Diverse ervaringen en tips

Geplaatst door SilverShadow op 07/10/2014 - 10:58

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Op verzoek plaats ik hier mijn ervaringen uit het verleden zodat mogelijk de (nieuwe)stoppers daar wat aan zullen hebben: ik wil absoluut niet op mijn borst gaan slaan hierdoor met de intentie van "kijk hem nou" want daar doe ik het niet voor. Vroeger was het voor elkaar en met elkaar zullen we deze strijd aan gaan en ik hoop dat die regel nog steeds geldt. Het zijn geen kleine stukjes want als ik eenmaal aan het schrijven was ging ik gewoon door.

Geplaatst door Shek (niet gecontroleerd) op 17/10/2014 - 15:00

Lid sinds

Hoi Silver,

Echt een mooi stukje en werkt echt motiverend. Bij beginnende stoppers (dus ook bij mij) gaat op een gegeven moment door je hoofd van ja maar waar doe ik het nou eigenlijk voor dat stoppen. Nou door dit stukje word je er meteen weer mee geconfronteerd! Ga zo door!!

 

Naus

Geplaatst door Gil op 17/10/2014 - 17:56

Lid sinds 15 Mar 2012

3 jaar 10 maanden geleden gestopt

Mooi hoor weer. Ik was eergisteren naar de mondhygiëniste en ze vroeg ook aan mij rook je en ik zei nee, haha. Had ze maar verder moeten vragen van heb je gerookt? Hihi

Geplaatst door Yvondv op 17/10/2014 - 17:58

Lid sinds 01 feb 2014

5 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Goed geantwoord Gil haha!

Geplaatst door SilverShadow op 19/10/2014 - 09:43

Lid sinds 05 jun 2009

11 jaar 5 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

25 mei 2011

Het is alweer 2 jaar geleden dat ik voor het laatst mijn allerlaatste zware shaggie had gedraaid en met heel veel plezier had opgerookt tot bijna het einde waarbij ik mijn vingers zowat had verbrand. Dat was 25 mei 2009 om 00:00 uur in de ochtend.

2 JAAR NIET MEER GEROOKT !!

Ben gestopt met roken met de intentie om dat ook voor altijd te zijn en moet zeggen dat ik, nu het tweede jaar voorbij is, ook begint te geloven dat het gaat lukken.

Wat heeft mij ook heel veel geholpen met het niet meer roken? Mijn overleden collega op een veels te vroeger leeftijd van 46 jaar (zag er 10 jaar ouder uit) aan longkanker en mijn huidige rokende collega die verleden jaar een TIA heeft gehad en alweer rookt. Daarnaast ook nog een zwangere collega die nog 2 a 3 peuken per avond rookt en eentje met darmklachten die hetzelfde doet. Als je deze mensen allemaal ziet roken, kuchen, hoesten en weet ik veel wat nog meer dan wordt je steeds bewuster van het feit dat stoppen het beste is en dat als je het ook gaat volhouden je veel goeds voor terug gaat krijgen.

Hoe zwaar kan een verslaving toch zijn dat je gewoon lak aan je eigen gezondheid hebt, hoe dom ben je bezig als je niet naar de waarschuwingen luisterd, hoe egoistisch kan je zijn als je alleen maar aan je eigen denkt en hoe eigenwijs ben je als je denkt dat het niet aan het roken ligt. Je eigen bewust naar de knoppen brengen, je eigen bewust ziek maken terwijl je beter hoort te weten (en ook wel weet).

Waar een wil is, is een weg wordt gezegd: als je echt iets wilt bereiken in je leven dan gaat dat ook lukken, je moet er wel wat voor doen en bereid zijn om te knokken. Het komt niet vanzelf aanwaaien. En zoals hun met het roken omgaan is niet goed, het zullen dan ook nooit ex-rokers worden.

WE PRATEN HIER OVER EEN WENDING IN JE LEVEN DIE HEEL VEEL GEZONDHEID GAAT BRENGEN !

