5 dagen gestopt, mijn ervaringen tot nu toe...

Geplaatst door Marcotje op 21/02/2015 - 00:11

Lid sinds 20 feb 2015

Hallo,

Ik hoop dat ik hier effe m'n verhaal en ervaringen kwijt mag en kan delen/uitwisselen.

Ik ben 5 dagen geleden gestopt, rookte ongeveer 18 sigaretten per dag, en dat al een jaar of 20.

Ik was er een beetje klaar mee, je voelt je steeds meer aangekeken als je rookt, en kreeg ook wat lichamelijke issues waardoor ik maar heb besloten om Cold Turkey te stoppen. Ben nu 43, en hoop nog een tijdje mee te gaan.

Moet eerlijk bekennen, het stoppen valt me behoorlijk zwaar!

De eerste dagen merkte ik dat mijn lichaam echt 'vraagde' en kon ik alleen maar aan roken en sigaretten denken. Chagerijnig, gespannen, agressief , prikkelbaar en emotioneel. De eerste nacht werd ik een aantal keer zwetend en paniekerig wakker. Ik ben 's avonds maar wat gaan ondernemen, zoals lange wandelingen, baantjes zwemmen en onder de mensen zijn.

Ondertussen heb ik het idee, dat het iets beter gaat. De meest lastige momenten ervaar ik 's avonds, als het donker is. Ik ben zowieso al geen winteravonden-mens, dus deze periode kan me gestolen worden. Geef mij maar de zomer! Soms heb ik echt momenten (enkele minuten) dat ik echt naar een peuk hunker. Ik mis m'n rokende vriend, omdat hij me toch ook wel m'n fijne relaxte momentjes gaf, precies wanneer ik er aan toe was. Daarentegen, kreeg ik ook steeds meer een hekel aan 'm omdat ik wist dat 'ie me ooit in de problemen ging helpen, me een hoop geld kost en me van hem afhankelijk maakte. Daar was ik dus klaar mee, een dreigende diabetes en hoge bloeddruk gaven me de aanleiding. Dat betekent wel dat ik m'n momentjes kwijt zal raken, zoals de peuk bij m'n bakkie koffie, effe socialisen in het rookhok op m'n werk, de peuk na het eten, de peuk samen met een biertje in het voetbalstadion, de peuk tijdens het klussen, en ook die peuk in m'n auto tijdens de file of die vlak voor het slapen gaan.

Lichamelijk heb ik de indruk, dat het nu al beter gaat. Ik heb geen last van hoestbuien (trouwens ook niet toen ik wel rookte), heb 's ochtends geen groen/bruin slijm :-) , lijk zelfs al meer 'lucht' te hebben. Wordt 's ochtends best uitgerust wakker. Heb geen last van tranende ogen meer. Maar heb her en der ook wel pijntjes, duizelingen en krampen, waarvan ik vermoed dat ze van de spanning komen. Want die spanning ervaar ik wel, had ik al regelmatig last van door mijn hypogrondische trekjes die altijd in de wintermaanden weer eens om de hoek komen kijken. Ook heb ik veel meer spanning op mijn kaken, alsof ik continu op m'n kiezen bijt, moet dat echt bewust ontspannen. Wat ik wel raar vind is dat ik ervaar dat de (werk)dagen veeeeel langer duren. Komt dit bekend voor?

Zijn er mensen die ervaring hebben met een (goede) manier/middel om van de spanning af te komen? Zat te denken om eventueel oxezapam aan de huisarts te vragen, heb ik al eens eerder voordeel bij gehad. Helpt Valdispert misschien?

En hoe lang duurt het voordat je jezelf weer een beetje de 'oude' voelt? Zonder roken dan

Geplaatst door Menthe op 21/02/2015 - 04:46

Lid sinds 09 jan 2015

11 maanden 1 week geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Marcotje,

Wat goed dat je gestopt bent ,,ik zelf gebruik van Dr Vogel iets rustgevendst ,heb er wel goeie ervaringen mee.

