ontwenningsverschijnselen: een uitgebreide lijst van 'mogelijkheden'

afbeelding van Stefan

Geplaatst door Stefan op 26/06/2012 - 19:29

Lid sinds 02 mei 2012

11 jaar 11 maanden geleden gestopt met Mentale methode.

Stoppen met roken ontwenningsverschijnselen & herstel

De eerste paar weken na het stoppen met roken zijn meestal het moeilijkst en het duurt normaal gesproken 8 tot 12 weken voordat je gewend raakt aan de nieuwe levensstijl van een ex-roker. Ontwenningsverschijnselen van nicotine, de verslavende drug in tabak, worden gekenmerkt door symptonen als hoofdpijn, angst, misselijkheid en een hunkering naar tabak. Nicotine creëert een chemische afhankelijkheid waardoor het lichaam continu een behoefte krijgt naar een bepaald nicotine nivo.

Als dat nivo niet wordt gehaald gaat het lichaam ontwenningsverschijnselen vertonen. Voor rokers die proberen te stoppen zijn deze vervelend en stressvol maar slechts tijdelijk van aard. De meeste verschijnselen pieken 48 uur nadat je bent gestopt en zijn na 6 maanden compleet verdwenen.

Zodra deze verschijnselen zich voordoen herinner jezelf eraan waarom je stopt; schrijf je redenen op een papiertje en hou dit bij je. Denk eraan dat het ongemak dat je nu ervaart niets voorstelt bij eventuele ongemak die zouden kunnen komen als je door blijft roken. (kanker, operaties, chemo etc)

stoppen met roken ontwenningsverschijnselen tijdens de eerste 2 weken

Ontwenningsverschijnselen beginnen al na 4 uur na de laatste sigaret, pieken zo 3-5 dagen later en verdwijnen na 2 weken. Zowel fysieke als mentale klachten kunnen zich voordoen.

Fysieke stoppen met roken ontwenningsverschijnselen

Door het stoppen met roken zouden de volgende symptonen zich kunnen voordoen:

 • tintelingen in handen en voeten
 • zweten
 • maagklachten (krampen, misselijkheid)
 • hoofdpijn
 • verkoudheid symptonen (pijnlijke keel, hoesten en andere symptonen van verkoudheid)

Mentale en emotionele stoppen met roken ontwenningsverschijnselen

Spanning en hunkering naar eten bouwen zich op tijdens het afkicken, soms op het punt dat het bijna niet meer vol te houden is. Een europese studie heeft uitgewezen dat het aantal incidenten op de werkplek toegenomen zijn op “niet roken dag”, een dag waarop tot 2 miljoen rokers minder roken of helemaal stoppen met roken.

Bijna elke gematigde tot zware roker ondervindt 1 of meerdere van onderstaande verschijnselen:

 • gedrag van een baby; driftbuien, gevoel van afhankelijkheid, in een soort van staat van verlamming verkeren
 • slapeloosheid
 • mentaal in de war
 • makkelijk irriteerbaar
 • angst
 • depressie komt vaak voor, zowel op korte als lange termijn. Op korte termijn lijkt het er op alsof je een dierbaar iemand bent verloren. Het klinkt misschien gek maar een roker zou een periode moeten plannen om dit “verlies” te verwerken.

Een gedetailleerde lijst van de meest voorkomende stoppen met roken ontwenningsverschijnselen.

Woede en stemmingswisselingen

Boosheid is een onderdeel van het stop proces. Je hebt geen reden om je zo te voelen maar toch gebeurt het. Accepteer het, uit het (voorzichtig). Luister naar je gevoelens en probeer er mee om te gaan ipv ze te onderdrukken. Zeg gewoon (rustig) wat je dwars zit. Je woede helemaal laten gaan of alle gevoelens opkroppen creëert een spanning waardoor de behoefte om een sigaret wordt versterkt. Bespreek je boosheid met een vriend of vriendin. Ga een stuk lopen. Doe ademhalingsoefeningen.

Verveling

Probeer eens nieuwe dingen uit. Hou je handen en gedachten bezig (schrijf een brief, doe de afwas, koken, schilderen, tuinieren etc). Doe wat klusjes in/rondom het huis, er is altijd wel iets wat moet gebeuren, ga naar een fim. Als je veel op dezelfde plek blijft zorg dat je een puzzelboek of kaarten bij de hand hebt.

