Voorstelrondje

Geplaatst door SB op 03/08/2016 - 23:46

Lid sinds 03 aug 2016

Hoi,

ik ben Sandra, een zeer hardnekkige roker die tegen de zoveelste stoppoging aan zit te hikken. Ik ben er de afgelopen paar weken heel veel in gedachten mee bezig geweest, vooral om omdat het gaat om een flinke leefstijlverandering.

Ik werk vanuit huis, computerwerk. Het beeld van een overvolle asbak naast de computer zal velen van u niet onbekend voorkomen blush Ik werk als zelfstandig tekstschrijver en om een onverklaarbare reden schrijf ik bij voorkeur lurkend aan een sigaret. Het moment dat ik even moet nadenken over hoe mijn tekst verder kan lopen is het moment om er ter plekke even afstand van te kunnen nemen door een sigaret te vouwen (met zo'n hulzenstopper) en terwijl ik met die handeling bezig ben krijg ik dé ingeving. En dat een keer of 4 per uur, dus reken maar uit. Ik heb werkweken meegemaakt die opliepen tot 60-70 uur.

Ik zie een oplossing in weer buiten huis gaan werken. Dan heb ik  geen enkele moeite om niet te roken. Tot het pauze is, maar dan is het in elk geval al heel wat minder dan nu. Ik speel zelfs met de gedachte om dit bij sollicitaties ook te vermelden, iets van 'Red een roker!' Het gaat echt om een flinke leefstijlverandering en ik denk dat een baan buiten huis daar zeker een positieve bijdrage aan levert. Maar ja. 
'We hebben gekozen voor een andere kandidaat die beter in het profiel past'. Dat soort standaard afwijzingen.

Maar ik stink een uur in de wind. In huis stinkt alles naar rook. Ik word knijs van de smaak van benzeen en formaldehyde in mijn mond. Van lieverlee ben ik kortgeleden overgestapt van 'normale' filterhulzen naar mentholfilterhulzen. Dat neutraliseert die smaak iets, maar ik word evengoed gek van mezelf. Roken is bij mij ook uitstelgedrag. 'Nog één sigaret en dan ga ik...' dat zal vast ook herkenbaar zijn voor velen onder u.

Ik heb elektronische sigaretten in huis, maar die liggen werkloos te liggen en twee weken terug wilde ik de huisarts bellen om te stoppen met hulp van medicatie.
Was de huisarts met vakantie. Dat komt dus over een week of twee wel.

Mijn probleem is vooral dat ik geen vervangende 'handeling' kan verzinnen voor die compulsieve drift om elke keer een sigaret op te steken. Die heb ik dan opgestoken en dan tik ik verder met de sigaret in mijn hand. Een e-peuk weegt daar te zwaar voor. Echt hè, terwijl ik dit tik denk ik: kolderargumenten.

Mijn idiootste stoppoging was wel die keer dat ik 24-uurs nicotinepleisters gebruikte. Ik dacht slim te zijn door er voor het slapengaan een op te plakken. 'Dan heb ik morgenochtend geen trek in een sigaret', dacht ik. 
De volgende dag werd ik wakker met het gevoel alsof ik een overvolle asbak naar binnen had gewerkt. 
'Eerst maar een peuk', dacht ik.

Kortom: tips zijn zeer welkom. Ik ga dit forum uitpluizen. Ik hoop echt dat ik rokers of exrokers tegenkom die erger zijn dan ik wink

afbeelding van stefan1770

Geplaatst door stefan1971 op 04/08/2016 - 00:58

Lid sinds 09 jan 2015

9 jaar 4 maanden geleden gestopt met Alles op een rij.