Zeker de 1e 2 weken is even doorbikkelen maar het wordt beter !

In het begin kan je alleen maar aan sigaretten denken ,ik lees dat je wel afleiding zoekt ( en dat is ook het enige wat helpt).

Je kan je ook aanmelden bij de februari stoppers hier op het forum .

Veel sterkte en zet hem op !

Groetjes Menthe

Geplaatst door Yvondv op 21/02/2015 - 07:54

Lid sinds 01 feb 2014

5 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hai Marcotje, 

Welkom en heel goed dat je gestopt ben!

Ik ben eerlijk gezegd niet zo voor pillen, probeer lekker bezig te blijven en de rust zal wel weer terug keren! Of ander wat Menthe zegt, van dr Vogel! 

Ook ik span onbewust heel veel spieren aan, waarom ! Ik heb geen idee, we moeten gewoon bewust leren om te ontspannen, moeilijk hoor! Maar er zal een diepere oorzaak zijn waarom we dat doen! Spanning, stress ik ben er ook nog niet achter! 

Gewoon lekker door blijven gaan met niet-roken en geloven dat alles weer goed komt!

Heel veel succes!

Geplaatst door Miek2 op 21/02/2015 - 08:08

Lid sinds 18 nov 2014

4 jaar 6 maanden geleden gestopt

Hey Marcotje,

Zeker duren je werkdagen langer, namelijk de tijd die je nam om te roken maal het aantal sigaretten. Je schrikt even als je merkt over hoeveel uren het gaat. Maar tegelijk krijg je er een heerlijke rust voor in de plaats als we ondervinden dat het allemaal niet meer moet, geen drang meer hebben om gaan te roken. 

Volhouden hoor, het niet-roken wordt nog leuk.

Geplaatst door Marcotje op 21/02/2015 - 22:29

Lid sinds 20 feb 2015

Ben ik weer...

Bedankt voor jullie reacties, deze stimuleren mij enorm.

Nog steeds hunker ik meerdere malen per dag naar een sigaret, en voel me dan super gespannen en prikkelbaar.

Stond vandaag bij de ETOS-drogist, en besnuffelde de 'stoppen met roken' producten, meestal ter vervanging MAAR mét Nicotine. Het lijkt me zonde om na 6 dagen toch nog met een nicotine-kauwgom of pleister te beginnen, aangezien ik cold-turkey ben gestopt. Ik informeerde bij een verkoopster over deze producten, en zij vertelde me dat er regelmatig klanten terugkwamen omdat ze ziek werden van de nicotine-producten. Best verrassend dus, en daar had ik helemaal geen zin in.

ik vertelde haar dat ik na het stoppen, 6 dagen geleden, nogal gespannen ben geworden. Heb last van mijn schouders en bovenramen, voelt als een zeurderige spierpijn en komt vrijwel zeker door de stress. Oftewel het stoppen me heel zwaar valt, maar geenszins van plan ben om het op te geven. Ik vroeg haar of ze misschien iets had wat deze spanning weg kon nemen. Iets in de vorm van een pilletjs.  Ze adviseerde me capsules met als basis Valeriaan, van het huismerk. Geeft ontspanning & rust staat erop, en werkte volgens haar beter als Valdispert. Baad het niet, dan schaadt het niet, dacht ik en nam een potje mee. Normaal ben ik altijd een beetje sceptisch over dit soort homeopathische/natuurlijke producten, maar heb vanmiddag toch ingenomen. Was vanavond bij een voetbalwedstrijd, waar ik normaliter graag een peukje rookte. Ditmaal dus geen peuk aangeraakt, maar wel 2 (evenementen) biertjes gedronken. Ik moet eerlijk bekennen; voel me momenteel best OK, stuk minder gespannen, echter heb ik geen idee of dit komt door die 2 biertjes, de Valeriaan-pilletjes, de thuis-overwinning van m'n club of doordat ik misschien wat rook heb ingeademd van rokende omstanders? Zouden die Valeriaan-pilletjes echt helpen?

