Toch maar een dagboek

afbeelding van Poeleke

Geplaatst door Poeleke op 08/04/2014 - 15:19

Lid sinds 11 mrt 2014

9 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ik ben niet eerder aan een dagboek hier begonnen omdat ik in de 1e instantie genoeg had aan het contact met verschillende mensen in de verschillende topics, maar er zijn (jammer genoeg) ook wat mensen afgehaakt en soms is het prettig om van me af te schrijven (heb ik altijd al goed gekund), vandaar dus een dagboekje.

Inmiddels ben ik al 4 weken onderweg met stoppen met roken en het voelt geweldig goed.

Net als de meeste hier heb ik echt wel mijn moeilijke momenten, maar zolang die niet overgaan in zwakke momenten, gaat het prima. Ik weet nl dat als ik nu een sigaret pak, ik helemaal verkocht ben en terug bij af. En dat wil ik absoluut niet.

Mijn allerbelangrijkste reden om te stoppen is toch wel dat ik copd heb fase 3. Ik ben 59 en rook al sinds mijn 14e, heb copd sinds 2003. Natuurlijk is het erg jammer dat ik toen niet gestopt ben, maar ik ben iemand die altijd zegt "achterom kijken is alleen handig bij het autorijden" dus vooruit met de geit. Ook vind ik het heel erg dat ik zo verslaafd ben aan iets wat ongezond is, bepalend, tijdrovend, vies stinkend en duur, bovendien zie je er niet uit als je rookt.

Dit forum helpt heel goed, ook al moet je het toch echt zelf doen.

Natuurlijk heb ik in het verleden al vaker pogingen gedaan om te stoppen met roken, zelfs al ver voordat ik wist dat ik copd had. Ik weet nog goed dat ik met mijn dochter (toen 5 jaar, nu 23) naar Disneyland ging, heel trots met nicotine pleisters op, we stopten ergens halverwege en buiten de bus bood iemand me een sig. aan, ik pakte die gewoon aan en toen ik hem aanstak, dacht ik "o ja ik heb een pleister op"........flutpoging dus. heb die pleister eraf gehaald en ben een pakje sig gaan kopen. Zielig hoor hahaha.
Daarna pas weer pogingen gedaan nadat ik te horen had gekregen dat ik copd had. De laatste in sept 2011 m.b.v. acupunctuur anderhalf jaar niet gerookt.
Heb het nog nooit CT gedaan, dit valt me dus echt mee. Maar ik merk uiteraard ook aan mijn lichaam dat ik niet meer rook, heb echt meer lucht. Ik weet dat wat kapot is aan longblaasjes nooit meer terug komt, maar ik hoop echt dat ik verdere achteruitgang op deze manier heel veel kan remmen.
Dat ik alsnog aan een dagboek begin, is ook omdat mijn dochter eind deze maand voor 3 mnd naar Curacao gaat, was tot gister toe nog onzeker omdat ze pfeiffer heeft, maar na enkele gesprekken  met o.a. haar huisarts, heeft ze vanmorgen geboekt en ik wil haar niet laten merken hoe moeilijk ik het daar mee heb en haar "gaan" mag ook geen reden zijn om weer een peuk op te steken, daarom maar schrijven, schrijven en nog meer schrijven.

 

afbeelding van Yvonne1963

Geplaatst door Yvonne1963 op 08/04/2014 - 16:38

Lid sinds 20 feb 2014

hoi poeleke

zo herkenbaar wat jij schrijft over het niet roken ,de vele pogingen om te stoppen

ik heb dan gelukkig geen copd

ik heb ook een dagboek maar ik schrijf er weinig in ik heb genoeg te schrijven op het forum

en voor jou is dit een afleiding zeker nu je dochter heb besloten om weg tegaan naar curacao

dat zijn moelijke momenten ,Maarja je vind hier troost en gewoon doorzetten ,iedereen heeft wel eens een rot moment

en je bent al op de goede weg,ik kom iedere dag wel even langs om te lezen in je dagboek 

afbeelding van Poeleke

Geplaatst door Poeleke op 08/04/2014 - 18:01

Lid sinds 11 mrt 2014

9 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Dank je wel Yvonne, ja het heel fijn dat je op dit forum zoveel hulp krijgt van elkaar