Constipatie, maagpijn

Constipatie wordt veroorzaakt door minder darm activiteit en duurt meestal enige weken. Drink genoeg water (6-8 glazen per dag), voeg ruwvoer toe aan je dieet (fruit, groenten, volgranen ontijt) en ga regelmatig een stukje lopen.

Opgesloten gevoel

Het gevoel dat je je opgesloten voelt is normaal. Je mist je oude vriend, de sigaret, die overal met je me naar toe ging. Ga en stukje wandelen, zwemmen, fietsen. Hoe jezelf fysiek en mentaal bezig.

Hoesten, droge mond, druppelende neus

Wordt veroorzaakt omdat je lichaam probeert het slijm, dat je luchtwegen blokkeerde en ademhaling moeilijker maakte, af te stoten. Drink genoeg vocht; koud water, vruchtensap, tee.

Hunkering naar een sigaret

Is het hevigst de eerste 2 a 3 dagen. Soms kan het maanden of zelfs jaren duren. Wacht af tot het gevoel is weggezakt, het duurt maar een paar minuten. Ga in de tussentijd iets doen, denk ergens anders aan. Focus op je werk, drink wat water, kauw op kauwgom, eet iets, poets je tanden. Overtuig jezelf ervan dat het binnen een paar dagen zal wegzakken.

Depressie en wanhoop

Ga om met je emoties. Bel je steun buddy. Gebruik positieve self-talk. Niet jezelf naar beneden praten; Sta niet toe dat het tot een verloren instelling leidt. (Ik ben hier niet goed in, ik kan dit niet doen). Dit kan leiden tot een verminderd gevoel van controle en een daling in het gevoel van eigenwaarde. Denk aan succes, niet falen! Het is normaal om je verdrietig, boos of verward te voelen in de eerste paar rookvrije weken. Deze gevoelens zullen passeren, maar als de depressie niet lijkt weg te gaan, serieus nemen en je arts raadplegen.

Duizeligheid

Je lichaam krijgt extra zuurstof dat het voor een lange tijd niet heeft gehad. Haal een frisse neus, ga dan voor een wandeling. Het duurt enkele dagen en zal weggaan.

Vermoeidheid

Nicotine is een stimulant. 2 tot 4 weken. Slaap extra lang uit en doe meer oefeningen; af en toe een dutje; forceer het niet. Als je je na het wakker worden nog moe voelt, doe dan wat oefeningen en neem een koele douche. Drink 6-8 glazen water per dag om het genezingsproces te versnellen.

Frustratie

Maak een wandeling. Doe diepe ademhalingsoefeningen. Praat met je steun buddy. Denk aan de positieve redenen om te stoppen en de beloningen die je in staat zal zijn te bereiken. Neem even de tijd voor jezelf. Voer je favoriete hobby uit.

Hoofdpijn

Neem een warm bad of douche. Probeer ontspanning of meditatie technieken. Doe meer fysieke activiteiten. Verminder het drinken van koffie en cola.

Stijging van de eetlust

Hunkering naar een sigaret kan worden verward met knagende honger of een eenvoudig verlangen naar orale stimulatie. Jarenlang was je mond gestimuleerd elke keer dat er een sigaret tussen je lippen kwam. Dit is nu niet meer. Kan enkele weken duren. Wat kan je doen? Drink water of caloriearme vloeistoffen. Wees voorbereid met een laag calorie-en vetarme snacks (selderij, pretzels, wortelen, popcorn); kauwen op een tandenstoker, kauwgom kauwen, snack op rauwe groenten.

Slapeloosheid

Nicotine beïnvloedt de hersenen functie. Dit kan van invloed zijn op slaappatronen en dromen over het roken zijn veelvoorkomend. Duurt ongeveer 1 week. Neem een warm, ontspannend bad, Vermijd cafeïne (koffie, thee) na 18:00. Probeer te ontspannen voor het slapengaan met een glas warme melk, diepe ademhaling en ontspanning technieken. Werken aan een hobby.

Prikkelbaarheid, humeurig, gespannen

Het lichaam is vol hunkering naar nicotine. Tabak rokers zijn in een chronische staat van zenuw stimulatie. Veel van de symptomen die stoppers ervaren zijn het resultaat van het zenuwstelsel dat weer normaal wordt. Het duurt normaal gesproken 1-2 weken. Diep ademen, wandelen, sporten, gebruik van relaxatietechnieken, kauwen nicotine kauwgom, verminderen van koffie en thee.

