Roken en cijfers

Stoppen met roken is voor iedereen weggelegd, maar helaas zijn er altijd mensen, die na een tijd gestopt te zijn weer terugvallen in het oude rookgedrag. Er kunnen verschillende redenen zijn om te stoppen met roken, waarvan de belangrijkste reden is gelegen in de schadelijke effecten op de gezondheid. Verder kunnen een achteruitgang van de conditie, zwangerschap en dat je partner stopt met roken een reden zijn om te stoppen met roken.

Driekwart van de rokers wil ooit stoppen

In opdracht van de overheid houdt Stivoro regelmatig bij hoeveel personen er in Nederland roken en hoeveel mensen er stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst driekwart van alle rokers plannen heeft om ooit met roken te stoppen. Van deze groep rokers heeft gemiddeld genomen elf procent het plan om op zeer korte termijn binnen een maand te stoppen met roken.

Dertien procent van deze groep wenst om binnen zes maanden te stoppen met roken en gemiddeld veertien procent heeft laten weten binnen zes maanden tot een jaar te willen stoppen met roken. Uit het onderzoek bleek verder dat veertig procent van de rokers ooit wenst te stoppen, maar in elk geval niet binnen een jaar. Deze gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek dat in 2014 werd gehouden.

Kwart van de rokers onderneemt poging tot stoppen met roken

Ruim een kwart van de rokers doet per jaar een poging om te stoppen met roken. Dat komt neer op ongeveer een miljoen rokende personen, die stoppen met roken. Ruim een derde van de rokende groep mensen kiest voor het gebruik van ondersteunende middelen om te kunnen stoppen met roken. Hulpmiddelen, die daarvoor gebruikt worden variëren van nicotinevervangers, zoals Nicotinell tot een middel dat op doktersadvies kan worden voorgeschreven, zoals Champix. Verder zijn er ook rokers, die voor een behandeling kiezen om te stoppen met roken, zoals stoppen onder hypnose of middels een lasertherapie. Van alle rokers die stoppen houdt ongeveer tien procent het minimaal twaalf maanden vol. Als je minimaal een jaar gestopt bent met roken is de kans dat je terugvalt in het rookgedrag slechts vijf procent.

Wil je meer weten over statistischegegevens over roken? Kijk dan eens op de pagina over roken en statistiek. Wil je iets kwijt of delen met anderen over roken en cijfers, laat dan hieronder een reactie achter. 

Reacties

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 28/03/2015 - 22:03

Lid sinds

Welke bronnen halen jullie aan? 

Geplaatst door Anoniem (niet gecontroleerd) op 05/02/2015 - 02:02

Lid sinds

Kunt u mij misschien vertellen hoeveel mensen er in Nederland voor 5 jaar of langer gestopt zijn na een lange tijd vast gerookt te hebben?

Ik ben erg benieuwd, alvast bedankt!

Reactie toevoegen