Ik MOET stoppen!

Geplaatst door Gauloise op 10/06/2011 - 23:24

Lid sinds 10 jun 2011

Hallo allemaal,

Ben verhaaltje zal jullie misschien bekend voorkomen, maar ik hoop toch op jullie steun.
Ik ben een vrouw van 41. Ik rook al zo'n 25 jaar en ik rook zo'n 40 à 50 sigaretten per dag (ja, erg veel.)
Ik zit middenin een scheiding en dat zorgt ervoor dat ik van de stress de ene sigaret na de andere opsteek.
Ik heb al ruim tien jaar een hoge bloeddruk (waardes zijn nu goed, met behulp van medicatie). Ik heb een jaar geleden een hartaanval gehad, ik heb een veel te hoog cholesterolgehalte (ook medicatie tegen, maar die helpt niet voldoende). Daarnaast ben ik zo'n 18 à 20 kilo te zwaar. Ik heb last van hartkloppingen. Vandaag heeft de cardioloog gezegd: Met stoppen is het nu of nooit, want we hebben opnieuw een vat gezien dat dicht gaat slibben. "Nog langer roken betekent uw dood'. Harde woorden. Als klap op de vuurpijl moest ik ook langs de longarts en ik blijk een beginnend stadium te hebben van COPD. Wat heb ik mezelf verwaarloosd en aangedaan. Het allerergste is dat ik vandaag als een ketter aan het roken ben van de slechte berichten. Ik zei ook nog tegen de cardioloog dat ik in een scheiding zit en daardoor zoveel rook. Hij zei: u kunt u geen smoesjes meer permiteren. Door mijn gezondheidstoestand mag ik geen Champix of Zyban gebruiken. Hebben jullie tips voor mij? Bovenstaand verhaal is een absolute alarmbel, maar ondertussen rook ik gewoon door. Hoe moet ik hier vanaf komen? Ik wil niet zielig doen, maar wellicht kunnen jullie enig begrip opbrengen voor bovenstaand verhaal en hebben jullie helpende tips.

Vriendelijke groeten, Joke

afbeelding van Peet72

Geplaatst door Anoniem op 11/06/2011 - 00:27

Lid sinds 01 nov 2010

Ha die Joke,

Welkom op dit forum!
Pfff.....wat een verhaal zeg! Ik heb een paar keer jouw verhaal zitten lezen, maar nergens speur ik in je verhaal dat je er zelf achter staat om te stoppen met roken, tenminste dat is mijn beleving :? Wil je zelf graag stoppen? Ik snap dat je in een lastige situatie zit (zo midden in een scheiding). Maar als ik je verhaal lees, begint de klok voor jou aardig te tikken. Je hebt een behoorlijke waslijst aan lichamelijke klachten. Kom op meid, je bent nog hartstikke jong, pas 41 jaar jong. Je vraagt om tips, champix en zyban mag je niet. Ik weet niet of je iets van pleisters, zuigtabletten, kauwgom mag. Ik zelf heb een laserbehandeling gehad. Heb dit als positief ervaren. Ook het boek Nederland Stopt Met Roken, was voor mij een echte eye-opener. Besef wel, dit zijn uiteindelijk hulpmiddelen, uiteindelijk moet je het zelf doen. Tuurlijk heb ik ook mijn moeilijke momenten gehad, maar ben dolblij dat ik al bijna 8 maanden "clean" ben. Veel lezen op het forum, ervaringen uitwisselen en ook jou gaat het lukken Joke dd3 . Maarrrrr, zonder motivatie kom je nergens, je moet echt zelf willen. Kom op Joke, je kan ut!!!!! c13

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 11/06/2011 - 11:00

Lid sinds

Hoi Joke,
Ik heb alle begrip voor je, maar helaas gaat dit je niet helpen. Het moet een nachtmerrie voor je zijn en ook heel lastig om te stopen met roken vanuit zo'n situatie. Maar niet onmogelijk. Het enige wat je kan helpen is dat je voor je zelf kiest. Wat wil je zelf? Dat is de grote vraag. Als je daar het antwoord op hebt, zal je merken dat een mens krachtiger is dan men denkt.
Ik ben ook hartpatiënt. Een hartinfarct gehad en daarna 4 x gedotterd. Ook ernstige astma. Toch mocht ik wel Champix gebruiken en ook pleisters. Ik gebrijp niet zo goed, waarom jij dit niet mag. Misschien toch nog eens informeren?
Als je wilt Joke, dan gaat het je lukken. Echt waar. Hier op het forum zijn er veel mensen die je steun kunnen geven. Maar wil je het? Zonder wilskracht gaat het je namelijk niet lukken.
Ik wens je heel veel sterkte toe met alles, want het is niet niks wat je allemaal meemaakt en ik hoop binnenkort te lezen dat je ervoor gaat.

