Valkuil

Geplaatst door MNL op 15/09/2019 - 17:30

Lid sinds 15 sep 2019

Hoi allemaal,

In 'Voorstellen' kunnen jullie al het één en ander lezen over mij. Niet zo veel maar toch,...

Ik probeer al jaren definitief te stoppen met roken maar dat lukt (nog) niet! Grrr

Motivaties zijn er genoeg en velen zijn hier te lezen zoals gezondheid, vieze geur, etc. Het intereseert me allemaal niet (genoeg).

Mijn grootste persoonlijke motivatie zou moeten zijn dat mijn partner een allergie heeft voor (of tegen?) de geur die ik bij me draag omdat ik roker ben. Onmiddelijjk nadat ik binnen kom na een rit (int. chauffeur) begint haar mond te branden. Die geur is NIET weg te wassen, zelfs niet na langdurig en meerdere keren douchen. Maakt óók niet uit welke zeep en/of schampoo's ik gebruik. Regelmatig smeekt ze me om er definittief mee te kappen.

Dit zou toch méér dan voldoende motivatie moeten zijn. Maar zelfs dit helpt me NIET om door te zetten!frown

Ben pas, tijdens onze vakantie met partner en familie, 2 weken gestopt geweest en had er fysiek totaal geen moeite mee. Óók mentaal viel het eigelijk best wel mee. Er is één valkuil voor mij en ik hoop dat één of meerdere van jullie mij die gouden tip kan geven waardoor ik die valkuil kan vermijden.

Voorbeeld: Ik wist dat ik tijdens de vakantie niet kón roken omdat niemand anders dat deed en het zou ook niet geacepteerd worden. Zelfs stiekum even naar buiten gaan om op een donker hoekje even eentje op te steken was geen optie omdat ze het dan toch zouden ruiken. Dus,... dan maar niet roken! Zoals ik al opmerkte hier boven had ik er fysiek geen enkele moeite mee! Géén bevende handen of andere ledematen! Géén slapeloosheid, misselijkheid, braakneigingen, trillen of ook maar iets anders wat hier aan ontwenningsverschijnselen voorbij komt op dit forum. HELEMAAL NIETS. Sterker nog,... ik DACHT er niet eens aan. Uniek? Waarschijnlijk wel. Tot 2 dagen voor we terug zouden gaan ik aan het pakje met enkele peuken dacht dat ik nog thuis (verstopt) had liggen. Nu zou je denken dat ik na bijna 2 weken wel tegen mezelf zou (kunnen) zeggen "NIET DOEN!"! Maar nee. Ik zou het misschien kunnen maar ik doe het niet. Het besluit is genomen en ik weiger om ook maar in de verste verte te denken om het (tóch) niet te doen. Dit noem ik dus "Mijn VALKUIL"!

Nog 2 voorbeelden: Enkele maanden geleden besloot een collega te stoppen en ik besloot mee te doen. Dat heeft 2 dagen geduurd, totdat ik het besluit nam om weer een pakje te kopen en ook hier weigerde ik om te denken aan volhouden! (by the way, de collega lukte het wél).  Vannacht onderweg was mijn pakje op en ik dacht IK STOP! Todat ik besloot om toch maar weer wél een pakje te kopen. Besluit genomen? NIET meer denken aan volhouden of stoppen en dus vanmiddag in Luxemburg een pakje gekocht. Grrr

"Je moet het écht willen" of  "Het moet tussen je oren zitten" zijn kreten die je vaak hoort en ook op dit forum heb ik het al voorbij zien komen. Blijkbaar wil ik niet écht en zit het (nog) niet tussen m'n oren!  Hoe doe ik dat? En hoe kan ik mezelf tóch dwingen om wél aan volhouden te denken?

Afijn. Heb vanmiddag besloten maar eens hulp te zoeken op een forum bij medestrijders zoals jullie, en dus hier terecht gekomen. Hoop dat het binnenkort wél definitief gaat lukken.

Er is nog wel méér te zeggen/vragen o.a over de Eric Eraly stoppen met roken methode maar voorlopig hou ik het ff hier bij.

Groetjes allemaal.

 

afbeelding van canardo

Geplaatst door canardo op 16/09/2019 - 13:39

Lid sinds 16 mrt 2008

1 jaar 2 maanden geleden gestopt met Nicotinepleisters.

Heel herkenbaar!! Ik had precies het zelfde. Kijk maar naar mijn aanmelddatum, 2008, 11 jaar lang heb ik precies gehad wat jij nu hebt. Maar ineens was de reden daar. Ik moest vreselijk hoesten. 'S ochtends is dat "normaal" maar bij elk shaggie? Nee dit kon niet meer zo, daarom lukt het me nu wel.
Ik heb geen klaar antwoord voor je, helaas. Je moet een drijfveer hebben. Ik hoop dat je die vindt. Stoppen voor je omgeving werkt niet. Het klopt je moet echt zèlf willen!!!!!!!

afbeelding van Ingrid.