Gebrek aan concentratie

Het lichaam heeft tijd nodig zich aan te passen aan het gebrek van nicotine. Duurt een paar weken. Verander je activiteiten, haal een frisse neus, lichaamsbeweging, diep adem halen, naar muziek luisteren, tv kijken, meer fysieke activiteit, verminderen van koffie en cola.

Eenzaamheid

Sigaretten zijn door veel mensen gezien als een goede vriend. Bel een echte vriend. Ga voor een wandeling of een stuk rijden.

‘S nachts wakker worden

Sigaretten zijn door veel mensen gezien als een goede vriend. Bel een echte vriend. Ga voor een wandeling of een stuk rijden.

Rusteloosheid

Sport. Werk aan een hobby. Werk aan klusjes rondom het huis. Pak wat extra dingen op op het werk.

Beklemming op de borst

Het is waarschijnlijk te wijten aan spanningen ontstaan ​​door de behoefte van het lichaam aan nicotine; kan worden veroorzaakt door pijnlijke spieren van hoesten. Deel van het herstel proces kan de long poging om slijm en teer te verwijderen zijn. Het normale slijmtransport systeem activeert zichzelf, dat in eerste instantie kan leiden tot hoesten. Het duurt een paar dagen. Diepe ademhaling en ontspanning technieken. Wees geduldig en zit het uit. Je lichaam wil terug keren naar zijn normale staat.

Gewichtstoename

Gewichtstoename door te stoppen met roken is heel normaal voor de meeste mensen en je kunt een toename van 2-4 kilo verwachten over de periode van meerdere maanden. Vergeet niet dat dit extra gewicht een stuk beter is dan te blijven roken!

SymptoonDuur% mensen die er last van hebbenPrikkelbaarheid / agressieMinder dan 4 weken50%DepressieMinder dan 4 weken60%RusteloosheidMinder dan 4 weken60%Gebrek aan concentratieMinder dan 2 weken60%Stijging van de eetlustMeer dan 10 weken70%Licht gevoel in het hoofdMinder dan 48 uur10%‘S nachts wakker wordenMinder dan 1 week25%Hunkering naar een sigaretMeer dan 2 weken70%

bron: nustoppenmetroken.org

afbeelding van Joannes

Geplaatst door Joannes op 27/06/2012 - 00:01

Lid sinds 28 nov 2011

Even ter aanvulling, niet verkregen uit externe bron maar uit persoonlijke ervaring.

Ik ben zestig jaar en gepensioneerd beroepsmilitair. Heb een eigen bedrijf.  De enige keer dat ik ziek geweest ben was een flinke griep tijdens mijn lagere school leeftijd.

Vanaf deze leeftijd altijd zeer intensief gesport. De laatste 5 jaar teruggeschroefd naar 2 maal per week 2,5 uur.

Deze laatste 5 jaar laat ik mij om de 2 jaar medisch op alles testen. Niets aan de hand en kerngezond dus.

28 oktober 2011 ben ik gestopt met roken.

Gevolgen:

Na  enkele etmalen niet geslapen te hebben kreeg ik inslapers waar ik geen slaap van kreeg.

Na zeven maal 24 uur niet geslapen te hebben kreeg ik doorslapers (Rohypnol).

Dit was een noodoplossing, een paardenmiddel. Ik moest wel, de huisarts stond op het punt mij,  na ruggespraak met een psychiater,  te laten opnemen in het ziekenhuis.

Op het moment gebruik ik regelmatig inslapers waar ik me redelijk mee kan helpen. Mijn biologische klok is nog steeds volledig verstoord.

Hallucinaties

Ernstige vorm van duizelijgheid gevolgd door epileptische aanvallen. Geruime tijd niet kunnen autorijden. 

Hart- en ritme stoornissen.

Zeer kort van adem

Sporten ben ik niet meer toe in staat.  Ik had de conditie van een 40-jarige. Nu voel ik mij conditioneel een 80-plusser.

Een te hoog cholesterolgehalte.

Bipolaire stoornissen. (zijn gelukkig voorbij)

Ik ben al die maanden volledig arbeidsongeschikt. Zelfs eenvoudig huishoudelijk werk en de tuin bijhouden gaat niet meer. Daar heb ik betaalde krachten voor moeten inhuren. Zelfs de vele hobbies die ik heb, kijk ik niet eens meer naar om.

