Eerder lang gestopt toch weer begonnen

Geplaatst door Patty35 op 10/02/2018 - 11:27

Lid sinds 10 feb 2018

6 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi allemaal,

Patty hier, even voorstellen. Ben eerder gestopt en helaas na 5 jaar toch weer begonnen. Inmiddels rook ik alweer 5 jaar wat ik vooral de laatste maanden enorm verafschuw.

Mijn stop methode van ruim 10 jaar geleden werkte boven verwachting makkelijk. Via de Allen Carr methode. Heb de dvd gezien en daarna was ik er klaar mee. Had ook totaal geen last van afkickverschijnselen en zelfs geen moeite als een van mn vrienden naast me een sigaretje op stak.

Ik was ook totaal geen gefrustreerde gestopte roker maar een echte ex roker en super blij dat ik er vanaf was. Afijn om een lang verhaal kort te maken ik ben 5 jaar geleden alsnog begonnen met altijd in mn achterhoofd; ik ga op een dag stoppen. Ben er inmiddels achter dat fysieke vervangings/hulpmiddelen, zoals champix, nicotine pleisters, snoep etc bij mij gewoon niet werkt..

De mentale manier heeft bij het beste effect. Zoals ik het me destijds met Allen Carr methode wel lukte. Het boek 'De opluchting' van Jan Geurtz heb ik een jaar geleden ook gelezen. Maar helaas niet het gewenste effect bereikt. Allen Carr overigens opnieuw geprobeerd maar dat lukt me niet meer.

Wel is het me vlak voor de kerst periode wederom uit het niets gelukt om cold turkey te stoppen. Dit duurde een week, weer ging dat zonder enige moeite. Echter begon ik na een week toch weer te roken (een heftige gebeurtenis was de aanleiding). Ik zie de voordelen van het stoppen maar ergens in mijn kop blijf ik de verleiding houden waardoor het niet definitief lukt.

Iemand goeie tips? Het gaat mij meer om tips vanuit gedachtes dus van negatieve asociatie met het roken, zodat ik geen enkel positief iets meer zie in het roken. Nogmaals met alle goede bedoelingen;  hulpmiddelen werken bij mij helaas niet. Stoppen wil ik echt graag, heel graag, maar er is nog blijkbaar iets waardoor het me niet lukt!

Hoor het graag!

afbeelding van Lon10

Geplaatst door Lon10 op 10/02/2018 - 18:33

Lid sinds 17 nov 2017

6 jaar 5 maanden geleden gestopt met Tabex.

http://www.ikstopermee.nl/ Deze cursus heb ik gedaan. Ze maken gebruik van de onderzoeken van de sigarettenindustrie. Ook stoppen ze er wat Allen Carr in, wat ik zelf ook jaren geleden heb gevolgd. Echt goede cursus. Aan het eind van de avond denk je 'ik zou wel gék zijn om er nog een op te steken'. 

Daarnaast de steun van Tabex.

En ik was er heel erg aan toe om te stoppen en heb er naar toe geleefd. Ook ik heb al eerder van alles geprobeerd en ben ook al vaker gestopt geweest.

Succes Patty! 

 

Geplaatst door Patty35 op 10/02/2018 - 20:41

Lid sinds 10 feb 2018

6 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Superdank het delen van je ervaring en voor je tip! Zat net te kijken op de site en dit is echt iets voor mij. Lijkt me zeker het proberen waard :-) Keep you posted!

Groetjes Patty  

afbeelding van Lon10

Geplaatst door Lon10 op 11/02/2018 - 18:22

Lid sinds 17 nov 2017

6 jaar 5 maanden geleden gestopt met Tabex.

Graag gedaan Patty. Daarnaast heb ik overigens ook veel steun aan dit forum. Ik trof het door in de novembergroep terecht te komen. Daarin zitten lotgenoten die hun frustraties en triomfen delen en elkaar steunen. Heeft mij door veel moeilijke momenten geholpen.

