vandaag mijn eerste pilletje champix

Geplaatst door maaike2702 op 10/09/2014 - 12:30

Lid sinds 10 sep 2014

Hallo

 

ik ben maaike en 50 jaar, na een gesprek met huisarts en ook zelf al weer veel over nagedacht te hebben wil ik graag weer stoppen met roken.Ik schrijf "weer"omdat dit mijn derde poging in 4 jaar wordt en hoop dat het deze keer echt gaat lukken. Mijn belangrijkste motivatie is natuurlijk mijn gezondheid , ik heb al jaren last van hoge bloeddruk en aangezien ik nu de leeftijd van 50 heb bereikt wordt mijn risico voor hart en vaatziekte steeds groter ook mede doordat deze ziekte veel  in de familie voor komt aan moeders kant. In mijn vorige twee stoppogingen speelde ook heel erg het financiele gedeelte mee in mijn stop motivatie omdat het mij toen financieel niet zo voor de wind ging (werkloos) maar wil dit nu zien als "mooi mee genomen" ik merkte toen toch wel dat het voor mij makkelijker werd om weer sigaretten te kopen toen het mij financieel weer iets beter af ging.

In 2010 ben ik gestopt met champix maar kreeg steeds meer bijwerkingen zoals opgeblazen maag alsof er een ballon in groeide, obstipatie,zware dromen , misselijk enz. Ik besloot toen uit mezelf de medicatie na 4 weken te halveren maar begon toen al snel weer sterke behoefte te krijgen om te roken , waarna ik  ongeveer in week 6 tijdens een avondje stappen met een groep vrienden weer mijn eerste sigaret rookte. Mijn gedachten toen waren dat ik de dag erna wel weer makkelijk zou kunnen laten maar weet inmiddels dat dat een ilusie is.  buiten dat ik nog maar minimaal op stap ga heb ik ook een klein stokje onder de arm dat een groot deel van deze vriendengroep inmiddels ook niet meer rookt.  Toendertijd had ik ook verder geen begeleidig dan alleen maar een recept van de huisarts en de rest zelf moest doen. Ik ben toen wel gestopt midden in een vakantie met me partner die niet roker is en moet zeggen dat het stoppen op zich mij toen wel makkelijk af ging, wij hadden op die stopdag bewust voor een excursie gekozen zodat ik wat afgeleid was.

In 2012 deed ik opnieuw een stop poging en  deze keer heb ik het boek van alan cair gelezen maar moet zeggen dat ik niet het gevoel had dat het boek mij over de streep heeft geholpen, alweer was ik werkloos en finacieel weer wat moeilijker.  Ik weet niet of het echt het finaciele was maar kreeg heel sterk het gevoel dat ik moest stoppen met roken en alweer nam ik de beslissing dit tijdens een korte vakantie te doen. Ik ging toen met mijn partner en zijn broers en zussen (allemaal niet rokers) op een 5 daagse citytrip en had mij voorgenomen bij vertrek thuis nog twee sigaretten me te nemen, eentje voor voordat ik in de trein zou stappen en de laatste voor dat ik in het vliegtuig zou stappen, alhoewel het heel moeilijk was nog een rookgedeelte op schiphol te vinden heb ik na lang zoeken toch die laatste sigaret daar gerookt. Mijn partner had er veel begrip voor dat ik perse die laatste wilde roken en is met mij heel schiphol afgelopen om die ene rookruimte nog te vinden. De  dagen daarop gingen mij wederom makkelijk af maar na een week of 5 begon de sterke drang naar eeen sigaret weer opnieuw, deze keer werd ik ook steeds depresiever , ook mede doordat ik werkloos thuis zat en me steeds meer verveelde. Ook vond ik het steeds moeilijker dat mijn kinderen hier in huis rookte en begon bij hen sigaretten te stelen om zo stiekem te roken, gewoon belachelijk maar de drang was zo groot dat ik het niet kon laten. Mijn kinderen kregen door dat ik sigaretten steelde en begonnen hun sigaretten toch maar wat dichter bij hen te houden waardoor ik toch maar weer een pakje ging kopen maar wel nog stiekem waardoor het roken beperkt bleef tot een paar per dag. Na een paar dagen begon ik dit stiekeme gedoe niet meer leuk te vinden en heb bij mijn man opgebiecht en gevraagd of hij het pakje wilde weg doen want ik had  inmiddels een telefoontje van mijn vorige werkgever gehad en kon daar weer beginnen met werken. Ik dacht dat mijn vereveling en depri zijn dan zou ophouden en het stoppen me wel weer makkelijker zou worden maar niks is minder waar want ik ging automatisch tijdens mijn pauze weer  gezellig met mijn rokende oud collega's naar buiten waar het eerst begon met af en toe een sigaretje te bedelen maar ik dit niet zo prettig vond en toen toch weer en pakje ging kopen. Dit keer niet stiekem maar begon weer op de oude manier te roken.

