36

Lid sinds 14 apr 2014

Gisteren viel ik terug in oud gedrag. Mijn vriendin stak een sigaret op, ze bood me er eentje aan, toen heb ik nog nee kunnen zeggen, maar even later bij een kopje koffie vroeg ik om een sigaret.. Ze vond het heel fijn dat ik meerookte, haar humeur knapte zienderogen op. Sommige rokers vinden het fijn als je de mist in gaat. Het is net alsof ze aangevallen worden als je niet rookt. Het voelde voor mij als een nederlaag. Een nederlaag voor mezelf en ten opzichte van haar.

Vanmorgen rookloos opgestaan. Ik moet leren nee zeggen als rokers me er eentje aanbieden. Kennelijk zit het nog steeds tussen mijn oren. Ik merkte er geen positieve dingen aan, aan dat roken. Integendeel ik kreeg een zere keel en er kwam hoofdpijn op.

Ik heb mijn stopdatum met hartzeer aangepast. Ik wil hiervan leren. Ik heb een brief geschreven aan mijn vriendin, dat ze het me niet meer moet aanbieden. Het stomme was dat ik er daarna om vroeg......

Geplaatst door rosie18 op 25/05/2014 - 11:38

Lid sinds 14 apr 2014

Ik zie dat mijn tikker nog op 1 maand 2 weken gestopt staat, maar ik heb gisteren al de stopdatum aangepast. Ik zal een email sturen naar Pepim. Dat wordt kennelijk niet automatisch aangepast. Ik voel me heel rottig eronder. Is er iemand die dit herkend?

afbeelding van pepim

Geplaatst door pepim op 25/05/2014 - 13:17

Lid sinds 29 feb 2008

18 jaar 3 weken geleden gestopt

ik heb je ticker even voor je gefixed, deze past zich inderdaad niet automatisch aan

afbeelding van Jos R

Geplaatst door Jos R op 25/05/2014 - 18:51

Lid sinds 13 aug 2013

4 jaar 11 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Rosie18, ik herken het maar al te goed. zo ben ik zo vaak in de valuil gelopen. als ik na een paar weken weer een opstak  werd ik er duizelig van en kwam ook de hooftpijn weer en gewoon stoer doorroken. Nu ben ik al 4 maanden van het roken af en dat laat ik ook zo. sterkte ermee

Geplaatst door rosie18 op 26/05/2014 - 19:35

Lid sinds 14 apr 2014

Ik ben de draad kwijt. Ik heb vanochtend weer drie gebietst. Ik ben psychisch ziek op dit moment en het lijkt (vooral de nadruk op lijkt) dat ik minder ziek word als ik weer ga roken. Maar ik weet dat dit een valkuil is. Jos, dank je wel dat je me eraan herinnert dat een sigaret me duizelig en misselijk maakt en hoofdpijn oplevert. Het is ook een gif, het wordt soms in de landbouw ingezet als insectenbestrijdingsmiddel, wist je dat? Opnieuw ga ik stoppen en me voornemen niet meer te bietsen. Waarom biets ik eigenlijk. Daar moet ik nog achter komen. Wie helpt me daarbij? met een vriendelijke groet, Roos

afbeelding van Jos R

Geplaatst door Jos R op 26/05/2014 - 21:16

Lid sinds 13 aug 2013

4 jaar 11 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hey Roos, jammer dat het maar niet wil lukken. Bereid je voor op een volgende stop, leef er naartoeen weet wat je valkuilen zijn. Sterkte ermee Roos

Geplaatst door noordhoren op 26/05/2014 - 22:46

Lid sinds 08 mei 2014

6 jaar 11 maanden geleden gestopt

Jammer van de terugval, maar opnieuw stoppen kan altijd.

Zelf let ik op de tijdbalk en hou ik de daaraan gekoppelde ontwikkelingen voor ogen:

afbeelding van Philippa Morris

Geplaatst door Philippa Morris op 27/05/2014 - 11:40

Lid sinds 05 aug 2013

7 jaar 5 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Hoi Rosie,

Ik ben op een dieptepunt gestopt, ik hield me juist vast aan het niet roken. Wees niet bang om alleen te zijn. Ik voelde ook dat sommige mensen aan me trokken maar ik ga m'n eigen weg. Je wordt er sterker van. Het is wel even een zure appel waar je doorheen moet. Het is natuurlijke het sterkste om jezelf gewoon te veranderen/ontwikkelen met de ander erbij, maar als het je ondergraaft kun je beter even afstand nemen. Het advies aan stoppers is meestal ook om in het begin situaties waarin gerookt wordt zoveel mogelik te vermijden.