Stoppen is stoppen, hoe je het ook bekijkt: je maakt een beslissing en je kiest er bewust voor. Je weet dat het zwaar kan zijn, je leest erover, je praat erover met andere mensen. Op Forums en Sites lees je de ervaringen van andere en je komt erachter dat het wel te doen is mits je daar ook voor de 100% achter blijft staan, mits je bereid bent om te gaan knokken, om te vechten. Of je het zelf redt of met hulp van medicijnen maakt niets uit, als je maar gaat stoppen.

Vanaf de dag dat je geboren bent ben je al aan het knokken, aan het overleven. Je knokt op school om goede resultaten te halen, je knokt op de sportlessen om je beter te profileren en de beste te zijn, je knokt op je werk om promotie te maken. Je wilt iets bereiken dus je gaat daar voor knokken om uiteindelijk je doel te bereiken. En als je dat hebt bereikt ben je heel trots op je eigen.

Je wilt nu van een ongezonde, vieze en vervelende verslaving af komen en je wilt weer een gezond levenspatroon gaan krijgen dus je moet weer gaan knokken: immers weet je hoe dat moet en je weet ook wat je er voor terug gaat krijgen als je de eindzegen hebt bereikt. De weg om dat te gaan bereiken is echter langer dan je had gedacht, mogelijk ook moeilijker maar je weet ook dat je je doel kan bereiken mits je blijft vechten, mits je blijft geloven en overtuiging blijft houden, mits je gemotiveerd bent en een doorzettingsvermogen hebt.

Dat misselijke gevoel, de hartkloppingen, het snel buiten adem zijn of kortademig zijn, pijn hebben aan je borst of steken voelen in of rond je hart: dat is verleden tijd als je stopt en als je mazzel hebt hou je er bijna niets aan over. Natuurlijk kan de uitslag ook anders zijn maar door te blijven roken maak je je het alleen maar erger en erger, het wordt er niet beter door. Wees ondanks alles blij dat je niet meer rookt en niet nog meer schade aan je lichaam toebrengt.

Het roken heeft uiteindelijk aan mijn persoontje wel al mijn tanden gekost: de ene ontsteking naar de andere, opgezet tandvlees, bloedend tandvlees. Chronische Adulte Paradontitis had ik naasthalitosis oftewel slechte adem als ik aan het praten was. Voor dat laatste schaamde ik mij kapot, dat wil je niet weten: pepermuntjes en dergelijke hielpen niet zoveel. Uiteindelijk i.o.m. de tandarts en daarvoor gesprekken te hebben gehad met een Paradontoloog en een kaakchirurg uit het MCA, besloten om radicaal alles aan te gaan pakken oftewel alles laten trekken en 2 protheses te nemen. En geloof me nou als ik zeg dat ik 1 van de velen ben die voor dit soort ingreep heeft moeten kiezen: veel verhalen zijn hier en daar te lezen op diverse Forums van "stoppen met roken". Ik zeg moeten omdat de andere weg maar 50% zekerheid gaf en daarnaast pijnlijker en langer was geweest. Ik ben ook van alles af en het mooiste is dat mijn adem niet meer stinkt.

Ga nou ook niet meer excuses vinden om het één en andere goed te praten want je neemt eigenlijk je eigen alleen maar in de maling en je maakt het je eigen alleen maar moeilijker en moeilijker door dat JOJO effect te handhaven. Hoe vaker je blijft roken en hoe vaker je ook weer stopt, hoe moeilijker en zwaarder het ook weer zal zijn iedere keer. Er is geen enkele reden meer om te gaan roken als je besloten hebt om te gaan stoppen. Geen enkele excuses is het waard om weer te gaan roken, geen enkele.

Niemand zegt of heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn maar niemand heeft gezegd dat het niet te doen is, alles hangt van je eigen af en aan wat je wilt bereiken aan het einde. Nogmaals....je kan een excuus nu gaan bedenken maar je neemt gewoon je eigen hiermee in de maling.