Nou ja en stel je eens voor: over een paar weken of maanden schrijf je zelf van dit soort motiverende berichten naar aankomende stoppers. Hoe cool is dat.  laugh

afbeelding van Vivian

Geplaatst door Mysc op 11/02/2018 - 19:39

Lid sinds 31 okt 2017

3 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Had even een kippenvel momentje Lon bij die laatste zin! Ubertrots op ons!! (Patty het zit em in de trots, trots zijn en blijven omdat je het plan hebt opgepakt te gaan stoppen, als je stopt en elke dag dat je bent gestopt... en dat er geen eindstreep is mag de pret niet drukken... het is geen wedstrijd het is een levenstijl, trotse ex-rokers!!! En het mag echt best eens moeilijk zijn, en al die andere verslavingsshit die erbij komt.. want het is gewoon junken gedrag, ook na 5 jaar beginnen dat is weer die verslavingsstem geweest met het 'ach ik kan toch weer stoppen".. het is echt herprogrammeren van het brein.. zodra die gedachte komt meteen er boven op "maar ik kan het ook niet doen, want ik ben al gestopt" Roken voegt NIETS toe.. helemaal NIETS.., dus beslissing om weer te beginnen uitstellen en uitstellen en uitstellen... 
Ik hoorde alle excusen van de rokers aan gister "ik wil wel stoppen maar..."
Het enige wat ik heb gezegd is dat alles wat achter de maar is er altijd zal blijven want dat is verslaving maar dat ik wil wel stoppen hetgene is waar je op moet focussen en daar al trots op moet zijn. Dan zal die maar uiteindelijk onzin worden. 

Je kan het!!!

afbeelding van Lon10

Geplaatst door Lon10 op 11/02/2018 - 19:58

Lid sinds 17 nov 2017

6 jaar 5 maanden geleden gestopt met Tabex.

Dank je Mysc. Ja ik vond het zelf ook wel een goede zin. wink​ Het was iets waar ik zelf naar uit keek, toen ik op het forum terecht kwam, een week voordat ik stopte. Meer dan een maand gestopt zijn, en dan anderen meetrekken, dat moet een goed gevoel geven... en dat doet het ook.   

Ik geloof niet zo in die halfslachtige intenties, waar jij complimenten voor uitdeelt. Aan de andere kant vind ik het dan weer bewonderenswaardig dat jij dat zo positief benadert. Je kunt mooie ideeën hebben over het stoppen met roken; op een gegeven moment moet je het gewoon dóen. 

afbeelding van Vivian

Geplaatst door Mysc op 11/02/2018 - 20:12

Lid sinds 31 okt 2017

3 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Yup maar daarom is het ook niet handig om maar 1 methode te hebben .. hahaha
Jezelf indekken, en vooral jezelf niet voor de gek houden. Geen discussies over wat beter voor je is.. (vapen of roken.. bs..). Ik geloof ook niet dat ik complimenten uitdeel aan halfslachtige intenties trouwens.. :P 
Ben nu heel hard aan het nadenken wat een halfslachtige intentie is
Ik zie vooral de intentie en de verslaving.. de verslaving maakt vaak de intentie halfslachtig en de wil om te stoppen is alleen maar groter te maken door positiviteit.. denk ik hoor.
Maar ik ben zeer benieuwd naar jou kijk erop (zoals altijd :D)

afbeelding van Lon10

Geplaatst door Lon10 op 11/02/2018 - 20:50

Lid sinds 17 nov 2017

6 jaar 5 maanden geleden gestopt met Tabex.

Als ik het verhaal van Patty lees (met dank dat je dat zo goed beschrijft Patty) dan geloof ik dat ze vooral op zoek is naar de manier waarop het haar gaat lukken om te stoppen met roken. De intentie is stevig; ze wil het, ze  gaat het zeker doen, alleen moet ze het hoe nog een beetje finetunen. Dat "hoe dan?!" daar kunnen wij bij helpen als ervaringsdeskundigen. 