Als je psychisch ziek bent, moet je je wel heel goed voorbereiden. De nicotine neemt je eigen dopamine fabriekje over waardoor je als je niet meer rookt zonder dopamine zit. Dit kun je ondervangen door zoveel mogelijk dingen te doen waardoor je zelf weer dopamine gaat aanmaken zonder nicotine dus. Het lukte mij nooit om te stoppen maar met nicotine pleisters ging het proces heel geleidelijk. Het is me gelukt!

Ik ondervind iedere week wel weer een vooruitgang. Afgelopen week met open raam geslapen. toen ik nog heel gezond was deed ik dat ook.  Maar sinds 10 jaar ga ik een enorme tocht voelen (terwijl er geen tocht is) en krijg last van loopneus en voel me dan de volgnde dag verkouden en moet niezen. In de winter heb ik dat sowiezo als ik in een oud huis slaap bijvoorbeeld.

En ha nu geen centje last; ik had raam en tuindeur open. Alleen een beetje en stijve nek. Dus echt hoor Rosie doet het ook, je knapt er zo van op. Iedere keer merk je weer nieuwe vooruitgang, dat motiveert enorm!

 

Geplaatst door rosie18 op 27/05/2014 - 20:28

Lid sinds 14 apr 2014

Lieve mensen, ik krijg weer hoop van jullie blogs. Ik ga zwemmen elke woensdag tussendemiddag. Ik wil daarnaast nog twee momenten maken in de week waarin ik een (lange) wandeling maak. Daar krijg ik vanzelf dopamine van. Wat het psychische betreft: ik heb hulp gekregen en langzaam maar zeker word ik weer stabiel. Ik ben ook weer aan het breien geslagen. Het is een goed idee om rokers in mijn omgeving te mijden. Pas als ik sterker in mijn schoenen sta kan ik hen weer zien. Roos

afbeelding van Philippa Morris

Geplaatst door Philippa Morris op 27/05/2014 - 22:15

Lid sinds 05 aug 2013

7 jaar 5 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Wow Rosie geweldig! Je klinkt sterk, hou dat gevoel, je gaat winnen van de nicotine demon! Fijn dat je hulp hebt, hier en daar. Er is ook de forumbel daar kun je een bericht droppen als je dreigt te gaan roken. Dan zijn er mensen accuut bij om mee te schrijven. Maar dat kan ook in de maandclub.

Wens je veel kracht de komende dagen!

Philippa

Geplaatst door Fractie op 29/05/2014 - 08:09

Lid sinds 16 mei 2014

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Rosie,

Misschien heb ik ontdekt waarom je wel makkelijk door de knieen gaat als je 'bietst'. Je schreef laatst in mijn dagboek dat geld je drijfveer is om te stoppen. Persoonlijk lijkt het me moeilijk om dit als stopmotivatie aan te houden. Waarom? Omdat bietsen geen geld kost, dus dit maakt bietsen aantrekkelijk. Je motivatie om niet te roken vervalt dan tijdelijk. 

Misschien is het goed om je drijfveren wat te verbreden: ben je echt alleen gestopt voor het geld of heb je er zolangzamerhand redenen bijgkeregen, zoals, je voelt je beter, hoest minder etc etc.

Succes!

afbeelding van Philippa Morris

Geplaatst door Philippa Morris op 29/05/2014 - 12:37

Lid sinds 05 aug 2013

7 jaar 5 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Hmmm je hebt gelijk, zij het niet dat ik ergens anders las dat Rosie geen lichamelijke klachten heeft. Ik ben pas gestopt toen ik op een heel diep punt was. Dus aan mij hebben jullie niks in deze. Het is een wonder dat ik er niks ernstigs aan over heb gehouden.