Zelfs die ene peuk bestaat niet meer als je een tijdje bent gestopt, maak die fout niet want voordat je het weet ben je weer verkocht en kan je van te voren af aan weer beginnen. Om daarna te gaan zeggen dat het moeilijker is dan de eerste keer met stoppen kan wel kloppen want je hebt alles weer wakker gemaakt in je lichaam dat nu weer volop de DRUG wilt hebben.

Praat ik misschien nu te makkelijk voor de stoppers? Vergeet niet dat ik dezelfde weg heb bewandeld als ieder andere dus weet waar ik over praat: als iemand anders net zo ver zou zijn als ik dat zou hij/zij precies hetzelfde zeggen denk ik. Vergeet niet dat ik ook een JUNKIE was, een VERSLAAFDE, iemand die afhankelijk was van een DRUG.

STOP BEWUST MET ROKEN VOORDAT HET ROKEN JOU STOPT !

Hoe je het went of keert bovenstaande zin is puur de waarheid: dat je gaat stoppen met roken mag duidelijk zijn echter hoe dat gaat gebeuren is nog niet iedereenover uit. Vrijwillig of gedwongen.

Heeft dat stoppen met roken mij veel goeds gebracht? Zeker te weten, het is de één na beste stap die ik ook heb genomen in mijn leven: heeft misschien langer geduurd dan normaal maar uiteindelijk heb ik toch de stap ondernomen omdat ik dat wilde, omdat ik daar voor gekozen had en niet omdat ik het moest doen. Kan mij best indenken dat als je moet gaan stoppen en daar niet bewust voor hebt gekozen het juist moeilijker is omdat je het in eerste instantie helemaal niet wilt.

Ik ben er nog lang niet, dat weet ik: mogelijk zal ik nooit zover komen als ik wil. Maar tot op heden ben ik zeer tevreden met wat ik al heb bereikt en wat ik er allemaal voor terug heb gekregen. Dus voorlopig heb ik een stap gezet in de goede richting en dat is belangrijk.

Ik doe weer aan sport, snelwandelen en fietsen, ik voel mij er stukken beter onder, niet snel buiten adem, geen hartkloppingen meer, geen pijnen en steken hier en daar. Maar ik wil meer echter moet ik dat met geduld gaan opbouwen: wil gaan hardlopen zoals ik dat vroeger deed maar na 800mt ben ik helemaal stuk, mijn longen lijken wel niet zoveel verse lucht meer te kunnen verdragen, daarnaast kost het herstellen van deze inspanning (5km hardlopen, wandelen, hardlopen, wandelen, etc) mij teveel tijd. Voel mij daar ook niet echt prettig onder. Ik blijf het rustig opbouwen en zie wel tot hoever ik kan komen.

Ik had last van mogelijke aderverkalking gezien de bobbels in de aderen van mijn kuiten en sinds ik gestopt ben zijn ze allemaal verdwenen. Daarnaast heb ik ook minder last gekregen van mijn Restless Legs.

Zoals gezegd ben ik er nog niet, 35 jaar roken werk je toch niet zomaar in 2 jaar weg, ik heb de mazzel dat het beter en beter gaat met de tijd dus voorlopig mag ik daar tevreden mee zijn: misschien gaat het wel langer duren dan gehoopt maar we hebben tenslotte de tijd wat verlengt nu. Het had namelijk ook anders kunnen lopen, veel slechter.

Bij deze wil ik tegen iedere nieuwe, langer en oude gestopte zeggen om het gewoon vol te blijven houden en om zeker niet meer nieuwsgierig te zijn of het roken nog wat is, of je die ene peuk nog kan roken zonder problemen. Je bent gestopt dus hou je er ook aan en weet dat als je er weer aan gaat beginnen je je eigen toekomst weer naar de knoppen gaat brengen en mogelijk kom je er veel slechter vanaf dan de eerste keer (als je dan nog kan stoppen).

