Tips voor combi ADHD en Stoppen met roken?

Geplaatst door Betsie10 op 07/05/2013 - 22:33

Lid sinds 04 mei 2013

11 jaar 6 maanden geleden gestopt

Ik ben een adhd-er en heb al vele stoppogingen gedaan. Helaas rook ik nu nog steeds. Telkens een paar weken of maanden vol gehouden maar dan toch weer beginnen. Volgens huisarts ben ik als adhd-er ook extra verslavingsgevoelig en aangezien ik ook vaak last heb van winterdepressies werkt dat ook niet mee.

Nu wil ik 10 jni gaan stoppen. Dan heb ik namelijk vakantie en dat lijkt me een mooie start. Ik denk er over om met hulp van nicotinepleisters te gaan stoppen.

Zijn er hier andere adhd-ers die goede tips hebben om te stoppen met een of ander hulpmiddel? Wat werkt goed voor ons?

 

Geplaatst door Ruut op 08/05/2013 - 07:01

Lid sinds 30 dec 2012

Hallo Edith,

Wat je misschien zou kunnen helpen is je niet meer identificeren met ' ADHD' er'. Je bent veel meer dan dat. Natuurlijk is het druk in je hoofd en ben je wellicht initiatiefvoller dan de gemidelde mens. Daarnaast heb je een rookverslaving, net als de meesten van ons hier. Koppel het los, die ADHD en het roken, dat wil ik eigenlijk zeggen. Je betrekt je ADHD er toch ook niet bij als je voetschimmel zou hebben? :-)

Richt je dus op de aanpak van je verslaving... Wat mij geholpen heeft is het leggen van de focus op wat ik voor het stoppen terugkreeg (geen gehoest, stank, etc), i.p.v. het gemis van die sigaret. In het begin heb ik ook een tandenborstel en tandpasta meegenomen naar mijn werk en poetste ik mijn tanden als ik trek kreeg in een sigaret. Dat is voor mij heel effectief gebleken. Al met al heeft het mij geen moeite gekost. Ik wens je heel veel succes!

afbeelding van wilj@nneke

Geplaatst door wilj@nneke op 08/05/2013 - 09:03

Lid sinds 14 jun 2012

6 jaar 6 maanden geleden gestopt met Champix.

Hoi, Iemand met ADHD kan ook heel goed hyperfocussen. Wat voor mij heel goed werkte was de zin.....ik moet stoppen, anders ga ik dood....

Verder niet nadenken. Elke keer als ik zin kreeg in een peuk herhaalde ik die zin.

Heb wel 3 maanden halve dosering Champix gebruikt.

En verder zoals Ruud zegt, loskoppelen.

Succes ermee.

Geplaatst door DjKRK op 02/12/2014 - 16:33

Lid sinds 02 dec 2014

Het is een tijdje geleden dat dit topic aangemaakt is maar wou toch effe reageren. Wie weet heeft iemand er nog wat aan.

Het loskoppelen is goed alleen zitten er hier in jouw geval nogal wat haken en ogen aan. Ja je hebt ADHD en ja dit is een 'reden' dat het voor jou eventueel wat lastiger is om te stoppen met roken. Omdat je dit voor ogen hebt kan je er rekening mee houden.

Aan de andere kant moet je hier ontzettend mee oppassen want de scheiding tussen 'reden' en 'excuus' is erg dun. Je mag nooit, en dan ook nooit, als je na een tijd niet gerookt te hebben een terugvalletje hebt, dat gooien op je ADHD. Bij ons zit dat er nogal sterk in.. Ik heb zelf ondanks dat ik zware ADHD heb meerdere verslavingen getackeld en weet uit ervaring dat mijn ADHD een goed middel is om mezelf mee voor de gek te houden. wink

afbeelding van Anouk.R

Geplaatst door Anouk.R op 03/12/2014 - 20:59

Lid sinds 22 okt 2014

Dat zeg je mooi DjKRK: de scheiding tussen 'reden' en 'excuus' is erg dun.

Ik denk dat vele dat kunnen herkennen.

Ook knap van je dat je meerdere verslavingen hebt weten te tackelen. Dat lijkt me een hele klus.