Hoi Sandra,

Ik heb je met plezier gelezen. Het gaat je zeker lukken, maar ik denk dat het een misvatting is dat jouw verslaving hardnekkiger is dan die van een willekeurig andere sigaretten verslaafde. Wel is het zo dat als jij nu stopt met lezen op dit forum en nog vrolijk 60 jaar doorrookt ( met dat feilloze talent te kunnen detecteren of het verschil in smerigheid tussen benzeen en formaldehyde wordt ingegeven voor of na het 80e uur van de week )  mij natuurlijk onmiddelijk en tot in de eeuwigheid , heeft weerlegd, Dus dat is alvasr geen probleem, maar ik ga er dus maar blind van uit dat je anders beslist. Je schrijft 'en om een onverklaarbare reden schrijf ik bij voorkeur lurkend aan een sigaret', dat is naar mijn stellige overtuiging de kernzin. Je weet niet waarom je het doet. Dus, stop niet met roken, totdat je antwoord hebt op die vraag, anders is de zoveelste poging ook tot mislukken gedoemd en gaat die rookverslaving jou inderdaad hard nekken. Je bent zwaar verslaafd dat is wat er aan de hand is, en dat heeft met tekstschrijven in zoverre iets te maken, dat jij anders dan de gemiddelde roker beter in staat bent om je te verbergen achter een rookgordijn van drogredeneringen, terwijl je heel goed doorhebt dat je zwaar gemanipuleerd wordt als iemand (en dat kan je zelf ook zijn) dat rookgordijn probeert neer te halen. Begin je dus eerst open te stellen voor de doorbreking van je levensstijl, en erken dat het een gevangenis is waarin je al lang niet meer vrijwillig zit opgesloten. Buitenshuis gaan werken is alleen maar de ene gevangenis inruilen voor een andere als het om roken gaat. Lees je collega tekstschrijvers goed, er zijn er nogal wat die best een stukkie tekst kunnen produceren, ook hoe dat moet zonder sigaret, beter nog, juist zonder sigaret. Veel succes.

afbeelding van ytje

Geplaatst door yvondv op 04/08/2016 - 08:56

Lid sinds 01 feb 2014

10 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Sandra, 

Super dat je wil gaan stoppen!

Wees ervan overtuigd dat het je gaat lukken, iedereen kan het, ook jij.

Naar mijn idee is het niet de nicotine die je gaat missen, maar meer de gewoonte, het rustmoment wanneer je er een opstak. Zoek voor dat moment een andere bezigheid, afleiding, hobby.

Positief blijven en wees een blije stopper!

Het voelt heel goed om een niet roker te zijn!

heel veel succes!

Geplaatst door SB op 04/08/2016 - 23:12

Lid sinds 03 aug 2016

Dank jullie wel. Het is inderdaad leefstijl/gedragsverandering, daarover ratelt het flink in mijn hoofd. Werk buiten de deur zal niet dé oplossing zijn, maar wel een extra stimulans die het me misschien wat gemakkelijker maakt. Op een werkvloer (bij andere mensen) heb ik er namelijk geen problemen mee om niet te roken, sterker nog, dan vind ik een rookvrije werkplek juist wel prettig.

Ik zie mijn eigen drogredeneringen hoor. Ik wil gaan stoppen met hulp van medicatie en tegelijkertijd wat gesprekken over hoe ik mezelf in dat opzicht het beste kan aanpakken. Het is niet alleen rook-, maar ook werkverslaving en dat hangt ook weer samen met het feit dat ik nooit weet hoeveel ik in een maand verdien, dus ik pak al het werk aan dat ik kan aanpakken. Volgende week is mijn huisarts terug van vakantie.

Geplaatst door SB op 04/08/2016 - 23:12

Lid sinds 03 aug 2016

Dank jullie wel. Het is inderdaad leefstijl/gedragsverandering, daarover ratelt het flink in mijn hoofd. Werk buiten de deur zal niet dé oplossing zijn, maar wel een extra stimulans die het me misschien wat gemakkelijker maakt. Op een werkvloer (bij andere mensen) heb ik er namelijk geen problemen mee om niet te roken, sterker nog, dan vind ik een rookvrije werkplek juist wel prettig.

Ik zie mijn eigen drogredeneringen hoor. Ik wil gaan stoppen met hulp van medicatie en tegelijkertijd wat gesprekken over hoe ik mezelf in dat opzicht het beste kan aanpakken. Het is niet alleen rook-, maar ook werkverslaving en dat hangt ook weer samen met het feit dat ik nooit weet hoeveel ik in een maand verdien, dus ik pak al het werk aan dat ik kan aanpakken. Volgende week is mijn huisarts terug van vakantie.

afbeelding van ally

Geplaatst door notreallyaprincess op 05/08/2016 - 08:59

Lid sinds 05 jan 2016

6 jaar 11 maanden geleden gestopt met Nicotinell.

