De Makkelijke Maaltijd

Geplaatst door MarcelR op 25/04/2012 - 19:09

Lid sinds 21 feb 2012

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met cursus.

 

Tja, dan ben je ondertussen meer dan twee maanden gestopt met roken, binnen je stopgroep stagneren de berichtjes een beetje, maar je hebt zelf nog wel steeds behoefte op om het forum te komen. Wat moet je dan? Die vraag heb ik mijzelf vandaag een paar keer gesteld en ik heb besloten mijn onrust, mijn niet-roken kriebels om te zetten in iets nuttigs: schrijven over koken.

 

Ik weet dat er hier in de huiskamer al twee topics zijn die over eten en koken gaan. Toch meen ik daar nog een derde aan toe te moeten voegen. Een die gaat over de dagelijkse maaltijd, de dagelijkse beslommeringen van het koken en boodschappen doen. Maar dan op zo'n manier dat het eigenlijk helemaal geen beslommeringen zijn. Koken is leuk en voor iedereen weggelegd. Met een beetje creativiteit en inspanning zet je zo een goedkope, maar vooral ook lekkere maaltijd op tafel.

 

Ik ga dagelijks  in dit topic schrijven over de maaltijden die ik plan, de inkopen die ik hiervoor doe, en natuurlijk de bereiding zelf. Zie het als mijn persoonlijke kookschrift waarin ik enerzijds mijn ervaringen deel en anderzijds jullie uitnodig jullie ervaringen te delen. Lees en doe mee. Koken is heerlijk om te doen en bedenk maar dat in alle tijd die we met elkaar aan koken besteden we niet aan roken kunnen en willen denken!

 

De recepten die ik hier ga delen zijn meestal omgerekend naar twee personen. Simpelweg omdat mijn huishouden uit twee personen bestaat. Ik zal daar waar mogelijk de link plaatsen naar het originele recept zodat je het zelf kunt aanpassen naar jouw eigen huishouden.

Geplaatst door Chanel op 25/04/2012 - 19:18

Lid sinds 02 nov 2011

Goed idee Marcel, misschien wel leuk om er ook wat caloriearme maaltijden tussendoor te doen...Aangezien een heleboel mensen toch te kampen hebben met stoppenmetroken kilootjes....

 

Je hebt gelijk ook ik mis het gezelige kletsen met elkaar nu het toch allemaal wat rustiger begint te worden....

Geplaatst door Marcel1964 op 25/04/2012 - 19:29

Lid sinds 21 feb 2012

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met cursus.

 

De kosten…

We zijn maar met z'n tweetjes. Voor het koken niet zo'n ideale gezinssamenstelling, voor andere dingen natuurlijk wel ;-). Niet zo ideaal omdat de meeste recepten op vier personen zijn berekend en vooral ook omdat koken voor vier personen veel goedkoper is dan voor twee personen.

 

Ik hanteer voor de dagelijkse voedingskosten de eenheden van het Nibud. In ons geval is dat € 11,56 per dag voor eten en drinken (2 volwassenen). Ik vind het trouwens erg ouderwets dat het Nibud nog steeds onderscheid tussen volwassen mannen en vrouwen maakt. Alsof een werkende vrouw onder doet voor een werkende man en daarom minder voeding nodig zou hebben. Maar goed ons budget is dus € 11,56 per dag, of € 80,92 per week en dat is dan inclusief de niet maaltijd gerelateerde zaken als koffie, koeken, chips, wijn, bier, etc.

 

Reclamefolders

Ik maak veelvuldig gebruik van de reclamefolders die hier elke week op de mat vallen. Ik lees eerst alle folders door en vervolgens ga ik op basis van de reclames mijn weekmenu samenstellen. Die reclames moeten ook wel echte reclames zijn, anders gebruik ik ze niet. Deze week is bijvoorbeeld bij de Plus de biefstuk 50% goedkoper. Dat is dus een echte reclame en je zult zien dat ik daar een aantal keren gebruik van maak.