Geplaatst door Ingrida (niet gecontroleerd) op 04/01/2016 - 16:54

Lid sinds

Ben begonnen met Champix, eerst een kwartje van 0,5 een paar dagen want you never know, nu de volledige dosis.

Ik merkte het direkt...ben in 1 klap van mijn ADD af, helemaal straight en gefocussed

Jeetje!

Herkend iemand dit?

Geplaatst door wouter van hoorn (niet gecontroleerd) op 06/09/2016 - 16:31

Lid sinds

ik hou jullie op de hoogte.mvg. wouterhoi allemaal,goh herkenbaar adhd,en stoppen met verslavingen.grappig ,tot nu toe had ik ze nog niet gekoppeld met elkaar,maar herken nu wel het dunne vlies tussen reden en excuus.daar ben ik blij om om toch gelezen te hebben.en de regel met sto of ik ga dood,top.en tanden poetsen.ik ga ervoor.ik ben vandaag gestopt,en heb nog het aangebroken pakje liggen,maar doe al 26 jaar een poging om het los te laten.alhoewel toen niets bij mij bekend was van adhd.ik leer het steeds meer in te zien.dank jullie wel.

 

 

Geplaatst door Cas (niet gecontroleerd) op 03/03/2019 - 18:04

Lid sinds

Goeie van reden en excuus. Ook het mechanische brein gedeelte van ADHD kun je even opzoeken... Aangezien nicotine positief werkt op het Dopenine systeem en het concentratie vermogen (wat door verslaving ook weer juist negatief beïnvloed kan worden), is het effect van nicotine erg "gunstig" voor de ADHD'ers... daarom is het dus erg belangrijk om tijdens het stoppen goed voor jezelf te zorgen, nieuwe soort rust momentjes inplannen, in het begin veel meer als later... En ademhalings oefeningen doen. Maar ook aangezien je hoofd soms op tilt slaat, en alle info die je hebt over waarom je stopt, wat je doet tegen de urge van "moet nuuuuu" is het erg belangrijk om voor je zelf een handleiding te schrijven waar je je aan kan houden. Zoals, heb ik niet gewoon honger moe stress overprikeling,.. etc. Waar je ook iets aan kunt doen. Precies die nieuwe gewoontes die je dan opbouwt moet je leren en moeten er in slijten... Duurt zeker 2 weken voor een paar voor het normaal lijkt. Dus geef jezelf die tijd. En bedenk ook " ik heb er voor gekozen om me een tijdje minder goed te voelen zodat ik me later beter voel en vrij ben van verslaving." De laatste keer was het na 8 weken, echt een openbaring aan rust... Echter ben ik bij me nieuwe burnout weer gaan roken :( maar weet pas sinds kort dat ik ADHD heb ben... Maar ik weet dat ik het kan. Langzaam plan ik me dagen weer wat voller en het gaat 100x zo goed als er voor. Dus binnenkort plan ik ook weer een mega goed voorbereide stop voor en dit keer gaat het gewoon lukken... Ik heb de komende 3 maanden therapie voor ADHD en ga dit ook gebruiken om te stoppen. En wie weet champix, maar ik weet hier nog te weinig van.

Geplaatst door Peter Davenport (niet gecontroleerd) op 05/01/2022 - 13:41

Lid sinds

Ik vind de reacties hier nogal overdreven op een simpele vraag van iemand die ADHD heeft en graag wil stoppen met roken. Een adhd'er is meer verslavingsgevoelig en daarom is het lastiger om te stoppen. Mijn haren gaan al helemaal overeind staan van mensen die zeggen, zeg dit of dat nooit of koppel jezelf los van ADHD, alsof die symptomen geen onderdeel van je leven zin, hoe dan! Bepaalde mensen denken echt dat ze teveel verstand hebben van iets waar ze eigenlijk helemaal geen verstand van hebben.

afbeelding van wilj@nneke

Geplaatst door wilj@nneke op 07/01/2022 - 15:56

Lid sinds 14 jun 2012

6 jaar 6 maanden geleden gestopt met Champix.

Het is mij toch inmiddels al 4 jaar gelukt met ADHD wink.

De wil moet er wel zijn ja. Ik ging geen discussie aan met mezelf (dan verlies je).

En veel gaan sporten werkt voor mij. Ook nu nog. Hoofd leegmaken.

Succes met stoppen !!

Reactie toevoegen