afbeelding van Poeleke

Geplaatst door Poeleke op 09/04/2014 - 00:36

Lid sinds 11 mrt 2014

9 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Het is al laat, maar ik heb nog niet echt slaap. Heb lekker film zitten kijken, snoepkomkommertjes en worteltjes zitten eten, haha, maar ik moet zeggen dat ik toch wel erg blij ben dat ik het laatste jaar nooit meer in de huiskamer of bij de pc in de buurt hebt gerookt, alleen in de keuken en buiten uiteraard. Als ik bv naar de toilet moet, ik moet dan door de keuken, dan loop ik daarheen en voel meteen iets veranderen als ik de keuken in loop. Dat is ook bijna meteen weer weg als ik er weer weg ben......in de huiskamer heb ik zelden zin in een sigaret. Toen ik nog wel overal rookte (behalve boven) en ik denk nog aan die volle asbakken bij de pc, brrrrrrr en dan die stank!! Wat absoluut niet wil zeggen dat ik er geen zin meer in heb, maar die momenten zucht ik weg net als een wee...hahaha, liever deze momenten dan een wee.....

Mijn oudste zoon kwam nog gezellig even binnenvallen, kopje koffie halen, ik heb hem bij de voordeur gefouilleerd, hij rookt nl en daar ligt één van mijn valkuilen, dus even geen rokertjes mee naar binnen. Maar hij had ze netjes in de auto laten liggen.

Met hem wat gepraat over de reis die zijn zus gaat doen en afgesproken dat als het cabrio weer is, we samen naar Scheveningen gaan (hij heeft nl een cabrio) en Scheveningen is een van de weinige badplaatsen in nederland waar ik geen duinen over hoef, want dat lukt niet.

Morgen mag ik weer naar een cliënt die ik help met het op orde houden van haar administratie, dit doe ik als vrijwillligster  vanuit de landelijke stichting Humanitas.  Momenteel zit ik in het team "nazorg" wat inhoudt dat ik elke maand bij een stuk of 4 cliënten langs ga om te kijken of ze nog post hebben gehad waar ze niet uit komen of die ze niet begrijpen. Eerst deed ik ander werk, dan kreeg ik een adres waar ik de hele administratie weer op poten moest zetten, samen met de hulpvrager, dan kwam je bij iemand en die had bv alle post van een paar mnd en soms nog wel langer, in een doos of plastic tas zitten en durfde geen envelop meer open te maken, bang voor schuldeisers e.d. Mijn taak was dan om die post te ordenen, kijken waar de knelpunten zaten, evt andere instanties inschakelen en samen met de hulpvrager brieven schrijven naar schuldeisers en afbetaalvoorstellen doen, ook budgetplannen maken en ervoor zorgen dat er een of meerdere mappen kwamen waar belangrijke papieren in opgeborgen konden worden, je bleef dan als vrijwilliger nog een hele tijd bij iemand komen, soms ging ik ook mee naar schuldhulpverlening, als dat nodig was. Maar vaak kon het zonder die hulp opgelost worden, als ik dan op een gegeven moment dacht "nou die mevr of mijnh kan het wel weer zonder mij" dan werd de nazorg ingeschakeld.....en dat doe ik dus nu. Erg dankbaar werk. Vind het ook altijd leuk om naar die mensen toe te gaan en ze zijn ook altijd blij als ik kom smiley

Ga zo ook maar eens kijken of ik mijn bed kan vinden, moet lukken.

afbeelding van Poeleke

Geplaatst door Poeleke op 09/04/2014 - 10:52

Lid sinds 11 mrt 2014

9 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Echt heerlijk geslapen.....ook al was ik bang dat ik zou gaan liggen piekeren over mijn dochter. Heb voor het eerst eens niet gedroomd.......dat heb ik toch al veel gedaan sinds ik gestopt ben!!!

Nu eerst maar eens wat opruimen hier, heb zelfs de omwas van gisteravond nog staan hahahablush, gelukkig is dat niet zoveel. Vanmiddag ben ik zowat de hele middag weg, is lekker, want gisteren heb ik zo ongeveer de hele dag thuis gezeten.

 

afbeelding van Poeleke

Geplaatst door Poeleke op 09/04/2014 - 12:29

Lid sinds 11 mrt 2014

9 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Zo omwas, weggewerkt, wasje gedraaid, mezelf beschilderd (beetje make up), paar telefoontjes afgewerkt, gegeten en omgekleed.

Heb besloten dat ik een paar 1/5 staatsloten haal, heb bijna 30 jaar elke maand meegedaan en weleens iets heel kleins gewonnen, maar nooit niks groots. 'n Jaar geleden opgezegd en nu koop ik af en toe 1/5 loten, als ik een goed gevoel heb en dat heb ik nu. Laatste keer had ik 1,25........jippie!!