 

Mijn reguliere boodschappen doe ik momenteel overigens bij de Lidl en daar schaam ik mij  niets voor. Regelmatig worden zij als beste beoordeeld door bijvoorbeeld de Consumentenbond en hun producten zijn  dus over het algemeen goed. Waarom zou ik ergens anders meer betalen als ik daar dezelfde kwaliteit goedkoper kan kopen?

 

Weekmenu

Ik probeer tegenwoordig voor 3 tot 5 dagen vooruit te plannen met koken. Als basis gebruik ik de levensmiddelen die in de aanbieding zijn en vaak zal je zien dat dit dan ook betekend dat ik naar het seizoen kook. Ik gebruik diverse kooksites op internet om lekkere recepten te zoeken, maar degene die ik het meeste gebruik zijn toch wel:

·         24Kitchen

·         Rob's Budget Menu's

·         Smullweb

·         Albert Heijn

Geplaatst door Brigitte30 op 25/04/2012 - 19:49

Lid sinds 08 jan 2012

Leuk Marcel, ik kom gezellig meelezen.

Ik kook koolhydraat-arm nu. Boodschappen doe ik via albert.nl

Vind het handig dat ik tijdens het bestellen nog kan controleren of we iets al hebben etc. En natuurlijk het gemak dat je niet naar de winkel hoeft.

Ben dus niet zo prijsbewust bezig dan jij.

Geplaatst door mar de vis op 25/04/2012 - 19:52

Lid sinds 12 apr 2012

6 jaar 10 maanden geleden gestopt

oooohhh my god...... 8 kilo

dat wordt een drama, bij magere smalle botten en 62 kilo en alles dat boven de 50 op je buik gaat zitten.....................

help!!!!!!!!!!!!!!!! ik was ook een nachtroker ,dus lig snachts een kuipje cashewnootjes te pellen .....

kom maar op met die recepten

Geplaatst door Ticka op 25/04/2012 - 19:52

Lid sinds 09 nov 2011

8 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Herinner mij eraan als je de indruk hebt dat ik te "rijk" rook. Alle suggesties zijn welkom.
 

Nou hoop ik toch echt dat je bedoelde te rijk kook Marcel1964.

 

Geplaatst door Marcel1964 op 25/04/2012 - 20:04

Lid sinds 21 feb 2012

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met cursus.

[quote=Ticka]

Herinner mij eraan als je de indruk hebt dat ik te "rijk" rook. Alle suggesties zijn welkom.
 

Nou hoop ik toch echt dat je bedoelde te rijk kook Marcel1964.

[/quote]

oops.... Waar het hart van vol is zullen we maar zeggen sad Natuurlijk bedoel ik kooklaugh

Geplaatst door Marcel1964 op 25/04/2012 - 20:16

Lid sinds 21 feb 2012

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met cursus.

 

25-04-2012 Witlof broccoli schotel met biefstuk

Ik kijk tegenwoordig met regelmaat naar 24kitchen en ik ben blij dat we nu ook in Nederland onze eigen foodzender hebben. Voor die tijd was je toch afhankelijk van de kookprogramma's op de reguliere zenders. Die ik overigens ook graag zag. Mijn favorieten waren toch wel Jamie Oliver en Nigella Lawson, toevallig allebei Engelse koks, vooral om hun pure manier van koken.

 

Het recept van vandaag komt van Rudolph van Veen, een van de koks achter 24kitchen. Bij 24kitchen proberen ze in het programma "De Makkelijke Maaltijd" het koken wat toegankelijker te maken en laten ze zien dat het bereiden van een lekkere maaltijd met eerlijke ingrediënten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

 

Ingrediënten (2 personen)

- 500 g aardappelen

- zonnebloemolie

- 3 stronkjes witlof

- 250 g broccoli

- 15  g paneermeel

- 50 g geraspte kaas

- 2 biefstukken à 100 g per stuk

- zout

- versgemalen peper

- 1 klontje boter

 

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

breng 2 pannen met water en zout aan de kook voor de aardappels en de broccoli.