Als mensen zeggen dat ze graag willen stoppen maar een heleboel maren hebben, tsja... Bijna alle rokers willen stoppen, alleen weten ze een heleboel excuses te bedenken waarom het niet kan. Dat is halfslachtig, dat heb ik zelf ook jaren lang gedaan. En ik noem het niet slap. Nicotineverslaving is een serieuze hardnekkige verslaving waar niet licht over gedacht moet worden. Als je er nog niet echt aan toe bent, en/ of de moeite niet wilt of kunt doen, dan gaat het dus niet lukken. Je motivatie moet echt duidelijk zijn.

afbeelding van Vivian

Geplaatst door Mysc op 12/02/2018 - 08:19

Lid sinds 31 okt 2017

3 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ah op die fiets, dan hadden we een andere gevoelsdefinitie over halfslachtig inderdaad. :)

Geplaatst door Patty35 op 12/02/2018 - 09:25

Lid sinds 10 feb 2018

6 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hi Lon10 en Mysc,

Dank voor jullie tijd en uitgebreide reacties! Het is zeker het herprogrammeren van de denkwijze over het roken en dus de sigaret. Ik merk ook wanneer ik heel bewust nadenk wanneer ik een sigaretje rook en inhaleer dan smaakt deze totaal anders.(zoals je allereerste sigaret, vies!!) 

Dat is iets wat ik destijds ook had toen ik de laatste sigaret opstak middels de Allen Carr methode. Mijn denkwijze was veranderd en daardoor vond ik de sigaret super vies! Wat het feitelijk ook is. Ik zag de sigaret zoals het echt is, iets vies en het brengt me helemaal niets!

Roken (en al zeg ik het zelf nu ik op dit moment nog een roker ben) doe je altijd onbewust. Tijdens telefoneren, kletsen etc.  Het is niet een handeling waar je heel bewust bij stil staat en écht over nadenkt. Wat het dus een gewoonte maakt.  Zie het ook als bijv. overmatig snacken, als je nadenkt over elke snack die je neemt, zit je ook sneller vol. Vergelijk het met een bord eten terwijl je tv zit te kijken, zonder dat je het doorhebt is je bord eten al op. Zo werkt dat ook met de sigaret.

Ik probeer nu al heel bewust te roken. Waardoor ik elke sigaret steeds viezer begin te vinden. Want is een sigaret is hoe je het went of keert vies. (anders wilde iedereeen wel roken als het echt echt lekker is)

De roker houdt de gedachte in stand dat de sigaret lekker is. Of dat het iets 'goeds' doet. Ik probeer nu op dit moment vooral de valkuilen voor mezelf te vinden, waarom ik wél neig naar de sigaret. En die onder de loep te nemen.

Ik zie inmiddels de aanleiding en patroon wanneer ik (na gestopt te zijn) weer ga roken. En dat is wanneer er een heftige negatieve gebeurtenis plaatsvindt. Voor mij zelf zie ik daarin, een 'reden' om dus weer te gaan roken, als een soort positieve tegenhanger. Wat gewoon een illusie is, want niet rokers hebben dat niet. Die denkwijze moet eruit! De lichamelijke afkickverschijnselen van het roken, heb ik nooit last van gehad. Wel de denkwijze!

Het roken brengt op dit moment een asociatie van dat het iets positiefs doet, geeft goed gevoel, ontspannig etc. Ik probeer het al te tackelen door de denkwijze te veranderen in, elke hijs dat ik neem, zeg ik tegen mezelf; dit geeft me een naar gevoel. Hoe vaker ik dat doe, hoe meer aversie ik krijg van de sigaret. Met als gevolg, ik rook al aanzienlijk minder dan voorheen. Maar ik wil ook voorkomen, dat ik uit het niets, door bijv een nare gebeurtenis, niet meteen aan een sigaret ga denken. Die gedachte en de verbinding ervan moet volledig ontkoppeld worden. Daar zoek ik dus een weg in, want ik zie dat dat een van mijn grootste valkuilen is. 