Straks neem ik er nog één voor het slapen gaan, om te kijken hoe ik hiermee de nacht doorkom aangezien ik vanacht toch een aantal keren wakker werd en vanochtend vroeg klaarwakker was. Ik ben juist dol op uitslapen op zondagmorgen en zo compenseer ik het vroege opstaan doordeweeks.

Word vervolgd.....

 

Geplaatst door Yvondv op 22/02/2015 - 07:48

Lid sinds 01 feb 2014

5 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Goeiemorgen Marco!

Neem aan dat je zo heet. Ben heel benieuwd of je goed geslapen heb door de pilletjes! 

Ik denk wel dat je moet geloven dat ze je een stukje rust geven, maar geen idee of zo ook als slaappillen gebruikt worden!

Verder lekker bezig blijven ook met niet roken natuurlijk!

Hele fijne zondag!

Geplaatst door Menthe op 22/02/2015 - 09:09

Lid sinds 09 jan 2015

11 maanden 1 week geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Marco,

Als het niet helpt kan je ook altijd nog van DR Vogel nemen dat doet ook wel wat .

En heb je goed geslapen ,ben wel benieuwd omdat ik ook slecht slaap ,misschien is dat middel met valeriaan ook wel goed .

Laat het even weten .

Zet hem op vandaag ,fijne zondag .

groetjes Menthe

Geplaatst door Lummel op 22/02/2015 - 22:08

Lid sinds 16 feb 2015

Hallo Marco,

 

Ik gebruik valeriaan pillen van De Tuinen, 245 mg per capsule. Het doet bij mij echt wel wat en maakt dat ik redelijk goed slaap. Er is niets op tegen om zo wat te experimenteren. Zelf ben ik nogal anti Oxazepam, vind ik meer iets voor een absolute stress momenten. Je went er best snel aan, dus beter van niet. Goed bezig jij, volhouden hoor!

Gr. Lummel

Geplaatst door Marcotje op 23/02/2015 - 00:35

Lid sinds 20 feb 2015

Het is een grijs potje, met paarse dop, van het huismerk van de Etos.

Valeriaan, Rust & Ontspanning staat er op, er zitten een soort heldere capsules in.

Ik neem er 3 per dag, met het eten.

Heb het idee dat het wel enigzins helpt, voel me wat rustiger en minder gespannen. Kan ook zijn dat de ontwenning wat minder aan het worden is, alhoewel ik nog regelmatig naar een peuk hunker.

Het slapen gaat me goed af, ben wel vroeg wakker en ben dan redelijk uitgeslapen, vind ik eigenlijk wel prettig

Als er iemand nog andere (betere) middeltjes weet, tips zijn altijd welkom,

Groetjes,

Marco

Geplaatst door Menthe op 23/02/2015 - 01:05

Lid sinds 09 jan 2015

11 maanden 1 week geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Marco,

Kan je ook niet slapen ?

Ik heb al geslapen maar helaas weer wakker ! 

Goeiedag gehad vandaag ? 

Groetjes Menthe

Geplaatst door lolly op 23/02/2015 - 07:59

Lid sinds 26 jan 2015

4 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Blijf je verzetten tegen die hunkering Marco! Echt het wordt minder....Bedenk hoe pittig de afgelopen week is geweest en als je die hebt doorstaan lukt de rest ook!!