Door dit alles was er voor mij geen levensvreugde meer en ben daardoor in een depressie geraakt en gebruik sinds kort een anti depressivum.

Tegen het advies van psychiater en huisarts in, rook ik nog steeds niet.

Als afleiding/hulpmiddel gebruik ik sinds kort een electronische sigaret (zonder nicotine uiteraard.)

Dit is slechts een pleister op de wonde. Een aanvaardbaar hulpmiddel

De enige reden dat ik nog niet rook is, omdat ik mezelf beloofd heb om een jaar uit te trekken om niet te roken. Is het me dan niet gelukt,  dan ga ik om gezondheidsredenen weer roken.

Een goede kennis van mij heeft 8 jaar lang gebikkeld om maar niet te roken.  Ze liep marathons toen ze rookte en ook toen ze niet rookte. Toen ze na 8 jaar hel besloot om weer te gaan roken, is ze op hetzelfde niveau marathons blijven lopen.

Eenieder van ons kent wel een of meerdere mensen die na vele jaren zelfkwelling weer zijn gaan roken.

Een dienstkameraad van mij overleed op 48-jarige leeftijd aan long- en bloedkanker. Hij zat net in de VUT. Iedereen zei, ja logisch dat hij longkanker kreeg van een pakje zware shag per dag.

Bepaalde beroepsgroepen werkten veel met oplosmiddelen, het z.g. PX 10 wat bij de krijgsmacht gebruikelijk was. Sinds ca 2 jaar geleden heeft Defensie erkent dat PX 10 de doodsoorzaak is geweest. Veel oud beroepsmilitairen zijn met causaal verband overleden door PX-10 en velen staan nog op de nominatie om vroegtijdig te overlijden.

Peptalks !!!!

Prachtig en goed bedoelt.  Maar toch vond ik het goed om ook dit artikel te schrijven.

Je leest ze nl nooit terwijl ik er van overtuigd ben dat ik niet de enige ben met soortgelijke klachten.

Mochten stoppers soortgelijke bijwerkingen ervaren, dan weten ze in ieder geval dat het niet aan hen ligt.

Dit soort ernstige bijwerkingen bestaan nl ook.

P.S. door het niet roken ben ik PC verslaafd geworden.  

Ook betrap ik mij erop dat ik veel ga winkelen. Dat is natuurlijk niet zo erg, maar ik koop veel dingen die ik normaliter nooit zou kopen. Zelfs dingen die ik niet eens nodig heb.

Mogelijk een vorm van mezelf belonen omdat ik niet meer rook? Ik weet het niet. Iemand die het weet mag het zeggen. 

Maar ja, beter dan niet roken,  laten we het daar maar op houden.

 

 

afbeelding van Stefan

Geplaatst door Stefan op 27/06/2012 - 02:49

Lid sinds 02 mei 2012

11 jaar 11 maanden geleden gestopt met Mentale methode.

dat je jarenlang zo'n cocktail van uiterst schadelijke stoffen meestal niet straffeloos binnen kan spelen mag duidelijk zijn. beweren dat je beter af bent om wel door te roken lijkt me over het algemeen gesproken dan ook niet waar, al zullen er altijd wel ergens uitzonderingen zijn ook waar het misschien gewoon niet anders meer kan. dat laatste lijkt me toch een belangrijke nuance. er is immers nog nooit een baby met een sigaret in de mond geboren. 'natuurlijk' kun je roken dus zowiezo niet noemen.

 

maar het probleem wat ik zelf ontdek bij die 'ontwenningsverschijnselen' is dat het uiteindelijk nog moeilijk te zeggen valt wat er nu juist tussen de oren zit en wat niet. veel dingen die vermeld staan kunnen dus ook als een slechte suggestie gelden want die hoeven voor iemand niet van toepassing te zijn. 'k was er daarom over aan het twijfelen of ik die lijst zo open en bloot zou posten of niet. uiteindelijk heb ik het toch gedaan omdat de angst voor het onbekende uiteindelijk veel schadelijker kan zijn dan te weten wat je te wachten kan staan.