 

Aardappels:

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes

Kook de aardappels gaar in circa 10 minuten.

Giet ze af en laat ze uitwasemen.

 

Ovenschotel:

Verhit olie in een koekenpan.

Snijd de witlof in de lengte in vieren en bak de witlof circa 5 minuten op laag vuur.

Snijd de broccoli in roosjes. Schil de steel van de broccoli en snijd deze in blokjes van circa 1 centimeter bij 1 centimeter.

Kook de broccoli in circa 2 minuten beetgaar.

Prak de aardappels met een vork.

Giet de broccoli af.

Schep de witlof, aardappels en de broccoli in een ovenschaal.

Strooi er geraspte kaas en paneermeel over.

Bak de ovenschotel in de oven in circa 15 minuten goudbruin.

 

Biefstuk:

Bestrijk de biefstukken met olie en bestrooi ze met zout en peper.

Bak de biefstukken in een hete pan 4 tot 6 minuten om en om. Voeg voor het omdraaien een klontje boter toe.

 

Opmerkingen

De biefstuk is deze week in de aanbieding bij de Plus. Ik was voor twee stukjes van elk 125 gram iets van € 2,40 kwijt. Ik schat dat deze maaltijd voor twee personen op nog geen € 4,50 uitkomt. Mocht je het bittere middenstuk van witlof niet zo lekker vinden, dan kun je dit eruit snijden voordat je de witlof gaat bakken. Leg de biefstuk minstens een half uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast. Als je namelijk vlees direct uit de koelkast gaat bakken "schrikt" het vlees met als gevolg dat alle sappen zich in het vlees samentrekken en er later als het op je bord ligt er weer uit lopen.

Bij het originele recept op 24kitchen.nl staat ook een kookvideo waarin Rudolf precies laat zien hoe je dit gerecht bereidt.

 

Het originele recept kun je hier vinden.

Geplaatst door Helene op 25/04/2012 - 23:26

Lid sinds 26 dec 2011

11 maanden 3 weken geleden gestopt met Champix.

Hallo Marcel

wat een leuk idee en leuk opgezet

ik wil graag met je meelezen en meekoken.

ik ben echter niet zo prijsbewust en koop meestal wat ik lekker vindt of waar ik op dat moment zin in heb.

ik doe wel voor 4-5 dagen tegelijk boodschappen en plan ook voor deze dagen vooruit.

wij zijnmet zijn 3en thuis man zoon van 18 die eet als een bootwerker en ik.

man zit vaak in het buitenland dus dan zijn we maar met 2.

momenteel kook ik voor mijzelf koolhydraatvrij.

dus dat is dan meestal dubbele portie groente beetje opgeleukt met ei en stukje vlees.

voor mijn mannen doe ik er dan aardappels of pasta bij.

 

@Brigitte wat heerlijk dat jij via AH online kunt bestellen. die komt niet in ons dorp.

wij hebben helaas alleen de plus en de aldi.

voor de AH moet ik 10 km verderop,maar doe dat zeker 1 x per week.

 

 

Geplaatst door Plukk13 op 26/04/2012 - 16:41

Lid sinds 06 jun 2011

3 jaar 2 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik wil ook wel een bijdrage doen.

En voor de lijners onder ons, dit recept gebruiken mijn zussen ook voor hun klanten, zij zijn gewichtsconsulentes.