Geplaatst door apostroof op 24/02/2015 - 17:57

Lid sinds 17 mei 2009

3 jaar 9 maanden geleden gestopt

Hallo, Ben gisteren ook naar de apotheker geweest voor een middeltje met Valeriaan in, heb toch ook de indruk dat het wat werkt tegen milde nervositeit. Moest het echt niet lukken om kalmer te worden dan kan je nog altijd naar de huisarts om tijdelijk een benzodiazepine (slaap- en kalmeringsmiddel) te nemen, maar ik zou het zo nog maar even proberen. Het is normaal dat je nog af en toe denkt aan een sigaret om tot rust te komen, maar je bent nu een niet-roker en niet meer afhankelijk, dat brengt ook rust, probeer daarvan te genieten. Het blijft natuurlijk afkicken als je stopt met roken, maar probeer er kalm bij te blijven, het wordt beter met de tijd. Ook ik heb problemen met doorslapen, na een uur of 5 ben ik wakker en kan dan niet meer slapen, het hoort erbij en zal beter worden met de tijd (maar je kan dan wel moe zijn overdag omdat je niet genoeg uitgerust bent, je kan het dan even rustig aan doen overdag, je energie wat spaarzaam gebruiken). Je lichaam moet wennen aan een nieuw leven zonder nicotine. Probeer er rustig onder te blijven. Veel succes, je bent niet de enige die tegen dergelijke problemen aanbotst bij het stoppen. Veel succes, en vooral, hou vol. Het is leuk om niet meer te moeten roken.

 

O ja, wat ook kan helpen om wat te ontspannen is een lekker warme douche nemen of even luieren in een warm bad (niet te warm natuurlijk, maar op een aangename temperatuur die je ontspant), probeer het eens zou ik zeggen, baat het niet dan schaadt het niet.

Ook ontspannend : rustig door je buik ademhalen. Je kan een hand op je buik leggen en zachtjes meegaan met het op en neer bewegen. Van snel ademhalen raak je alleen maar meer gestrest.

Geplaatst door HuubvG op 02/03/2015 - 01:16

Lid sinds 30 nov 2014

1 jaar 1 maand geleden gestopt met Tabex.

Als ik me er ook in mag mengen? Ik lees het topic door en kamp met dezelfde problemen. De huisarts heeft mij voor het stoppen zware medicijnen gegeven, omdat ik eerst met alcohol wilde stoppen. Alcohol is voor mij niet goed, ik weet geen maat te houden en ga door het drinken weer roken. Daarom heb ik een tijdje chloordiazepoxide, voorheen librium, geslikt. Voor het stoppen met roken heb ik Zyban gekregen. Nu heb ik meer last van de bijwerkingen van deze medicijnen, het middel is erger dan de kwaal.

Daarom heb ik de doktersmedicijnen afgebouwd en ben overgestapt op valeriaan extra forte, 450 mg, van het Kruidvat. De eerste week heb ik nare dromen, nachtmerries gehad en sliep bijna helemaal niet, de tweede week ging het al wat beter. Nu slaap ik al redelijk en ga wat later naar bed, sta iets vroeger op, zodat ik beter doorslaap.

Let wel, de kruiden zoals valeriaan hebben vaak een tijdje nodig om hun werk te gaan doen. Soms wel een tot twee weken, voordat je merkt dat je rustiger wordt. Geef je het een kans en geloof je dat het werkt, dan kan je er veel aan hebben.

Wat mij verder erg goed helpt is dagelijks een wandeling maken van minstens een uur. Eerder deed ik dit 's avonds, maar ik hoor en lees dat het beter is om het overdag te doen. 's Avonds geen enerverende dingen meer doen, gewoon rustig wat lezen of tv kijken. Alhoewel ik vanavond een tweede wandeling gemaakt heb, ik heb vanmiddag ook gewandeld maar was nog wat onrustig. Nu naar bed, het is al over 01.00 uur. Morgen om 08.00 uur er weer uit.

Geplaatst door nelleke57 op 04/03/2015 - 13:08

Lid sinds 27 sep 2014

Sorry hoor, maar nu flipte ik even. Je bent onrustig etc. door het stoppen met roken dus dan kun je altijd nog naar de huisarts om Oxazepam te vragen???! Nee dus. Je moet er gewoon doorheen. Dat moesten wij ook, en soms nog. Maar geen benzodiazepine aanvragen. Die zijn ontzettend verslavend. Valeriaan kan op den duur een beetje helpen, maar maak er geen olifant van. Het duurt geruime tijd voordat dit inwerkt. Dusse...... doorbikkelen! Het zit in je koppie.....