Hey Sandra!

 

Ik heb nooit veel gerookt omdat ik het vaak vies vond, maar toch heel erg verslaafd zelfs met tabex te nemen waardoor ze smaakten als schuurmiddel blijven doorroken. Nu zit ik aan dag 5 van mijn rookvrij leven. Heb al heel veel stoppogingen achter de rug, hield het roken als beloning in mijn hoofd en daardoor mislukte ik altijd bij vorige stoppogingen zodra er een situatie kwam zoals aperitief of vakantie of weekend.

Deze keer zet ik door en is het geen poging. Ik draai de brainwashing om, roken is helemaal niet lekker, alleen voor de verslaafde, en het is zeker geen beloning, het is een straf om te roken.

Door het roken ben je helemaal gebrainwashed en maak je jezelf van alles wijs, je persoonlijkheid verandert er door. Het uitstellen is idd een groot gevolg van het roken. Herken veel in je tekstje sandra. Ik heb ook heel lang gedacht dat ik gedoemd was de rest van mijn leven een roker te zijn. Maar zie, dat is onzin. Ik ben nu 5 dagen rookvrij en ook al denk ik er veel aan, ik ben niet ongelukkig, merk dat ik veel meer lach en spontaan vrolijk ben. Niet rokers zijn veel gelukkiger. Als roker kan je eigenlijk niet echt gelukkig zijn want je maakt jezelf kapot.

Hoe kan je gelukkig zijn als je jezelf vergiftigt? Ik heb lang geprobeerd een gelukkige roker te zijn. Vaak rookte ik maar 4 sigaretten per dag. Toch viel het me heel zwaar me een leven zonder sigaretten in te beelden. werd er depressief van van dat beeld. Dus ben zondag met redelijk wat angst en terreur gestopt, maar zie nu die grote depressie blijft uit. Voel me zelfs zo goed dat ik gisteren gevast heb! Geen snoep geen eten alleen appelsap en groentesap. Gevolg voel me licht en energiek, alsof ik uit energie besta en niet uit botten en bloed.

Kijk dus alvast al uit naar een rookvrij leven sandra, het wordt er alleen maar beter op!

 

afbeelding van stefan1770

Geplaatst door stefan1971 op 05/08/2016 - 13:54

Lid sinds 09 jan 2015

9 jaar 4 maanden geleden gestopt met Alles op een rij.

Helemaal mee eens Prinses, (Prinses,etymologisch verwan met het woord principe, oftewel dat wat heersend is.)

In principe is het beter om niet te roken dan om wel te roken, en als je rookt is het beter om zo min mogelijk te roken, aangetekend dat weinig roken tegen het principe van het roken ingaat, en dan ook in verwaarloosbare mate zich voordoet. Realy? ja echt waar.

Quote uit http://ikstop.nl/de-ingrediënten-van-sigaretten

Geplaatst door Stefan op 18/06/2012 - 21:55

Lid sinds 02 mei 2012

4 jaar 4 maanden geleden gestopt

'k denk dat hun zuiger iets te krachtig is om mijn roken te simuleren en een deel zal ook wel eerder weg gewerkt zijn maar 'k twijfel er ondertussen niet meer aan dat het plaatje zowiezo niet fraai is. 't lijkt gewoon waanzin wat we gedaan hebben he?

 

nog zo'n stofje dat me bijgebleven is, meer bepaald van de biologieles: formaldehyde.

dit is het goedje waarmee biologische monsters (lijken dus) gebalsemd worden rara waarom. een paar dingen uit de wikipedia:

In een geconcentreerde waterige oplossing reageert formaldehyde tot mierenzuur. Deze oplossing wordt - in verdunde vorm - gebruikt als ontsmettingsmiddel en om biologische monsters te prepareren en bewaren. Het denatureert eiwitten en maakt ze onoplosbaar en lang houdbaar, maar ook veel harder, een proces dat aan looien verwant is. Biologische preparaten die in formaline gefixeerd zijn worden hard en moeilijk hanteerbaar.

-het zullen hier je longen zijn dus die 'gelooid' worden :s -

 

Formaldehyde is giftig. Methanol is giftig doordat deze stof door het enzym alcoholdehydrogenase in de lever omgezet wordt in formaldehyde.