Mijn varkentje ziet er nu zo uit..

 

en die moet er toch echt weer uit komen zien zoals vroeger...

 

afbeelding van Lia 1960

Geplaatst door Lia 1960 op 09/04/2014 - 19:19

Lid sinds 04 nov 2010

dat winnen lukt mij ook nog steeds niet hoor Poeleke??? Wij spelen elke maand automatisch mee.

Zou wel leuk zijn om eens wat meer te winnen he? cheeky

afbeelding van Poeleke

Geplaatst door Poeleke op 09/04/2014 - 20:24

Lid sinds 11 mrt 2014

9 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ja dat heb ik dus 30 jaar gedaan, automatisch meegespeeld...nu niet meer.

afbeelding van MarcelR

Geplaatst door Marcel1964 op 09/04/2014 - 21:24

Lid sinds 21 feb 2012

8 jaar 1 week geleden gestopt met cursus.

 Leuk dat je ook een dagboekje hebt! Ik kom hier vanaf nu elke dag even lezen!

Het is inderdaad veel rustiger hier op het forum dan een aantal jaren geleden. Toen begonnen we de 1e week van de maand met 20 of meer personen. Het is nu 9 april en Hennie is tot nu toe de enige die zich aangemeld heeft en in April is gestopt.

Het lijkt mij heel spannend als je dochter voor drie maanden naar Curaçao gaat. Dat is toch niet naast de deur en ze zal het daar toch zelf moeten doen. Maar ja hoe groot de zorgen en stress ook zijn roken is gewoon geen  optie meer.

afbeelding van Poeleke

Geplaatst door Poeleke op 09/04/2014 - 23:09

Lid sinds 11 mrt 2014

9 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Mijn ogen prikken, ik zit te gapen, kan me niet concentreren........conclusie, ik moet gewoon naar bed gaan.

Morgen sporten om 11.30, heb ik heel veel zin in (dus niet) maar doe het wel omdat ik me dan toch beter voel, daarna even bij een kennis langs die nog spulletjes heeft voor een rommelmarkt die 14 mei in het park (waar ik zowat in woon), gehouden wordt, ik heb zelf geen kraam, maar mijn buuv wel en ik zamel dus in voor haar.

Ik hoop dat iedereen morgen een fijne dag heeft yes

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 10/04/2014 - 06:47

Lid sinds 01 feb 2014

10 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Goeiemorgen Poeleke,

Wist niet dat je een dagboek had, maar heel leuk, praat alles lekker van je af wat je kwijt wil. Kleine kinderen worden groot en vliegen uit, we willen het liever niet, maar zo is het, nou zijn de mijne niet zo ver weg, tenminste mijn dochter hier 5 minuten vandaan en mijn zoon nog thuis. Het voordeel van nu is dat je lekker met haar kan kletsen via internet! 

Je doet het hartstikke goed hoor, gestopt met roken, lekker bewegen, eten is volgens mij ook wel oké als ik zie wat je kook in het andere topic, dus goed bezig hoor.

Heerlijk weer een dagboek erbij om te lezen, ik hou daar wel van!

afbeelding van Poeleke

Geplaatst door Poeleke op 10/04/2014 - 10:05

Lid sinds 11 mrt 2014

9 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Leuk Yvon, bedankt voor jouw opbeurende woorden en ik zal m'n best doen met schrijven......

afbeelding van Poeleke

Geplaatst door Poeleke op 10/04/2014 - 15:57

Lid sinds 11 mrt 2014

9 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Ja Yvon ik heb altijd al graag van me af geschreven, maar niet bang zijn hoor, ga niet alleen maar klagen over dat mijn dochter weggaat. En het is niet dat ik zo'n moeder ben die de kinderen niet los kan laten, nee dat ben ik niet, ik denk dat wat ik nu voel (nu ze 3 mnd naar Curaçao gaat) meer psychisch is. Vooral de laatste jaren dat ik copd heb, ben ik toch al verschillende keren opgenomen i.v.m. een longontsteking of een te lang durende luchtwegontsteking. Twee keer was mijn dochter helemaal niet in Nederland en natuurlijk heb ik ook 2 zonen en toch is dat anders als je hals over kop naar het ziekenhuis moet, mijn dochter weet precies wat ze dan nog voor me mee moet brengen van thuis, welke slips ik graag aan heb, welke shampoo, creme's, douche spul en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Bovendien woont mijn oudste zoon ook een half uur rijden bij mij vandaanen mijn jongste is heel lief, maar o zo vergeetachtig.........de laatste keer was hij zelfs vergeten dat ik in het ziekenhuis lag hahahaha.........echt waar!!!!!!
 