Is dus verantwoord wink

 

Ratatouille ovenschotel

2 personen

460 kcal per portie

 

 

Benodigdheden

200 gram tartaargehakt

1 courgette in blokjes

1 aubergine in blokjes

1 rode paprika

1 ui in ringen

1 teentje knoflook

300 gram aardappelschijfjes

2 el olijfolie

1 groot blikje tomatenpuree

Cajunkruiden naar smaak

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe 1 el olie in de pan en bak het tartaargehakt rul. Pers het teentje knoflook uit boven de pan en voeg de uien toe. Snijd ondertussen de paprika in blokjes en doe deze in de pan erbij. Bak dit 2 minuten en doe dit daarna in een ingevette ovenschaal. Doe nu opnieuw 1 el olie in de pan en bak hier de aubergine in. Wanneer deze bruin begint te kleuren voeg je de courgette erbij. Bak dit 5 minuten en doe dan de tomatenpuree erbij. Doe dit mengel in de ovenschaal erbij en meng het door elkaar. Leg vervolgens de aardappelschijfjes erover en bestrooi met cajunkruiden. Doe de ovenschaal 30 minuten in de oven.

Geplaatst door Marcel1964 op 26/04/2012 - 19:48

Lid sinds 21 feb 2012

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met cursus.

 

Mexicaanse gehaktballetjes met maïspannenkoekjes

Ik had nog gehakt in de diepvries wat ik over had van een pasta ovenschotel die ik afgelopen maandag heb gemaakt. Ik kwam dit leuke recept op 24kitchen tegen. Nu zijn er legio recepten met gehaktballetjes maar ik kende ze alleen in de varianten met rijst, noedels of pasta. Deze variant is gemaakt met maispannenkoekjes en dat geeft toch meteen weer een special tintje aan een heel eenvoudig gerecht.

 

Ingrediënten (2 personen)

·         2 eieren

·         200 g rundergehakt

·         snufje chilipoeder

·         paneermeel

·         zonnebloemolie

·         125 g champignons

·         kleine groene paprika

·         kleine rode paprika

·         teentje knoflook

·         125 g maïskorrels (diepvries)

·         50 g salami

·         1.5 el aardappelzetmeel

·         zout

·         versgemalen peper

 

De Mexicaanse gehaktballetjes:

·         Breek een ei in een kom en meng met het gehakt, zout, peper en chilipoeder.

·         Meng het gehakt met ei, zout, peper en chilipoeder.

·         Voeg paneermeel toe als het gehakt te nat is.

·         Verhit olie in een pan.

·         Vorm kleine balletjes van het gehakt. Bak de gehaktballetjes in circa 10 minuten alle kanten bruin en gaar.

·         Maak de champignons schoon en snijd grote exemplaren in vieren.

·         Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijst en snijd de paprika in stukjes.

·         Pel en hak de knoflook fijn.

·         Voeg de champignons, paprika en de knoflook toe aan de pan met gehakt balletjes en bak circa de laatste 5 minuten mee.

 

De maïspannenkoekjes:

·         Laat de maïskorrels ontdooien.

·         Pureer de 2/3e  van de maïskorrels met 2 eieren glad.

·         Snijd de salami in kleine blokjes. (verwijder indien nodig het velletje)

·         Roer de salami met de rest van de maïskorrels door de maïspuree.

·         Roer er zoveel aardappelzetmeel door, totdat er een stevig mengsel ontstaat.

·         Breng op smaak met zout en peper.

·         Verhit een scheut olie in een pan.

·         Schep het maïsbeslag als 4 pannenkoekjes in de pan.

·         Bak de pannenkoekjes in circa 3 minuten aan beide kanten gaar.

 

Opmerkingen

De paprika's heb ik uit zo'n paprikamix verpakking. Het is leuk om een gerecht wat meer kleur te geven door zowel een rode als een groene paprika te gebruiken. De paprika in zo'n mix verpakking zijn vaak net iets kleiner dan de paprika's die los verkocht worden. Als je twee of drie kleuren wilt gebruiken en je bent maar met z'n tweetjes dan is zo'n mix verpakking dus handiger.