 

weet wel dat je altijd op een positieve manier met zo'n verschijnselen om kan gaan en dat dat voor jou een wereld van verschil in beleving maakt. je moet er nu eenmaal toch door eens je besluit om te stoppen en het is zelfs interessant om dat allemaal mee te maken als je maar besluit dat het zo is in plaats van iets negatiefs. je kan het jezelf zo makkelijk of zo moeilijk mogelijk maken wat dat betreft.

 

maar het grootste probleem dat ik ondervonden heb en hier niet met zoveel woorden vermeldt staat vind ik:

 

je herkent eigenlijk jezelf misschien gewoon een tijd niet meer, zowel qua gevoel als qua gedachten. je hebt immers jaren, vaak constant zitten roken m.a.w. was je letterlijk een junkie zonder het zelfs maar te beseffen want roken was voor jezelf 'normaal' en je bent het nu eenmaal niet (meer) gewoon om alles zonder die cocktail van stoffen mee te maken.

 

één van die stoffen was trouwens nicotine, wat een pepmiddel is. m.a.w. eigenlijk klopte je gevoel en mogelijk ook je sportieve prestaties al die tijd niet met hetgeen je eigenlijk echt aan het doen was: jezelf langzaamaan aan het vergiftigen en het was dat wat je een 'goed gevoel' gaf, of tenminste dat geloofde je toen toch dat het een 'goed' gevoel was. zo'n vaststelling is nu dus problematisch om mee om te gaan als je vanuit je gevoel redeneert.

 

maar wat ik bij mezelf ook merk is dat er herkenbare dingen zijn die hier als 'ontwenningsverschijnsel' op staan maar die volgens mij ondertussen bij mijn gewaarding horen. die dingen van 'kriebel in de keel, druk op de borst en aanverwanten enzovoort. wel daar merk ik dat deze bij mij vooral zich voordoen als ik onder stress sta. eigenlijk gaat het dus eerder om een gevoel wat ik niet meer kon plaatsen aangezien ik mijn 'nieuw aanvoelende' lichaam nog niet 100% gewoon was en dus vaak ten onrechte onder 'ontwenningsverschijnsel' classificeerde.

 

't is ook zo dat aangezien je toch met onzekerheid, zowel in je gedachten als in je gevoel zit als je stopt en aangezien je in feite toch plots in een anders-dan-wat-je-gewoon-was werkend lichaam zit het bijna onvermijdelijk is dat er zich onbekende en daarom 'vervelend aanvoelende' zaken gaan voordoen ... dus ja 'vreemde' gedachten en gevoelens die zich op een of andere manier uiten, ook tegenover anderen horen erbij voor veel stoppers vrees ik.

 

je kan dat 'depressie' noemen als je wil maar uiteindelijk is dat ook maar een label op een unieke realiteit die iemand mee maakt. want je mag labels plakken op iemand zoveel je wil, die ander maakt altijd gewoon mee wat die zelf gelooft dus zo 'gek' is die echt niet. dat betekent echter ook dat eens je door hebt dat je minstens voor een stuk zelf je beleving kan sturen je jezelf alles positief kan laten beleven ook.

 

wat er ook van zei, ontwenning, 't is een hoofdstuk apart maar maak jezelf er niet gek in want uiteindelijk gaat alles voorbij ook ...

afbeelding van johang

Geplaatst door johang op 09/07/2012 - 17:22

Lid sinds 01 mrt 2012

12 jaar 3 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Veel klachten die optreden na het stoppen met roken zijn uiteindelijk helemaal geen ontwenningsverschijnselen maar gewoon lichamelijke klachten die nu plotseling naar boven komen omdat je lichaam weer "normaal" gaat functioneren. Veel klachten worden verstopt door het opwekkende effect van nicotine.
Mensen die geestelijk niet helemaal lekker in elkaar zitten kunnen door het stoppen met roken in de problemen komen omdat het opwekkende effect van nicotine (verhoogd dopamineniveau) verdwijnt.

Het is natuurlijk wel lekker om alle problemen op het stoppen met roken te gooien, maar in wezen ga je jezelf voor de gek houden.

Uiteindelijk ga je je lichaam een middel onthouden wat zowel opwekkend en ontspannend werkt waardoor je vooral in het begin je gestresst voelt en je lontje wat korter is. Uiteindelijk zul je je nooit weer zo voelen als tijdens de periode dat je rookte, maar een normaal gezond mens kan deze verandering gemakkelijk verwerken.