d5

Geplaatst door Anoniem op 11/06/2011 - 11:06

Lid sinds 15 apr 2008

Ik schrijf bijna nooit meer hier maar ik wil dit keer wel in de pen klimmen om iets duidelijk te maken aan je.
Iedereen trap een open deur in met de mededeling stop nu meid want en anders want al die opmerkingen weet je natuurlijk zelf ook wel.
Want stoppen is niet zo moeilijk ervan af blijven dat is moeilijk.
En stoppen met roken is niet iets van enkel eenvoudig niet aansteken want dat is ook een redenering die iedereen kan bedenken.
Stoppen met roken is een houding t.o.v. van jezelf.
Wil je voor de rest van je leven afhankelijk zijn aan een verslaving die je diep in je hart veracht, eigenlijk misselijk ben van de gedachte van het elke keer niet willen en toch opsteken.
Wat maak je dat je er toch weer een aan steekt?
Dat is je gevoel van eigendunk, je gevoel van ik kan het wel maar het kost me zoveel moeite.
Het ontbreken van respect voor jezelf.
Want als je werkelijk respect zal hebben voor je eigen lichaam, je eigen geest, je eigen gedachten van willen en kunnen dan zal je niet twijfelen.
Jij alleen heb het besluit genomen genoeg is genoeg,denk ik heb geen spijt tot gisteren van mijn roken maar wel vandaag.
Want vandaag weet ik dat ik dit keer het wel kan, dit keer wel respect kan opbrengen voor mezelf,
Dit keer ik niet alle smoezen en redeneringen uit de kast trekt waarvan ik die in mijn hart weet dat het gelul in de ruimte is voor een publiek wat uit een mens bestaat en dat ben ik zelf.
Want je wint er geen gezondheid mede maar iets veel belangrijker iets het respect t.o.v. van jezelf dat je dit keer wel iets kan waarvan je diep in je hart van dacht dat het nooit zal lukken.
En geloof me al die gedachtes aan roken gaan op in rook als je daadwerkelijk vandaag begint met het geloven in je eigen kunnen.
Want niemand is geboren met een verslaving en niemand behoef dood te gaan een verslaving, dat is een keuze van een ieder op zich.
Groet,

Theo

afbeelding van Antoinet1959

Geplaatst door Anoniem op 11/06/2011 - 11:45

Lid sinds 06 sep 2010

je kunt zoveel doen, want ook al begrijp ik die arts met het dringende advies om te stoppen, dan ben je er nog niet.Jij moet het doen en jij moet het willen/ gemotiveerd zijn. en oik hoop voor je dat je die motivatie gaat zoeken en vinden
Lijkt me in ieder geval dat je een hele goede reden hebt om te stoppen tenminste als je nog wat langer op deze aardbodem rond wilt lopen.Maar...zoals ik al zei , dan ben je zelf nog niet gemotiveerd en heb je ook nog geen plan van aanpak.
Wat kun je doen?
- Laat goed tot je doordringen wat doorroken betekent. wat zal je dan allemaal wel niet missen wanneer je doorgaat én er gebeurt wat je arts zei, nl doodgaan?
- probeer eens wat sigaretten te laten staan per dag, houd een dagboek bij, ( wat betekent die sigaret en klopt het? )verplicht je zelf om 1 uur per dag bezig te zijn met voorbereidingen tot stoppen met roken: dus informatie opzoeken, in dagboek schrijven, erover lezen/ praten enz
- Lees een boek, ik vond Nederland Stopt heel goed
- schrijf op waarom JIJ zou willen stoppen met roken ( en wat houdt je tegen) , je scheiding is triest en brengt stress mee maar er is natuurlijk altijd wel wat. en roken helpt niet echt.
- Bespreek met je arts of huisarts de vormen van ondersteuning: je hebt namelijk groepen,rookstoppoli, praktijkondersteuners , deze site, stivoro die belcoaches hebben enz. Bespreek toch ook welke medicatie / hulpmiddele je mag gebruiken.
- Maak een stopplan( wat doe je met moeilijke momenten en hoe beloon je jezelf?) en spreek een datum af, vertel het iedereen . Maar het allerbelangrijkste blijft je motivatie , je wil om er vanaf te komen

