Tabak

Tabak staat bekend als een genotsmiddel en kan op verschillende manieren gebruikt worden. Het product wordt vervaardigd van de bladeren van tabaksplanten, die als eenjarige planten op plantages worden verbouwd. Het genotsmiddel tabak kan, afhankelijk van de bewerking, zowel gerookt, gesnoven als gekauwd worden. In rookbare vorm is er sprake van shag, sigaren, pijptabak of sigaretten en de andere vormen worden verkocht als pruimtabak en snuiftabak. Tabak wordt wereldwijd overigens het meest verkocht in de vorm van sigaretten.

Gezondheid

Tabak bestaat uit verschillende bestanddelen, waarvan de stof nicotine als verslavend bekend staat. Bij het roken van sigaretten of shag ontstaat er als het ware gewenning, dat overgaat naar afhankelijkheid. Het gebruik van tabaksproducten kan tot ernstige problemen met de gezondheid leiden. Over het algemeen hebben rokende personen een minder lange levensverwachting in vergelijking met mensen, die niet roken. Naast dat het roken van tabak slecht is voor het hart en de bloedvaten, kan er kanker door ontwikkeld worden, zoals longkanker. Ook de ziekte COPD wordt meer vastgesteld bij rokers dan bij niet-rokers. Het roken wordt om deze redenen dan ook door de overheid ontmoedigd.

Tabakverslaving

Een tabakverslaving kan al snel ontwikkeld worden nadat er voor de eerste keer één van de tabaksproducten zoals shag of sigaretten is geconsumeerd. Het is lastig om van het roken van tabak af te komen, maar niet onmogelijk. Bij het stoppen met roken van tabak zullen er zich op korte termijn ontwenningsverschijnselen aan kunnen dienen, maar de geestelijke afhankelijkheid levert vaak een groter probleem op.

Wie van het roken van tabak af wil komen, kan daarbij hulp zoeken. Er zijn allerlei nicotinevervangende middelen op de markt, die de ontwenningsverschijnselen onderdrukken. Ook persoonlijke ondersteuning of het volgen van een acupunctuur behandeling zijn middelen, die gebruikt kunnen worden om van de tabakverslaving af te komen.

Om van de rookverslaving af te komen kan er motivatie gezocht worden in de verbetering van de gezondheid, maar ook in de financiële vooruitgang. Roken wordt door de overheid namelijk steeds duurder gemaakt en er kan een flinke bezuiniging worden doorgevoerd als je besluit om te stoppen met roken van tabak.

Reactie toevoegen