Succes.

 

Geplaatst door Marcotje op 05/03/2015 - 22:57

Lid sinds 20 feb 2015

Bedankt voor de reacties en oppeppers! Doet me goed.

Ik ben nu ondertussen 17 dagen gestopt, en het gaat eigenlijk best goed. De eerste 10 dagen waren een hel, maar daarna ging het al snel beter. Had ik niet verwacht.

De behoefte is grotendeels verdwenen, af en toe een momentje dat ik er best 1 zou lusten, maar dan neem ik gewoon een (normaal) kauwgompie.

Waar ik wel last van heb, de laatste 4 dagen, is een heel irritant kriebelhoestje, vooral als ik lig. Weet niet of het een gevolg van het stoppen is, toen ik nog rookte hoeste ik eigenlijk nauwelijks. Moet niet te lang duren, want ik wordt er 's nachts regelmatig wakker door, en heb ook een beetje last van mijn stem. De eerste dagen was ook het slikken pijnlijk. Anders moet ik toch kaar langs de HA voor een middeltje tegen die kriebel hoest. Ook een beetje neusverkouden, dus kan ook een virusje zijn. Slik al Trachitol, maar dat doet niet zoveel. Iemand misschien een goede oplossing?

Heb ondertussen me aangeleerd om op dinsdag een uur te gaan wandelen en op donderdag te gaan (banen)zwemmen. Doet me best goed, en zo hoop ik m'n conditie wat te verbeteren.

De Valeriaan-pilletjes gebruik ik nog steeds 2x daags, en voel me redelijk rustig. Ga ik nog wel effe mee door, misschien is het soort placebo maar kan geen kwaad volgens de HA. Heb het idee dat er ik er baat bij heb.

Wordt ongetwijfeld weer vervolgd....

 

Groetjes,

Marco

Geplaatst door luckyday365 op 26/04/2015 - 17:37

Lid sinds 23 apr 2015

Hoi, Marco.

Je verhaal spreekt me aan. Ben zelf al 37 jaar een roker. Ongeveer 25 jaar dezelfde roker als jouw. Je shaggie roken en het op veel momenten nog lekker vinden. Eigenlijk op zoek naar ontspanning. Wat ik ook dacht op die momenten gevonden te hebben. Ook kwam ik mijn gezondheid tegen en toch doorblijven roken. Volgens de doktoren heb ik COPD al enkele jaren. Merk ook echt wel dat ik wel kortademig ben tijdens bepaalde werkzaamheden. Ga dit zeker niet weg poetsen. Dit was voor mij de reden om sinds een week te stoppen met roken. Heb vandaag wel 3 shaggie gerookt. Oorzaak de zogenaamde stress. Zowel mijn motor als mijn scooter starten niet meer.

Het gaat me goed af. Weet ook zeker dat het door mijn pleister kom. Deze plak ik 's morgens. Merk dan dat mijn lichaam vraagt om nicotine. Doe ik dat niet dan weet ik eigenlijk zeker dat de weerstand om een shaggy steeds minder wordt. Dus blijf plakken voorlopig. (Behalve vanochtend, zwak moment/excuus).

Tevens merk ik dat ik 's nacht om een uur of 2 wakker wordt. Slaap heel licht sinds het stoppen. Heb enkele nachten vreselijke krampen in mijn benen gehad. Soms tot 5x in 1 nacht. Ben deze week door een collega naar het ziekenhuis gebracht. Had een gigantische pijn op borst. Bleek achteraf volgens de arsten te hard gewerkt te hebben. Volgens mijn eigen huisarts, kon de nicotine-pleister, zelf hier wel de oorzaak van zijn.

Geloof dat elke gestopte roker wel klachten heeft die veroorzaakt worden door die nicotine-duivel, die vraagt om zijn behoefte.

Maar goed doorbijten en wil/ga absoluut door met deze moeilijke keuze om een beter/gezonder/onafhankelijker en vrolijker leven te leiden.

Groeten,

Wil

Reactie toevoegen