en ik weet waar ik het over heb :Vorig jaar werd een extreem hoge bloeddruk bij me ontdekt en na wat onderzoeken bleek een slagader aan het dichtslibben(beginfase) en kreeg ik(natturlijk : wanneer krijg je dat tegenwoordig niet , misschien bij aambeien niet :NNN ) het advies om te stoppen met roken.
Ik had 33 jaar gerookt en meer dan 1pakje per dag.
En na een voorbereiding van ong 6 weken ben ik gestopt, zonder hulpmiddelen . Van de ene op de andere dag( en ik geloofde er niet in hoor) had ik die 'beroemde'knop gevonden: ik WILDE niet meer roken, dat was mijn doel: gewoon nee zeggen en blijven zeggen, moeilijke momenten uitzitten( of 1 van de acties doen die in je stopplan staan) , niet onderhandelen( ach eentje kan geen kwaad..) en doorzetten.
Inmiddels is dat bijna 9 maanden geleden. Ik mis het niet meer, af en toe een momentje maar dat is te doen.
En wat een vrijheid om er niet meer mee bezig te zijn. Dat gun ik iedereen en jou ook.Want je bent toch echt veel te jong en dat allemaal vanwege zo'n klein wit(sigaret) monstertje.
Dus ik wens je heel veel succes, sterkte bij je zoektocht naar motivatie en de weg naar stoppen met roken.
Antoinet

afbeelding van Lonny

Geplaatst door Anoniem op 11/06/2011 - 12:37

Lid sinds 01 mrt 2008

Ik hoop dat je bovenstaande goede adviezen ter harte neemt Gauloise. Maak een eerste stap uit de negatieve cirkel en ga iets goeds doen: niet meer roken.

Denk in plaats van ik MOET, ik WIL. Dat voelt echt anders aan en maakt een wereld van verschil. Maak een dagboekje aan op dit forum, zodat anderen je kunnen ondersteunen en je je vorderingen, twijfels etc kunt opschrijven.

Goed verhaal van Theo, ik ben het helemaal eens met de visie dat als je respect voor jezelf hebt, voor je eigen lichaam, als je verantwoordelijkheid voor je eigen leven wilt nemen, je geen roker kunt zijn.

Net zoiets als dat je geen kipfilet van de kiloknaller koopt, als je gezondheid je lief is.

Geplaatst door Anoniem op 11/06/2011 - 12:43

Lid sinds 22 feb 2011

pffffffff wat een verhaal.
maar ik denk dat je aanhef al genoeg zegt..... nl MOET!!!!!!!!!!!!!!
in je verhaal geef je duidelijk de ongemakken aan, en de reden waar dat door komt.

Ik snap niet dat je nog twijfelt, het is toch duidelijk.
Als je voor het leven kiest moet je stoppen.

Sorry, misschien kom ik heel hard over, zo ben ik totaal niet, maar ik denk dat de knop bij jou even om moet.

niet twijfelen.............maar doen.

Ria

afbeelding van Marja4

Geplaatst door Anoniem op 11/06/2011 - 15:15

Lid sinds 01 mrt 2008

Hoi Gauloise,
Wel moedig dat je je verhaal met ons wilt delen en door dit te doen heb je misschien de 1e stap gezet.
Het lijkt misschien een onmogelijke opgave, maar je zult je instelling moeten veranderen van ik "moet" stoppen naar ik "wil" stoppen.
Je "wilt" dus graag stoppen (omdat het moet oké) z127
Wat collega's stoppers al eerder adviseerden; koop het boek van Allan Carr of Nederland stopt met roken.
Door een van deze boeken te lezen krijg je al een andere kijk op het roken en op je verslaving.
Het zal je echt helpen om "knop" om te zetten, want dat is het in feite.
STOPPEN MET ROKEN IS DE KNOP OM ZETTEN
Veel succes en hopelijk tot gauw hier! :duim
Marja