Formaldehyde is bewezen carcinogeen voor de mens....

Formaldehyde kan de ogen, neus en keel irriteren. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Het is zelfs mogelijk om een beroepsastma op deze stof te ontwikkelen.

 

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 05/08/2016 - 15:13

Lid sinds 02 mei 2015

Ha Sandra,

Veel lezen op het forum kan je helpen! Ik zou wel denken: ga niet op zoek naar mensen die zwaarder verslaafd zijn dan jij, want iedereen die een einde wil maken aan zijn rookverslaving lijkt me even ongelukkig, of je nu 2 of 30 sigaretten per dag rookt.

Misschien moet je een tijdje vrij plannen van je werk? Dan hoef je i.e.g. even geen deadlines te halen. Alhoewel zinvol bezig blijven en afleiding zoeken noodzakelijk zijn om te stoppen, maar dat kan natuurlijk ook zonder (betaald) werken. Voor mij is het jarenlang een valkuil geweest: een periode vrij plannen en andere omgeving opzoeken, speciaal om te kunnen stoppen met roken. Dan gebeurde er altijd weer iets dat stress gaf, en dat was een smoes om toch te roken. Ik zie het nu achteraf maar als oefeningen, die me hebben geholpen om nu hopelijk ECHT gestopt te blijven.

Buitenshuis gaan werken lijkt me dus ook zeker geen wondermiddel voor jou. Misschien moet je naast lezen op het forum eens beginnen met 3 dagen vrij nemen, alle tabak, E-sigaretten, asbakken en aanstekers bij het vuilnis te zetten, en te kijken wat er gebeurt....... !Waarschijnlijk overleef je het vrij gemakkelijk..........  Schrijf maar een verslag, als je graag schrijft.  En dan heb je i.e.g. een 'oefening' in stoppen gehad.

En als je graag schrijft, kun je je ook uitleven op dit forum, bv. in een dagboek?

Succes!

Liberté Toujours

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 20/08/2016 - 22:11

Lid sinds 02 mei 2015

Ha SB,

Ik was even aan het teruglezen en kwam deze tegen: hoe gaat het nu?? Heb je kracht verzameld, of ben je al aan het stoppen? Misschien moet je (alvast) met een dagboek beginnen hier?

Succes !

Geplaatst door SB op 20/08/2016 - 22:30

Lid sinds 03 aug 2016

Lief dat je het vraagt, ik was even niet hie rop het forum geweest. 

Ik heb er een paar keer tegenaan gezeten, inmiddels staat er een afspraak bij de huisarts om te stoppen met hulp van medicatie. Ik heb zo'n hulzenstopper en ik ben kortgeleden overgestapt op hulzen met metholfilter, de smaak van 'gewone' sigaretten stond me niet meer aan. Dat merkte ik vandaag ook toen ik even een pakje van mijn oude merk had gehaald. Maar met die mentholhulzen rook ik ook alweer minder. Inmiddels ook een klein (maar fijn) baantje buiten huis, en daar heb ik er geen enkele last van om een aantal uren niet te roken. Ik vind het wel oké, eigenlijk. Dus ik kan het wel [in de wetenschap dat ik daarna weer een sigaret kan opsteken blush ]. 

Het is al met al behoorlijk een kwestie van waar ligt je aandacht, wat zijn je activiteiten. Daarom vraag ik me ook een beetje af in hoeverre medicatie daarbij een steun kan zijn.

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 20/08/2016 - 22:54

Lid sinds 02 mei 2015

Ja, ik begin een soort 'activiste' te worden geloof ik: hoop ook andere mensen over te halen.. 

Als je gemakkelijk schrijft, lijkt me dat vooral een heel goed hulpmiddel! En als je hier schrijft over je stopproces, hebben wij er ook nog wat aan (-: 

Ik kwam net in een oud forumonderwerp een pakkend stuk tekst tegen, ik plak het hieronder:

Geplaatst door Gia (niet gecontroleerd) op 08/01/2014 - 16:23

Deze verslaving is zo ziek, dat we onszelf voor de gek gaan houden dat we roken omdat we slecht nieuws krijgen, stress hebben enz enz.  