Voor de salami heb ik zo'n echt klein Italiaans salami worstje gebruikt. Dus niet zo'n vernederlandste worst van bijvoorbeeld Stegeman. Mocht je de toevoeging van de salami teveel calorieën vinden, dan laat je het gewoon weg. Hoewel de smaak van de worst wel degelijk iets toevoegt aan de maïspannenkoekjes, smaken ze zonder ook al erg lekker.

Ik kon niet aan diepvriesmaïs komen dus ik heb maïs uit een blikje gebruikt. Let er wel op dat je dan maïs koopt waar niet te veel suiker aan toe is gevoegd.

 

En voor ik het vergeet: dit is weer de originele link van het recept met bijbehorende video. Ik geloof dat je de video alleen kan afspelen als je je inschrijft op de website.

 

Buen provecho!

Geplaatst door Marcel1964 op 26/04/2012 - 20:00

Lid sinds 21 feb 2012

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met cursus.

 

Helene en Birgitte: Leuk dat jullie mee komen lezen hier! Ik moet toegeven dat ik erg weinig verstand heb van dieten. Simpelweg omdat ik mij er nooit in heb verdiept. Toch denk ik dat je met gezond eten en voldoende bewegen al een heel eind komt. Miranda heeft vandaag bij de novadecjes een voorbeeld van een gezond dagmenu geplaatst. Zo'n menu bestaat gewoon uit vetten, koolhydraten, etc. Maar alles met mate. Je ziet dat zij, of liever gezegd haar zussen, voor de magere vleessoorten en vis kiezen. En ook hier kun je heel pragmatisch mee omgaan. Het is niet erg om een keer een wat vettere vleessoort te kiezen, het moet alleen geen dagelijkse kost worden.

Mijn oma zei vroeger altijd "Alles waar je 'te' voorzet is niet goed, jongen" en daar had ze natuurlijk helemaal gelijk in.

 

Miranda: Dank je voor je bijdrage. Ik ga het binnnkort zeker een keertje klaarmaken.

Geplaatst door Marcel1964 op 27/04/2012 - 09:48

Lid sinds 21 feb 2012

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met cursus.

Ik vind vrijdag altijd een lastige dag om te koken. Vrijdag hangt er altijd een beetje bij. Enerzijds is het de laatste dag van je werkweek en dus een gewone doordeweekse dag. En anderzijds luidt de vrijdag het weekend in. We hebben een hele tijd op vrijdag friet met biefstuk en een salade gegeten. Erg lekker, maar ook erg fout. Tegenwoordig kook ik ook gewoon op vrijdag "normaal" en komt die biefstuk wel op een andere manier in mijn gerechten terug.

 

Ik had vorige week de stomme fout gemaakt om weer eens met een lege maag boodschappen te gaan doen. Je koopt dan altijd extra dingen die je niet direct nodig hebt en je ogen zijn altijd groter dan je maag. Ik had mij dus laten verleiden om veel te veel shoarmareepjes te kopen terwijl ik er toen maar een deel nodig had voor een stoofpotje. Het andere deel is in de diepvries verdwenen. Een diepvries is fijn om (tijdelijk) dingen in te bewaren, maar vlees gaat toch wel erg snel in kwaliteit achteruit vind ik. Daarom probeer ik ingevroren vlees toch binnen 2-3 weken te gebruiken.

 

Maar ja wat moet je nu met shoarmareepjes? Het met ijsbergsla in een broodje stoppen en overgieten met knoflooksaus is ook zo iets frown. En om nu weer dat stoofgerechtje van vorige week te maken zie ik ook niet zitten. Internet is wat dat betreft een uitkomst en voor dat je het weet heb je een aantal suggesties. Waaronder ook dit recept van de AH site dat ik vanavond dus ga maken.