Wat mysc inderdaad al zei, een sigaret brengt eigenlijk helemaal niets!

Vind het wel superfijn jullie reacties en gedachtes erover. Zet me zeker tot aan het denken. Maar ook de positieve insteek en feedback. Ik lees vanuit jullie, enorme blijheid en positiveit als ex rokers. En vooral het helpen stoppen stimuleren en de positieve kanten belichten van het stoppen. Dat gevoel wil ik ook (weer) hebben en vooral behouden! Want ik weet hoe fijn dat is, gestopt zijn! Dus jullie feedback helpt al enorm, waardoor ik het steeds meer wil :)

 

 

 

 

 

 

afbeelding van suus6

Geplaatst door suus6 op 12/02/2018 - 10:02

Lid sinds 04 nov 2017

6 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Patty,

goed dat je zo bezig bent methet stoppen, en aan het analyseren bent wat een sigaret eigenlijk voor je doet (niets dus hahaha, maar het kost wat tijd voordat het  onderbewuste brein van een roker dat ook gaat geloven cheeky)

Je schrijft dat je nu elke sigaret die je rookt, nadenkt over hoe vies hij wel is enzo. Maar ik lees ook dat je de vorige keer weer was gaan roken bij een ingrijpende gebeurtenis. Voor mij heel herkenbaar, die valkuil ben ik ook ingevallen een poosje geleden. Wat  jou misschien ook nog zou kunnen helpen nu daarom, is om nu bewust een of meer 'moeilijke' situaties aan te gaan/op te zoeken, en die dan zonder sigaret aangaan. Dus nu, voordat je stopt.  Dus doe iets moeilijks/engs/spannends waarbij je normaal gesproken echtechtecht een peuk bij nodig had, en doe dat nu heel bewust ZONDER peuk vooraf/tijdens/na afloop.  Je zult zien dat je dat ook zonder sigaret aan kunt! Natuurlijk kun je niet alle stressvolle situaties die je in het leven nog te wachten staan, gaan 'droogoefenen' , en weet je nooit wat er nog allemaal op je pad komt later. Maar nu alvast wat situaties opzoeken en oefenen kan echt helpen . Succes!

Geplaatst door Patty35 op 12/02/2018 - 10:59

Lid sinds 10 feb 2018

6 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hoi Suus6 dank voor je reactie en tip! Een mooie oefening die ik zeker meteen al in de praktijk kan proberen en ermee kan oefenen.

Zo heb ik heb er nog niet over nagedacht en geprobeerd.

Wat je zegt is kloppend, want je kan niet altijd (nu niet en in de toekomst niet) stressvolle situaties of gebeurtenissen controleren of voorzien. Dus daarmee aan de slag gaan; zorgen dat er nooit iets naars gebeurd of negativteit in je leven komt dat is natuurlijk onmogelijker dan gewoon de sigaret verbannen.

De sigaret verbannen is wél een haalbare situatie! Vind het vooral een goede tip om dit nu al te testen terwijl ik nog rook, want dat maakt het realistisch en bewijzend voor mezelf. Het bewijs lever ik dan eigenlijk zelf dat het ook in niet leuke situaties, een sigaret ook echt NIETS doet. Dus tja, dan is het vrijwel onlogisch (wanneer ik echt gestopt ben), dat ik weer in een nare situatie ga beginnen met roken.

Ik vind het een goeie bruikbare tip en oefening! Dankjewel voor het meedenken!

