Meeroken

Meeroken is net als zelf roken schadelijk voor de gezondheid. Er bestaat zelfs een duidelijk verband tussen meeroken en het ontwikkelen van kanker. Als niet-rokers bijvoorbeeld samenleven met een rokend persoon, dan hebben deze niet-rokers al een vergrote kans op het ontwikkelen van longkanker.

Dat risico wordt zelfs nog groter als er sprake is van een langer periode dat de niet-roker samen heeft gewoond met een stevige roker. Meeroken geeft niet alleen een verhoogde kans op longkanker, maar ook op het ontwikkelen van borstkanker.

Meeroken en kinderen

Kinderen worden vaak ongewild blootgesteld aan de rook van hun ouders en dat kan een schadelijke invloed hebben op hun gezondheid. Als kinderen meeroken dan heeft dat bijvoorbeeld gevolgen voor de longfunctie en luchtwegen. Deze kunnen bij meerokende kinderen namelijk minder goed functioneren.

Kinderen van ouders, die roken, hebben over het algemeen een slechter melkgebit. Zelfs ongeboren kinderen kunnen al schade ondervinden van het meeroken als je tijdens de zwangerschap bent blijven roken. Ongeboren kinderen, die meeroken, kunnen bijvoorbeeld eerder worden geboren en een lager geboortegewicht hebben. Als je als ouder rookt, bescherm dan de gezondheid van je kinderen door niet in hun bijzijn een sigaret op te stekken. Of nog beter, stop in het belang van je eigen gezondheid en dat van je kind met roken.

Ongewenst meeroken

De overheid doet er veel aan om ongewenst meeroken te beperken. Zo heeft het rookverbod ervoor gezorgd, dat je in elk geval in een rookvrije werkomgeving kunt werken en kun je ook in openbare ruimten en horecagelegenheden zonder mee te roken verblijven.

Praat mee over meeroken en laat weten wat je eigen ervaringen zijn in een reactie hieronder.

Als je partner rookt en je dus ongewild meerookt, dan kun je in het belang van jullie beiden met je partner in gesprek gaan om over het stoppen met roken te praten. Als je partner daar open voor staat, dan zijn er diverse mogelijkheden om hulp te krijgen bij het stoppen met roken. Je partner kan bijvoorbeeld naar de huisarts gaan om hulp te zoeken of je kunt een nicotine vervangend middel aanschaffen om de ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken te beperken. Door van ondersteunende middelen gebruik te maken is de kans op succes groter.

Meeroken eist jaarlijks 600.000 doden wereldwijd. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is gebleken dan 1 op de honderd mensen overlijdt door meeroken. Ze lopen hartkwalen, astma of longkanker op. Het onderzoek is gebasseerd op cijfers uit 192 verschillende landen. Vooral in arme landen is een groot deel hiervan kinderen.

Reacties

Geplaatst door Vivenda Vitaal (niet gecontroleerd) op 07/06/2019 - 14:52

Lid sinds

 

Ziek zijn is (vaak) een eigen keuze.

Er is een essentieel verschil tussen een anti-rok en anti-mee-rook. Bewezen is dat roken absoluut géén verslaving is. Zowel het roken van de eerste als de laatste sigaret cq tabakswaar is en blijft een eigen keuze. Wel is vast komen te staan dat hoger opgeleiden personen gemakkelijker en zonder hulpmiddelen kunnen stoppen met roken dan laher opgeleiden. Ziek zijn blijft hier een eigen keuze. Dit is dan ook een van de reden waarom longartsen ,rokers en advocaten hun rechtzaak in 2018 hebben dan ook voorspelbaar verloren. Wie betaald de rekening van A.M. v. V. aan B.F? In NL is No Cure-No Pay verboden.  

Geheel anders ligt het bij ongewenst meeroken. Rokers maken met hun tabakuitstoot slachtoffers. Juist hierdoor is roken op de werkplek is per 01 januari 2004 verboden. Toch word er tot op de dag van vandaag (07 juni 2019) op bijzonder veel werkplekken deze wet geschonden. Ongewenst meeroken word gezien als "Mishandeling" terwijl het eigenlijk als "Poging tot Moord"zou moeten worden bestempeld. Niet één politie anbtenaar in NL. die een aangifte van mishandeling agv ongewenst meeroken opneemt. Ze weigeren werkgevers en rokende werknemers op te roepen als getuigen. een slachtoffer die aangifte wil doen moet met bewijzen komen. Hoe verzint de Politie (Je Beste Vriend) het....... 

