Voorstellen

Geplaatst door Jozyyy op 02/05/2017 - 20:29

Lid sinds 02 mei 2017

Hoi mensen,

Ik ben over het algemeen tevreden met mijn leven, maar dit is toch iets waar ik even over wil klagen. Fijn dat het hier anoniem kan :) Ik rook nu inmiddels 6 jaar. Sinds ik er serieus mee begon, was het mijn intentie om er zo snel mogelijk vanaf te komen, maar al 6 jaar lang zie ik iedere poging mislukken. Ik kan de eerste 1 à 2 weken doorkomen, het is me zelfs een keer 5 weken gelukt, maar op de een of andere manier krijg ik altijd een terugval. Ik heb de vakantie zonder sigaretten door weten te brengen, maar bij de eerste beste gelegenheid werd de neiging weer te groot. Vaak in combinatie met alcohol, waar ik dus eigenlijk ook mee zou moeten stoppen, maar voor een student van 21 jaar is dat nog niet zo eenvoudig.

Ik baal ervan dat mijn conditie verschrikkelijk achteruit is gegaan door de jaren heen, de motivatie om te sporten laag is, ik continu wakker word alsof ik niet heb geslapen en ik me nog geen half uur op iets kan concentreren zonder dat ik afgeleid word. En dat nog los van andere zaken, zoals de continue geur, tanden die geler worden enz.

Ik snap niet helemaal hoe ik mezelf dit al zo lang aandoe, aangezien, zoals ik eerder aangaf, de eerste 1 a 2 weken vaak nog wel lukken. Nicotinemedicijnen of iets vervangers zijn dan ook niet de oplossing voor mij. Ik vraag me af of ik de intrinsieke motivatie wel heb, of dat het toch iets is wat ik onbewust wel erg graag aanhoud. Ik heb de methode van Alan Carr geprobeerd en die hielp me 2 weken op weg, maar bij het eerst volgende stressmoment had ik een moment van zwakte en daarna is al het vertrouwen alweer weg.

Dit is kortom, iets wat erg speelt in mijn leven. Ik wil er eigenlijk zo snel mogelijk voorgoed vanaf zien te komen, aangezien ik me nu al jarenlang erg belemmerd voel; ik mis de energieke ik van vroeger. Ik zie alleen niet meer hoe ik het moet bolwerken. 

Ik hoop dat er mensen zijn die misschien een idee hebben / vergelijkbare ervaringen willen delen. Ik besef dat de oplossing in mezelf zit, ik weet alleen na 6 jaar niet meer hoe ik hem eruit moet halen.

Geplaatst door Mien op 03/05/2017 - 08:20

Lid sinds 02 sep 2016

6 jaar 8 maanden geleden gestopt met Tabex.

Hallo Jozy,

Moeilijk probleem. Weet je, je zult het inderdaad echt zelf moeten doen. Wat het moeilijk maakt is denk ik je leeftijd. Als je 21 bent denk je: o, ik heb nog alle tijd om nog eens te stoppen. Dat dacht ik tenminste sad. Maar als ik jou hoor besef je wel dat je moet stoppen en heb je er (gelukkig) genoeg last van. 

Dus zul je het toch uit jezelf moeten halen en doorzetten. Als je door die eerste weken/maanden bent, wordt het steeds makkelijker.

Succes!

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 07/05/2017 - 13:16

Lid sinds 02 mei 2015

Hoi Jozyyy,

Wat goed van je dat je op vrij jonge leeftijd toch al wilt stoppen..! Des te meer kans dat je lichaam zich weer helemaal zal herstellen van de schade die het roken (en de alcohol) eventueel heeft aangericht.

Geef niet op, sommigen stoppen na vele 'pogingen' alsnog echt met roken!! En je leert van elke mislukte poging.

Ikzelf heb roken en alcohol even 'losgekoppeld' en concentreer me nu op het niet-roken, maar hoop snel ook flink te gaan matigen met alcohol. Heb me vorige week ook ingeschreven op een 'alcohol-forum', want virtueel lotgenotencontact heeft me met het niet-roken goed geholpen.

Succes !!

Geplaatst door Jozyyy op 09/05/2017 - 20:07

Lid sinds 02 mei 2017

Bedankt voor de reacties! Mijn leeftijd heeft inderdaad meegespeeld, 'ik stop volgend jaar wel', maar het besef dat het niet al te lang meer moet duren begint wel steeds groter te worden. Het zal er dus inderdaad om spannen of ik die eerste 3 maanden eindelijk een keer door ga komen.. Je zou toch denken dat het vroeg of laat wel een keer zou moeten lukken, maar goed.

Ik ben gelukkig geen problematische drinker, dus ik heb dit op een laag pitje gezet. Nog nooit zo bij stilgestaan eigenlijk, maar als het nou echt het ergste is dat je 1x per 2 weken aan de cola moet in plaats van je vol te gieten, primaaa. Staan 13 leuke (en hopelijk binnenkort ook rookvrije) dagen tegenover :) Want ik krijg inmiddels wel steeds meer het gevoel dat ik een blok lood in mijn longen mee loop te zeulen, zeker nu ik weer meer ben gaan sporten.

afbeelding van Rapunzel

Geplaatst door Rapunzel op 11/05/2017 - 23:37

Lid sinds 02 mei 2015

Hoi Jozzy,

Ik las wat je schreef nog even opnieuw: misschien is het ook erg belangrijk dat je andere manieren vindt om door stressmomenten heen te komen? Je kunt proberen van tevoren allerlei mogelijke stresssituaties in je hoofd al te doorlopen, en te bedenken hoe je daar dan zonder te roken doorheen te komen. Zo visualiseert een topstorter ook van tevoren zijn wedstrijd, van start tot finish, met elke belangrijke bocht of ander detail. Dus ook: wat ga je doen in plaats van naar het tankstation of de friettent om sigaretten te halen? Of in plaats van de sigaret aan te nemen die je wordt aangeboden, enz....

Reactie toevoegen