Anno 2014 loop ik alweer een poosje met het idee te stoppen met roken en na een gesprek met de huisarsts heeft ze me geadviseerd om dit in iedergeval met ondertsteuning van een praktijkondersteuner te doen. Na mijn eerst gesprek vorige week met de ondersteuner adviseerde ze me het toch weer met champix te proberen . De champix heb ik inmiddels in huis en heb vanmorgen tijdens een telefoontje met haar afgesproken vandaag mijn eerste tablet te pakken en mijn stopdatum op volgende week zaterdag te zetten ( de 11e dag). Op dit moment zit ik weer in een vakantie en heb nog anderhalve week te gaan, tot nu ben ik aan het klussen geweest maar volgende week gaan we nog een weekje weg en ik wilde eerst mijn stopdatum midden in dat weekje zetten maar twijfelde nog te zeer omdat nu ook in een vakantie te doen maar wil in iedergeval mijn stopdatum vóór dat ik weer aan het werk ga, vandaar mijn stopdatum volgende week zaterdag de dag dat ik weer thuis ben. Met veel motivatie kijk ik uit naar deze dag maar met in mijn achterhoofd toch dat ik misscien toch tijdens mijn vakantie na dag 7 van de champix al ga stoppen. Ik hoop dat ik deze keer beter de champix kan vedragen want dat is eigenlijk het enige nog waar ik tegenop zie. Deze keer will ik ook niet te zeer aan de grote klok hangen dat ik ga stoppen. Op dit moment weten alleen mijn dochter, ,mijn man en  mijn 3 direkte collega's het . Mijn collega's roken alle drie niet en hebben mij gezegd  heel erg te willen ondersteunen op het moment als ik als niet roker weer terug kom na miin vakantie , voor mij ook weer een stokje onder de arm. Mijn man zal mij zeker steunen en ik merk aan mijn dochter dat zij deze keer ook achter me staat dit mede denk ik doordat zij bij mij is geweest tijdens het eerste gesprek bij de HA en mij motiveerde om ook meteen bij het uitlopen van de HA een afspraak te maken met de prakijkonderteuner. Bij eerdere stoppogingen was mijn dochter nog al sceptisch en liet dit wel vaker in operkingen merken (zij zelf ook roker) nu krijg ik geen opmerkingen bij het rond liggen van de folders hier of op mijn voornemens te stoppen met roken, rest mij nu alleen nog deze  week aan te kondigen dat als ik terug kom van mijn vakantie liever niet meer heb (voorlopig) dat zij en haar vriend niet meer roken binnen, ik vind dit wel nog moeilijk daar het stoppen mijn beslissing is en daar eigenlijk andere niet toe wil dwingen maar uit vorige keren weet ik dat ik dit ook niet motiverend vond dat zij in mijn omgeving rookte , maar goed dit wordt mijn volgende stap komende week,  NU VANDAAG MIJN STOPDATUM VASTGEZET yes EN MIJN EERSTE CHAMPIX PILLETJE NEMEN.smileysmileysmiley

 

Groetjes Maaike

 

afbeelding van whoopiee

Geplaatst door whoopiee op 10/09/2014 - 18:06

Lid sinds 13 mei 2011

13 jaar 1 maand geleden gestopt met Lasertherapie.