Een anti-mee-rook website opstarten en een Internationale Campagne versus Meeroken website noemen, vol zetten met onzinnige tekst van eigen beleving, namen vernelden van vele prominente die zich er jaren nadien niet in herkennen en er vervolgens niets meer mee doen gaat haar doel in glorie voorbij. Beter was dat deze innitiatiefnemer zich op de voorgrond manifesteert. Zonde van de tijd die hieraan word besteed.

Bent u slachtoffer an ongewenst meeroken dan kunt u uw ongenoegen melden via Vivendavitaal@gmail.com
Bij voldoende meldingen zullen we een front vormen tegen het bureaucratisch gebagatelliseer en het anti rookbeleid dermate laten aanpassen dat er aan ongewenst meeroken een einde komt.

De Initiator Onbezoldigd.

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst door De Internationa... (niet gecontroleerd) op 03/04/2018 - 21:51

Lid sinds

De Internationale Campagne vs openbaar meeroken, dus binnen en buiten, en vs kinderslavernij op tabakplantages (zie het filmpje Malawi's tobacco-children geeft rokersslachtoffers het podium dat hun toekomt en dat hun ten onrechte in/door de media wordt onthouden tbv rokers. Rokers en de tabakproducenten zijn hun slachtoffers, de meerderheid der bevolking, excuses en schadevergoeding verschuldigd. Rokers zijn geen slachtoffers, ze MAKEN slachtoffers. Aan een nicotineverslaving is NIET het recht verbonden anderen te laten meeroken.... Rokers en tabakproducenten zijn samen verantwoordelijk en aansprakelijk voor de schade die ze aanrichten bij meerokers en kindslaafjes. Doel der door velen, onder wie ca 140 Nederlandse en buitenlandse prominenten, gesteunde Campagne is een verbod op roken in het openbaar, dus binnen en buiten, de enige manier om niet-rokers te beschermen tegen de uitstoot van rokers, en het opheffen der kinderslavernij op tabakplantages. (en liefst natuurlijk alle kinderslavernij)

Tot de prominenten behoren o.m.: het KWF, het AvL, Thialf stadion, Wouter Olde Heuvel, Wibi Soerjadi, Dick Swaab, Miriam Oremans, Tom Okker, Klaas Knot, José van Dijck, KNVB, Michal Heger, NOC*NSF, UMCUtrecht, Zorgverzekeraars NL, Herre Kingma, Victoria Koblenko, Dorian van Rijsselberghe, Ronald Koeman, Alexander Rinnooy Kan. Buitenland: o.m. Jos Lansink, Eric Heiden, Dan Jansen, Derek Parra, Steven Gundry, Friedrich Portheine, Ronny Dharmawan, Physicians for a smokefree Canada, Loma Linda University, Rhodes Rigsby, the Church of the Seventh Day Adventists, Jacques Rogge, het Internationaal Olympisch Comité.

Enkele copycats voor wie het tabakgebeuren een lucratieve baan betekent proberen al meerdere jaren de campagne te kapen, daarbij schriftelijke afspraken schendend. Het is erg gemakkelijk andermans veren te roven en ermee rond te lopen. Een vlag op een modderschuit. De campagne is voor het grootste deel bekostigd door de initiator, zelf rokersslachtoffer.

Iedereen is welkom bij de campagne, ook rokers, mits men in woord en daad de doelstellingen uitdraagt en naleeft. Oudrokersgroep Ficq, van die valse aangifte, sloot haar slachtoffers nadrukkelijk uit ... Tikje te confronterend. Wij sluiten niemand uit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst door Mien op 15/11/2016 - 21:12

Lid sinds 02 sep 2016

7 jaar 7 maanden geleden gestopt met Tabex.

Ik ben de laatste die zegt dat roken gezond is, maar het wordt nu een soort heksenjacht.

Het valt niet te bewijzen dat een ziekte het gevolg zou zijn van "meeroken". Ik lees dan ook vaak "kán invloed hebben op" en "kán de kans vergroten ..".

Nogmaals, roken en meeroken is ongetwijfeld ongezond, maar laten we niet álles afschuiven op roken en zeker niet op meeroken.

(Mijn schoonvader van 88 is pas overleden: zijn nieren werkten praktisch niet meer. Kwam van het roken, werd gezegd. Kom op, de man was 88! Dan kan het zijn dat iets niet meer functioneert. Maar nu is hij overleden in de wetenschap, in ieder geval dacht hij dat, dat het door het roken kwam. Dus: eigen schuld. En dat vind ik nog het meest trieste van alles.)

Wel eens uitgezocht hoe ongezond de lucht in sommige steden is en wat dáár de gevolgen van zijn? Die zijn groter dan die van meeroken.

 

Reactie toevoegen