Geplaatst door Ingrid. op 16/09/2019 - 15:03

Lid sinds 27 nov 2009

14 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hallo MNL, 

Zo op het eerste gezicht ontbreekt je de motivatie om te stoppen, zelfs de gezondheid van je geliefde lijk je niet belangrijk genoeg te vinden om het roken af te schaffen.
Om te kunnen stoppen moet je m.i. echt genoeg wilskracht hebben naast een reden waardoor je er echt voor wil gaan.
Maar je hebt wel bewezen hebt dit wel te kunnen zonder last te hebben van afkickverschijnselen.

De stok achter de deur voor je waren al die niet-rokers om je heen en je toch blijkbaar een schaamte of schuldgevoel had om niet te roken? 
Dit is misschien ook dat anker waaraan je je zou kunnen vasthouden om te stoppen, de schaamte, het schuldgevoel tegenover je partner en anderen. Toch denk ik persoonlijk dat dit niet gaat werken als dat alleen daarom is.

Je kon het die 2 weken omdat je wist dat het maar voor de vakantieperiode was en je daarna weer mocht roken. Ik heb daarom het idee dat het hele 'Moeten stoppen' je tegenstaat? 

Je kunt van die wetenschap gebruik maken als je toch best wel wil stoppen en er om te beginnen ook voor kiezen om eens een dag of een paar dagen niet te roken.
Of een week en dan daarna te kijken of je er nog een week aan vast wil plakken, en misschien nog wel een week... misschien dat je de druk op jezelf verlicht als je jezelf belooft dat je na een x-periode gewoon weer kan gaan roken? 

Het lijkt me het proberen waard! Succes!

 

Geplaatst door Dina op 19/09/2019 - 21:35

Lid sinds 26 mei 2009

5 jaar 6 maanden geleden gestopt met Tabex.

Hoi MNL,

Valt allemaal niet mee! Wat voor mij werkte, is dat ik echt  de tijd heb genomen. Alle informatie gelezen, gebeld naar instanties voor professionele hulp. Deze ook aangenomen. Een datum geprikt met een speciale betekenis. En al een half jaar de helft minder gaan roken, de meeste gewoonte rookmomenten al veranderd enzovoort. Ik had zoveel voorbereiding, dat ik blij was dat eindelijk het moment daar was!!

Al met al, neem het vooral serieus! Hoop dat je hier iets aan hebt.

Heel veel succes!

Geplaatst door Gezina (niet gecontroleerd) op 25/09/2019 - 11:26

Lid sinds

Ik ben 10 en een half jaar geleden gestopt met roken. Zonder hulpmiddelen, maar het belangrijkste was dat ik het zelf wilde en dat de knop door mijzelf is omgezet. Ik vind het nog steeds geen probleem, ook niet dat het stinkt, maar als ik nu een sigaret zou opsteken ga ik gewoon weer door. Dus eigenlijk blijft de verslaving

afbeelding van Lon10

Geplaatst door Lon10 op 25/09/2019 - 15:23

Lid sinds 17 nov 2017

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Tabex.

Ja maar hoe zet je dan die knop om? Is jouw vraag.

Die knop krijg je pas op de goede stand als jij een besluit neemt. Als jij het echt zat bent, dat liegen en bedriegen, stinken, jezelf voor de gek houden, zakken vol geld uit te geven voor iets dat je kapot maakt. Moedwillig iets doen dat niet alleen je partner, maar ook jouzelf ziek maakt.

Als jij dat voor jezelf, voor je eigen karakter, beter vindt om niet meer te doen. Dat zal het moment worden om de sigaretten aan de wilgen te hangen.

Als je jezelf bij elkaar kunt pakken en dat doet, zal je dat een enorme mentale opepper geven. Een bevrijding van de verslaving.

Een hulpje om de laatste knoop door te hakken en een datum te prikken kan de cursus "ik stop ermee" zijn. Kost je € 100, en werkt echt. 

 

 

afbeelding van Lon10

Geplaatst door Lon10 op 25/09/2019 - 15:25

Lid sinds 17 nov 2017

6 jaar 4 maanden geleden gestopt met Tabex.

In plaats van "valkuil" kan je ook het woord Angst gebruiken. Angst om te stoppen, om het lijntje met de verslaving door te knippen. Om er echt voor te gaan. 

afbeelding van Kimbojo

Geplaatst door Kimbojo op 27/09/2019 - 10:52

Lid sinds 03 mrt 2019

5 jaar 1 maand geleden gestopt met Motivatie en besef.

Hoi MNL

Het enige wat ik lees uit je verhaal is dat je iets van buitenaf moet krijgen om te stoppen. Wilskracht omdat het moet is er. Ook sociaal zijn tov anderen want anders zou je niet stoppen.  Doe het voor jezelf en niet omdat je moet.

Ik herken het. 30 jaar gerookt en weliswaar tussentijds gestopt geweest op wilskracht (lukte me niet vol te houden). Altijd gezegd als het zo moet dan stop ik niet. Voor een ander stoppen?....mijn vriendin lag zowat dood te gaan door ademnood (is nu al 2 jaar gestopt) ikke doorgaan. En toen was het moment daar. Geen zin meer en de echte valkuilen zijn de gewoontes erna. En jij als int.chauffeur zult een gewoonte zien te doorbreken. Begin eerst eens niet te roken als je rijdt. MAAR als je die klik niet kan maken tja.... en toch wens ik je veel succes.

Grtjes

John

Reactie toevoegen