Hallo Maaike,

Welkom op het forum en gefeliciteerd met het beste besluit dat je hebt kunnen nemen.

Zie het ook als besluit en niet als een poging, want dan hou je een achterdeurtje open omdat een poging natuurlijk al in zich heeft dat die kan mislukken.

Ik heb zelf geen ervaring met Champix, maar er in de afgelopen jaren wel genoeg over gelezen dat de opbouw van de kuur met de grootste zorg is samengesteld en er een duidelijke reden is waarom bepaalde handelingen op een vastgesteld moment in de kuur moeten plaatsvinden .... namelijk : het laten slagen van dit stop-besluit !

Dit kan ook alleen maar als je de instructies van de kuur helemaal volgt.

Ik zou niet zomaar  op eigen houtje een wijziging in dat schema aanbrengen - minimaal even met de praktijkondersteuner bespreken lijkt me.

In ieder geval : Heel veel succes gewenst !

 

afbeelding van lala

Geplaatst door Claudia72 op 10/09/2014 - 18:27

Lid sinds 24 aug 2014

9 jaar 9 maanden geleden gestopt

Het besluit heb je al genomen, super, ook jij kunt stoppen.
Wens je succes en fijn dat je ondersteuning krijgt, dan kan het niet meer misgaan he.
En eerlijk is eerlijk, het is veel fijner zonder roken, het niet constante moeten enz.

En voor die 'trekmomentjes' lekker hier komen lezen en schrijven, die gaan wel weer voorbij, succes!

Geplaatst door maaike2702 op 11/09/2014 - 08:31

Lid sinds 10 sep 2014

Ja inderdaad een besluit ipv poging maar omdat ik nog wat huivering ben voor de champix, wat de vorige keer ook verkeerd uitpakte, zag ik het nog als een poging. Maar toen ik gistereren door mijn sigaretten heen was en eigenlijk geen nieuwe wilde kopen, omdat ik voor mijn gevoel toch ga stoppen, kwam ik tot de conclusie dat het toch een besluit is . Ik heb na lang uitstellen toch nieuwe sigaretten gehaald maar het gevoel erbij "nog even en dan moet dit ook niet meer " ook wil ik het advies van de ondersteuner opvolgen en de champix zo gebruiken zoals het voorgechreven wordt , nog een weekje roken en dan stoppen. Ik heb inmiddels gister mijn eerste pilletje genomen en dit voelde als een echte start naar het stoppen toe.

 

Dank voor jullie steun smiley

afbeelding van pepim

Geplaatst door pepim op 11/09/2014 - 12:46

Lid sinds 29 feb 2008

21 jaar 2 maanden geleden gestopt

welkom op ikstop  en veel succes

afbeelding van whoopiee

Geplaatst door whoopiee op 11/09/2014 - 13:38

Lid sinds 13 mei 2011

13 jaar 1 maand geleden gestopt met Lasertherapie.

Klinkt goed Maaike, top gedaan yes

afbeelding van Arjen

Geplaatst door Arjen op 12/09/2014 - 00:05

Lid sinds 17 jul 2008

15 jaar 11 maanden geleden gestopt met Champix.

Hoi Maaike,

Volgens mij heb ik je hier al eens eerder ontmoet?? (of iemand met dezelfde naam)

Uit je verhaal begrijp ik dat het maar moeilijk tussen de oren weg is te krijgen dat het . . . einde verhaal is !! Dat is toch erg belangrijk, dus lees nog eens wat boeken (Jan Geurts-de Opluchting etc.)