Van de andere kant, ik weet nog toen ik een van de eerste keren opgenomen was voor mijn copd, dan kwam mijn jongste, haalde een rolstoel en duwde me het hele ziekenhuis door, we hebben ooit zo gelachen, was bij het avondbezoekuur, hij kwam eigenlijk al  binnen met een rolstoel, dus ik erin, er werd toen verbouwd in het ziekenhuis en waar we toen allemaal geweest zijn, zelfs in een verlaten keuken gebied. We lachen er soms nog om samen.
 
Het is inmiddels al meer dan 'n jaar geleden dat ik er voor de laatste keer in heb gelegen, dat geeft moed.
Ook al merkte ik vanmorgen onder het trainen wel dat mijn saturatie snel onder de 90 gaat als ik me inspan en dat motiveert niet, maar zal ook nooit meer veranderen ben ik bang. Ik neem niet altijd de saturatiemeter mee als ik ga sporten, maar zo af en toe wel, omdat ik me de laatste weken gewoon héél goed voel (komt uiteraard door stoppen) en het liefst wil ik dat op die meter vertaald zien in een hoger zuurstof gehalte, maar helaas zo werkt het niet. Wat ik vanmorgen wel op die meter gezien heb, is dat de zuurstof veel sneller weer herstelt na de inspanning. Ik heb bv in rust 94%, dan ga ik lopen of fietsen en zakt hij meteen onder de 90 (dat voelt niet lekker), heb ik dan 10 min gelopen dan is het zuurstof gehalte binnen enkele seconden alweer aan het oplopen naar 94.
Dat is dan wat ik wel bereikt heb door te stoppen, want dat duurde eerst véél langer.
En misschien gaat het over een paar weken wel een klein beetje beter, ik hoop het.
Yvon als je dit leest, daarom is het dus zo belangrijk dat jij wel gestopt bent op het moment dat je hoorde dat je copd had, probeer het op dit niveau te houden.
 
Ik heb vandaag echt een heerlijke dag gehad, genoten van de zon, maar zeker ook van het gevoel dat ik zo verschrikkelijk blij ben dat ik niet meer rook!!! 
 

 
 

 

afbeelding van ytje

Geplaatst door Yvondv op 10/04/2014 - 17:26

Lid sinds 01 feb 2014

10 jaar 4 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Heerlijk gevoel is dat he, verlost te zijn van het nicotine-monster, ik weet het, ik geniet er iedere dag weer van.

Snap het helemaal dat jij je dochter in zulke gevallen zou missen, maar je bent zo goed bezig dat je het ziekenhuis gewoon niet meer in hoeft, misschien op bezoek bij iemand!

Dus dat ziekenhuis is verledentijd!

Je mag wel zeker klagen over dat je dochter weggaat, het is toch wat je bezig houd en het is ook jou dagboek, dus .... klagen maar haha, wij luisteren!

Heb je een eigen saturatiemeter? Ik denk ook wel dat je het zelf ook merkt, zonder meter!. Toch ook wel weer heel goed dat het zich snel hersteld. Leuk om in jou dagboek te lezen!

afbeelding van Poeleke

Geplaatst door Poeleke op 10/04/2014 - 18:50

Lid sinds 11 mrt 2014

9 jaar 7 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

[quote=Yvondv]

Heb je een eigen saturatiemeter? Ik denk ook wel dat je het zelf ook merkt, zonder meter!. Toch ook wel weer heel goed dat het zich snel hersteld. Leuk om in jou dagboek te lezen!

[/quote]

Nee Yvon, heb gelukkig niet zelf een saturatiemeter, maar mijn fysiotherapeut wel en als ik wil kan ik die elke keer als ik kom sporten, bij me houden. Moet bekennen dat ik er weleens aan heb gedacht om er een te kopen, maar dan word ik gek denk ik. Uiteraard voel je het ook goed aan jezelf als je (te) laag zit, maar soms wil je zien hóe laag. maar ook hoe hoog smiley

En bedankt dat ik af en toe mag klagen 

 

 

afbeelding van MarcelR

Geplaatst door Marcel1964 op 10/04/2014 - 19:55

Lid sinds 21 feb 2012

8 jaar 1 week geleden gestopt met cursus.

Lia, je kunt trots op jezelf zijn. Die verbetering heb je na goed een maand gestopt te zijn toch al bereikt. En het kan alleen maar beter worden nu!

 

Reactie toevoegen

Pagina's