Al met al denk ik dat je ook niet te geforceerd moet doen over ontwenningsverschijnselen. Als je ze accepteerd als een onrvermijdelijk iets wat bij het stoppen hoort zul je er weinig problemen mee hebben.

afbeelding van Anouk.R

Geplaatst door Anouk.R op 30/12/2014 - 08:34

Lid sinds 22 okt 2014

Wow Johannes, ik heb niet geweten dat er mensen zijn die zo lang zoveel moeite kunnen hebben dat het jaren bestrijkt. Ik lees dat je een jaar lang niet zou roken en dan zou kijken of het beter gaat. Gaat het beter? En begrijp ik nu goed dat je denkt dat deze hevige afkicksverschijnselen door jou in verband worden gebracht met werken met PX10?

afbeelding van Joannes

Geplaatst door Joannes op 30/12/2014 - 15:49

Lid sinds 28 nov 2011

Anouk,  op 28 oktober 2011 ben ik gestopt. Heb het elf maanden volgehouden. Daarna weer enkele maanden gerookt om vervolgens weer elf maanden gestopt te blijven.

Ik struikelde elke keer in de elfde maand. Langer hield ik het niet vol omdat elke dag niet roken een kwelling voor mij was. Ik rook nu dus weer/nog.

Ik blijf wel op het forum vanwege een mogelijk al dan niet onderbewuste motivatie voor als ik besluit om  te gaan stoppen. Maar met one liners als "je bent niet rokend geboren" en andere irrationele flauwekul verhalen gaat dat zeker niet lukken. Die PX10 veroorzaakt kanker. Of dat op mij invloed heeft weet ik niet. Eigenlijk wil ik dat ook niet weten.

Ik ken enkele mensen van dit forum persoonlijk. Ze zijn tussen de drie en vijf jaar gestopt. Ze moesten stoppen om gezondheidsredenen. Elke dag blijft echter voor hen een kwelling. Zij schrijven dit echter niet hier op het forum vanwege het commentaar wat daarop volgt. Hier word je namelijk geacht alleen maar positieve ervaringen te vermelden.

Als ik een jongere leeftijd had en voor een baas moest werken waar je tussen 8 en 5 niet mag roken zou de stap om helemaal te stoppen veel kleiner zijn.

Dat geldt ook als ik geen geld zou hebben om shag of sigaretten te kopen. Dan moet je keuzes maken. En eten gaat natuurlijk voor. En die groep die het roken niet meer kan betalen is vele malen groter dan men over het algemeen denkt. Al zullen de meesten dat niet aan de grote klok hangen. Het stoppen wordt dan ook altijd gemotiveerd onderbouwd dat het om "gezondheidsredenen gaat, of omdat het slecht is".

Zover als ik mij kan herinneren is er enkele jaren geleden slechts een persoon geweest die eerlijk aangaf dat zij samen met haar man en zoon moesten stoppen om financiele redenen.

Maar dat roken slecht is, is een ding wat zeker is. Maar de moeilijkheidsgraad om te stoppen ligt voor elk mens weer anders. Voor de een is het gemakkelijk, voor de ander is het redelijk te doen en voor weer anderen is het een onoverkomenlijke barriere.

 

afbeelding van Anouk.R

Geplaatst door Anouk.R op 30/12/2014 - 21:10

Lid sinds 22 okt 2014

[quote=Joannes]<p> Heb het elf maanden volgehouden. Daarna weer enkele maanden gerookt om vervolgens weer elf maanden gestopt te blijven.</p> <p>Ik struikelde elke keer in de elfde maand. Langer hield ik het niet vol omdat elke dag niet roken een kwelling voor mij was.&nbsp;Ik rook nu dus weer/nog.</p>[/quote]

Dat is vlak voor de je doel dat je toch weer begint met roken. Namelijk 1 jaar gestopt zijn. Dat is jammer zeg. Je hebt vast een idee waarom je struikelt? Ik heb zelf vooral in het begin heel veel moeite gehad, maar op het moment eigenlijk helemaal niet meer. Ik knijp in mijn handjes en klop het af.