Je hebt inmiddels wel door dat een sigaret NOOIT wat oplost. Je kunt het zo erg niet bedenken (dood, ellende, rampen, werkloos en noem maar op. . .), een sigaret maakt het alleen maar erger, en lost zeker niets op !

Dat weet je natuurlijk ook wel (ik vertel niets nieuws), maar probeer het ook te beseffen. En echt het leven zonder sigaret is echt mooier dan je denkt.

Mijn ervaring met champix is dat je het na de maaltijd in moet nemen om misselijkheid te voorkomen. Het heeft mij prima geholpen. Samen met de stopboeken, om het tussen de oren weg te krijgen, was het eigenlijk makkelijk om te stoppen wink

Dat mocht dan ook wel na 40 jaar, maar goed, ik voel me nu weer een vrij mens (beter laat dan nooit) ! !
Baas over het eigen lijf en niet meer afhankelijk van een drug . . en dat voelt goed, . . .ik kan het je aanraden !!.

Alle liefs en succes,

Geplaatst door maaike2702 op 14/09/2014 - 10:52

Lid sinds 10 sep 2014

Hi Arjen

"Baas over je eigen lijf en niet meer afhankelijk van een drug !!!"

Precies de woorden die afgelopen dagen in me hoofd spoken . Bij de meeste peuken die ik rook denk ik " nog even en dan ben ik hier vanaf" op een of andere manier verheug ik me op de stopdatum. Raar maar waar. Ik weet niet of ik na ne een paar dagen dat ene pilletje te hebben geslikt al minder rook maar wel merk ik dat ik steeds meer makkelijker uitstel om die peuk te gaan pakken.

Ik ben nog steeds huiverig voor die champix en bang voor de bijwerkingen die ik vorige keer zo erg had maar ( bij het beginnen van het 1mg pilletje) ik neem nu idd ook het pilletje (nu nog 0,5)  na maaltijd en misselijkheid valt idd mee , ook erge dromen heb ik nog niet gehad die de vorige keer al vrij snel begonnen. Wel merk ik dat ik moeilijker in slaap kom , iets waar ik ook best bang voor ben want ik ben een mens die echt haar slaap nodig heeft en zeker nu ik toch al en vermoeide periode heb en dit heel erg merk aan mezelf  (verbouwing, drukke baan etc). Maar goed ik denk dat ik eerst maar een moet afwachten , ik zit net pas 4 dagen aan dat 0,5mg pilletje en misschien valt het straks met de voledige dosis best wel allemaal mee en best raar dat ik meer huiverig ben voor die champix dan die stopdatum smiley daar verheug ik me nog steeds op !!!

Waarschijnlijk heb je gelijk en zit er nog veel tussen me oren en neem de tip van het boek De Opluchting ook graag aan en ga daar eens naar op zoek.

Thank voor de steun,  groet maaike

 

 

Geplaatst door femme de cute op 14/09/2014 - 20:25

Lid sinds 10 feb 2012

Hallo Maaike,

 

Gefeliciteerd met de keus die je hebt gemaakt en laat het inderdaad een besluit zijn. Ik ben zelf ook gestopt met Champix en heb dit een half jaar gebruikt. Ik heb veel steun gehad aan dit middel al ging ik inderdaad wel veel dromen ( vaak ook hilarisch moet ik zeggen) en werd ik misselijk als ik niet eerst iets at. Het was mijn tweede keer dat ik stopte en was erg onzeker ( bang) of het me zou lukken na 28 jr roker te zijn geweest maar had me voorgenomen in ieder geval een jaar niet meer te roken ( en niet roken is ook niet 1 sigaretje of zelfs 1 trekje want een niet roker rookt niet)!

Ik ben na 3 maanden na twee keer een half gegaan iom praktijkondersteuner en de keer dat ik cold turkey stopte  sliep ik ook maanden slecht. Je lijf moet herstellen van aale rotzooi en heb vertrouwen dat je na max een aantal maanden weer heerlijk gaat slapen.