Geplaatst door rosie18 op 29/05/2014 - 19:15

Lid sinds 14 apr 2014

Hoi mensen, ik ben blij dat ik nu weet dat er een forumbel is voor moeilijke momenten. EN jullie hebben gelijk dat geld alleen niet de enige motivatie kan zijn, want dan kan ik denken 'ach, een pakje kan geen kwaad, dat kan ik nog wel betalen'. Mijn moeder is gestorven aan longkanker. Dat wilde de hele familie (rokers) niet weten en zijzelf ook niet. We bleven roken, want 'de longkanker is niet van het roken, natuurlijk niet' en zij rookte net zo hard mee. Zelfs tijdens sessies wanneer ze zuurstof kreeg, liet ze de zuurstof uitzetten om een sigaret te kunnen roken. De ellende die het haar tien jaar heeft gekost (want er kwamen uitzaaiingen) en haar invalide worden totdat ze zelfs niet meer uit huis kon komen staan me nog voor de geest. Mijn rokende vriendin klaagde over haar darmen. Ik heb zelf jaren en jaren last gehad van mijn darmen, totdat ik stopte met roken. En nu geen centje pijn meer. Ik ben dikker geworden, wel 10 kilo, maar daar is wat tegen te doen als ik maar geduld heb. Zwemmen en wandelen en minder snoepen! Mijn oom heeft 3 lange jaren op bed gelegen met longemfyseem. Hij kon niets meer zelf, zelfs niet zijn sigaret vasthouden. Ja, als ik daar aan denk dan heb ik nog wel meer motivaties dan het geld alleen. Mijn moeder zei altijd dat haar familie slechte longen had en dat het roken haar hielp zich staande te houden en dat het roken niet de oorzaak was van de longkanker..... We zijn dat gaan geloven en ik rookte door met als smoes dat ik me er psychisch beter door voelde. Ik ben nu een jaar bezig met stoppen en lange tijden gaat dat goed. Het is mijn bedoeling nu definitief te stoppen. En toch gebruik ik nog steeds de idee dat ik psychisch beter word van roken. Dat is me zo vaak verteld en ik heb het zo vaak tegen mezelf gezegd, terwijl ik nu merk dat ik me psychisch nog nooit eerder zo sterk heb gevoeld. Zo rustig. Zo kalm. We gaan gewoon door met stoppen, groet, Roos

afbeelding van Philippa Morris

Geplaatst door Philippa Morris op 02/06/2014 - 12:25

Lid sinds 05 aug 2013

7 jaar 5 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Ja mindgames zijn het! En ook hoe je beinvloed bent door sommige familieleden en sommige vrienden, ik ben nu op een leeftijd (weet niet zeker of dat ermee te maken heeft) dat ik er niet zo goed weerstand tegen kan bieden, ik zie teveel negatieve invloeden. Het stoppen met roken helpt mij ook om een statement te maken, tot hier en niet verder. Het is nu even zwaar, maar ik voel dat ik op de goede weg ben. 

Wel erg om te lezen dat je van dichtbij hebt meegmaakt wat roken kan doen. Bij ons zijn ze toch de dans ontsprongen behalve mij vader en ik vrees ik. Ik heb geen hele ernstige dingen, maar het is een goede stok ;-)) achter de deur.

Maar ik schreef eigenlijk omdat ik benieuwd ben naar wat jou in Afrika bracht? Dat las ik in Poelek's dagboek.

Geplaatst door rosie18 op 02/06/2014 - 15:06

Lid sinds 14 apr 2014

Ik ben in Lesotho geweest in Zuidelijke Afrika. Daar werkte ik als lerares biologie. Het is nu 30 jaar geleden en ik ga in de herfst er naartoe om het land weer te zien en een Zuid Afrikaanse vriendin te ontmoeten die ik in Lesotho heb ontmoet. Zij rookt niet en ze wil me graag steunen in het niet roken. Lesotho is geen thuisland, nooit geweest, het is een koninkrijk in the sky (het is 1500 tot 3500 meter hoog) en het is altijd onafhankelijk geweest van Zuid Afrika. Er was daar ook geen apartheid.

Een andere vriendin, die rookt, vergezelt me en heeft dezelfde denkbeelden als mijn moeder had: van roken kun je niet ziek worden en van roken krijg je een goeie psychische weerbaarheid. Tot nu toe heb ik bij haar gebietst als we bij elkaar waren. Maar dat wil ik niet meer, want als ik vier weken met haar mee rook in Afrika, dan kan ik thuis gekomen weer helemaal opnieuw beginnen met stoppen.

Volgens mij ben jij Philippa en alle andere sToppers op de goeie weg door te stoppen met roken. Ik merk nu ik ben gestopt dat er twee kampen zijn: de rokers die zich aangevallen voelen door mensen die stoppen en de stoppers die ervoor kiezen niet te roken. Het lijkt wel alsof de rokers zich ongemakkelijk voelen in bijzijn van mensen die zijn gestopt. En misschien dat het de rokers confronteert met zichzelf, dat zij dat niet doen, dat zij dat niet kunnen. Een confrontatie met hun angsten om zonder dat maatje door het leven te gaan.

groetjes Roos

Reactie toevoegen