Als je het probleem aanpakt dan kan je het ook oplossen, door niets te doen los je niets op en mogelijk wordt het probleem veel erger. Heb je dus de kans pakt deze aan met beide handen en laat het ook niet meer los. Natuurlijk zal het niet makkelijk gaan in het begin, mogelijk ook na een paar maanden nog niet maar weet dat het wel te doen is, meerdere zijn je voor geweest en hebben dat bewezen.

Daarnaast wil ik iedereen er ook op attenderen dat het zelf voor een langgestopte zo nu en dan moeilijke momenten op kunnen treden echter ga je daar anders mee om: ik heb een Noorse Boskant verloren aan een kwaadaardige tumor in haar buik en mijn eerste gedachte was om een peuk te nemen. Kan je nagaan hoe diep het in ons lichaam zit en hoelang het nog steeds kan blijven zitten. Hou je eigen dus goed in de gaten, ook op lange termijn.

Ik val in herhaling hier en daar maar dat is alleen maar om iedereen bewust te maken dat stoppen het beste is wat je kunt doen en het feit dat je op dit Forum bent, of een andere, geeft al aan dat je dat ook wilt gaan doen.

Deze 2 jaar dat ik gestopt ben voelen veel beter dat de afgelopen jaren dat ik nog aan het roken was, dat mag duidelijk zijn. Ik heb geen hekel aan roken, laat dat duidelijk zijn, ik kan morgen zo weer gaan paffen, dat weet ik gewoon. Ik heb echter bewust gekozen voor een verdere leven zonder mijn eigen verslaafd te maken en afhankelijk te blijven van de tabak. Nu ik weet dat ik zonder ook kan functioneren, en zelfs beter, blijf ik echt van die troep af: z'n lange tijd heb ik er nu zonder gedaan dus snap ook niet meer waarom ik er zo nodig weer eentje op zou moeten gaan opsteken. Natuurlijk heb je wel eens z'n moment dat je denkt "hoe zal het smaken" maar dat is ook weer heel snel verdwenen hoe langer je gestopt bent.

Stop met roken omdat je dat zelf wilt, doe het niet voor een andere: onderneem deze stap omdat je een andere wending wilt geven aan je eigen leven en omdat je niet meer afhankelijk wilt blijven van het tabak, omdat je niet meer verslaafd wilt zijn of omdat je niet meer door het leven wilt gaan als een junkie. Want dat waren wij rokers wel: JUNKIES.

Als laatste geef ik nog als advies dat je het stoppen met roken moet accepteren en het een plekkie gaan geven in je leven: op het moment dat het daadwerkelijk tot je door gaat dringen dat roken geschiedenis is voor je, op dat moment zal je merken dat het gestopt blijven met roken veel makkelijker zal gaan.

Ik wil ook nog iedereen bedanken die op deze Site zit omdat we elkaar helpen en blijven motiveren met het stoppen en het gestopt blijven. Als iemand valt wordt de persoon ook niet de grond ingeboord omdat we zelf ook weten hoe moeilijk het was voor ons in het begin, we blijven juist iedereen steunen in zijn strijd tegen het roken.

WORDT BEWUST VAN HET FEIT DAT JE VOOR ALTIJD GESTOPT BENT EN ZAL BLIJVEN MET ROKEN EN ACCEPTEER HET !

Geplaatst door Yvondv op 19/10/2014 - 09:59

Lid sinds 01 feb 2014

5 jaar 9 maanden geleden gestopt met Cold Turkey.

Mooi geschreven alweer, ook al,is het 2 jaar geleden!

Geplaatst door nelleke57 op 19/10/2014 - 11:52

Lid sinds 27 sep 2014

Hallo Gil,

Interessant verhaal van Harvard. Vraag me toch iets af. Ooit ben ik 10 jaar gestopt. Ik kan me niet herinneren dat ik toen andere beslissingen nam dan toen ik weer begon. Ja, stom. Werkte toen op kantoor, huisje boompje beestje, etc. Nu ben ik pas gestopt vanaf 29 september. Das dus nog niks.