Geplaatst door Anoniem op 11/06/2011 - 20:51

Lid sinds 01 mrt 2010

Tja, er is al zoveel gezegd, van het hoe en wat, maar iedere roker die ervan af wilt zal het op zijn of haar manier moeten doen. Zo ook bij jou. Ik lees dat je 41 jaar bent en 25 jaar rookt. Ikzelf was op moment van stoppen 56 jaar en nu bijna anderhalf jaar zonder sigaret. Ik rookte 4 pakjes Samson shag van 50 gram, plus de nodige Marlboro er "even" tussen door! PER WEEK!!! Als jij er zelf achter staat, kun je ervan af komen. Het verschil bij jou en mij is dat ik graag WOU stoppen en jij MOET stoppen. Blijft de vraag.............wil je er echt vanaf?
Of wil je stoppen omdat de arts dat beter vindt? Lullig dat ik dat zo zie misschien, maar het is een wereld van verschil, snap je? De manier die ik voor mezelf koos heeft mij nu zover gebracht.
Ook ik vloog in het begin (zoals iedere stopper) "tegen een muur op", maar ik wou persé van die stink sigaret af. Had er schoon genoeg van! Als jij vanaf NU zegt, "ja, ik wil er vanaf", kan ik je het volgende aanraden, maarrrrr ZO is het mij gelukt. Kun jij ook, mits je 100% achter je besluit gaat staan. Denk negatief aan het roken, weet wat het met je doet. Blijf rustig in je hoofd, wordt niet shaggerijnig, zeg gewoon nee, tegen elke aanval. Géén discussie met jezelf. En.............al helemaal NOOIT twijfelen. Ik zeg altijd: "twijfelen = roken"! Elke dag verder, gaat het bergopwaarts, maar neem de tijd, gun het die tijd. Ik gebruikte geen hulpmiddelen, dan gaat het snel, heel snel. En dat is toch wat je wil? Snel afkicken? Hou vol, dat moet bovenaan staan. Na 6 tot 8 weken zul je merken dat het echt beter gaat, maar HOU VOL! Niet tussendoor gaan denken, "ach, ééntje moet kunnen". NEE, je gaat op je bek en maakt het jezelf alweer moeilijk, dus NOOIT intrappen! Zo ben ik zover gekomen, maar ok, ik zeg altijd er wel bij. IK ben zo, maar IK ben JIJ niet. Dus het is een keus die je maakt. Afscheid nemen van die klote verslaving is de beste beslissing van je leven. Geloof mij en al die andere stoppers. Echt......de beste beslissing in je leven!! succes

toon

Geplaatst door Anoniem op 11/06/2011 - 21:08

Lid sinds 20 mrt 2008

exroker wrote:
Ik schrijf bijna nooit meer hier maar ik wil dit keer wel in de pen klimmen om iets duidelijk te maken aan je.
Iedereen trap een open deur in met de mededeling stop nu meid want en anders want al die opmerkingen weet je natuurlijk zelf ook wel.
Want stoppen is niet zo moeilijk ervan af blijven dat is moeilijk.
En stoppen met roken is niet iets van enkel eenvoudig niet aansteken want dat is ook een redenering die iedereen kan bedenken.
Stoppen met roken is een houding t.o.v. van jezelf.
Wil je voor de rest van je leven afhankelijk zijn aan een verslaving die je diep in je hart veracht, eigenlijk misselijk ben van de gedachte van het elke keer niet willen en toch opsteken.
Wat maak je dat je er toch weer een aan steekt?
Dat is je gevoel van eigendunk, je gevoel van ik kan het wel maar het kost me zoveel moeite.
Het ontbreken van respect voor jezelf.
Want als je werkelijk respect zal hebben voor je eigen lichaam, je eigen geest, je eigen gedachten van willen en kunnen dan zal je niet twijfelen.
Jij alleen heb het besluit genomen genoeg is genoeg,denk ik heb geen spijt tot gisteren van mijn roken maar wel vandaag.
Want vandaag weet ik dat ik dit keer het wel kan, dit keer wel respect kan opbrengen voor mezelf,
Dit keer ik niet alle smoezen en redeneringen uit de kast trekt waarvan ik die in mijn hart weet dat het gelul in de ruimte is voor een publiek wat uit een mens bestaat en dat ben ik zelf.
Want je wint er geen gezondheid mede maar iets veel belangrijker iets het respect t.o.v. van jezelf dat je dit keer wel iets kan waarvan je diep in je hart van dacht dat het nooit zal lukken.
En geloof me al die gedachtes aan roken gaan op in rook als je daadwerkelijk vandaag begint met het geloven in je eigen kunnen.
Want niemand is geboren met een verslaving en niemand behoef dood te gaan een verslaving, dat is een keuze van een ieder op zich.
Groet,

Theo

Heel mooi beschreven... De woorden hebben mij diep geraakt. Ik herken mijzelf er volledig in.

Geplaatst door Anoniem op 12/06/2011 - 09:17

Lid sinds 30 apr 2011

41 jaar en dan al zo ziek door het roken!! Ik ben gister 41 geworden en besef nu dan ook dat ik vette mazzel heb dat ik nog gezond ben......

