Meeroken

Meeroken is net als zelf roken schadelijk voor de gezondheid. Er bestaat zelfs een duidelijk verband tussen meeroken en het ontwikkelen van kanker. Als niet-rokers bijvoorbeeld samenleven met een rokend persoon, dan hebben deze niet-rokers al een vergrote kans op het ontwikkelen van longkanker.

Dat risico wordt zelfs nog groter als er sprake is van een langer periode dat de niet-roker samen heeft gewoond met een stevige roker. Meeroken geeft niet alleen een verhoogde kans op longkanker, maar ook op het ontwikkelen van borstkanker.

Meeroken en kinderen

Kinderen worden vaak ongewild blootgesteld aan de rook van hun ouders en dat kan een schadelijke invloed hebben op hun gezondheid. Als kinderen meeroken dan heeft dat bijvoorbeeld gevolgen voor de longfunctie en luchtwegen. Deze kunnen bij meerokende kinderen namelijk minder goed functioneren.

Kinderen van ouders, die roken, hebben over het algemeen een slechter melkgebit. Zelfs ongeboren kinderen kunnen al schade ondervinden van het meeroken als je tijdens de zwangerschap bent blijven roken. Ongeboren kinderen, die meeroken, kunnen bijvoorbeeld eerder worden geboren en een lager geboortegewicht hebben. Als je als ouder rookt, bescherm dan de gezondheid van je kinderen door niet in hun bijzijn een sigaret op te stekken. Of nog beter, stop in het belang van je eigen gezondheid en dat van je kind met roken.

Ongewenst meeroken

De overheid doet er veel aan om ongewenst meeroken te beperken. Zo heeft het rookverbod ervoor gezorgd, dat je in elk geval in een rookvrije werkomgeving kunt werken en kun je ook in openbare ruimten en horecagelegenheden zonder mee te roken verblijven.

Praat mee over meeroken en laat weten wat je eigen ervaringen zijn in een reactie hieronder.

Als je partner rookt en je dus ongewild meerookt, dan kun je in het belang van jullie beiden met je partner in gesprek gaan om over het stoppen met roken te praten. Als je partner daar open voor staat, dan zijn er diverse mogelijkheden om hulp te krijgen bij het stoppen met roken. Je partner kan bijvoorbeeld naar de huisarts gaan om hulp te zoeken of je kunt een nicotine vervangend middel aanschaffen om de ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken te beperken. Door van ondersteunende middelen gebruik te maken is de kans op succes groter.

Meeroken eist jaarlijks 600.000 doden wereldwijd. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is gebleken dan 1 op de honderd mensen overlijdt door meeroken. Ze lopen hartkwalen, astma of longkanker op. Het onderzoek is gebasseerd op cijfers uit 192 verschillende landen. Vooral in arme landen is een groot deel hiervan kinderen.

Reacties

Geplaatst door Mien op 15/11/2016 - 21:12

Lid sinds 02 sep 2016

1 jaar 1 maand geleden gestopt met Tabex.

Ik ben de laatste die zegt dat roken gezond is, maar het wordt nu een soort heksenjacht.

Het valt niet te bewijzen dat een ziekte het gevolg zou zijn van "meeroken". Ik lees dan ook vaak "kán invloed hebben op" en "kán de kans vergroten ..".

Nogmaals, roken en meeroken is ongetwijfeld ongezond, maar laten we niet álles afschuiven op roken en zeker niet op meeroken.

(Mijn schoonvader van 88 is pas overleden: zijn nieren werkten praktisch niet meer. Kwam van het roken, werd gezegd. Kom op, de man was 88! Dan kan het zijn dat iets niet meer functioneert. Maar nu is hij overleden in de wetenschap, in ieder geval dacht hij dat, dat het door het roken kwam. Dus: eigen schuld. En dat vind ik nog het meest trieste van alles.)

Wel eens uitgezocht hoe ongezond de lucht in sommige steden is en wat dáár de gevolgen van zijn? Die zijn groter dan die van meeroken.

 

Reactie toevoegen