Hoe moet ik dat dan interpreteren?

 

Geplaatst door nelleke57 op 19/10/2014 - 12:09

Lid sinds 27 sep 2014

Heeft er iemand tips voor mij? Iedereen heeft het over sporten, maar ik kan dat niet wegens veel pijn in mijn rug (slijtage tussenschijfwervels L4-L5). Voor mij is een stukje wandelen al een ramp, omdat ik echt verga van de pijn. Medicatie helpt niet. Ik ben 1.65 en weeg nu 51 kg, maar zou zo ontzettend graag iets willen doen. Ik zwem wel.

 

 

Geplaatst door nelleke57 op 19/10/2014 - 13:14

Lid sinds 27 sep 2014

Gil, je was net nog online..... Mag ik geen antwoord?

 

Geplaatst door annemarie2014 op 19/10/2014 - 13:33

Lid sinds 03 feb 2013

5 jaar 1 maand geleden gestopt met Cold Turkey.

Zwemmen lijkt me hartstikke goed! Misschien wel beter dan alles wat ik doe! Ik fiets-spin veel en de laatste tijd roeien..... Allemaal in de sportschool.

Ik vind zwemmen echter niets aan ..... 

Geplaatst door nelleke57 op 19/10/2014 - 13:40

Lid sinds 27 sep 2014

Ik vind aan zwemmen ook geen bal, maar het wordt nu dermate erg dat ik niet anders meer kan. Mijn werk komt nu ook in het geding. Ik loop wel bij de pijnpoli, maar men weet veel, maar niet alles. Overigens: vriend is na vijf weken stoppen weer gaan roken. Zomaar. Of zoiets. Zijn beslissing he.

 

 

Geplaatst door Gil op 19/10/2014 - 14:11

Lid sinds 15 Mar 2012

3 jaar 10 maanden geleden gestopt

Hey Nelleke, ik was niet online maar dat laat hij wel zien, ook bij anderen. Ik log altijd via m'n mobiel in Mss is dat t probleem. Ik begrijp je vraag niet helemaal? Waarom je weer bent gaan roken? En jij bent hartstikke slank waarom wil je sporten? Eerst je pijn bestrijden dan sporten?

Geplaatst door Gil op 19/10/2014 - 14:13

Lid sinds 15 Mar 2012

3 jaar 10 maanden geleden gestopt

Mijn man stopt en begint binnen een dag weer met roken. Hij stopt bijna wekelijks. Ik had t leuker gevonden om samen te stoppen met hem. Nu ben ik de enige thuis grrrr...maar ik blijf zeuren dat m'n man en dochter moeten stoppen met roken. 

Geplaatst door nelleke57 op 19/10/2014 - 14:17

Lid sinds 27 sep 2014

Hoi Gil, sorry, zal aan mobiel liggen ja.

Nee ik bedoelde VRIEND is weer gaan roken. Stom stom stom. Kwam gisteren binnen met sigaret. IK DUS NIET. Ik ben gestopt en blijf gestopt. Er staan hier geen asbakken. Mag hij in de tuin gaan roken. Tsja.

Verder: nee, ik hoef niet af te vallen (ben zelfs wat te mager) maar moet beweging hebben voor mijn rug. En lijf. En ik heb de pest aan zwemmen.........

 

Geplaatst door nelleke57 op 19/10/2014 - 14:33

Lid sinds 27 sep 2014

Gil, ben druk bezig bij pijnpoli maar zoek alternatief advies voor zwemmen voor mensen zoals ik.

Geplaatst door nelleke57 op 19/10/2014 - 14:55

Lid sinds 27 sep 2014

Gil, zoals jouw man ben ik ook geweest hoor! Ik veroordeel niemand, ook vriend niet. Vind het alleen jammer als je al een tijdje gestopt bent dan toch weer te gaan roken.

 

Reactie toevoegen