Je vraagt ons om hulp om te stoppen. Maar je weet ook dat wij je die niet kunnen geven. Jij zal in jezelf die knop om moeten draaien. Wij kunnen je alleen maar steunen.

Wat ik wel weet is dat, omdat jij "moet" stoppen, ivm je gezondheid, je als mens juist de neiging hebt om je daartegen te verzetten. Het rebelse zou je kunnen omzetten in liefde voor jezelf..voor je lichaam.. maar ook voor je geest. Wie zichzelf lief heeft gooit gelijk die sigaret weg, want aan zelfmoord doen mensen die van zichzelf houden niet :duim

Voor hulpmiddelen die bij jou passen kun je terecht bij je huisarts.

Ik wil je heel veel succes en sterkte toewensen :zon

afbeelding van NickyW

Geplaatst door Anoniem op 12/06/2011 - 13:48

Lid sinds 17 nov 2010

Wat een geweldige reacties allemaal. En dat gebeurt dan zo maar binnen een forum waar niemand elkaar ooit gezien heeft. Allemaal liefdevolle medestoppers. Ik kan de reacties niet verbeteren, maar kan je wel vertellen dat ik dankzij dit forum nog steeds geloof dat ik kan stoppen. Het kan nl. eng zijn dat stoppen. Tenminste ik zag er als een berg tegenop. En toch stopte ik, want ik wilde zo graag, maar het was niet na 3 dagen al een geweldig nieuw rookvrij leven. Hier heb ik geleerd dat doorzetten helpt, dat een foutje maken menselijk is en je dan nog steeds heel erg welkom bent. Stoppen kan je het best in 1x doen, maar als dat niet lukt komt het ook goed na een paar keer oefenen.

Je kan veel meer dan je als roker denkt!

NickyW d3

Geplaatst door Anoniem op 12/06/2011 - 20:23

Lid sinds 17 nov 2010

Hallo Joke,
Als je tegen jezelf zegt, ik moet stoppen met roken, gaat het nooit lukken. Beter is, ik wil stoppen met deze verslaving. Probeer er anders over te denken. Vervang het woord roken of sigaret eens door verslaving, dan wordt bijvoorbeeld; ik heb zin in een sigaret - ik heb zin om verslaafd te zijn.
Dit, en nog veel meer, staat in het boek van Jan Geurtz-de opluchting, waar ik bij mijn 2e poging baat bij heb. Bij de 1e poging vond ik Nederland Stopt echt een eye-opener.
Heel veel succes, JE KAN HET
Ien

afbeelding van Peet72

Geplaatst door Anoniem op 14/06/2011 - 08:51

Lid sinds 01 nov 2010

dd5 Joke waar ben je?????? Laat eens wat van je horen!!!!!!!

Geplaatst door Anoniem op 14/06/2011 - 09:39

Lid sinds 10 feb 2011

Joke!!!! Hoe gaat ie? Ik wil zo graag dat je wilt stoppen. Want echt, het is fijn om gestopt te zijn. Duurt even voordat ik dat kon zeggen hoor, maar het is echt zo. Had ik nooit gedacht dat ik dat echt zou menen. Ik kan inmiddels al met medelijden naar rokers kijken. Ze willen die sigaret niet, ze hebben 'm nodig. Das toch zielig, heel zielig. Zo verslaafd zijn. Het heeft mij heel erg geholpen om naar drugsverslaafden te kijken. Dat ze alles, maar dan ook alles verknallen voor die dope. Doen rokers eigenlijk ook. Hoop dat je snel zover komt om dit in te zien.

Geplaatst door Anoniem op 17/06/2011 - 10:51

Lid sinds 16 sep 2009

Toon heeft gelijk: er bestaat geen magische methode of een truukje om de verslaving om de tuin te leiden. Ook hulpmiddelen zijn dat niet. Er zit niets anders op dan die 6 to 8 weken koppig door te komen, tanden op elkaar en uitzitten. Echt, er is geen andere uitweg, maak jezelf niets wijs.

Maar daarna zul je zien dat het steeds makkelijker wordt en dat het in hoog tempo uit je dagelijkse leven verdwijnt. Kwestie is om er NOOIT meer een op te steken. Dit klinkt nu erg vervelend, ik weet het (focus je er maar niet teveel op), maar zo liggen de zaken nu eenmaal!

veel succes

Reactie toevoegen