[quote=Joannes]<p> Elke dag blijft&nbsp;echter voor hen een kwelling. Zij schrijven dit echter niet hier op het forum vanwege het commentaar wat daarop volgt. Hier word je namelijk geacht alleen maar positieve ervaringen te vermelden.</p>[/quote]

Ik ben niet bekend met de negatieve reacties op verhalen van mensen die het moeilijk hebben. Maar ik ben hier dan ook niet zo lang nog. Volgens mij moet best kunnen negatieve verhalen mogen er ook zijn. Gewoon schrijven als je daar behoefte aan hebt.

[quote=Joannes]
<p>Als ik een jongere&nbsp;leeftijd had en voor een baas moest&nbsp;werken waar je tussen 8 en 5 niet mag roken zou de stap om helemaal te stoppen veel kleiner zijn.</p> [/quote]

Absoluut! De reden dat mijn stoppen voor een heel eind goed gaat is omdat er om mij heen niet meer gerookt word, de rookcultuur is aan het weg gaan en het past letterlijk niet in mijn leven en mijn werk. Sja.. dat helpt veel ja denk ik.

[quote=Joannes]
<p> Maar de moeilijkheidsgraad&nbsp;om te stoppen ligt voor elk mens weer anders. Voor de een is het gemakkelijk, voor de ander is het redelijk te doen en voor weer anderen is het een onoverkomenlijke barriere.</p>
<p>&nbsp;</p>[/quote]

Ja dat geloof ik ook dat het voor iedereen weer anders kan liggen. Een vriendin van mij baalt al jaren van haar roken en steeds opnieuw steekt ze er eentje op. Het is haar wel gelukt 6 weken te stoppen en toen gaf ze weer op. Zij struikelt over dat ze zich zodanig gestressed voelt, ze zit dan in die hypermodus die je kan hebben als gestopte en komt daar niet meer uit lijkt wel. Bij mij werd deze na 2/3 weken kalmer maar zij raakt echt uitgeput ervan. En ze beweegt verder altijd al veel, ze werkt in de zorg en loopt en sjouwt veel.

Ja ik hoorde laatst in een programma iemand die zo kwaad werd omdat mensen rookten, dat ze dat op 1 lijn zette met niet voor jezelf willen zorgen en daarom ook geen zorg zou moeten krijgen als je er wat van krijgt. Ik heb daar een paar minuten naar zitten luisteren toen ik echt neiging kreeg om me in het gesprek te mengen (niet dat dat lukt als het op tv is :P) Haar argument was dat veel rokers die ziek zijn, gewoon door roken en nog steeds lak eraan hadden. En ik dacht nog.. waarom denk je dat dat is!? Omdat ze er  zo graag half dood bij liggen?  Nee.. tuurlijk niet.. het zegt iets over de verslaving waarin ze vast zitten.

Pff kan me er druk over zitten maken.
Ik weet hoe hardnekkig het kan zijn. Ik zie het zat om mij heen en heb er zelf mee geworsteld. Gekke is op dit moment met mij eigenlijk heel goed gaat. Ergens heb ik de escape gevonden blijkbaar.

Maar goed pas na een jaar schijn je daar pas echt wat van te kunnen zeggen

afbeelding van Menthe

Geplaatst door Menthe op 11/01/2015 - 14:32

Lid sinds 09 jan 2015

1 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hallo allemaal,

Ben sinds 6 jan gestopt heb nicotinepleisters,ondanks dat ben ik toch wel aan het afkicken (zo voelt het althans).

Vandaag een rusteloos gevoel en voel me verveeld (heb ik anders nooit )

Ik hoop dat het snel beter wordt .

Iemand nog nuttige tips of adviezen ?

afbeelding van Anouk.R

Geplaatst door Anouk.R op 11/01/2015 - 14:39

Lid sinds 22 okt 2014

Hallo Menthe,

Het is toch uitzitten en ondertussen jezelf afleiden. Voor ogen houden dat het over gaat en onthouden dat je niet voor niks door deze moeilijkheid zal gaan, door nooit meer te roken. Bij terugval heb je alles voor niks gedaan.
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het.

Ook al verveel je je.. en heb je niks te doen: wandelen helpt, schoonmaken, alles met beweging en wat je maar op andere gedachten zet.

Succes!

afbeelding van Menthe

Geplaatst door Menthe op 15/01/2015 - 15:22

Lid sinds 09 jan 2015

1 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hallo Allemaal,

Gaat inmiddels wel iets beter,probeer mezelf afteleiden heb ook een goed boek gelezen over stoppen met roken van

Kristina Ivings titel:Rookvrij .