 

Gewokte groente met shoarmareepjes

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 g basmatirijst
  • 4 el olijfolie
  • 2 rode uien, in ringen
  • 1 schaal shoarmareepjes (ca. 400 g)
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 1 tl oregano (potje 10 g)
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 1 groene paprika, in dunne reepjes
  • 1 zakje bosui, (3 stuks), schuin in dikke ringen

 

Bereiden

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit de olie in een wok en fruit de ui 5 min. Voeg de shoarmareepjes toe en bak 2 min. Voeg de knoflook en de oregano toe. Bak alles nog 1 min.
  3. Voeg de paprikareepjes toe aan het vlees. Roerbak alles 3 min. op hoog vuur. Voeg de bosui toe aan het vlees en bak nog 1 min. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst.

 

Opmerkingen

Ik houd vandaag (met uitzondering van de rijst - 150 g) wel de hoeveelheden voor vier personen aan. Simpelweg omdat de hoeveelheid vlees die ik aan het ontdooien eigenlijk voor 4 personen is. Nu zijn de recepten van de AH meestal aan de krappe kant dus ik schat in dat we 1/3 over zullen houden. Nou ja dat is dan jammer. Morgen en overmorgen heb ik namelijk een aantal erg lekkere recepten in de planning staan!

 

Het originele recept voor het gerecht van vandaag vindt je hier.

Geplaatst door Marcel1964 op 27/04/2012 - 13:22

Lid sinds 21 feb 2012

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met cursus.

[quote=Chanel]

Goed idee Marcel, misschien wel leuk om er ook wat caloriearme maaltijden tussendoor te doen...Aangezien een heleboel mensen toch te kampen hebben met stoppenmetroken kilootjes....

 

Je hebt gelijk ook ik mis het gezelige kletsen met elkaar nu het toch allemaal wat rustiger begint te worden....

[/quote]

Die stoppen met roken kilootjes daar heb ik zelf ook last van. Ik ben sinds ik ben gestopt toch een kilo of 8 "rijker". Over het algemeen probeer ik vrij mager te koken. Daar waar mogelijk gebruikt ik olie ipv boter. We eten maar 1 of 2 keer per week aardapelen. Op de andere dagen eten we veelal rijst, of couscous of soms pasta. Herinner mij eraan als je de indruk hebt dat ik te "rijk" rook (eh kook). Alle suggesties zijn welkom.

Geplaatst door Brigitte30 op 27/04/2012 - 19:18

Lid sinds 08 jan 2012

@Marcel: Je recept van vandaag heb ik wel eens op. Maar vind shoarmareepjes uit de supermarkt niet lekker helaas.

 

@Helene: We bestellen nu een jaar of 7 bij Albert, en zou het niet meer willen missen.  Balen dat ze je dorp voorbij rijden wink

Geplaatst door Marcel1964 op 27/04/2012 - 20:18

Lid sinds 21 feb 2012

3 jaar 4 maanden geleden gestopt met cursus.

[quote=Brigitte30]

@Marcel: Je recept van vandaag heb ik wel eens op. Maar vind shoarmareepjes uit de supermarkt niet lekker helaas.

[/quote]

Brigitte, ik snap wat je bedoelt. Vaak wordt er een mindere kwaliteit vlees versneden en wordt er erg veel water toegevoegd (geinjecteerd). Uiteindelijk houdt je dan na het bakken bijna niets over en zijn het dunne droge reepjes geworden. De reepjes die ik had vielen reuze mee en bleven ook tijdens het bakken hun vorm houden. Ik heb het recept 2 uurtjes geleden gemaakt en we vonden het beide lekker. Maar om nu te zeggen dat dit recept een blijvertje is? Maar ik heb aan het begin van dit topic beloofd dat ik over de dagelijkse "beslommeringen" van het koken zou schrijven. Dus die dagen dat het wat tegen valt horen er ook bij.

Morgen ga ik van tartaargehakt Duitse biefstuk maken met een krieltjes salade en gekookte worteltjes. Zondag staat er een witlof-mandarijn salade (met hüttenkäse en seranoham) en een lekker gebakken biefstukje met groenepepersaus op het menu. De recepten en commentaar volgen nog wink

Reactie toevoegen

Pagina's