P.S. Ik heb door jullie reacties nu zo een ontzettende zin in het stoppen, ik heb besloten dat ik morgen 13 februari het weer ga proberen! :))

 

 

 

afbeelding van suus6

Geplaatst door suus6 op 12/02/2018 - 11:12

Lid sinds 04 nov 2017

6 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ha Patty wat een mooi besluit! Alleen nog even dat woordje 'proberen' in je hoofd vervangen door 'doen' haha. Zie het niet als een poging maar als een besluit wink

En wat betreft dat oefenen, ja mij hielp dat wel. Het maakt het inderdaad realistisch, en haalt een stuk angst weg. Want als je dat soort dingen doet, zonder sigaret, dan denk je sneller van ...oh ja ik kan dat best, het lukt me gewoon ook zonder peuk...en juist die angst is vaak funest voor pasgestopten. de angst zorgt dat je weer gaat roken of zelfs niet eens durft te stoppen. Dus elk stukje van die angst loslaten of ontmaskeren is winst!

Heel veel succes morgen! als je mee wilt schrijven met andere stoppers, neem dan eens een kijkje in de maandclubs, zoals  https://ikstop.nl/de-stophelden-van-januari-en-februari-2018.   Daar schrijven meer mensen die onlangs gestopt zijn en dat kan wat steun geven als je het effe moeilijk krijgt, of als je gewoon ervaringen wilt delen. Fijne dag vandaag!

afbeelding van Vivian

Geplaatst door Mysc op 12/02/2018 - 12:04

Lid sinds 31 okt 2017

3 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

"Je kunt het vervangen door iets anders, sommigen gaan extreem snoepen, (wat weer een andere verslaving in werking zet) echter snoepen is altijd beter dan roken denk ik dan."

Even een misverstand uit de weg ruimen.. dit dacht men tot voor "kort" idd. Maar het is niet zo dat het als vervanging is maar het is bij iedere roker zo dat de lever ook moet "afkicken". Het is heel vaak zo dat bij stressprikkels gerookt wordt. Ook honger is een stressprikkel, en de lever produceert dan dus insuline om suikers af te breken. De lever produceert bij de roker dus onnodig vaak insuline, het is als het ware ook verslaafd geraakt aan nicotine. Als je stopt ervaar je de insuline afgifte als enorm veel trek (er is immers insuline productie maar geen voedsel inname..) dus je suikerspiegel daalt enorm (wat ook depressie en chagerijnigheid geeft) vandaar het advies "salades en zalm" om je suikers weer snel stabiel te krijgen. Pure chocolade en bananen *ook goed voor tryptofaan* is de snelle weg :)
 

afbeelding van Vivian

Geplaatst door Mysc op 12/02/2018 - 12:07

Lid sinds 31 okt 2017

3 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Chocolade van die hele pure repen bij de ah (met balsamico en aardbeien) daar heb je echt maar hele kleine stukjes van nodig en dan is je trek meteen over, hoe meer "vervuild" (dus met melk en room ed) hoe meer je aankomt hoe meer je ervan moet eten voor hetzelfde effect -> aankomen 
 

Geplaatst door Patty35 op 12/02/2018 - 12:14

Lid sinds 10 feb 2018

6 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

MOoie aanvulling en uitleg en tip van Mysc! Inderdaad beter om salades of iets anders (wat bloedsuikerspiegel stabiel houdt) waardoor je bloedsuikerspiegel geen pieken krijgt en ook minder last hebt van de 'afkick' verschijnselen.

@wilhemina1956 Ik ga morgen stoppen. Niet proberen ;-) Ik ga wel heel bewust ermee bezig zijn op het moment dat ik zo'n gevoel krijg dat ik  'wil' roken. Vermijden is denk ik een manier van afweren, die stressmomenten wat Suus al eerder zei, kun je niet altijd uit de weg gaan (een niet-roker heeft namelijk ook weleens stress, maar gaat dan niet roken). Dus op zo'n stress moment wat ik vandaag flink ga oefenen, ga ik bewust niet roken! Ik probeer nu voormezelf  het NIET roken als een beloning te zien. :-)

Ik moet zeggen dat dit forum mij overigens ook enorm helpt. De ex-rokers hun reacties helpen me er wel enorm bij.

 

 

Reactie toevoegen