Het is een jaar geweest met veel ups en downs maar ik bleef vasthouden aan mijn besluit in ieder geval een jaar niet meer te roken en me te focussen op alle voordelen. Uiteindelijk zijn er natuurlijk alleen maar voordelen want je bent niet meer afhankelijk- je bent rijker- je merkt dat je meer lucht krijgt en hebt het idee dat je verantwoordelijkheid neemt om gezonder te leven- je stinkt niet meer ( jee wat stinken mensen die net gerookt hebben) en zo kan ik nog wel even doorgaan!

Als je zoveel jaren gerookt hebt zijn er heel veel momenten waarin je jezelf wijs hebt gemaakt dat je lekker of gezellig een sigaretje rookt. Ik had het idee dat ik opnieuw moest leren leven zonder die sigaret.... al die momenten waarin mijn brein die associatie opriep moest ik een realistische tegenboodschap geven.

Rationeel moet je steeds laten overwinnen, al die trucjes die het verslavingsmechanisme toepassen ( allemaal rokerssmoesjes) moet je trotseren tot je je gaat realiseren dat je je steeds meer gaat gedragen naar je rationale gedachten.

En smoesjes steken echt de kop op; 1 kan wel, ik heb het nu zo moeilijk, ik heb troost nodig, het is zo gezellig, het is niet het juiste moment etc etc.wink

Ik ben tegelijk begonnen met hardlopen ( start to run met Evy) waarin je met kleine stapjes steeds verder kunt lopen en als iemand anti-sport was....... maar loop nu 3x per weekyes goede afleiding en zorgt ervoor dat ook je gewicht niet ernstig gaat toenemen.

Het boek; "nederland stopt met roken"vond ik ook ondersteunend en hoewel ik na een jaar nog steeds wel eens even dacht dat ik wilde roken ( kort moment wat voorbij is in een zucht) ben ik nu zooooooo blij dat ik niet meer hoef en overweeg geen moment om ooit nog te beginnen. Ik vind rook nog steeds lekker ruiken maar weet dat het geen enkele meerwaarde heeft om ooit nog een trekje te nemen.

Ik hoop dus dat je achter je besluit blijft staan en de weg die je hebt ingeslagen ook gaat uitlopen. Ik lees hier vaak dat mensen te snel omkeren of een zijweg inslaan maar probeer je te focussen op de langere termijn waarin de mentale bevrijding echt komt. Want hoewel de periode voor iedereen anders is staat vast dat de volhouders uiteindelijk een grote beloning krijgen; bevrijding! Een tevreden roker ga je nooit meer worden dus doe je het proces niet aan van stoppen en weer beginnen en weer stoppen en............

Succes en je kan het! Ik was een talentvol kettingrooksterblush dus als ik het kan kan iedereen het!!!

 

Geplaatst door Idayet (niet gecontroleerd) op 21/09/2021 - 20:12

Lid sinds

Ik raad iedereen aan dat champix wil gebruiken om goed de bijsluiter te lezen de bijwerkingen verschillen zeker wel van persoon mijn advies is na 3 weken gebruiken niet gebruiken bij de eerste pil krijg je het gevoel dat het helpt de vervolgende pillen lieten niets positiefs voelen rare dromen slapeloze nachten zeer prikkelbaar stemmingswisselingen heftige hoofdpijn vooral in de ochtend bij het wakker worden piekeren boosheid zo nu en dan wel weer minder trek in een sigaret ik denk niet dat het veilig medicijn is om het te gebruiken vandaag stop ik ermee morgen bel ik wel eerst mijn huisarts mensen dat niet zijn begonnen dat wel eraan willen beginnen doe het niet dat is mijn advies de keus blijft natuurlijk wel aan jezelf wens iedereen succes dat wil stoppen met roken !!

Reactie toevoegen