Ik heb al heel wat gelezen en uitgeprobeerd maar dit boekje is wel een aanrader het blijft wel lastig natuurlijk .

Ik probeer ook op de zoetigheid teletten want elk pondje gaat door het mondje ,en een beetje afvallen zou ook geen kwaad kunnen .

Allemaal bedankt voor de tips en bemoedigende woorden ,doet me wel goed dat er nog meer mensen zijn die er mee bezig zijn en ook lopen aftezien .

NICOTINE LEVERT JE NIKS OP ! dat is wat ik tot nu toe mezelf probeer in te prenten .

Verder helpen die pleisters wel hoor dus ik ga rustig door, blijven ademhalen .

groetjes Menthe

afbeelding van Menthe

Geplaatst door Menthe op 19/01/2015 - 13:28

Lid sinds 09 jan 2015

1 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Hallo allemaal, vandaag toch gerookt ,jeetje wat baal ik van  mezelf !

Maar goed ik heb nu echt geen sigaretten meer (de laatste zijn van morgen in de container gegaan,waar ze al lagen natuurlijk).

je voelt je dan echt verslaafd hoor als je voor de container ligt (moet er acheraf wel erg om lachen hoor ,hoe zo verslaafd )

Maargoed ik heb morgen maar een afspraak bij de huisarts gemaakt om het 1 en ander er over te bespreken want die nicotinepleisters doen niet zo veel ,en volgens mij moet het zo ook wel kunnen .

Ga wel door met het stoppen wil het dit keer niet op geven (wat ik anders wel altijd doe).

Succes vandaag allemaal

groetjes Menthe

afbeelding van Anouk.R

Geplaatst door Anouk.R op 19/01/2015 - 14:35

Lid sinds 22 okt 2014

Hoi Menthe.. herkenbaar hoor. Voor mij was het een shock dat ik zo verslaafd was. En dat vreemde junkengedrag dat er bij kan komen kijken. Goed van je dat je hulp zoekt.. je kan beter teveel hulp hebben dan te weinig toch? Het feit dat je zo baalt is ook goed.. baal maar heel hard en ga er weer voor!

afbeelding van annemarie2014

Geplaatst door annemarie2014 op 19/01/2015 - 14:42

Lid sinds 03 feb 2013

9 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik heb ook - in 2013 - opgerookte peukjes uit de vuilnisbak gevist, gatverdamme!!! Dus moet wel een beeetje gniffelen om je.

afbeelding van Johan Zelf

Geplaatst door Johan Zelf op 06/04/2015 - 09:45

Lid sinds 05 apr 2015

8 jaar 10 maanden geleden gestopt

"Ik heb al heel wat gelezen en uitgeprobeerd maar dit boekje is wel een aanrader het blijft wel lastig natuurlijk " schreef Menthe, hoe meer je over roken leest, hoe meer blijkt hoe slecht het werkelijk is, dat is niet mis...... ik ben dan ook, afgezien van het persoonlijke in fora wat herkenning geeft, opgehouden erover te lezen,... het is als met een junk, erken wat je met je doet, daaruit put ik moed en (hopelijk genoeg) doorzettingsvermogen, ik heb tenslotte zelf iets te vertellen over wat ik wil....

Geplaatst door parma op 22/06/2015 - 17:07

Lid sinds 17 jun 2015

9 jaar 16 uren geleden gestopt

Ik zit nu aan dag 50 en vol me ook nog steeds niet top. ik voel me lichamelijk ook eerder 80 nu, terwijl ik dag en nacht hier aan het rennen was. Niet te geloven! Nog nooit benauwd geweest en nu heb ik een pufje.....soms denk ik idd doe ik hier goed aan?. Afgelopen nacht voor het eerst weer iets beter geslapen doordat ik niet wakker werd van mijn eigen gebrom.

Echt motiverend vind ik het dus allemaal nog niet, ik hou het nog even vol en hoop dat het beter gaat worden, want eigenlijk is mijn verlangen naar een sigaret er niet, maar dit is ook waardeloos zo ;)

afbeelding van petra1969

Geplaatst door petra1969 op 24/10/2015 - 05:46

Lid sinds 21 apr 2014

9 jaar 11 maanden geleden gestopt met Allen Carr.

Ik lees mee!

Reactie toevoegen

Pagina's