In werkelijkheid zijn het gewoon excuses om te gaan roken. De verslaving fluistert ons in dat het nu te zwaar is om te stoppen, niet het goede moment is.

We hebben ons maatje, die peuk, nodig om ons beter te voelen.

Maar...slecht nieuws verdwijnt niet door te gaan roken. Stress wordt niet minder door te gaan roken. 

Niemand heeft beloofd of gezegd dat het makkelijk zou zijn.

De meesten weten uit ervaring dat het grootste probleem tussen onze oren zit. 

Stel nou dat je de garantie hebt dat je je over een dag of 14 heel veel beter voelt. 

Zet je dan door, of niet? Ga je dan liever roken?

Eerlijk? Ik vond de eerste 12 dagen vreselijk.

Maar dat was de eerrste keer dat ik stopte ook het geval, dus ik wist waar ik doorheen moest. 

Na 1, 5 jaar stak ik stom genoeg weer een sigaret op.

Het heeft ruim 5 jaar geduurd voor ik weer voldoende moed had verzameld om weer te stoppen.

Ik ben nu 2, 5 maand gestopt. En ik heb soms echt wel eens een moeilijk moment, maar geen haar op mijn hoofd die eraan toegeeft. En zodra ik me daar bewust van ben, ebt die trek vanzelf weg.

Er is geen wondermiddel! Het enige dat echt helpt is volhouden, doorzetten en je motivatie in orde houden.

Echt waar....dit @#$##@@/^ gevoel blijft niet zo!!!

Een paar tips en weetjes

* poets je tanden. Neem ook een tandenborstel en tandpasta mee naar je werk. 

* de ergste trek duurt 7 minuten en verdwijnt dan.

* ga douchen

* ga vroeg naar bed

* draai een sigaret van een papiertje en 'rook' die

* richt je aandacht naar binnen en kijk naar de verslaving. Kijk hoe die je in zn macht heeft. 

* wees trots op jezelf

* je mag het best moeilijk hebben. Je hebt immers een intense relatie verbroken. Het heeft tijd nodig om er overheen te komen. Maar je wil niet terug in deze relatie. Het is uit! En dat wil je ook!

* denk aan een niet-roker die je enorm bewondert. Een sportheld, een actrice, een zangeres, Jezus, Nelson Mandela, je kind, die ontzettend leuke collega, die bekende die al heel lang succesvol is gestopt enz enz. Jij, als niet-roker deelt dit met die persoon. Jullie zijn beiden lid van deze rookvrije club.

*sluit je ogen en adem langzaam diep in. Hou je adem een paar tellen vast en adem uit. Herhaal dit een aantal keer.

* visualiseer jezelf op het moment waarop je ineens weet en voelt dat je niet meer verslaafd bent. Dat je vrij bent.

Zie voor je waar je bent, wat je aan hebt, wat voor weer het is en hoe blij je bent als je dan zegt: 'wat ben ik blij dat ik heb volgehouden. Stoppen met roken is het beste wat ik ooit voor mezelf heb gedaan!'

En mocht niets van bovenstaande helpen, dan is er nog 1 heftige remedie: zoek een volle asbak en  ga daar eens boven hangen. Nu flink diep inademen door je neus. 

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 20/08/2016 - 22:59

Lid sinds 02 mei 2015

PS: pas op met (een bepaald type..?) 'Oral B-tandpasta' ! Ik had laatst een proeftubetje, en kreeg er een raar gevoel van in mijn mond. Ging Googlen, en las dat hele volksstammen er allergisch voor blijken, met als gevolg flinke schade aan het mondslijmvlies (de lappen hingen erbij..), en zelfs keel- en luchtpijpklachten !!

Er waren ook enkele mensen zeer tevreden over deze pasta, waar Oral B 10 jaar aan had gewerkt, maar ja: dus lang niet iedereen...

afbeelding van ally

Geplaatst door notreallyaprincess op 21/08/2016 - 11:05

Lid sinds 05 jan 2016

6 jaar 11 maanden geleden gestopt met Nicotinell.

goede tips rapunzel! zeker het idool van de niet rokers helpt mij enorm. Iemand waar je naar opkijkt en ook rookvrij is kan een grote stimulans zijn! 

Reactie toevoegen